Slovenija

Razširitev pravic zavarovancev

Ljubljana, 31. 07. 2007 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja največ novosti prinašajo na področju medicinsko-tehničnih pripomočkov.

ZZZS je sporočil spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ)
ZZZS je sporočil spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) FOTO: POP TV

Z današnjim dnem v veljavo stopajo spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ), ki največ novosti prinašajo na področju medicinsko-tehničnih pripomočkov. Spremembe se nanašajo na razširitev pravic zavarovanih oseb pri vozičkih, uvedbo nove pravice do sistema za dovajanje tekočega kisika za otroke ter poenostavitve postopkov za zavarovane osebe pri predpisovanju, vzdrževanju in popravilu pripomočkov, so sporočili z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Vozički so po novem individualna pravica

Zavarovane osebe od danes naprej dobijo vozičke v last
Zavarovane osebe od danes naprej dobijo vozičke v last FOTO:

Spremembe pravil med drugim na novo urejajo področje zagotavljanja vozičkov. V skladu z dosedanjo ureditvijo so bili vsi vozički predmet izposoje, po novem pa so individualna pravica. Zavarovane osebe tako vozičke dobijo v last, razen počivalnikov in vozičkov, ki so potrebni pri negi na domu oz. jih zavarovanec potrebuje le krajši čas.

Pravica do drugega vira kisika za otroke do 15. leta starosti

Kot novo pravico pravila OZZ določajo pravico do drugega vira kisika za otroke do 15. leta starosti. Gre za pomembno višji standard oskrbe, kot ga je ZZZS zagotavljal doslej s koncentratorji kisika, piše v sporočilu za javnost. Sistem za dovajanje tekočega kisika sestavljata zbirna posoda, ki zadošča za en mesec, in prenosna enota, ki zadošča za 12 ur in omogoča mobilnost otroka. Otrokom do petega leta bo po novem pri zdravljenju s kisikom na domu zagotovljeno večje število nosnih katetrov za dovajanje kisika.

Spremenjeni in poenostavljeni postopki

Spremenili so se tudi postopki predpisovanja pripomočkov, pri katerih je potrebna timska obravnava in so jih doslej lahko predpisovali le izvajalci terciarnega nivoja. Te spremembe se začnejo uporabljati v šestih mesecih od 16. julija, ko so bile spremembe objavljene v uradnem listu. Poenostavljen je tudi postopek za uveljavljanje pravice do vzdrževanja, popravil ter zamenjave pripomočka, še piše v sporočilu za javnost.

Pravila OZZ sicer predstavljajo temeljni podzakonski akt, ki med drugim podrobneje ureja vrste in obseg pravic iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, pogoje in postopke za uresničevanje pravic, standarde zdravstvenih storitev in pripomočkov ter varstvo pravic zavarovanih oseb. Spremembe pravil so bile v uradnem listu objavljene 16. julija, v veljavo pa stopajo danes.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.