Slovenija

Gradnja največjega laboratorija stekla. Ostra bitka za nabavo opreme

Ljubljana, 26. 08. 2019 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.Š./STA
Komentarji
42

Gradnja novega in modernega laboratorija v UKC Ljubljana se je začela. Klinični center je opremo v treh od štirih sklopov že kupil, a se vse skupaj zapleta, saj je revizijska komisija razveljavila odločitev naročnika za dobavo opreme za laboratorije v drugem od petih sklopov. Če bo zmagal dražji ponudnik, bi lahko to investicijo precej podražilo.

Po navedbah ljubljanskega kliničnega centra je bila sicer oprema v treh od štirih sklopov že kupljena, za en sklop pa zaradi revizije postopek javnega naročanja še poteka.

Pred dnevi se je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana začela gradnja novega laboratorija, ki bo v nadstropju nad novim urgentnim blokom. Dela naj bi bila predvidoma zaključena v enem letu, nato pa sledi montaža laboratorijske opreme. A tu se zaradi številnih vloženih revizij zapleta.

Kot poročajo Finance, je izbor cenejšega ponudnika opreme za laboratorije, razveljavljen. Gre za največji del laboratorijske opreme, kot kaže, pa bi lahko zmagal dražji ponudnik – Interexport Aleša Jenčiča, ki zastopa Siemens. Državna revizijska komisija je namreč v enem sklopu razveljavila prvotni izbor cenejšega Salusa, Veletrgovine. 

Revizijski zahtevki pri opremi so bili pričakovani

Salus, Veletrgovina je za drugi sklop ponudil ceno 5,8 milijona evrov brez DDV, medtem ko je bila ponudba Interexporta za 2,8 milijona evrov oziroma za 47 odstotkov dražja, ponudba Kemofarmacije pa za 3,1 milijona evrov dražja. Ponudba družbe Roche je bila izločena kot neustrezna, ker ni priložila preračuna cene na preiskavo.

V zvezi z nabavo opreme za laboratorij je bilo vloženih več revizijskih zahtevkov. Kot poročajo Finance, je Biomedis M.B. revizijski zahtevek sam umaknil, zahtevek Labene je še v času pred oddajo ponudb državna revizijska komisija zavrnila. Na izbor v drugem največ vrednem sklopu opreme pa se je uspešno pritožil Interexport, eden večjih dobaviteljev v zdravstvu v lasti Aleša Jenčiča.

Državna revizijska komisija je ugotovila kršitve zakona o javnem naročanju in je zato julija razveljavila prvotni izbor Salusa, Veletrgovine, ki je bil v drugem sklopu razpisa najugodnejši ponudnik. 

Štirje ponudniki, en izločen, najcenejši izbran

V drugem, najdražjem sklopu, so se prijavili podjetje Salus s ceno 5,85 milijona evrov (brez DDV), podjetje Interexport s ceno 8,63 milijona evrov (brez DDV) ter Kemofarmacija s ceno 8,93 milijona evrov (brez DDV). Izbrano je bilo podjetje Salus s končno ceno 6,8 milijona evrov z DDV. Prijavilo se je tudi podjetje Roche, katerega ponudbo je naročnik zavrnil kot neustrezno, ker podjetje ni priložilo preračuna cene na preiskavo.

Prvi sklop projekta vzpostavitve združenih laboratorijev je najdražji in zavzema gradbeno-obrtniška dela. Izbrano je bilo italijansko podjetje Sicea s slabimi 11 milijoni evri.

Drugi, tretji, četrti in peti sklop pa se nanašata na opremo, pri čemer je drugi najdražji. V tem sklopu je bilo tudi največ pritožb in zapletov. Bitka za večmilijonski posel je kot kaže zelo ostra in med dobavitelji medicinske opreme tudi umazana.

Precejšnja podražitev investicije

Razpis za združene laboratorije je bil objavljen pred letom dni, pri čemer je ministrstvo naročnik in plačnik vseh gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del ter dobave in namestitve vse opreme, medtem ko je UKCL naročnik diagnostičnega potrošnega materiala za sedem let in pogarancijskega vzdrževanja sistema ALS ter drugih laboratorijskih aparatov za pet let.

V času razpis je UKC Ljubljana prejel dva zahtevka za revizijo. Eden je bil umaknjen, drugi je bil zavrnjen. Po izboru so prejeli še en zahtevek, ki je bil nato umaknjen, pojasnjujejo v UKC Ljubljana.
V času razpis je UKC Ljubljana prejel dva zahtevka za revizijo. Eden je bil umaknjen, drugi je bil zavrnjen. Po izboru so prejeli še en zahtevek, ki je bil nato umaknjen, pojasnjujejo v UKC Ljubljana. FOTO: Gregor Ravnik

Kot poročajo Finance, je ocenjena vrednost razpisa 17,3 milijona evrov z DDV, a po podatkih, ki so jim na voljo, do sedaj kaže, da utegne biti cena celotne investicije okoli 25 milijonov evrov oziroma skoraj za polovico več.

Kaj to pomeni za naročnika?

Postopek skupnega javnega naročanja za vzpostavitev združenih laboratorijev s spremljajočimi prostori skupaj izvajata klinični center in ministrstvo za zdravje. V ljubljanskem kliničnem centru pojasnjujejo, da je bila laboratorijska oprema v treh od štirih sklopov že kupljena, za en sklop pa zaradi revizije postopek javnega naročanja še poteka.

