Slovenija

'Pričakujemo podpis pogodb. Ni pravne podlage, da te ne bi bile sklenjene'

Ljubljana, 26. 01. 2024 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, N.V.
Komentarji
472

"Ne bomo dovolili, da se razpis in odgovornost zanj pometeta pod preprogo." To je sporočilo nevladnih organizacij po razveljavitvi več kot 10-milijonskega razpisa za krepitev državljanskih pravic, ki je z ministrskega stolčka odnesel tudi Sanjo Ajanović Hovnik. Poudarjajo, da pričakujejo podpis pogodb za projekte, ki so bili izbrani na razpisu. Pravne podlage, da novi minister tega ne bi naredil, namreč ni, pravijo. Zato do pričakovane sklenitve pogodb pripravljajo vložitev več zahtevkov, v različnih pravnih sporih. Ministrstvo sicer nastalo situacijo obžaluje, ob tem pa pojasnjuje, da so postopki notranjega in zunanjega nadzora še vedno v teku. Kot so sporočili, si prizadevajo narediti korak naprej zato so vsem deležnikom poslali vabilo na sestanek, z nevladniki se bodo sestali meseca februarja.

"Ministrstvo z nami enostavno ne komunicira," je na novinarski konferenci izpostavila Katarina Bervar Strnad iz PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja. Ministrstvo za javno upravo namreč na njihova vprašanja, pozive in poizvedbe ni odgovorilo, prav tako pa niso dobili niti informacij o  poteku revizije. Tako ne vedo niti, kaj je pri razpisu šlo narobe in kdaj bo revizija zaključena. Vendar na ministrstvu zanikajo, da naj ne bi komunicirali, sporočili so tudi, da so nevladnikom poslali vabila za sestanek, ki bo potekal februarja.

Skupno je v okviru razpisa na voljo 10.645.000 evrov sredstev za sofinanciranje, pri čemer je na voljo pri 1. roku odpiranja (2023) 6.898.000 evrov sredstev, pri 2. roku odpiranja (2024) 1.906.000 evrov sredstev, pri 3. roku odpiranja (2025) pa 1.841.000 evrov sredstev.

Bervar Strnadova je poudarila, da gre za izjemno pomemben razpis, na katerega so se prijavile številne nevladne organizacije. "Organizacije, ki smo prejele sklepe o izbiri projektov, smo zdaj ostale izjemno razočarane," je dejala. Sami si želijo, da bi bili vsi razpisi odprti, transparentni in izpeljani brez sence dvoma.

"Ministrstvo za javno upravo mora prevzeti odgovornost. Pričakujemo, da bomo na podlagi sklepov, ki smo jih sprejeli, z ministrstvom sklenili tudi pogodbe," je jasna. Do takrat pa da jim ostaja le še pravna pot. "V sodelovanju z različnimi odvetniškimi družbami pripravljamo vložitev več zahtevkov, v različnih pravnih sporih," je dejala.

'Vlada ne more vsakič, ko ji rezultati razpisa niso po volji, tega enostavno preklicati'

Dodala je, da so tudi njihovi odvetniki prepričani, da je ravnanje ministrstva enostransko in nezakonito, zato so nekateri to delo pripravljeni opraviti tudi pro bono. "Ne moremo namreč pristati na pravno nevarnost takšnih razpisov in pristati na to, da država vsakič, ko ji rezultati razpisa niso po volji, tega enostavno prekliče ali pa z organizacijo ne sklene pogodbe," je jasna.

Predsednik Delavske svetovalnice Goran Lukić je medtem izpostavil, kako pomembni so projekti, s katerimi organizacije delujejo na svojem področju. Tudi on verjame v podpis pogodbe, saj da je tako tudi edino prav in v skladu s pravno državo. Podobno pa tudi direktor inštituta Permakulturni inštitut Maribor Matej Kline. "Pričakujemo, da minister podpiše pogodbe, ker ni pravnega sredstva, da tega ne bi naredil," je dejal.

Ob tem pa je puščico še dodatno usmeril v vlado in ministrstvo. Ne znajo si namreč predstavljati, od kod jim denar, "da lahko tako dolgo – že več mesecev – pelje revizijo enega tako majhnega razpisa".

Brez sredstev so ostali tudi v Zvezi prijateljev mladine. Uroš Brezovšek je pojasnil, da je bil na razpisu izbran njihov projekt spodbujanja otrok k aktivnemu državljanstvu. "Razpis nam trenutno ne omogoča, da nadaljujemo s svojimi programi, prav tako pa nam ne omogoča, da bi podkrepili sovje članice, da bi še več naredile za otroke in mladostnike," je razočaran.

Podoben projekt, ki se je sicer nanašal predvsem na marginalizirane skupine, so pripravljali tudi v Društvu Parada ponosa. "LGBTIQ+ mladi imamo volilno moč, je naslov projekta, ki je bil izbran v razpisu," je povedala predsednica društva Simona Muršec. Nad delovanjem ministrstva in vlade so razočarani, saj so želeli skupinam s projektom pokazati, kako pomembno je njihovo udejstvovanje pri političnem odločanju za demokracijo, a da je razveljavitev razpisa in delovanje ministrstva pokazalo ravno tisto grdo plat.

