Slovenija

ZPM Slovenije sprva izenačena z Zavodom Iskreni, nato so jim točke odvzeli

Ljubljana , 05. 02. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nika Kunaver, Urša Vrečar
Komentarji
221

Zveza prijateljev Mladine Slovenije je bila ena izmed 135 organizacij, ki se je prijavila razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam - ne pa tudi ena izmed izbranih 17, ki so na koncu prejele sredstva. In to kljub temu, da jim je ocenjevalna komisija sprva podelila maksimalno število točk, po ponovnem pregledu pa so ji bile točke po naših informacijah odvzete. "S polno paro delamo že celo leto, brez prestanka, zato smo na razpis prijavili tisto, kar se nam je zdelo prav. Saj je bil razpis namenjen preprečevanju zdrsa družin v revščino," pravijo pri ZPM. Na ministrstvu zanikajo, da bi komisija dodeljevala točke in jih nato odvzemala z namenom, da posamezne organizacije izključi iz seznama prejemnikov. "Vse je potekalo transparentno," zatrjujejo.

Na razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covid-19, ki ga je že junija lani objavilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, se je prijavilo 135 organizacij. Komisija je najvišje ocenila 17 prijavljenih - med njimi tudi Zavod Iskreni, med ustanovitelji katerega je tudi minister Janez Cigler Kralj. Ta sicer očitke, da je kakorkoli vplival na odločitev petčlanske komisije, ki je izbirala, kdo bo prejel sredstva, zanika. A se bo moral zaradi dodelitve sredstev Zavodu Iskreni zagovarjati na interpelaciji. 

Izmed 135 prijav jih je šest prišlo prepozno, 129 vlog je bilo formalno popolnih, od tega jih 7 ni izpolnjevalo pogojev. 122 vlog je doseglo minimalni kakovostni kriterij in so šle v ocenjevanje s strani komisije, pri čemer je bila vsaka vloga ocenjena s strani treh različnih ocenjevalcev. Med 17 izbranih organizacij z najvišjo oceno pa so razdelili 1.911.951,66 evrov. 

Poleg Zavoda Iskreni so najvišji možni znesek  - in sicer 130.200 evrov - dobili tudi Študijsko-raziskovalni center za družino, Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor, Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, Zavod Karitas - Samarijan, Slovenska filantropija - združenje za promocijo prostovoljstva in Rdeči križ Slovenije - območno združenje Novo mesto. 

Razpis je bil namenjen preprečevanju zdrsa družin v revščino, pravi generalna sekretarka Zveza prijateljev mladine Slovenije.
Razpis je bil namenjen preprečevanju zdrsa družin v revščino, pravi generalna sekretarka Zveza prijateljev mladine Slovenije. FOTO: Shutterstock

Sredstva pa so poleg njih prejeli tudi ZPM Ljubljana Moste - Polje, Nadškofijska karitas Maribor, Škofijska Karitas Celje, Društvo za razvoj človeških virov in socialnih programov NOVUS, Rdeči križ - območno združenje Ljubljana, Ozara Slovenija nacionalno združenje za kakovost življenja, Kralji ulice,  Slovenska karitas in Zavod Spominčica. Na ministrstvu ob tem dodajajo, da so vsi prijavljeni prejeli zaprošeno višino sredstev. 

No, povsem brez njih pa je ostala Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki je na razpisu prejela premalo točk.

 Najvišje možno število prejetih točk na razpisu je bilo 20. Organizacije z najmanj točkami, ki so še prejele sredstva, so prejele 19,67 točk. Točke se je podeljevalo po kriterijih, ki so določeni v razpisni dokumentaciji, pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu. 

In to kljub temu, da so izpolnjevali razpisne pogoje, komisija pa jim je prvotno podelila 19,67 točk, je razvidno iz dokumentacije. A pogoje naj bi izpolnjevalo preveč organizacij, zato je prišlo do ponovnega pregleda prijav. Po katerem pa so ZPM Slovenije po naših informacijah odvzeli štiri točke, posledično pa je organizacija ostala brez vseh sredstev. 

'Zveza prijateljev Mladine Slovenije prvotno izenačena z Zavodom Iskreni, nato pa dobila manj točk'

In kaj je bil razlog za odvzem točk in posledično državnih sredstev? Organizacija je kot ciljno skupino navedla "otroke, mladostnike in druge" (te so v obrazložitvi opredelili kot starše ali pa družino otrok in mladostnikov), prijavili so "pomoč družinam na terenu, delitev materialnih sredstev, finančno pomoč". Prav ti "drugi" so jih po naših informacijah na koncu, po ponovnem pregledu, stali točk, saj se je komisija odločila, da ne gre za posebno skupino. 

