Slovenija

Pečečnik vztraja pri obnovi Plečnikovega stadiona. Ministrstvo: Nič še ni odločeno

Ljubljana, 21. 10. 2020 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič, 24UR ZVEČER
Komentarji
226

Potem ko slovenska javnost že 13 let spremlja sago Joca Pečečnika z obnovo bežigrajskega stadiona, je v torek poslanka SDS Mojca Škrinjar zapisala, po njenem mnenju dobro novico, da je ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, razveljavilo soglasje Ljubljanskega zavoda za kulturno dediščino za "nadvse neprimerno" obnovo Plečnikovega stadiona. No, s kulturnega ministrstva medtem sporočajo, da nič še ni dokončno odločeno. O projektu sicer odloča že šesta vlada, a kot pravi Pečečnik, bodo pri njem vztrajali.

V času, ko koronakriza odnaša na tisoče delovnih mest in se minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek podjetnikom zahvaljuje za njihovo odgovornost, pa ministrstvu za kulturo projekti, ki bi prinesli nova delovna mesta, kot kaže, niso pomembni. Obnova Plečnikovega stadiona bi namreč prinesla 800 novih delovnih mest. 

"Trenutno še ne vemo, kaj to pomeni," o odločitvi ministrstva za kulturo pravi Joc Pečečnik in dodaja, da zadevo njihovi pravniki še preučujejo. Dodaja, da to ni nekaj, kar bi ministrstvo običajno izdajalo, zlasti zato, ker so že v integralnem postopku.

Od konca leta 2019 so, kljub temu da so že dobili kulturnovarstveno soglasje, sodelovali z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Po njihovih navodilih so popravili vse projekte in investirali še dodatna sredstva, da so dobili vsa ustrezna mnenja. "Pričakujemo, da bomo imeli v novembru javne obravnave in prejeli gradbeno dovoljenje," razlaga. 

"Če je Slovenija pravna država, bomo po 13 letih s projektom prišli do konca"

Dokončna odločitev o dovolitvi ali zavrnitvi gradbenega dovoljenja je v rokah Ministrstva za okolje in prostor. Ministrstvo za kulturo

"Mislim, da gre na ministrstvu za napako. Menim, da odločitev ni prišla iz vrst ministra, ampak je to vojna gospe Jelke Pirkovič. Že iz Fondovih krogov so nam grozili, da se bo projekt realiziral samo prek njenega trupla. To bolj jemljem kot osebno maščevanje, ki pa ga bomo preučili in v naslednjih dneh za našo družbo podali smernice," pravi. 

O projektu zdaj odloča že šesta vlada, a kot pravi Pečečnik, bodo pri njem vztrajali. "Seveda bomo vztrajali. Ne glede na to, da peščica intelektualcev ustvarja luč, da se s projektom večina ne strinja. Večina se s projektom pravzaprav strinja," pravi.  

"Če imamo v Sloveniji pravno državo, kar upam, da jo imamo, bomo po 13 letih s projektom prišli do konca in dokazali, da smo ga naredili v skladu s predpisi in zakoni in tako kot so ga vsi ustrezni organi potrdili kot dobrega in takšnega, kot ga lahko izvedemo na tem območju," je zaključil.

Ministrstvo za kulturo: Odločitev je v rokah Ministrstva za okolje in prostor

minister za kulturo Vasko Simonitti
minister za kulturo Vasko Simonitti FOTO: Bobo

Da nič še ni dokončno odločeno, so nam medtem sporočili z Ministrstva za kulturo in dodali: "Dokončna odločitev o dovolitvi ali zavrnitvi gradbenega dovoljenja je v rokah Ministrstva za okolje in prostor (MOP)."

Ker je postopek še v teku, ni mogoče v javnost dati dokumentov, posredovanih na MOP, pravijo. "Prepričani pa smo, da so tisti, ki so vložili zahtevo za gradbeno dovoljenje, z mnenjem Ministrstva za kulturo seznanjeni," dodajajo.

