Slovenija

Razprodaja delnic na newyorški borzi

New York, 15. 04. 2000 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrednosti delnic na newyorški borzi so v petek nezadržno padale, saj je vlagatelje med drugim zajel nemir zaradi podatkov o rasti inflacije. Vsi trije glavni borzni indeksi, Dow Jones, Nasdaq in Standard & Poors 500 so zabeležili največje enodnevne izgube po točkah v svoji zgodovini. Dow Jones je v primerjavi s četrtkom padel za 617,78 točke oz. 5,66 odstotka ter pristal pri vrednosti 10.305,77 točke, medtem ko je na tedenski ravni zdrsnil za 805,71 točke.

Najslabše se je godilo indeksu Nasdaq, saj so bile razprodaje v največji meri deležne doslej izjemno priljubljene delnice internetskih in drugih tehnoloških podjetij, ki so pravzaprav poganjale borzo v zadnjem letu. Nasdaq je v primerjavi s petkom preteklega tedna zgrmel za 1125,18 točke oz. 25,3 odstotka ter poslovni teden končal pri vrednosti 3321,27 točke, kjer ni bil že od novembra lani. V primerjavi s četrtkom pa je Nasdaq oslabel za 355,51 točke oziroma 9,67 odstotka. Indeks Standard & Poors 500 je padel za 83,20 točke oz. 5,78 odstotka na 1357,31 točke.

Borzni strokovnjaki so tako kot ves minuli teden deljenih mnenj glede nadaljnjega gibanja vrednosti delnic. Nekateri menijo, da si bo borza v ponedeljek opomogla, drugi pa pričakujejo nadaljevanje prodaje delnic ter drsenje tečajev. Razprodajo na Wall Streetu naj bi med drugim povzročilo poročilo ameriškega ministrstva za delo o inflacijskih gibanjih.

Ameriška centralna banka naj bi po pričakovanju gospodarstvenikov 15. maja zagotovo dvignila obrestne mere, da bi obrzdala inflacijo. Medtem ko se zvišanje za četrtino odstotne točke nekako pričakuje, pa vesti o rasti inflacije sprožajo strahove, da bodo obrestne mere narasle za kar pol odstotne točke. Kljub nekoliko večji rasti inflacije pa ameriško gospodarstvo ostaja še naprej trdno, saj je samo industrijska proizvodnja v marcu narasla za 0,3 odstotka.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.