Breda Krašna, generalna sekretarka Zveza prijateljev mladine Slovenije.
Breda Krašna, generalna sekretarka Zveza prijateljev mladine Slovenije. FOTO: POP TV

Da naj bi prvotno imeli dovolj točk za prejem sredstev razpisa, nato pa so jih bile odvzete, na Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ne vedo. "Sklep o neizbiri smo prejeli 5. 1. 2021. In to je edina informacija, ki smo jo prejeli glede tega razpisa. Smo pa bili začudeni, da je ministrstvo z objavo rezultatov zamujalo več mesecev, saj je bilo v razpisu zapisano, da bomo prejeli rezultate septembra 2020," pojasnjuje Breda Krašna, generalna sekretarka Zveza prijateljev mladine Slovenije. 

"Iz dostopnih dokumentov je razvidno, da je bila Zveza prijateljev Mladine Slovenije prvotno izenačena z Zavodom Iskreni, nato pa dobila manj točk in izpadla iz razpisa," so medtem jasni v Levici, kjer zahtevajo vso preostalo dokumentacijo. 

"13.marca, ko se je Slovenija zaprla, smo potrebovali približno en teden, da smo strnili vrste in začeli delati še več kot ponavadi. Potrebno je bilo priskočiti na pomoč družinam z računalniki, takoj se je pojavil problem hrane, otroci in družine so bili doma, stroški so bistveno narasli. S polno paro delamo že celo leto brez prestanka, zato smo na razpis prijavili tisto, kar delamo in tisto, kar se nam je zdelo prav. Saj je bil razpis namenjen preprečevanju zdrsa družin v revščino," pravi Krašna. Poskušamo se prijaviti na čim več razpisov, včasih smo na njih uspešni, drugič ne, še dodaja. 

Na ministrstvu pravijo, da je bila "vsaka vloga ocenjena s strani treh različnih ocenjevalcev". "Vse je ves čas vse potekalo transparentno." Organizacije, ki so prejele sredstva so na razpisu od 20 možnih prejele najmanj 19,67 toč.  

"V procesu ocenjevanja so najprej trije ocenjevalci strokovne komisije pregledali in preliminarno ocenili posamezne prijave, potem pa so med seboj primerjali metodologije ocenjevanja ter podali končne ocene. Ne drži, da bi komisija dodeljevala točke in jih nato odvzemala z namenom, da posamezne organizacije izključi iz seznama prejemnikov. Šlo je torej za standarden razpisni proces, ki je potekal transparentno in v skladu z zakonom o javnem naročanju," zatrjujejo. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
05. 02. 2021 20.27
+2
Lopovsko kriminalna posla lopovsko kriminalne Slovenske vlade.
Harigast
05. 02. 2021 14.27
-5
A niso prijatelji mladine isto kot pedofili?
Brakedirt
05. 02. 2021 18.36
+1
Darko32
05. 02. 2021 13.31
+4
Če je vse to res, kar piše v članku je potrebno takšne zavode, k iso namenjeni za pranje denarja enostavno pozapreti, saj nimajo nobenega efekta na razvoj ampak na povečano krajo denarja. Podpreti pa vse, k ipomagajo ljudem v obliki fizične pomoči ali pa svetovalne pomoči. Sedaj pa vsak, k iima pet minut časa se gre nekega šefa nekega zavoda z ciljem, da čimveč denarja opere in nič drugega. BARABE NA KVADRAT.
mungus
05. 02. 2021 13.23
+6
Takim tolovajskim združbam kot je ta sekta -"iskreni" bi total prepovedal delovanje saj take združbe so SAMO PRALNICE DENARJA..IN NIČ DRUGEGA...saj je ta "iskrena" mafija MORALA že 2 krat vračati denar v državni proračun...le zakaj????
sinhron
05. 02. 2021 13.20
+9
Tam , kjer so v ozadju cerkvene ustanove so prisotne laži , goljufije in kriminal !
Walter Pravicek
05. 02. 2021 13.12
+5
ISKRENI nekoč od Ciglarja je sedaj z DAROM bolj od Kralja.Četudi ta minister pove:nisem več poleg!Namreč ljudem ni moč mazati oči.Enako je z donacijo za Nadškofijo Maribor.Zapravljivci,ki jim druge Nadškofije niso hotele pomagati imajo DAROVE: v letu 2020 in 2021 z pomočjo Dr.Ivana Štuhec,sedaj ŠE ZOPET dobijo"mali dar na oltar",V Nadškofiji mislijo,kot je po Mariboru že govora:Štuhec župnik je naredil sina,škof ne bo nikoli,ima nalogo"zbiranja"darov od"kolega"Janše!In in briljantno uspeva,ker ima pamet v nasprotju z tistimi,ki mislijo,kako bo na novih volitvah;vaščani množično volijo "pravo stranko!E,jok!
cini?no
05. 02. 2021 12.08
+5
za resnično pomoč nič za širjenje krščanskih nebuloz (drkanje je škodljivo ) pa stotisoče
Stauffenberg
05. 02. 2021 11.27
+15
Iskreno- to je fašizem.
mungus
05. 02. 2021 11.25
+17
Po tem se vidi kolko so ISKRENO lažnivi in pokvarjeni s tem nebuloznocerkvenim Ciglarom na čelu....bljak
piron
05. 02. 2021 11.12
+15
Joj, ste vsi danes zoprni! Pa saj je menda jasno, da v kontekst zmanjševanja revščine ključno sodijo krščanske vrednote in - zelo pomembno, ukrepi in nasveti za zmanjšanje samozadovoljevanja - kar intenzivno promovira Zavod Iskreni. Pa nov enoprostorc za prikritega šefa tud mora bit! Saj menda ne pričakujete, da se bo v 10 let stari dači ali pa tvingotu okoli vozil, ko bo obiskoval tiste, ki jih je kri...mi ka...marila oz. tako imenovana vlada RS spravila na kolena in v revščino. Si sploh predstavljate, koliko km na dan že zgolj iz tega naslova on mora narest! In kdo sploh je ta Zveza prijateljev mladine - aja, to so tisti, ki so v zadnjih desetletjih nesebično pomagali mnogim in katerih projekte so povzemali ter jih kot primer dobre prakse navajali drugje po EU.
piron
05. 02. 2021 11.15
+16
S strani Zavoda Iskreni pa v naslednjih dneh lahko pričakujemo vsaj tekst na temo, kako ozdaviti homoseksulanost in "strokovno" razlago, zakaj duhovniki depresijo lahko ozdravijo s tesnimi telesnimi stiki z otroci. FUJ!
papi1
05. 02. 2021 12.17
S tujim denarjem je lahko biti dobrodelen. Velja za vse. Za to pa naj zmaga enkrat eden, drugič dugi!
Walter Pravicek
05. 02. 2021 13.13
+2
KAJ BRIGA ZAVOD ISKRENI MOJ K...?BO KAKŠNA ČLANICA PRIŠLA NA POMOČ,DA UREDI?
Oz
05. 02. 2021 11.05
+3
Koliko je sploh poštenosti, pravičnosti in odgovornosti v teh državnih inštitucijah. Državljan Slovenije dobi hote/nehote občutek, da se laže in krade, kjer je to le mogoče. Potem pa na drugi strani poslušamo o solidarnosti in zaupanju, mi zmoremo....itd.
alien8potnik
05. 02. 2021 10.54
+12
𝗲𝗻𝗲 𝗽𝗼𝗹 𝗽𝗿𝗲𝗷𝗲𝗺𝗻𝗶𝗸𝗼𝘃 𝘀𝗿𝗲𝗱𝘀𝘁𝗲𝘃 𝗶𝘇 "𝗶𝘀𝗸𝗿𝗲𝗻𝗲𝗴𝗮" 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘀𝘁𝘃𝗮 𝗷𝗲 𝗰𝗲𝗿𝗸𝘃𝗲𝗻𝗶𝗵 𝗻𝗲𝘃𝗹𝗮𝗱𝗻𝗶𝗵 𝘀𝗮𝘁𝗲𝗹𝗶𝘁𝗼𝘃. 𝗺𝗲𝗱 𝗻𝗷𝗶𝗺𝗶 𝘁𝘂𝗱𝗶 𝗱𝗲𝘁𝗲 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗴𝗮 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮. 𝗽𝗮 𝘃𝘀𝗶 𝘀𝗼 𝗯𝗼𝗹𝗷𝘀̌𝗶 𝗼𝗱 𝗭𝗣𝗠. 𝗻𝗲 𝘃𝗲𝗺, 𝗸𝗮𝗸𝗼 𝘁𝗼 𝗻𝗶 𝗯𝗶𝗹𝗼 𝗷𝗮𝘀𝗻𝗼 𝘇̌𝗲 𝗽𝗿𝗶 𝗽𝗿𝘃𝗶 𝗼𝗰𝗲𝗻𝗶 𝘃𝗹𝗼𝗴. 𝘀𝗮𝗷 𝘀𝗲 𝘃𝗶𝗱𝗶 𝗶𝘇 𝗿𝗮𝗷𝗮! ;)
JApajaDAja
05. 02. 2021 11.12
-7
zpm m polje je družinska firma...mama,sin nečakinja....pa verjetno še "empatična soseda"!
bokibogi
05. 02. 2021 13.02
+3
moji sedaj že odrasli otroci so letovali kat nekaj let z ZPM Polje, za male pare sem imela otroke 14 dni na morju, ker sem si kot mati samohranilka to težko privoščila, ne pište kar nekaj pavšalno, pa sploh nisem bila prebivalka Ljubljane. Še danes sem hvaležna, da so otroci lahko bili dva tedna na morju
Cervantes Saavedra
05. 02. 2021 10.53
+13
Študijski inštitut za narodno spravo je tik pred koncem svojega mandata (2008) ustanovila vlada JJ, prva direktorica centra pa je bila Andreja Valič Zver, ki nato odstopila iz nejasnih razlogov (!!!) leta 2020. Upravičeno se zatorej vsi sprašujete, kakšne dosežke ima za pokazati v teh 12 letih. Primer, ko smo si Slovenci lahko enotni, a ne? Ima kdo drugačno mnenje?
malaraja
05. 02. 2021 12.47
Walter Pravicek
05. 02. 2021 13.17
+1
Pozabljaš:ta dama je druga žena Zvera,evroposlanca komunista,prijatelja in poročna priča JJ,skriva se v Ljudski stranki v EU parlamentu.Ta dama pa melje zgodovino kot žito z TRDITVIJO o NOVEJŠI JANŠEVI ZGODOVINI-K sreči še nekateri slovensko zgodovino poznamo bolje od nje!JJ jo je odslovil,ko je bilo vedno več vprašanj ZAKAJ sploh dela in KAJ dela!
Capone42
05. 02. 2021 10.48
+13
Mi svečkarji, smo si enotni, da smo davkoplačevalci z nakupom Ciglerjevega osebnega avtomobila, državi prihranili 110 eur, saj je Cigler poleg novega avta dobil še brezplačno celoletno vinjeto
JernejKopitar
05. 02. 2021 10.47
+15
Če bi se imenovali "Zveza neprijateljev Mladine" bi dobili še dodatne točke 🤭
mali.mato
05. 02. 2021 11.06
+5
vonbongo
05. 02. 2021 10.46
+5
pop greznica
05. 02. 2021 10.46
+19
Pri tem zavodu Iskreni se da najti vseh 7 glavnih grehov
Razsuti Tovor
05. 02. 2021 10.42
+10
Še enkrat: državni aparat, skupaj z upravo in zakoni, je naravnan na povprečnega državljana. Ko enkrat ne spadaš več v to povprečje, ko postaneš invalid, prezadolžen z dolgovi, na cesti, odvisen od drog, diskriminiran zaradi spola, spolne usmerjenosti ali barve kože, ko imaš otroka s posebnimi potrebami, ko bežiš od doma, takrat ti vsi ti zakoni in državni aparat bolj malo služi. Takrat se ljudje obrnejo na civilne organizacije, ki že mnoga leta zapolnjujejo luknje, večina prostovoljno (morda s kakšnim zaposlenim na minimalcu). Zato, dokler ste v dobrem delu povprečja, ne obsojajte delo teh organizacij. Kot povsod, so pa tudi tule gnile jaboljke, ampak to je druga zgodba.
pepi bolcev
05. 02. 2021 10.39
+16
Domobrancki majo vedno taka imena: iskreni, resnica, pravi slovenci itd...
Škrinca
05. 02. 2021 10.57
+1
JApajaDAja
05. 02. 2021 10.39
+4
pa dajte še malo plače na sonce...naš denar-naša radovednost :-)