Slovenija

Razrešili Jožico Boljte Brus

Ljubljana, 29. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na današnji seji sprejela predlog za razrešitev Jožice Boljte Brus s položaja vodje skupine državnih tožilcev.

Jožica Boljte Brus je včeraj zavrnila vse očitke (Foto: POP TV)
Jožica Boljte Brus je včeraj zavrnila vse očitke (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Kot je dejal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Karl Erjavec, ki je na ministrstvu vodil ta postopek, Boljte Brusova ostaja tožilka, vendar je ministrstvo ugotovilo, da je bil ugled tožilstva s tem, ko je Boljte Brusova po prometni nesreči odklonila preizkus alkoholiziranosti, okrnjen, zato so vladi predlagali razrešitev s položaja vodje skupine državnih tožilcev.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: POP TV

Ministrstvo za pravosodje bo v roku enega meseca objavilo razpis za novega vodjo, pogoji za imenovanje pa so enaki kot za vodjo okrožnega državnega tožilstva, je dejal Erjavec. To pomeni, da bo ustrezen kandidat predlagan vladi v imenovanje, potem ko ministrica o njem pridobi mnenje državnotožilskega sveta in mnenje v.d. generalnega državnega tožilca.

Prometna nesreča spodnesla Boljte Brusovo

Zdenka Cerar
Zdenka Cerar FOTO: POP TV

Na položaj vodje skupine državnih tožilcev je bila Boljte Brusova imenovana decembra 1999. Po Erjavčevih besedah slovi kot dobra tožilka, a se je žal 5. marca zgodila prometna nesreča, ko je vozila prehitro, se zaletela in odklonila preizkus alkoholiziranosti, kar pa se šteje, kot da je bila alkoholizirana. Tudi iz zapisnika policista je razvidno, da je kazala znake alkoholiziranosti, je dejal Erjavec. Odvzeto ji je bilo vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja. Takratna generalna državna tožilka Zdenka Cerar je na ministrstvo za pravosodje vložila pobudo za razrešitev Boljte Brusove z mesta vodje skupine, treba pa je bilo pridobiti še mnenje državnotožilskega sveta, ki pa je zahteval dopolnitev pobude.

Ko je ministrstvo prejelo vse listine, je Boljte Brusovo pozvalo, da v osmih dneh poda svoj odgovor. Odgovorila je na skoraj 20 straneh, a iz tega odgovora ne izhaja, da bi ovrgla navedbe iz pobude, je pojasnil Erjavec. V pobudi se ji namreč očita, da je odklonila preizkus alkoholiziranosti in se to šteje kot neprimerno ravnanje. Ocenili so, da ni ovrgla navedb iz pobude, zato je ministrstvo nadaljevalo postopek in pripravilo predlog za razrešitev.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA