Slovenija

Razrešenih zgolj 12 do 15 odstotkov vlomov v zasebno lastnino

Ljubljana, 19. 12. 2018 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlomi in kraja lastnine so bolj pogosti v času naše odsotnosti in v času počitnic, zato ni odveč, da izpostavimo nekaj ukrepov, ki to nevarnost lahko zmanjšajo. Vlome in rope je težko razrešiti, saj policija potrebuje številne dokaze, da lahko identificira vlomilca.

Aleš Kegljevič
Aleš Kegljevič FOTO:

Če pogledamo statistiko, so zadnja leta vzpodbudna, saj število kaznivih dejanj, predvsem tatvin, upada. "V decembrskem času ne beležimo povečanja kaznivih dejanj tatvin, oziroma se bistveno ne razlikujejo od drugih mesecev v letu. Klasične tatvine so sicer bolj pogoste na prireditvah, kjer največkrat zabeležimo kraje denarnic ali telefonov," nam je povedal Aleš Kegljevič z Oddelka za premoženjsko kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije.

Storilci tovrstnih kaznivih dejanj izkoriščajo našo nepozornost in mimogrede odtujijo denarnico ali telefon. Ker je v decembrskem času veliko dogodkov, se rado zgodi, da postanemo nepozorni in imajo tatovi lažje delo, zato je pomembno, da se zavedamo, v kakšnem okolju se gibljemo in ostajamo pozorni.

Ropar
Ropar FOTO: iStock

Tudi vlomov v avtomobile je vsako leto manj, kajti kraje tehnične opreme avtomobilov so vse manj pogoste in verjetne. Če so včasih tatovi radi odtujili radie in različne "dodatke", zdaj bolj kradejo stvari, ki jih prevažamo v avtomobilih; to so mobilni telefoni, torbice in denarnice. "Ne puščajte na sedežih vrečk, polnih daril in stvari, ki ste jih kupili v predprazničnem času, saj so mamljiva tarča za morebitne tatove," je znova opozoril Kegljevič.

Vlomi v zasebno lastnino upadajo

Statistika zadnjih let kaže, da število vlomov počasi, a vztrajno upada, saj se ljudje zavedajo, da je treba sprejeti različne ukrepe, da zmanjšamo to možnost. Tudi napredek v izdelavi protivlomnih vrat, cenejši nadzorni sistemi in digitalizacija denarnega toka so med razlogi, zakaj tatovi nimajo več tako lahkega dela. Številni imajo doma še vedno večje količine denarja in nakita ter imajo ob morebitnem vlomu velike stroške.

Vlomilec
Vlomilec FOTO: iStock

Ni odveč upoštevati naslednjih nasvetov:

1. Zavarujte domove in ostale prostore, vzpostavite občutek, da je nekdo v hiši, stanovanju ali drugem prostoru vedno prisoten. Najboljša rešitev je, da nekdo, ki mu zaupate, popazi na vaše stanovanje, hišo ali vikend ter vaše poslovne prostore. Prosite ga, naj prazni vaš poštni nabiralnik, večkrat parkira na vašem dvorišču, spušča in dviga rolete in tako naprej. Poleg tega zagotovite, da okoli objektov ni lestev, orodja ali drugih predmetov, ki bi jih storilci lahko uporabili.

2. Preverite delovanje in zaščito ključavnic ter senzorjev za zunanjo razsvetljavo, alarmne naprave, v prostore lahko namestite tudi časovna stikala.

3. Na telefonskih odzivnikih in seveda tudi na družbenih omrežjih ne puščajte sporočil, kot so na primer "ni nas doma" ali "smo na počitnicah".

4. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične in druge vrednejše predmete pa fotografirajte ali označite z individualnimi lastnostmi.

Kaj storiti, če je nekdo vlomil v našo lastnino?

Na policiji pravijo, da so tehnični pripomočki, kot so kamere ali luči na senzor, velikokrat učinkoviti pri odvrnitvi tatov, saj pogosto ne pričakujejo, da bodo nanje naleteli. Če tatovi kljub temu vstopijo v našo lastnino, je pomembno, da ničesar ne premikamo in preverjamo brez prisotnosti policistov. "Osnovno pravilo je, da ničesar ne smemo premikati in se čim manj premikati po lastnini. Stopite ven in takoj pokličite policijo in po njihovem prihodu z njimi opravite ogled lastnine."

Vlom v hišo
Vlom v hišo FOTO: iStock

Če se sami gibljemo po stanovanju, lahko uničimo morebitne materialne dokaze, ki bi jih policija lahko zavarovala, je poudaril Kegljevič. Policisti bodo opravili ogled in iskali različne dokaze; sledi obutev, sledi DNK ... Policisti v povprečju razrešijo od 12 do 15 % vlomov, saj pomanjkanje dokazov velikokrat ne prinese rezultata. Policiji olajšajo delo kamere, opisi sosedov ali mimoidočih.

"Velikokrat se zgodi, da ljudje prostor pospravijo pred prihodom policije, a s tem naredijo največjo možno napako," so povedali na Generalni policijski upravi. Zavarovanje materialnih dokazov in morebitnega video materiala je pomembno, da lahko policija storilca poveže s krajem kaznivega dejanja, brez tega je to praktično nemogoče.

Kaj storiti, če vam ukradejo mobilni telefon?

Mobilni telefoni so pogosto tarče tatov, saj njihova velikost in velika vrednost predstavljajo dober izkupiček. Sodeč po statističnih podatkih, jih največkrat ukradejo ob tatvinah in vlomih v trgovine, vozila in na javnih mestih. Moderni telefoni imajo številne aplikacije in vgrajene sisteme, ki bodo lahko olajšali delo policije, da telefon tudi izsledi. Vedno uporabljajte PIN številko za aktivacijo tipkovnice.

prazniki in varnost
prazniki in varnost FOTO: iStock

V primeru kraje je pomembno, da opravimo naslednje korake:

Čim prej pokličite policijo in prijavite dejanje. Policija svetuje, da si na varno mesto shranite IMEI številko, številko SIM kartice in številko kode telefona. Vse te podatke imate na škatli, v kateri ste dobili telefon. Večina telefonov ima tudi možnost vpogleda v te podatke, ponavadi v nastavitvah in informacijah o telefonu. Zabeležite si tudi tip in opis telefona. S pomočjo teh podatkov bo policija veliko hitreje odkrila telefon, saj mora v nasprotnem primeru za podatke zaprositi mobilnega operaterja, kar zahteva čas, ki bi bil lahko uporabljen za iskanje telefona.

Pogrešan mobilnik čim prej prijavite pri vašem mobilnem operaterju. Vašo telefonsko številko bodo začasno izklopili, da preprečijo morebitno zlorabo in s tem posledično naraščanje stroškov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
17. 01. 2019 19.37
Mislim , da niti tega malega procenta ne! Ta vir dohodka je očitno kar varen in donosen. Večji rizik je pošteno delo.
krnekilojz
19. 12. 2018 16.56
+6
če se plavci ne bi šli samo inkasante bi lahko lovili resne kriminalce!
flatearth
19. 12. 2018 16.08
+5
Če bi takšen procent imeli pri krajah državnega premoženja, bi se nabralo par 100 milijard €,
ecnarf
19. 12. 2018 15.43
-3
KW a če bi malo manj tumbal pa več delal
TOX6
19. 12. 2018 15.22
+5
policaji se zanašajo na občane in vaške ter šankarske špiclje tu izhaja vse strokovno znanje in od teh informacij je odvisen tudi % uspeha policije?????neverjeten tehnološki preskok miličnika v policaja???
Samo?lovek
19. 12. 2018 15.19
+6
Ne morem se odločiti ali je ta prispevek butast, ker bodri tatove ali pameten in premišljen pristop policije, da naredijo tatove manj previdne. Hm, sem kar 50-50, ker v Sloveniji ni nič nenavadnega prebrati kolosalno neumnost na eni in nekaj čudovito pametnega na drugi strani. Recimo, da sem praznično razpoložne, pa bom pozitiven in sklepal slednje. Da je to taktika policije v sodelovanju z medijem, ker je v nasprotnem primeru KOLOSALNA neumnost tatovom kar na najbolj branem mediju sporočati, da je verjetnost, da jih ujamejo zgolj 15%
mallonge
19. 12. 2018 14.34
+4
In policaji stalno hočjo višje plače????????????? Niso dobri niti za na borzo. Prej za v zapor.
mallonge
19. 12. 2018 15.23
+3
Pri večini kriminalnih dejanj je prisoten vsaj eden aktualni ali bivši policaj. Je to razlog slabe raziskanosti?!
Uporabnik113189
19. 12. 2018 13.56
+21
Pri tako nizki raziskanosti tovrstnega kriminala je vsako podpiranje uvoza migrantov nevarno početje. V izvornih državah iz katerih prihajajo je splošno znano, da je tovrstna praksa stvar vsakodnevnega preživetja in prav nenavadno bi bilo pričakovati da se bodo tej praksi kar čez noč odpovedali. Sploh pri takšni "uspešnosti" policije. Potem pa nam razlagajo da smo med najbolj varnimi državami sveta.. Samo vprašanje mesecev je, ko bo takšna trditev lanski sneg..