Slovenija

'Rečne struge' na kolesarskih stezah

Pohorje, 16. 09. 2009 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
27

Kolesarji opozarjajo, da so steze na Pohorju "katastrofalne". Ponekod je dež izkopal prave jame. Vzdrževalci priznavajo, da so po nesreči na vzpenjači kolesarske steze "na stranskem tiru".

Na spletni strani Športnega parka Pohorje je zapisano, da ''pogorje Pohorja z Dravsko dolino in Kozjakom v pomladnih, poletnih in jesenskih mesecih ponuja skoraj brezmejne možnosti za vse ljubitelje gorskega in cestnega kolesarjenja''. ''Na osrednjem pohorskem grebenu, med prostranimi smrekovimi gozdovi, lahko kolesarite na skoraj 500 kilometrih označenih poti. S kolesom boste spoznali naravne lepote Mariborskega Pohorja, Rogle, Ribniškega Pohorja in Kop. Če pa boste v svojo kolesarsko avanturo vključili še Dravsko kolesarsko pot in hribovit Kozjak, vam ta del Slovenije ponuja več kot 1000 kilometrov asfaltnih, makadamskih in gozdnih cest ter kolovozov in poti. In to še zdaleč ni vse!''

Brezbrižnost in nedelo vidna na stezah?

Zaradi nezaupanja v stanje prog se izogibam Bike parku kolikor se lahko, a se vse proge končajo v spodnjem delu (razen proge za svetovno prvenstvo, ki prav tako ni vzdrževana). Spodnji del Bike parka je bil zaradi večne lenobe odgovornih večkrat na novo postavljen, saj je bilo lažje postaviti nove trakove, kot sanirati oziroma vzdrževati del gozda in hriba, kjer še vedno stojijo in propadajo številni leseni objekti. Bralec

Kolesarski navdušenci pa se pritožujejo nad (ne)urejenostjo stez na Pohorju. ''Pred časom se je zaradi slabega vzdrževanja porušila vzpenjača, zaradi česar smo imetniki sezonskih vozovnic prisiljeni uporabljati zelo počasno in nezanesljivo sedežnico, ki nas ne pripelje niti do vrha 'Bike parka','' je opozoril bralec. Po njegovih trditvah je na kolesarskih progah odlično vidna večletna brezbrižnost in nedelo zaposlenih: ''Vsi zavoji so na zgornji strani popolnoma zvoženi, česar smo bili na Pohorju vajeni že leta. Prava katastrofa so notranji deli zavojev, kjer je dež s časom počasi izkopal prave jame, ki ponekod segajo tudi do pol metra globoko, kar je brez dvoma izredno nevarno in z našim športom nima popolnoma nič skupnega. 'Rečna struga' se nadaljuje vse do začetka proge. Prevozni sta le dve skakalnici za gozdnim odsekom, v katerem je seveda spet jama. 'Bike park' se konča z blatno steno, saj povratek v zadnji gozdni odsek ni možen, ker so vzdrževalci tako leni, da ne morejo odstraniti niti metra plastične cevi, ki je plitvo zakopana sredi proge.''

Bralec je ogorčen nad "sramotnim vedenjem odgovornih do imetnikov sezonskih vozovnic in tudi do vseh drugih, ki si nedvomno želijo uporabljati kakovostne proge, ki bi jih Pohorje z minimalno truda lahko nudilo''. ''Glede na predčasno zaprtje 'Bike parka' pa upam, da bomo imetniki sezonskih vozovnic dobili vsaj denar nazaj, saj nam živcev, ki smo jih izgubili ob prenašanju stanja na Pohorju, in uničene sezone na žalost ne morejo vrniti.''

Kolesarske steze stranski projekt, glavni je nova gondola

Kolesarske steze na Pohorju-3
Kolesarske steze na Pohorju-3 FOTO: M.O.
Pohorje je raj za kolesarje. Zatorej, pridite na Pohorje in … kolesarite zeleno! Spletna stran Športnega parka Pohorje

Matej Obu, pristojen za Bike park, je priznal, da so vzdrževanje kolesarskih stez zaenkrat dali na stranski tir, saj vsi zaposleni pospešeno delajo na projektu ''nova gondola''. ''Zato smo tudi spustili cene dnevnih vozovnic s 23 na 20 evrov, poldnevne pa z 19 na 17 evrov. Zavedamo se namreč, da je obisk kolesarjev prav zaradi nedelovanja gondole veliko manjši, kar predstavlja tudi izdaten finančni izpad za pohorsko vzpenjačo, ki park vodi.'' Kolesarjenje na Pohorju je sicer zastonj, a se morajo kolesarji na vrh steze povzpeti. Nekateri so na začetku sezone kupili sezonsko vstopnico, za katero so odšteli 220 evrov.