Na vprašanja o tem, kaj bodo zdaj storili, ali bodo torej izbrali eno od že prispelih ponudb (Državna revizijska komisija nobeno od ponudb ni označila za slabo) ali ponovili razpis, odgovarjajo: "Glede sklopa, ki ga izpostavljate, postopki javnega naročanja niso končani in bi lahko kakšnokoli javno pojasnjevanje vplivalo na njihov potek." Bodo pa odločitev sprejeli v kratkem, še pojasnjujejo na UKC Ljubljana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tlunar
27. 08. 2019 10.39
+3
Ne stekla je še ena akcija naše vrle politike in njenih priseskov za naslednjo priložnost afer s krajo denarja!Te zadnje vlade pa imajo akcijo v kateri jih zanima razultat kdaj se bo narodu zmešalo!
ćurkl
27. 08. 2019 08.43
+10
"Gradnja največjega laboratorija stekla." ... moja prva misel: "Kaj, v UKC se bodo ukvarjali s steklom??" Vem, iščem "dlako v jajcu", pa vseeno, lahko bi napisali "...JE stekla."
ćurkl
27. 08. 2019 08.47
+3
Spodaj je kar nekaj podobnih komentarjev. Sem se oddahnil, češ, nisem samo jaz tak čistun, kar le jezika tiče...
riss
27. 08. 2019 07.14
+9
Zemljaric je bil tudi predsednik izvrsnega sveta (to je bila vlada v komunizmu),... in kako ne bi ljubil svoje zemlje, ce se je se predsednik "vlade" pisal ZEMLJAric. In on se vedno hara. Tisti, ki je proti lustraciji, kateri so bili aktivni v bivsem sistemu in clani partije, placujejo, zal tudi mi vsi, ker se to ni zgodilo. Taksnih Zemljaricev (plenilcev) je ogromno. Rdeci, to so vasi tardeci!
anakondabox
27. 08. 2019 07.07
+9
Da ne bodo znova kakšni 'lobiji' bogateli in obogateli.#poštenost
riss
27. 08. 2019 07.01
+8
Katero firmo od zgoraj nastetih predstavlja Zemljaric oziroma zdrave sile? Tako lahko dobimo odgovor kdo bo dobil posel! ZLOvenci so spet na delu, SLOvenci bomo vse to placali, SLOvencki pa kot ovce locijo samo leve in desne, namesto zrno od plevela na obeh straneh in pri vsakem projektu posebej. To so samo epilogi slepe podpore katerikoli strani (najveckrat levi, ki je skoraj ves cas na oblasti) za vsa dejanja, kot v enoumju. ZAL in SKODA!
lakala28
26. 08. 2019 20.17
+28
Ko so "tardeči" gradili in izgradili NEK Krško (začel je Stane Kavčič, nadaljeval pa Miha Marinko kot predsednika vlade R Slovenije), je bila investicija izpeljana do dinarja po predračunski vrednosti. Mi lahko kdo predstavi en sam samcati primer iz obdobja "demokracije", ki se je temu vsaj približal? Je sedaj bolj jasno, zakaj je gorivo pri nas dražje kot v Avstriji? Se kdo še spomni, da Avstrijci že skoraj 1 leto kopljejo 2. cev karavanškega predora, mi pa še kar kupčkamo, kdo bo dal večje provizije in kako bi to zavili v celofan? A kdo verjame, da je pri zgornjem primeru situacija drugačna? Kdor bo plačal boljši safari, bo izbran. Vse ostalo je pesek v oči.
231koak
26. 08. 2019 18.48
+6
Superbiznissssss
dolgcajt2018
26. 08. 2019 16.18
+22
Zaradi provizije se slinijo kot da bi imeli steklino!
RamzesII
26. 08. 2019 15.47
+28
"Gradnja največjega laboratorija stekla." Moraš brati dalje prispevek, da ti je jasno kaj ta stavek pomeni.
ćurkl
27. 08. 2019 08.44
+1
No, očitno nisem edini, ki ima težave z razumevanjem.
Toti glih
26. 08. 2019 15.17
+25
Na UKC ne premorejo enega pametnega človeka, ki bi izbral opremo transparentno? Aja, potem ne bo kapljalo v žep parazitom.
ne rabimo predsednika
26. 08. 2019 21.26
+3
pametni so že ampak morajo biti tiho, saj smo vsi videli kako se je končala stent afera
Principat
26. 08. 2019 14.59
+26
kako radi eni imajo mastne prste kar za nekaj let ,, kako dolgo bomo še s tem zakonom gledali opeharjenje slovencev , zakon so sami sebi spisali
proofreader
26. 08. 2019 14.39
+18
Ali se z zdravniki tudi pogajajo, kdo bo delal za najnižjo plačo?
Komendator
26. 08. 2019 13.47
+34
V članku manjka bistven podatek in sicer za koga od sodelujočih na razpisu lobira Zemljarič?
retrospect
26. 08. 2019 13.18
+17
Šarko pa kar tiho? Očitno je videl da takrat ko se nič ne vpleta mu priljubljenost še najbolj raste.
DeBill
26. 08. 2019 13.25
+14
