Slovenija

Razrešeni člani ARRS vložili tožbo na Upravno sodišče

Ljubljana, 04. 02. 2022 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
11

Razrešeni člani Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS so vložili tožbo na Upravno sodišče, skupaj z zahtevo za začasno odredbo, da se zadrži imenovanje novih članov upravnega odbora. Menijo, da je bila razrešitev izvedena povsem arbitrarno, brez kakršnega koli ugotavljanja obstoja razlogov.

Za člane Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) so v zakonu o javnih agencijah zelo natančno predpisani razlogi, kdaj se nekoga lahko razreši, in nobeden od teh razlogov ni bil izpolnjen, je za Večer pojasnila odvetnica Nataša Pirc Musar.

Člani ARRS menijo, da je bila razrešitev izvedena povsem arbitrarno.
Člani ARRS menijo, da je bila razrešitev izvedena povsem arbitrarno. FOTO: POP TV

Člani ARRS menijo, da so jih razrešili, ne da bi ugotavljali, ali za ta obstajajo razlogi, poročata Večer in Dnevnik.

Vlada je prejšnji četrtek v upravnem odboru javne agencije ARRS kot predstavnike ustanovitelja razrešila Emilijo Stojmenovo Duh, Tončka Kregarja, Jano Kolar in Justino Erčulj ter imenovala nove člane upravnega odbora ARRS. To so postali Igor Emri, Gabrijela Horvat, Fidel Krupić in Tina Tomažič, ki so v soboto za kandidata v. d. direktorja agencije potrdili Mitjo Lainščaka, vlada pa ga je isti dan potrdila.

Ob tem je Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) podala protestno izjavo. Da je način menjave upravnega odbora neprimeren, pa menijo tudi na univerzah v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
04. 02. 2022 12.06
-1
Pa, sej bojo samo do aprila, potegnili bodo odpravnine in karavana pelje dalje.
MucaNeGrize
04. 02. 2022 11.37
+2
zakaj je tukaj sedaj nameščen krupić sds .....primer ....14.2 . 2018...noratv ali kako je krulil takrat fidel krupić ....ki ga orban tv poimenuje .....Strokovnjak za javno upravo: Država je ohromljena, vlada naj nemudoma pristopi k dialogu s stavkajočimi! ... “Absolutno in takoj se je potrebno usesti s sindikati in nadaljevati dialog, v dialog je treba pritegniti predstavnike gospodarstva, k reševanju pa mora pristopiti celotna vlada,” poziva mag. Fidel Krupić in dodaja, da obstaja velika verjetnost, da je vse skupaj politično motivirano, zato je po njegovih besedah žalostno, da se stiske ljudi izrabljajo za politične boje in obračunavanja, ob tem pa se nihče resno ne pogaja s stavkajočimi. Predsednik Odbora za javno upravo pri Strokovnem svetu SDS mag. Fidel Krupić je na novinarski konferenci komentiral stavkovni val, ki je v teh dneh zajel Slovenijo. Ugotavlja, da v javnem sektorju še nikoli ni bilo toliko zaposlenih in izplačana tolikšna masa plač kot je zdaj. Izrazil je razumevanje za prizadevanja zaposlenih v gospodarstvu in negospodarstvu, ki si prizadevajo za boljše plače in bolj urejene razmere.
MucaNeGrize
04. 02. 2022 11.36
+1
pravilno.....naj jih stožijo do gat....
aghr
04. 02. 2022 11.18
+3
Pravilno. Bi bilo treba že prej preventivno opozarjati na pritiske s strani vlade.
Jožajoža
04. 02. 2022 10.56
+11
Brezuspešno.ta režim ima že tako razvejano mrežo " škodljivcev Oz izdajalcev" v izvršilni veji oblast,da je vsaka pritožba brezprednetna.
rogla
04. 02. 2022 10.52
+17
Vlada je vsak dan bolj kriminalna in neumna. Banda pokvarjena! Saj že več ne ve (namerno ednina!), kako bi še stopnjeval hudobijo. Maščevanje sledi, ni dvoma!
El pi5tolero
04. 02. 2022 10.47
-8
Ja bogi no? Da bi se mi v fabrkah lahko kam prtozil k nas pomecejo na cesto! Ja ne mormo mi smo druga liga…
slim386
04. 02. 2022 11.05
+6
Lahko se! Če se ti je zgodila krivica hitro do pravnika in zadeva se bo uredila, preverjeno in preizkušeno! Če nimaš denarja za odvetnike pa si plačuj zavarovanje z pravno asistenco in potem te ti postopki ne stanejo prav nič razen 15e na mesec... ARAG je preizkušena in dobra opcija recimo...
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2022 10.43
+0
Sindikat Lidijo Tičar Padar podpira
metuljka
04. 02. 2022 10.43
+4
Bravo ! Končno pravi ljudje v boj ! Ne se pustiti tej skorumpirani tolpi.
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2022 10.42
+0
Vlada na današnji seji znova ni dala soglasja k imenovanju Lidije Tičar Padar za vršilko dolžnosti direktorice Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), kot je predlagal upravni odbor agencije. Sklenila je tudi, da se v upravnem odboru agencije zamenjajo štirje predstavniki ustanovitelja.