Slovenija

Nekatere reke dosegle najvišje do sedaj izmerjene vrednosti

Ljubljana , 04. 08. 2023 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Anja Kralj, Maja Pavlin
Komentarji
133

V 12 urah je v Sloveniji padlo rekordno veliko dežja. Agencija RS za okolje opozarja, da Savinja v spodnjem toku hitro narašča, poplavljene površine pa da se bodo le še povečevale. Prav tako v srednjem toku poplavlja tudi Sava, v njenem spodnjem toku se bodo poplave stopnjevale. Prav tako se bodo dolvodno od jezu Markovci še nekoliko povečale tudi poplavljene površine ob Muri in ob Dravi. Po prvih ocenah najvišje do sedaj izmerjene vrednosti doseglo več vodotokov v severnem delu države. Ne hodite k naraslim rekam, saj je to lahko smrtno nevarno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Težave tudi na Tolminskem in Idrijskem
    01:52
    Iz SVETA: Težave tudi na Tolminskem in Idrijskem
  • Iz 24UR: Črnoglede napovedi so se uresničile
    02:48
    Iz 24UR: Črnoglede napovedi so se uresničile
  • Iz SVETA: Težave še na Tolminskem in Idrijskem
    03:59
    Iz SVETA: Težave še na Tolminskem in Idrijskem
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Šarec: Ujma je zajela vso državo
    02:53
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Šarec: Ujma je zajela vso državo
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Koroška odrezana od sveta
    02:04
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Koroška odrezana od sveta
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Poplave v severnem delu države
    03:06
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Poplave v severnem delu države
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Narasle reke na območju Celja
    01:58
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Narasle reke na območju Celja
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Poplave v osrednji Sloveniji
    02:08
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Poplave v osrednji Sloveniji
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Razmere na Gorenjskem
    02:37
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Razmere na Gorenjskem

Po podatkih, ki jih je Agencija RS za okolje zbrala do 16. ure, je po prvih ocenah najvišje do sedaj izmerjene vrednosti doseglo več vodotokov v severnem delu države, med drugim Sava (Medno), Poljanska Sora (Žiri), Lučnica (Luče), Kamniška Bistrica (Kamnik), Meža (Otiški vrh) in Mislinja (Dovže).  

Ob tem so iz Arsa sporočili, da Savinja v spodnjem toku hitro narašča, poplavljene površine pa da se bodo še povečevale. Podobno je tudi z reko Savo, ki obsežno poplavlja v srednjem toku, v spodnjem toku pa se bodo poplave še stopnjevale. Tudi poplavljene površine ob Muri in ob Dravi dolvodno od jezu Markovci se bodo še nekoliko povečale.

Na zahodu države se medtem hidrološka situacija umirja, vendar Poljanska Sora in Gradaščica še poplavljata. "V soboto čez dan bo večina manjših rek začela upadati, razmere na večjih rekah se bodo postopno umirjale šele v soboto proti večeru in v nedeljo," pravi Arso.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izjavo za javnost ob izrednih meteoroloških in perečih hidroloških razmerah v Sloveniji so že dopoldan podali Brane Gregorčič, Janez Polajnar in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Kot je izpostavil Gregorčič, padavinski dogodek še ni končan, padavine se bodo nadaljevale še do jutri dopoldne.  V Sloveniji imamo povodenj, ki je podobna največjih povodnjih v zgodovini Slovenije, je izpostavil Polajnar. Pričakujemo še poplavljanje Krke, Save, Drave in Dravinje, pričakovati je rekorden pretok Save na izstopu iz države, je opozoril. 

"Vreme je šlo svojo pot," je na današnji novinarski konferenci dejal Gregorčič. Količina padavin, ki je zapadla v 12 urah, je bila po njegovih besedah še večja od najbolj verjetnih scenarijev, ponekod je padlo tudi okoli 200 milimetrov padavin na kvadratni meter.Hudourniki in vodotoki so začeli poplavljati, ob tem pričakujejo še poplavljanje Krke, Save, Drave in Dravinje, rekorden je pretok Save na izstopu iz države, je povedal hidrolog Janez Polajnar.

Močni nalivi se bodo postopno selili na jugovzhod Slovenije, predvsem na Kočevsko, ob Kolpo, Belo krajino in potem ob pasu blizu hrvaške meje proti severovzhodu, pa tudi proti savinjski regiji. Na teh območjih se bo situacija še zaostrovala, je opozoril hidrolog Janez Polajnar.

Ob tem bodo tudi na teh območjih naraščale in poplavljale Krka, njeni pritoki, Sava in pritoki Save v spodnjem toku, pa tudi reke na Štajerskem, na območju Slovenskih goric in celotno porečje Dravinje. Poplavljanje rek v večjem obsegu pričakujejo danes čez dan in zlasti v noči na soboto.