stricov v ukc se ne sme dotaknit. sabeder je bil prejšnja perla kriv za n milijončkov pokradenega
supergigi
26. 08. 2019 13.04
+39
Še začelo se ni pa že kradejo.
CestniKolesar370Wattov
26. 08. 2019 13.00
+32
Si predstavljaš? Garal si celo življenje, vzel kredit (katerega še vedno odplačuješ) in imaš hišo / stanovanje vredno 100k€. Potem se najde pa nek naključni pripetljaj v vesolju z vzdevkom Venus Project, ki pravi, da so stanovanja predraga in da bi bilo potrebno uvesti nepremičninski davek v višini recimo 2% vrednosti nepremičnine letno. Tako bodo nepremičnine lastnikom postale večje breme, na nepremičninskem trgu bo več ponudbe in cena nepremičnin bo padla. TI, ki si pa garal in si vzel stanovanje po tržni vrednosti preden se je nabrala horda teh naključnih pripetljajev v vesolju, ki misli, da je državna dolžna KAZNOVATI lastnike nepremičnin in jim zbijati ceno, da bodo tudi taki prišli do njih... Ti pa bodi tiho in od 100k vredne nepremičnine plačuj še dodatnih 166€ mesečno v davke, da bo pravici zadoščeno, da bo tvojih 100k€ investicije padlo na 70k€. Osnove komunizma 101. Nečesa nimam. Država naj pokrade tistim, ki imajo in naj dajo to meni.
CestniKolesar370Wattov
26. 08. 2019 13.03
+14
To je tako, kot skupinsko plezanje na drevo. Nekdo začne plezati zgodaj, pleza gor in gor, potem pa zraven pride en revež, vidi druge na polovici drevesa in odloči se drevo požagati. Vsi na polovici in vrhu drevesa stmoglavijo na tla, ta posebnež pa teče dalje misleč, da je naredil svetu uslugo. Resničen talent.
DeBill
26. 08. 2019 13.27
-10
temu se dokaj lahko ogneš, razdeli nepremičnino na kose, ki so tako mali, da se ne obdavčijo, daj podjetju, da ti jih oddaja zastonj, ... rešitev bo n. in ja, v komunizmu je pač vedno revščna. Tud pravi levičarji ne maramo hebenega totalitarnega komunizma.
Malinha
26. 08. 2019 13.33
-2
Fritzl, ta tvoj "revež" naredi odlično gesto, tisti, ki plezajo na drevo dejansko spadajo na drevo, tako, kakor ti in predebilni, drevo pa požaga zato, da ne prestraši opic.
CestniKolesar370Wattov
26. 08. 2019 13.34
+1
No potem pa super. 100k vredno nepremičnino s 100 kvadrati bomo razdelili na 50 majhnih špajz. Ampak ne smejo biti kvadratne, v stoje se ne da spati ponoči.
proofreader
26. 08. 2019 14.37
+0
CestniKolesar370Wattov
26. 08. 2019 15.59
+2
Missa, konstantno se sprasujem, ce je lahko kdo sploh tako zaostal kot ti. Verjetno niti ne obstaja klinicen izraz za tvoje stanje. Bi bil predolg.
jakec1575
26. 08. 2019 12.54
+14
se vedno je polno rezerve. Upam, da je ministrstvo in UKC prej naredilo popis potrebne opreme in dolocilo ceno na podlagi tujih izkusenj s takim laboratorijem. S taksnim dejanjem se lahko potem s 3 ponudniki spustis v pogajalski krog, saj ves koliko zadeva res stane in omejis monopolne dobicke slovenskih dobaviteljev opreme, ki lahko presegajo 100% in vec zaradi nerazvitosti in nekonkurencnosti trga, ker slovenija nima niti a od agencije za konkurenco.
jakec1575
26. 08. 2019 12.58
+19
Vse ostalo mlatenje prazne slame v javnosti je odvec. prodajanje megle lahko delajo drugje. Danes se ve, da se lahko dobi referencne cene od podobnih ustanov v tujini, kjer imajo dobaviteljska podjetja normane marze in ne ekstremnih, ki ropajo slovensko zdravstva denarja. Flancanje o visji prispevni stopnji in netransparenten dvig dopolnilnih zavarovanj 3 zavarovalnic za 3-5€. To je kriminal. Cimprej moramo ukiniti dopolnilno zavarovanje. rezervacije niso nic drugega kot nateg za izplacevanje nagrad izbrancem v teh zavarovalnicah. ves denar bi moral biti prakticno porabljen vsako leto iz dopolnilneg zavarovanja. Ne pa da se gradi na tem dobicek.
kr en 1
26. 08. 2019 12.45
+28
zdj pa upam, da zemljariča Matilda odpelje s seboj brez razpisa!!
slovenc59
26. 08. 2019 13.33
+4
Rde?iAlarm
26. 08. 2019 12.44
+36
Gradnja največjega laboratorija je stekla.............bi bilo pravilno,razen ,če je labaratoij namenjen steklarni hrastnik,potem je imel pisec članka prav.........
a-rod
26. 08. 2019 12.44
+9
treba novo barko kupiti:)