"Z MJU imamo od leta 2018 naprej zelo dobro sodelovanje, trenutna situacija pa ne pomeni le razočaranja, temveč je tudi nedopustna. Kako naj zdaj po vsem tem stopimo pred mlade in jih navdahnemo, kako pomembno je voliti in se demokratično udejstvovati, če pa te institucije, ki bi morale delovati demokratično, tega ne izpolnjujejo, se skrijejo za steno," je kritična Murševčeva.

Nevladniki na nogah zaradi razveljavljenega razpisa, ki je odnesel Ajanović Hovnikovo

Oster odziv Društva Parada ponosa, Permakulturnega inštituta Maribor, Delavske svetovalnice, PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja ter Zveze prijateljev mladine Slovenije je posledica neodzivnosti ministra za javno upravo Franca Propsa. V torek so mu namreč omenjene skupine poslale poziv za srečanje. Želeli so, da bi se slednje odvilo v najkrajšem možnem času, vendar pa na poziv niso prejele nobenega odgovora.

Priznavajo sicer, da bi lahko minister njihovo elektronsko pošto spregledal, saj da težko verjamejo, da bi Props njihov poziv za srečanje ignoriral. S tem bi namreč po njihovem mnenju sporočal, da podpora aktivnemu državljanstvu in demokratičnim procesom v družbi ni več zaveza ne ministrstva ne vlade. Na razpis se je ob robu pogajanj za steber zdravstva in socialnega varstva v okviru reforme plačnega sistema v javnem sektorju navezal tudi Props in pojasnil, da je bilo s strani ministrstva smiselno in odgovorno, da je razpis preklicalo in da se bo ponovno izvedel z novimi kriteriji, ker je bil in je še vedno predmet preverjanja s strani različnih organov.

Franc Props
Franc Props FOTO: Bobo

"Ne bomo dovolili, da se predmetni razpis in odgovornost nosilcev oblasti zanj pomete pod preprogo," jasno sporočajo organizacije. Pa tudi, da so že začele ustrezne pravne postopke za zavarovanje poslanstva nevladnega sektorja v Sloveniji in za sankcioniranje zlorab nosilcev oblasti. 

"Namesto da bi ministrstvo z izbranimi prijavitelji, ki smo že avgusta lani prejeli sklepe o izbiri, sklenilo pogodbe o izvajanju projektov, se je odločilo za razveljavitev celotnega razpisa, čeprav revizija morebitnih napak in nezakonitega delovanja funkcionarjev in javnih uslužbencev še ni končana," pravijo ob tem. Dodajajo, da je odločitev o razveljavitvi razpisa v nasprotju z javno znanimi stališči in zagotovili. "Zato se ni možno znebiti občutka, da se želi tako razpis kot tudi revizija pomesti pod preprogo, in to na škodo aktivnemu državljanstvu in spodbujanje sodelovanja v demokratičnih procesih."

"Upali smo, da bodo morebitne nepravilnosti, vezane na razpis, razkrite pred kakršnimkoli nadaljnjim ukrepanjem ministrstva in da nevladni sektor ob tem ne bo oškodovan. Vsekakor pa je pomembno, da so revizijski postopki opravljeni temeljito, zato razumemo, da terjajo svoj čas," so sicer že ob odločitvi ministrstva sporočili s krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS.

MJU: Nastalo situacijo obžalujemo, preiskave še vedno trajajo

 Na Ministrstvu za javno upravo so medtem sporočili, da obžalujejo, da s prijavitelji, izbranimi v postopku Javnega razpisa, niso podpisali pogodbe. Ter da se zavedajo, da je bilo zasnovanih in pripravljenih veliko kakovostnih projektov na to temo. "Prijavitelji imajo sicer na voljo pravna sredstva, o upravičenosti katerih bi v primeru nadaljnjih postopkov presojalo le sodišče," pravijo ter ob tem opozarjajo, da strošek priprave razpisne dokumentacije ni predmet upravičenih stroškov pri javnih razpisih. 

Sporočajo tudi, da postopki notranjega in zunanjega nadzora v zvezi s predmetnim javnim razpisom še vedno trajajo in da predvidoma ne bodo zaključeni v kratkem času. Ministrstvo pa da še ni seznanjeno z vsebino nobene od preiskav ali notranje revizije. Zagotavljajo sicer, da nerazporejena sredstva ostajajo namenjena razvoju nevladnih organizacij. Predvidoma sicer enakega razpisa ne nameravajo ponoviti.

Ministrstvo za javno upravo je 16. januarja letos objavilo razveljavitev razpisa za krepitev državljanskih pravic, kar pa je na noge spravilo številne nevladne organizacije. Razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje NVO je bil sicer eden od vzrokov za odstop nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik

Z ministrstva so še sporočili, da je objavljeni razpis za sofinanciranje razvoja podpornega okolje za nevladne organizacije 2023–2027 v zaključni fazi. "Tozadevno bodo že predvidoma naslednji teden objavljeni prijavitelji, ki so jim bila na podlagi tega javnega razpisa dodeljena sredstva. Posledično pa bodo v krajšem obdobju izdani sklepi o dodelitvi sredstev in pripravljene pogodbe za podpis," so dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
06. 03. 2024 18.49
+1
Posebno PIC ima projekte, ki niso za zaščito Slovencev. Programi podpirajo nezakonite prišleke. Vsi škodljivi nevladniki, vaš delovanje se ne sme financirati, ampak ukiniti.
zmago56
29. 01. 2024 13.39
Golob še vedno podpira Dominiko, in jo bo podpiral, dokler ne prikrije glavnih akterjev pri nakupu in ne najde nekoga, ki bi za nagrado naše vso odgovornost prevzel. Bojim pa se za Boštjančiča, ker je v tarči golobnjaku avtogol zabil z priznanjem, da osvobojena RTV svobodnjakom vnaprej vprašanja pošilja
TO-91
28. 01. 2024 13.17
+1
Razni meglarji ne smejo državo stati niti evra isto mora veljati za zapornike ki si morajo zaslužiti za konfor ki ga imajo v naših zaporih, lahko malo pogledate v turčijo☝️🤮
ArseneLupin
27. 01. 2024 21.35
+5
Palamudniki! Lopate v roke in na poplavljana območja! Dela je ogromno, palamudnikov pa očitno še več!
andraa
27. 01. 2024 15.30
+8
pijavke ne zaslužite si niti centa
rovte
27. 01. 2024 15.29
+7
Kdo vam še verjame!
zmago56
27. 01. 2024 10.27
+10
Kje pa je pravna podlaga, da vlada z davkoplačevalskim denarjem delomrzneže sponzorira. Prav bi bilo, da jih tisti, katerim usluge delajo iz svojega žepa sponzorirajo.
Dark Knight
27. 01. 2024 09.43
+13
Napišite koliko je Kovač dobila do sedaj od te "vlade".
zmago56
27. 01. 2024 10.13
+8
Verjetno več kot kdo, ki je na minimalcu v vsej delovni dobi.
zmago56
27. 01. 2024 09.02
+17
V Sloveniji je veliko parazitov, ki državni proračun dobro nažirajo, zato ni denarja za projekte v korist vseh Slovencev. Nakjveč parazitov pa ja med NVO ( vsaj 90% ) zato pa denarja naprimer za gasilce zmanjka.
TO-91
27. 01. 2024 08.59
+16
A da ni pravne podlage 🤮,ta plevel se je tako razrasel, potrebna bo obsežna deratizacija, počisti vse nvo ki prodajajo meglo, razni januli mukoiji pukiji delat in si zaslužiti denar 🤮
ArseneLupin
27. 01. 2024 21.36
+4
Dvomim, da je Jenull že kdaj fizično kaj delal! Najbolj razvit ima jezik, pa palec za klikanje po mobiju!
andraa
27. 01. 2024 08.04
+15
ni nobene pravne podlage da bi za nedelo in mešanje megle dobili 10 miljonov
mentorhercul
26. 01. 2024 21.55
+14
Brez dela ni jela.
ZDENKO 1
26. 01. 2024 21.49
+12
Ti hujskaško lahko dobijo samo sredinca in lopate, pa delat.
Ri_ss
26. 01. 2024 21.28
+22
Stop nevladnikom in potrošnikom našega denarja. Naj se sami financirajo.
lokson
26. 01. 2024 21.03
+18
Najhuje pa je, da država trenutno deluje po smernicah teh nesposobnežev, saj je pernati uzakonil skoraj vse, kar je zraslo na njihovem zelniku.
janez horvat
26. 01. 2024 20.09
+28
Najdi mi človeka, ki bo nakazal mizarju 10.000 jurjev zato, ker na njegovi spletni strani piše, da dela najboljše kuhinje. Šele potem se bo šel pogovarjat, kaj to sploh je in če sploh ima delavnico. Naj NVO naredi projekt in ga poizkuša prodati na trgu. Pa da jih potem vidimo. Oni pa hočejo denar za nek visokodoneč naslov projekta, katerega vsebina bo ali pa tudi ne. In tudi če vsebina bo, ali bo komu koristila.
TO-91
26. 01. 2024 20.04
+16
Za takšne globoke projekte jim ne bo manjkalo sponzorjev😜
Švejk 123
26. 01. 2024 20.03
+29
Banda levosučna pokvarjena nič koristna!
fljfo
26. 01. 2024 20.03
+25
Niso pa sicer vse nevladne organizacije namenjene mešanju megle kot 8. marec...To je tudi potrebno izpostaviti
TO-91
26. 01. 2024 20.00
+25
Nit evra od davkoplačevalec za te meglarje naj se sami financirajo☝️🤮