Poplave v Škofji Loki
Poplave v Škofji Loki FOTO: Denys Shadro

Padavinska voda, ki se je že stekla v rečne struge, se po Savi počasi pomika po proti hrvaški meji. Sava je v Tacnu oziroma v okolici Ljubljane dosegla enega največjih pretokov do zdaj, ta vodni val bo potoval proti Brežicam. Ob iztoku Save iz države pričakujejo rekordne vrednosti pretoka.

Narasla bo tudi reka Krka, prav tako Savinja, "ki je svoje razdejanje s pritoki že pustila v Zgornji Savinjski dolini". Ta vodni val se premika v spodnjo savinjsko dolino in bo v naslednjih urah povzročal težave v Celju, Laškem in ostalih krajih na tej poti.

V Avstriji nameravajo dodatno povečati pretok Drave

Zaskrbljujoče stanje je tudi na reki Dravi. Kot je dejal Polajnar, so dobili informacijo iz Avstrije, da nameravajo še dodatno povečati pretok Drave na 1300 kubičnih metrov na sekundo na mejnem profilu, k temu pa moramo prišteti še lokalne pritoke v Sloveniji. Tako v spodnjem toku dolvodno od jeza Markovcev pričakujejo pretok Drave tudi preko 2000 kubičnih metrov na sekundo. "To je izredno veliko, že skorajda podobno tisti količini, kot je bila leta 2012," je dejal Polajnar. Prav tako poplavlja reka Mura, zaenkrat znotraj protipoplavnih nasipov.

Umirjanje razmer tako lahko pričakujemo šele v prihodnjih dneh. Kot je napovedal Gregorčič, bodo v soboto padavine slabele od zahoda, v noči na nedeljo bodo povsod ponehale. V nedeljo bo Slovenijo sicer prešel še en frontalni pas ploh in neviht, a takrat resnih posledic ne pričakujejo. "Čeprav smo pozorni, ker letos vsaka motnja povzroči rajši več nevšečnosti kot manj," je poudaril. V ponedeljek, ko bodo še zadnje plohe, morda kakšna nevihta, se bo vreme ustalilo in bo sončno z razmeroma svežimi jutri.

Padavine se bodo nadaljevale tudi čez dan, zaostrene razmere danes pričakujejo na jugovzhodu Slovenije, predvsem na območju Kočevskega, na območju Kolpe in Bele krajine. Pomikale se bodo hrvaški meji proti severovzhodu, pa tudi proti savinjski regiji. Padavine bodo jutri čez dan slabele, v noči na nedeljo bodo ponehale, je še povedal Gregorčič.

Uresničuje se najbolj črn scenarij

Žal se uresničuje najbolj črn scenarij. Slovenijo je ponoči dosegla vremenska fronta, ki se bo zaradi nastanka manjšega ciklona nad severno Italijo nad nami zadrževala vse do sobotnega dopoldneva. Ker v višinah pihal močan jugozahodni veter, ki nam iznad toplega Jadranskega in Sredozemskega morja prinaša ogromne količine vlage, so dele Slovenije že zajele obilne padavine. Gorenjsko, Koroško in Savinjske so že prizadele silovite poplave, razmere pa se zaradi obnavljajočih nalivov še slabšajo, pove naš hišni prognostik Rok Nosan

Savinja poplavlja
Savinja poplavlja FOTO: 24ur.com

Po podatkih Arsa so ponoči hitro in močno poplavile številne reke v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, v večjem obsegu so poplavile predvsem reke v porečjih Poljanske Sore, Kokre, Gradaščice, Kamniške Bistrice, Savinje in Drave. V zgornjem toku v jutranjih urah že upadajo Poljanska Sora, Gradaščica, reke na zgornjem Gorenjskem, Kokra in Kamniška Bistrica, skrajno povirje Savinje, močno pa še naraščajo v svojem spodnjem toku.

V prihodnjih urah se bo težišče burnega vremenskega dogajanja preselilo proti vzhodu Slovenije, kjer je prav tako pričakovati silovite poplave. Za večji del Slovenije je razglašena najvišja, rdeča stopnja vremenskega opozorila.

Kje je ponoči padlo največ dežja?

 Najhujši nalivi so se v zadnjih 12 urah pojavljali na območju južnega predgorja Julijskih Alp ter v pasu od Idrije prek severnega dela Ljubljanske kotline do Koroške, kjer je marsikje padlo že več kot 150, ponekod celo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter.

Tekom dneva se bo težišče padavinskega dogajanja postopno preselilo nad južno in vzhodno Slovenijo, kjer lahko prav tako pade več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. Nalivi se bodo prožili nad Gorskim kotarjem in se nato z močnim jugozahodnim vetrom, ki piha v višinah, čez Kočevsko, Dolenjsko in Belo krajino širili proti severovzhodu države, napovedujejo metorologi Meteoinfo.si. 

Kot navajajo hidrologi na Arsu, se bodo poplavljena območja ob rekah na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji v zgornjih odsekih rek v prihodnjih urah začela zmanjševati, povečevala pa se bodo v srednjem in spodnjem toku. Danes čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.

Pomoč prizadetim v poplavah
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja