Slovenija

Razrešeni z ARRS zaradi obtožb vlade na sodišče

Ljubljana, 22. 04. 2022 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Menjava štirih članov upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) iz političnih vzgibov je po mnenju ponovno razrešenih članov grob poseg v avtonomijo ključne institucije raziskovalnega podsistema. Menijo, da je njihova dolžnost, da obtožbe vlade izpodbijajo po sodni poti in tako prispevajo svoj del k delovanju pravne države, so zapisali v sporočilu za javnost.

Razrešeni člani upravnega odbora ARRS nameravajo obtožbe vlade izpodbijati po sodni poti.
Razrešeni člani upravnega odbora ARRS nameravajo obtožbe vlade izpodbijati po sodni poti. FOTO: Dreametime

Štiri člane upravnega odbora ARRS je vlada v četrtek ponovno razrešila in imenovala nove. Ob tem jim je vlada očitala, da naj bi v izboru vršilke dolžnosti direktorice Lidije Tičar Padar ravnali nevestno, pristransko in nestrokovno, v nasprotju s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika.

Razrešeni člani Jana Kolar, Emilija Stojmenova Duh, Justina Erčulj in Tone Kregar v izjavi za javnost poudarjajo, da sta bila oba sklepa o izboru Tičar Padarjeve sprejeta soglasno po razgovorih in temeljitem premisleku vseh članov upravnega odbora, ki se je odločil v skladu s svojimi suverenimi pristojnostmi, nad postopki pa so vseskozi bdele strokovne službe ARRS.

"Resda smo bili imenovani s strani vlade, vendar smo zakonsko zavezani k nepristranskemu, neodvisnemu in strokovnemu delovanju v javnem interesu in s skrbnostjo dobrega gospodarja, čemur smo sledili tudi pri izbiri vršilke dolžnosti," so zapisali.

Menijo, da je poteza vlade predvsem politično motivirana, saj niso dovolj vodljivi, da bi jim zaupali pomembne odločitve, kot so izbor vladi všečnega direktorja s polnim mandatom, ad-hoc financiranje novega raziskovalnega inštituta, ne da bi poznali njegov program ali sprejem podzakonskih predpisov za implementacijo novega zakona o raziskovalni in inovacijski dejavnosti. Novi predpisi bodo po njihovem prepričanju pomembno krojili raziskovalno dejavnost v prihodnjih letih.

Tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) izraža ogorčenje ob po njihovi oceni spornem dejanju vlade, ki je ponovno spremenila sestavo upravnega odbora ARRS. "Gre za prestižno vojno, ko vlada mimo predpisov po svoji lastni volji, izhajajoč iz osebnih motivov, ureja stvari, ki zadevajo vse raziskovalke in raziskovalce, in ob tem načrtno zapostavi temeljno vlogo ARRS. Obenem to izvede tik pred volitvami in v enem od najbolj kritičnih obdobij slovenske znanosti, ko je preudarno, transparentno in visoko strokovno delovanje ARRS zelo nujno potrebno," so zapisali v sporočilu za javnost.

Izpostavili so, da sindikat preko svoje predstavnice v upravnem odboru ARRS ves čas aktivno deluje in vseskozi skrbi, da svoje obveznosti in pristojnosti opravlja v prid slovenski znanosti. "Gre za strokovnost delovanja, ki nikakor ne sme biti odvisna od vsakokratne politike," so dodali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
22. 04. 2022 21.36
zavetnik
22. 04. 2022 21.08
+1
Pokažite temu masnolasemu sekretarju, da je lažnjivost slaba čednost
Frotirka
22. 04. 2022 18.36
+2
Točno tako. Upreti se je potrebno! En teden pred volitvami še kar sds menjave. Ustavimo to norijo na volitvah!
Ivana B-Love
22. 04. 2022 18.06
-4
buhibatina
22. 04. 2022 17.37
+2
👻 je zelo sposobna naslednica ponosnih zatiralcev slovenskega naroda 🤮🤮
Hugh_Mungus
22. 04. 2022 17.07
+7