Kot so še pojasnili, je "osnovno stališče Ministrstva za kulturo, da je odlok o razglasitvi Plečnikovega stadiona za spomenik državnega pomena, ki ga je Vlada RS sprejela pred sprejemom občinskega podrobnega načrta za ta del Bežigrada, temu prostorskemu načrtu nadrejen pravni akt in bi ga moral Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pri izdaji svojega mnenja prednostno upoštevati"

Glede ostalih vprašanj, ki se nanašajo na naslednje korake pri prizadevanjih za ohranitev Plečnikovega stadiona, pa imajo po mnenju kulturnega ministrstva "ključno besedo njegovi lastniki in to je po zemljiškoknjižnih podatkih v največjem deležu Olimpijski komite Slovenije, po velikosti nepremičnin temu sledi podjetje v lasti gospoda Pečečnika, medtem ko je Mestna občina Ljubljana pretežni zemljiškoknjižni lastnik vplivnega območja tega kulturnega spomenika, v katerem investitor želi doseči najvišjo gostoto pozidave".

Glede nadaljnjih možnosti za obnovo Plečnikovega stadiona, ki bo upoštevala varstveni režim iz odloka vlade o razglasitvi, se je Ministrstvo za kulturo pripravljeno dogovoriti z družbeniki podjetja Bežigrajski športni stadion, zagotavljajo. "Država ni lastnik tega spomenika in brez partnerskega dogovora z lastniki takšnega projekta ni mogoče uresničiti," so še zapisali.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
22. 10. 2020 10.40
+0
Joc bi nujno moral v politiko, da naredi red ter se enkrat za vekomaj znebimo teh kvazi levakov in desnicarjev, ki nas ze 30 let kradejo ...
Amasakul
22. 10. 2020 10.12
+4
Z državo kaj imet, je enako kot, da bi plaval med morskimi psi in krokodili.
Apostol1
22. 10. 2020 10.08
+3
Joc , prosim pojdi v politiko , vsi te bomo podprli, pri naslednjih volitvah , ker čas bi že bil za nov obraz v slovenski politiki in vztrajen ,delaven človek , kot si ti, bi naredil veliko dobrega za skupnost.
janezov uč
22. 10. 2020 09.46
+0
še mal, pa ne bo več kej obnavlat. lepo narest en orng parkplac za štajerce, k se vozjo na šiht v lj, pa bo za vse dobr, fondovci ne bojo mel sence, joc bo parkirnino kasiru, mal dal tud zokiju, pa še štajerci bojo bliži centru.
btbslo
22. 10. 2020 09.31
+7
kakšne živce mora imeti Pečečnik..... upam, da jih obdrži. vso srečo
borjac
22. 10. 2020 09.18
+8
Simoniti je en pokvarjen osebek umazanega, hinavskega značaja, ki se izživlja na ljudeh v kulturi in izven, to je tisti osebek, ki je v prejšnji Janševi vladi zadnji dan ministrovanja, podpisal cerkvi Blejski otok
Principat
22. 10. 2020 11.06
+1
že takrat so pokazali , da se jim žvižga za demokracijo in danes jo doživljamo kot nadaljevanje takratnega potopa slovenije v ideologiji mi smo bogovi , vrečo kamenja ste že napolnili , ostalo vam je še samo okrog vratu in skok v jezero
Walter Pravicek
22. 10. 2020 08.51
-2
Joc Pečečnik ni Orbanova klasa.Ta Madžar je v rojstni vasi dal postaviti NAJVEČJI NOGOMETNI STADION,NA MADŽARSKEM,ŠOLO ZA MLADE NOGOMETAŠE F.PUSKASA,TER VSE KAR MORA BITI ZGRAJENO ZRAVEN.VAS JE IZVEN BUDIMPEŠTE PROTI SLOVAŠKI-FELCSUT.KO JE POMEMBNA TEKMA JE V TEJ ODROČNI VASI.JOC PA V SVOJI DOMAČI VASI NE MORE TEGA NAREDITI?KONKURENCA STOŽICAM?PA NI LJUBLJANČAN,ČLAN PRAVE STRANKE!
Apostol1
22. 10. 2020 10.05
+2
Walter ....... Velike črke pomeni enako kot kričanje , torej ne tulit brez veze.➖➖👎👎🐂🐂
Anton Majer
22. 10. 2020 08.30
+6
Joc, DON,T WORRY, 90% Slovencev te podpira v tvojem projektu, DONT GIVE UP !!
setisfekšn
22. 10. 2020 08.27
-2
Mene zanima zakaj pečečnik tako vstraja na tem stadionu!a ste se vi kaj kdaj vprašali!
janezov uč
22. 10. 2020 09.43
+2
mogoče je pa spodi nafta al pa ful zlata, kaj praviš?
Nimasmisla
22. 10. 2020 08.05
+3
počakat da se samo podre potem pa zgraditi bloke se bolj splača
slovenc59
21. 10. 2020 21.56
+2
Joc zadeve si se lotil napacno in brez zveze zapravil goro denarja, za nič ..... in niti ni videti, da bo kaj bolje ! Že v zacetku bi moral dobiti tri modele, jim dati nekaj eksploziva, pa bi bila zadeva urejena ! Na ta nacin kot se dogaja sedaj, ti ne boš tam gradil nikoli ! Lep primer je bil v Celju pred leti v zvezi z skladiščnimi prostori ! Od Kovinotehne mislim, da je bilo .! ! Poźigalca niso našli, pa tudi če bi ga .................nobene koristi !
bojer
21. 10. 2020 21.20
+3
...a jim v vseh 13-ih letih premalo plačuje?
papi1
21. 10. 2020 20.52
+8
Ko bodo utišali tiste socijalce v okoliških blokih, se bo dalo tudi stadion obnovit.
vicente
21. 10. 2020 18.56
+1
obnova je pomembna Joc je brez denarja ne plačuje dobavitejev v svojem igralniškem koncernu komaj si je kupil bicikel za 15000 evrov,človek ki mu kosi travo okrog hiše ni dobil plačila,potrebnoje tudi oprat denar od mask,edino primerno in zvelicavo je gradbeništvo kdo bo meril kubike vgrajenega betona mešalec bolje opere denar kot najboljši pralni stroj in tako nam bog pomagaj
InaB
21. 10. 2020 17.50
+9
Sramota za državo, da dovoli propadanje Plečnikove mojstrovine. Plečnik je bolj cenjen v tujini kot v Sloveniji
Kritika4
21. 10. 2020 13.15
+17
To, kar je zapisano v tem prispevku je izjemno pomembno, o takih zadevah odločajo posamezniki in g. Pečečnik je zelo dobro pokazal v pravo smer. Problem državna uprave niso ministri in državni sekretarji, problem so visoki uradniki, ki zakon jemljejo v svoje roke kot v tem primeru. Tisti, ki nasprotujejo naj najdejo investitorja, ki bo uresničil njihove zahteve, naj lastniku plačajo vso škodo, ki so mu jo povzročili .. in prepričan sem, da na tem planetu ne bodo našli bedaka, ki bi šel v to igro. Neverjetno je dejstvo, da je Janković povsem brez težav speljal projekt Stožice, pahnil ljudi v bankrot, naredil bančno luknjo, zapravljal naša denar in nihče ga ni oviral in nič še ni odgovarjal, Pečečnika, ki bo projekt izpeljal s svojimi sredstvi, ne bo bremenil nikogar, ne njemu pa ne bodo dovolili, ker gre za kulturno dediščino. V nobeni spodobni družbi kulturna dediščina ni cokla razvoja, modri ljudje znajo speljati stvari tako, da je zadoščeno vse a nikomur v celoti, pri nas pa poznamo samo skrajnosti ali bo tako kot je ali pa nič in pogosto je nič in vse propade.
yanay
21. 10. 2020 14.05
+13
Pečečnik verjetno ne bo delil provizij, kot bi jih drugi izvajalci projekta. Če bi to počel, bi se projekt verjetno že izvajal.
fredericofelini
21. 10. 2020 15.56
+8
brezcasni
21. 10. 2020 20.30
+3
dobr napisano..ne se bat tistih na vodilnih položajih ,temveč tistih takoj pod njimi,tisti so nevoščljivi in svojim šefom in stranki in oni praviloma odločajo ,tisti čisto zgoraj dajo le podpis........
Sntntn1
21. 10. 2020 12.50
+19
Večjega nesposobneža in kulturomrzneža, te soli življenja, kot je tale kulturni minister vasko ne pomnim. Še en dokaz, da je ta vlada totalno nesposobna, krši ustavo in kratko malo se ji j...
konstruktor
21. 10. 2020 12.47
-7
hahaha, 24 ur ne more iz svoje kože....13 let, 13! Dons pa članek, da kukr sam sds minira joca...hahaha
supergigi
21. 10. 2020 12.16
+17
Simoniti sram te bodi. Barabin škodljivi. Najbolje, da vse propade, pa boste potem imeli ohranjeno kulturno dediščino. Ni čudno, da se nas vsi izogibajo.
ata_jez
21. 10. 2020 12.04
+8
Daš soglasje ... pa vzameš. eh-jaaa