Slovenija

'Rdeči petelin' ni počival

Idrija/Poljane nad Škofjo Loko, 31. 10. 2005 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Idrijskem so ognjeni zublji zajeli steljo in se bliskovito širili, v Gorenji vasi pa je zagorelo v kurilnici.

Gasilci so ob koncu minulega tedna med drugim posredovali tudi v Gorenji vasi, kjer je prišlo do dimniškega požara v manjši mizarski delavnici v kletnih prostorih stanovanjske hiše, in v okolici Idrije, kjer je zagorelo v gospodarskem poslopju.

V gospodarskem poslopju v okolici Idrije je zagorelo v soboto okrog 21. ure. Ogenj je izbruhnil v prostoru za steljo, kjer je zajel lesen strop, od tu pa se je razširil na zgornjo etažo, kjer je zagorelo seno in ostrešje poslopja. V požaru je bilo uničeno 40 do 45 ton sena, slamoreznica, 1,5 tone krmil in teleskop puhalnika. Zgorelo je tudi približno 100 kvadratnih metrov strešne konstrukcije in kritine. Po prvih ocenah je nastalo za okoli 10 milijonov tolarjev škode.

V intervenciji je sodelovalo 60 gasilcev iz Cerknega, Idrije in Sovodenj. Pri gašenju je bil telesno poškodovan 21-letni domačin, ki se je zastrupil z ogljikovim monoksidom. Po zdravniški oskrbi so ga kmalu odpustili v domačo oskrbo. Vzrok požara še preiskujejo.

Dimniški požar

V nedeljo pa je okrog 22.05 v kurilnici stanovanjske hiše v Gorenji vasi prišlo do dimniškega požara. Do požara je prišlo v manjši mizarski delavnici v kletnih prostorih stanovanjske hiše, in sicer na steni za leseno delovno mizo, kjer se je lesena delovna miza stikala z železnimi vratci za čiščenje dimnika.

Do požara je prišlo zaradi vžiga prahu pri pregretih dimniških vratcih ter tako tudi do požara na lesenem delovnem pultu, ki se je nahajal na mestu, kjer so bila nameščena vratca za čiščenje dimnika. Pri požaru je zgorela delovna miza in manjša količina lesa, ki je bil zložen v bližini. Požar so pogasili gasilci iz PGD Poljane in gasilci iz Gorenje vasi. Ocenjujejo, da je škode za približno milijon tolarjev.