Slovenija

Razočaranje nad mnenjem pravobranilca: 'Vrnitev na točko nič ne pride več v poštev'

Ljubljana, 11. 12. 2019 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.V./L.Š./STA
Komentarji
434

Arbitražno sodišče je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, tega ne more spremeniti niti stališče generalnega pravobranilca Sodišča EU, je po srečanju štirih predsednikov zatrdil predsednik republike Borut Pahor. Tudi po besedah predsednika vlade Marjana Šarca bo Slovenija pri implementaciji arbitražne razsodbe ostala neomajna. In kakšni so odzivi v parlamentarnih strankah? Nad mnenjem pravobranilca je večina bolj ali manj razočarana.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 'Arbitraža je mrtva'
    02:56
    Iz SVETA: 'Arbitraža je mrtva'
  • Iz SVETA: Odločitev je bila sprejeta še pred poročilom Knovsa o prisluhih
    01:25
    Iz SVETA: Odločitev je bila sprejeta še pred poročilom Knovsa o prisluhih
  • Iz SVETA: Sodišče EU ni pristojno za mejni spor
    01:42
    Iz SVETA: Sodišče EU ni pristojno za mejni spor
  • Iz SVETA: Bo sodišče sledilo mnenju pravobranilca?
    03:44
    Iz SVETA: Bo sodišče sledilo mnenju pravobranilca?
  • Iz 24UR: Kako naprej?
    01:05
    Iz 24UR: Kako naprej?
  • Iz 24UR: Mnenje pravobranilca
    02:41
    Iz 24UR: Mnenje pravobranilca
  • Iz 24UR: Za hrvaško predsednico je arbitraža mrtva
    01:04
    Iz 24UR: Za hrvaško predsednico je arbitraža mrtva
  • Iz 24UR: Vrh politike ohranja mirno kri
    03:12
    Iz 24UR: Vrh politike ohranja mirno kri
  • Iz 24UR ZVEČER: Mnenje pravobranilca EU
    02:45
    Iz 24UR ZVEČER: Mnenje pravobranilca EU
  • Iz 24UR ZVEČER: Cerar o mnenju pravobranilca
    09:11
    Iz 24UR ZVEČER: Cerar o mnenju pravobranilca

Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je v svojem mnenju presodil, da Sodišče EU ni pristojno za obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški oziroma za odločanje o mejnem sporu, ki ne spada pod pravo Unije. Saj gre, tako generalni pravobranilec, "v svojem bistvu za vprašanje mednarodnega javnega prava".

Kot je po današnjem srečanju štirih predsednikov komentiral predsednik države Borut Pahor, današnja odločitev pravobranilca sodišča EU ni relevantna za vprašanje, ali je meja med Slovenijo in Hrvaško določena. Arbitražno sodišče je namreč mejo že določilo in tega ne more spremeniti nič, niti stališče pravobranilca.

Ta je sicer, kot je izpostavil Pahor, odločal le o tem, ali vsebina arbitražnega sporazuma zadeva evropsko pravo. Po presoji pravobranilca ne zadeva evropskega, pač pa klasično mednarodno pravo. Zdaj bo treba počakati še na odločitev sodišča, je dodal predsednik.

Srečanje štirih predsednikov: Dejana Židana, Boruta Pahorja, Marjana Šarca in Alojza Kovšco.
Srečanje štirih predsednikov: Dejana Židana, Boruta Pahorja, Marjana Šarca in Alojza Kovšco. FOTO: Miro Majcen
Na mnenje generalnega pravobranilca Pritta Pikamäeja prihajajo odzivi tudi s strani hrvaškega političnega vrha. "Arbitraža je mrtva," je poudarila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Slovenija bo po njegovih besedah še naprej vztrajala, naj državi ustanovita komisijo za demarkacijo, ki bo mejo na kopnem določila v skladu z razsodbo arbitražnega sodišča, da se proces zaključi. Glede tega je po njegovih besedah na današnjem srečanju štirih predsednik vladalo popolno soglasje. "Mislim, da je treba pokazati dovolj potrpežljivosti, vztrajnosti in politične modrosti, da bo enkrat meja med Slovenijo in Hrvaško določena tako, kot jo je določilo arbitražno sodišče," je še dejal Pahor.

Kot je še dejal, je Slovenija ves čas iskala načine, da problem reši po pravni poti. Sam podpira vse korake, ki bodo iskal poti za mirno uveljavitev odločbe. "Ne podpiram enostranskih korakov, ker bi ti prej ali slej naleteli na potrebo po uporabi sile, to odločno zavračam," je še poudaril predsednik republike.

Šarec: Slovenija se je pripravljena pogovarjati o uresničitvi arbitražne razsodbe, vse drugo pa so špekulacije

Tudi premier Marjan Šarec meni, da meja med državama določena, slovenska politika pa pri tem enotna. Slovenija bo pri implementaciji razsodbe neomajna, dvostranski pogovori ali "vrnitev na točko nič" pa po njegovih besedah ne pridejo v poštev.

Spomnil je še, da je Slovenija Hrvaški že četrtič poslala noto za ustanovitev demarkacijske komisije, pa iz Zagreba še ni bilo odgovora. Dodal je, da bo Slovenija na tem področju ostala aktivna in se je pripravljena pogovarjati o uresničitvi arbitražne razsodbe, vse drugo pa so "špekulacije in raznorazni spini, ki jim ne gre nasedati".

Vrh slovenske politike je neomajen pri implementaciji arbitražne razsodbe.
Vrh slovenske politike je neomajen pri implementaciji arbitražne razsodbe. FOTO: Miro Majcen

Šarec je odgovarjal tudi na vprašanje, ali bi moral v primeru, če Sodišče EU sklene, da ni pristojno za odločanje o sporu, minister za zunanje zadeve in nekdanji premier Miro Cerar odgovarjati. Kot je dejal Šarec, je bila odločitev za tožbo politična in sprejeta s konsenzom na posvetu predsednikov strank. Tudi če bo sodišče sklenilo, da ni pristojno za odločanje, to ne negira razsodbe arbitražnega sodišča, je še dodal.

Predsednik DZ Dejan Židan pa je po današnjem srečanju izjemno zadovoljen zaradi popolne enotnosti štirih predsednikov glede tega vprašanja. Vsak korak, ki lahko pospeši implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča, pa je dobrodošel, je dodal.

Predsednik DS Alojz Kovšca je medtem opozoril na širše razsežnosti mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Nereševanje vprašanja meje je namreč slab signal za reševanje podobnih težav držav Zahodnega Balkana, ki si želijo v EU. Ta namreč po njegovih besedah zagotovo ne bo storila iste napake in dovolila, da članice, ki vstopajo v EU, s seboj prinesejo takšne težave.

Slovenska agentka: Pravobranilec je šel mimo slovenskega zahtevka

Pikamäe je šel mimo slovenskega zahtevka in je štel, da Slovenija od sodišča pričakuje določitev meje, ker po njegovem mnenju zaradi hrvaške neizvršitve arbitražne razsodbe meja naj ne bi bila določena, kar seveda ni res, je v prvem odzivu na mnenje pravobranilca v Luksemburgu poudarila slovenska agentka Maja Menard.

"Odločitev pravobranilca je drugačna, kot jo je Slovenija pričakovala," je poudaril tudi vodja projektne enote za meje na zunanjem ministrstvu Marko Vrevc. Izpostavlja, tako kot Menardova, da je mnenje težko podrobno komentirati, ker ga je treba preučiti.

Slovenska agentka Maja Menard.
Slovenska agentka Maja Menard. FOTO: POP TV

Ob tem je izpostavil, da je mejo med Slovenijo in Hrvaško določilo pet vrhunskih mednarodnopravnih strokovnjakov, da jo je Slovenija uzakonila in da seveda še ni na vsakem metru podrobno določena, saj za to potrebuje sodelovanje Hrvaške.

"Vendar Slovenija ni tožila na sodišču zaradi nejasnega poteka meje, temveč ker ugotavlja, da ne more dosledno spoštovati evropske zakonodaje, ker jo pri tem ovira Hrvaška," je še poudaril Vrevc, ki pričakuje, da bo mnenje celotnega sodišča drugačno. Na vprašanje, kako si razlagajo takšno sodbo, Vrevc odgovarja, da bodo to ohranili zase, saj da je to intimna stvar vsakega od njih. Slovenija bo svojo argumentacijo ponovila ob vsaki priložnosti in na vseh področjih delovala v skladu s to mejo. "Poti nazaj tukaj ni," je poudaril.

V stranki DeSUS razočarani nad mnenjem pravobranilca

V DeSUS so nad mnenjem generalnega pravobranilca o slovenski tožbi proti Hrvaški nekoliko razočarani, vendarle pa njegovi sklepni predlogi za sodišče niso zavezujoči, je poudaril vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Sodniki bodo lahko mnenju pravobranilca po navedbah Jurše sledili ali ne. "Možnosti so približno enakovredne," je pojasnil. Kljub temu pa imajo v DeSUS zaupanje v pravni sistem, da se bo sodišče ustrezno odločilo glede dopustnosti tožbe in nadaljnjih postopkov. "Kakšna bo ta sodba, pa moramo počakati," je dodal.

Obenem je poudaril, da Slovenija ni tožila na sodišču zaradi nejasnega poteka meje, temveč ker ugotavlja, da ne more dosledno spoštovati evropske zakonodaje. "Pri tem jo namreč ovira Hrvaška," je pojasnil.

Nemec: Dogodki, ki sledijo, bodo narekovali epilog

Presoja pravobranilca v ničemer ne spremeni odločitve arbitražnega sodišča, ki ostaja del mednarodnega prava in zavezujoča, pa je dejal Matjaž Nemec iz SD, ki tudi ne vidi razloga, da bi se tehtnica zaradi tega prevesila na eno ali na drugo stran. 

Pričakovati je bilo mogoče vse tri scenarije in to je le eden od njih, je v izjavi za medije v DZ dejal Nemec. Je pa po njegovih besedah iz podobnih primerov mogoče razumeti, da se lahko generalni pravobranilec odloči za katerega koli, vendar pa ta "niti ne vpliva na odločitev sodišča".

Nemec sicer verjame, da je bila odločitev pravobranilca tehtna. So pa bile že v preteklosti takšne odločitve sprejete na način, ki ni zaznamoval odločitve same. "Dogodki, ki sledijo, bodo narekovali epilog," je še povedal. Zato Nemec tudi ne ocenjuje, da bi odločitev pravobranilca lahko dojemali kot nekakšen vmesni udarec za Slovenijo.

Janša Cerarja pozval, naj denar za stroške tožbe plača iz svojega žepa

Predsednik SDS Janez Janša je mnenje pravobranilca pospremil z zapisom na Twitterju. "Kot da vlada tega ne bi vedela vnaprej," je pripomnil in zunanjega ministra Cerarja pozval, naj denar za stroške plača iz svojega žepa.

V NSi so nad mnenjem razočarani, ki pa za Sodišče EU ni zavezujoče, se je odzval vodja poslancev NSi Jožef Horvat. "Pričakujemo, da bo Sodišče EU, ki bo o tem odločalo prihodnje leto, upoštevalo slovenske pravne argumente," je dejal. 

Razsodba arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je zavezujoča za obe državi, je poudaril. "Ključno je, da arbitražna razsodba velja za obe državi, mnenje pravobranilca pa ni zavezujoče za sodišče in pričakujemo da bo Sodišče EU upoštevalo pravne argumente, torej vladavino prava, ki velja v EU," je dejal Horvat.

"Nekoliko smo razočarani nad mnenjem pravobranilca, ampak pričakujemo da bo Sodišče EU upoštevalo slovenske pravne argumente, to so kršitev prava EU s strani Hrvaške - govorimo o kršitvi ribiške politike, schengenskega režima in drugih kršitvah," je dejal.

Vatovec: Poskus implementacije s tožbo na robu legitimnosti

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je ocenil, da bi morala Slovenija pri implementaciji arbitražne razsodbe vztrajati na nek drug način, ne s tožbo. Že v prejšnjem mandatu so v Levici opozarjali, da je ta poskus "na robu legitimnosti," je dejal.

"Bomo videli, kakšna bo odločitev sodišča, ki je pristojno za to, da ugotovi, ali je ta tožba upravičena," je dejal Vatovec. Je pa poudaril, da bi morali v Sloveniji "na nek drugačen način vztrajati, da se arbitražna razsodba implementira, v tem času pa narediti čim več na tem, da bi se odnosi med državama izboljšali in da se z vstopom Hrvaške v schengensko območje ljudem ob meji zagotovi lažje življenje".

Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je dejal, da bi morali v Sloveniji na nek drugačen način vztrajati, da se arbitražna razsodba implementira.
Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je dejal, da bi morali v Sloveniji na nek drugačen način vztrajati, da se arbitražna razsodba implementira. FOTO: Bobo

Nerazumevanje mednarodnega prava se je po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pokazalo že pri memorandumu, ki je bil s podpisom Janeza Janše poslan v Haag. V memorandumu namreč niso bila našteta relevantna mednarodnopravna in zgodovinska dejstva. Zato je že sama arbitražna razsodba neveljavna, saj odločitev temelji na napačno ugotovljenem dejanskem stanju, trdi Jelinčič.

"Če bi že v samem izhodišču poslušali predsednika SNS, do takega fiaska ne bi prišlo, saj bi se sporazum o arbitraži uporabljal v skladu z mednarodnim pravom, če pa bi šli v arbitražno presojo, pa bi bila v memorandumu napisana vsa mednarodnopravna in zgodovinska dejstva, kar pa, kakor, kaže, slovenski strani ni bilo v interesu," je zapisal.

Kot je dodal, pa je zanimivo, da v Sloveniji memorandum še vedno nosi oznako zaupnosti. To je po njegovem prepričanju skregano z osnovnim namenom vsake arbitražne presoje. "Evidentno je, da naši nekaj skrivajo," je še pripomnil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (434)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vectra c
31. 01. 2020 09.36
+1
Poletje prihaja. Mejni prehod čaka. A imajo naši jajca
Klotilda H
14. 12. 2019 07.20
+5
ARBITRAŽNI SPORAZUM IMA NEOMEJEN ROK VELJAVE!!! hrvaška pa ga noče zato, ker želi bistveno več slovenskega ozemlja in morja, kot ji po arbitraži pripada. problem torej ni arbitraža, ampak velikohrvaške ozemeljske zahteve.
fotr80
12. 12. 2019 19.18
+0
po komentarjih sodec, je pa jasno da je Jansa spet zbobnal svoje ljudi na kup, da talajo minuse in pisejo nebuloze. #izdajalcislovenije speljite se v hrvasko dezelo in tam podpirajte svoje.
FAUSTOS1
12. 12. 2019 18.21
+1
SDS slavi hrvaško zmago,janša govori v prid hrvatov-kako naj slovenija kje zmaga ko pa ima v svoji državi kvizlinge.
zajebant2
12. 12. 2019 20.20
+2
ahim1225
12. 12. 2019 17.06
+3
Nič naj ne bo razočaran, državljani smo razočarani nad njim, zaradi nesposobnosti.
zajebant2
12. 12. 2019 13.47
+5
leva nesposobna politika se že joče
Kollerik
12. 12. 2019 17.41
+0
Verjamem, da vam ni udobno v eksilu tam v Noricumu....
Klotilda H
12. 12. 2019 09.46
+12
ARBITRAŽNI SPORAZUM IMA NEOMEJEN ROK VELJAVE!!! hrvaška pa ga noče zato, ker želi bistveno več slovenskega ozemlja in morja, kot ji po arbitraži pripada. problem torej ni arbitraža, ampak velikohrvaške ozemeljske pretenzije........
ahim1225
12. 12. 2019 08.50
+17
Tudi volilci smo razočarani, da imamo tako nesposobne politike in pravne strokovnjake. Tudi nad Serpentinškom smo lahko razočarani, kaj vse je obljubljal?
vinogradnik33
12. 12. 2019 08.45
-8
Bravo Šarec , tako se postavi za nacionalne interese in ne tako kot Janša , ki pri vsaki priložnosti pritegne z drugimi proti Sloveniji !
ahim1225
12. 12. 2019 08.53
+10
vinogradnik33! Danes si ga pa že malo srknil, da pišeš neumnosti. Nacionalni interes ni implementacija arbitraže, saj bi s tem izgubili ogromne površine gozdov in rodovitne zemlje, pridobili bi pa kahlo slane vode, kaj ti ni jasno?
Kollerik
12. 12. 2019 17.43
-1
Ogromne površine gozdov in rodovitne zemlje? Pa kje so te ogromne površine, v Noricumu?
zmago56
12. 12. 2019 08.37
+19
Oni Drenikova, Sekulec in Erjavec so lahko zelo srečni, da živijo v Sloveniji, če bi tako delali nekje na zahodu bi že davno pod ključem bili, v Rusiji pa bi jih počasi enega za drugim megla vzela al pa kak avto povozil, na Kitajskem bi jih za rezervne dele porabili, medtem ko v Sloveniji za svoje napake nagrado zahtevajo in tiste, ki jim nevestno delo pri arbitraži dokazujejo celo tožijo. Narobe svet.
podalpski
12. 12. 2019 10.39
+7
kot tista dva vohuna slovenska, ki sta se ,zgubila, v Raskrižju pa čez Muro na Hrvaško stran šla vohunit z vohunskim kombijem vrednim par mil € v megli ha, ha tudi za to so nam sosedi bili krivi
buda78
12. 12. 2019 08.12
+15
Katastrofa, sramota, polomija, nesposobnost . Vse od leta 97 naprej To je nasa vlada. Zdej jim pa se Sengen omogocite, itak so vas nateg. ze do konca. Pa se kar ni lekcije. Bravo
mosqito
12. 12. 2019 07.52
+9
A se bomo kdaj otresli levih nesposobnih lopovov, držijo Slovenijo v okovih že 70 let. Posledice so katastrofalne.
helter skelter
12. 12. 2019 07.16
+8
niso samo izdajalski levičarski politiki krivi za izgubo teritorija in zdajšnjo sramoto in stroške, ki jih moramo plačevati eu in hrvatom... isto krivdo nosijo tudi ta mali levaki, podporno levičarsko okolje, ki je podprlo to izdajo na referendumu l. 2010, in ki še kar izbira te loleke na volitvah....
korintos23
11. 12. 2019 21.59
+4
Kot da bi bil na portalu HDZ! Sami dol pretočeni.
helter skelter
12. 12. 2019 07.19
+3
korintos, edini hdz-jevec tu si ti, ki si, kot si enkrat sam priznal, l, 2010 na referendumo glasoval ZA...
nightifly
11. 12. 2019 21.58
+10
morituri 11.12.2019, 19:48:16 +3 Nightifly-zelo razumsko razmišljaš in ker smo sami sebi sovražniki se nam slabo piše. Vsi levnuhi so se združili proti desnim in tako dosegli komaj manjšinsko vlado. To je tudi znak, da pri nas še vedno velja miselnost komunizma ( posod okrog nas so samo sovražniki, tudi EU in Amerika z Melanijo je naša sovražnica ). Dokler volivci tega ne bomo spregledali se nam piše slabo!!!!!!!!!!!!!!!!!!///////////////morituri ,,,, ok , vse v redu , toda nekaj bi si rad zelel .Sprememb v razmisljanju dragih Slovencev ,in seveda tudi vseh ostalih ,ki sestavljajo korpus Republike Slovenije ,torej drzavljane .Rad bi ,da bi si nehali natikati nazive levi desni , taki in drugacni . Biti Levi ni zlocin ,biti desni tudi ne .Zame je to enako . Razlika je samo ,da nekdo zeli ziveti malo drugace od onega drugega .Pa spet oba ,ali pa vsi z enakimi pravicami do zivljenja .Skupek vseh zelja je Rezultanta -torej rezultat enacbe -na volitvah . Samo to je edina resnica ,ki velja v drzavi . To je volja vseh ljudi .Toda upostevati je treba vsako voljo vsakega razumnega cloveka .Samo toliko.
Kollerik
12. 12. 2019 17.44
+1
ker govor.... Nightflyja za precednika, šarićija pa out... ;)
Mungos2
11. 12. 2019 21.58
+24
Pahor je vsega kriv, ker je dal, žegen'' hrvatekom za v Evropo !!!!!!!!!
korintos23
11. 12. 2019 21.57
+3
SDS-Orban - HDZ, to sramota za EU je.
helter skelter
12. 12. 2019 07.21
+3
korintos, edini hdz-jevec tu si ti, ki si, kot si enkrat sam priznal, l, 2010 na referendumo glasoval ZA ...
Golobek
11. 12. 2019 21.55
+1
Srečno Slovenija
User416781
11. 12. 2019 21.54
+8
Ne vem, kaj vam ni jasno. Celi EU gremo že na jetra s stalnim jamranjem, pritoževanjem in favoriziranjem Rusije in ideologije iz nekga drugega časa. In rezultati so lepo vidni. Se strinjam s hrvaško predsednico - arbitraža je mrtva. Itak smo so arbitražo nekaj pridobili le na morju, na kopnem pa smo izgubili praktično na vseh frontah.
piljan
11. 12. 2019 21.44
+3
Ej svečke,ste že ugotovile katera vlada je leta 91 določila mejo,ki jo Hrvati še danes edino priznavajo?
korintos23
11. 12. 2019 21.57
-5
Balki, tvoj ati je bil Pišta mamica pa Marica?
piljan
11. 12. 2019 21.57
-4
Balki svečko,pusti ti politiko,ker pišeš samo neumnosti.A veš svečko,vsega tega nebi bilo,če bi leta 91 naredili kot bi morali.Razumeš svečko.Sedaj pa raje brani lik in delo dohtar janoške-kremenčkota.Začni z molitvijo...pa to..