In ravno vozovnice so glavni del prihodka, denar pa porabijo za vzdrževanje prevoznih sredstev, to je gondole in sedežnic, in kolesarske trase. ''Jasno nam je, da se kolesarji, ki so kupili sezonske vozovnice, počutijo na nek način 'ogoljufane'. V bran lahko pojasnim, da smo nadomestni prevoz zanje s sedežnicami organizirali v najkrajšem možnem času. Sedežnice so sicer počasnejše, a druge možnosti trenutno ni. Obenem pa moram poudariti, da je do večjega števila pritožb kolesarjev prišlo šele v zadnjem tednu, ko smo kolesarske steze zaradi del na stari gondoli začasno zaprli zaradi nevarnosti za kolesarje. Čez progo je namreč položena stara gondolska pletenica, ki jo odstranjujemo,'' je pojasnil. Obljubil je, da bodo imetnikom sezonskih vozovnic za Bike park v prihodnji kolesarski sezoni ponudili številne ugodnosti. ''Še pomembneje pa je, da jim bomo lahko ponudili nove steze.''

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleš Petrov?i? 1
19. 09. 2009 15.01
Prvo dejstvo pri nas je to da smo slovenci zavrti, totalno! To dokazuje tu veliko ljudi(justinmartin in podobni) s svojmi komentarji. Opažam da je v hribih kjer se pojavljam s kolesom vedno dovolj prostora za vse če se srečamo normalni ljudje. problemi nastajajo ko se srečuješ kot kolesar z ljudmi ki jih lasten ego rine s poti. Takim žal ni pomoči. Na kucljih okoli ljubljane je veliko ljudi ki se pripelje 50m pod vrh zato da pokaže tista nemška jajca od avtomobila in potem ponosno v gojzarjih odpešaka na pivo. Po možnosti v teh 50metrih nahruli kolesarja ali dva češ da uničujeta naravo. 14dni nazaj sva s kolegom s kolesi šla na Veliko planino. Avtomobili so bili parkirani povsod! Imel sem občutek da bi lažje dobil parkirno mesto pred Kolosejem v petek zvečer kot tistega dne na VP. Nevoščljivih pogledov pa dvakrat toliko kot ljudi. Slovenci smo čudni(ta odnos ki je v nadaljevanju opisan je prisoten povsod ne samo v tej temi): Jaz smučam in ko kupim sezonsko karto za krvavec pričakujem da je vse tip top. Moj sosed je pa totalno čuden. Kupi sezonsko karto za bikepark in potem čudak kakeršn je pričakuje še celo da bo zadeva zrihtana. Hja, čudni ljudje ni kaj. @theodorise: Kakšno razmišljanje je to? Vsi bi vse imeli noben pa ne bi nič prispeval. Ko kupiš vinjeto pričakuješ urejeno ac, kajne? predvidevam da si letos ko se je popravljalo na primorksem koncu nek del ac, zbral prijatelje in ste se vsak s svojo lopatko in kanglico zapeljali dol in pomagali popravljati. vsakič ko pelješ avto na servis še ene dve urce pomagaš malo pošraufat zadeve. Tipičen odnos ki je opisan zgoraj. Ker to počne nekdo drug zakaj ne pomaga ko to počnem jaz in gre nekaj narobe bi pa najraje pognal v zrak nuklearko. KATASTROFALNO!!!
krampe
16. 09. 2009 14.21
Stvar je čisto preprosta. Če kupiš karto za uporabo bike parka ti morajo to tudi nuditi. Šodrasta cesta po kateri hodijo pešci je konc koncev cesta po kateri lahko vozijo avtomobili, torej pešci po kateri strani hodimo ? Pravilno, po levi in ne vsepovprek Kolesarjem sigurno ni interes se voziti po cesti med pešci, ki pa je uradni del bike parka, torej se noben pešec ne sme pritoževati. Je kdo že videl, da je kolesar nastavil pešcu prepreko ? Povem pa lahko, da pešci redno nastavljajo prepreke kolesarjem na bike parku in s tem namerno ogrožajo le te. Bog ne daj, da bi se koga zalotilo pri tem. Potem pa bi spet pisalo "kolesar pretepel pešca. Od kod si pešci jemljejo to pravico. Je gozd njihov ? Smo le skupni uporabniki gozda, za katero uporabo nekateri plačajo !!!!! Po eni strani pa ljudje tega ne vedo, ker jim noben tega ni povedal in se v prepričanosti svojega prav razburjajo. Dragi pohodniki, kot vi se tudi mi počutimo motene, ker se križajo naše poti, pa vendar ne psujemo, se deremo in ne ogrožamo. Kaj pa se narave in živali tiče pa 500 pešcev, ki hodijo vsepovrek, verjetno bolj plašijo in uničujejo naravo. Upam, da bodo naslednje leto držane obljube in ne samo prodane letne karte.
hansola
16. 09. 2009 13.40
Skipper, najboljše, da še recimo pozimi po progah ne vozijo plugi in ti lepo rečejo, da si sam progo zaštancaj, pa še zabaval se boš ob tem. potamoser, če si nepismen ali nerazgledan se tu gre o KOLESARSKIH poteh, ne o vožnji kjerkoli po gozdu, če bi pa se še malo bolj pozanimal, bi ugotovil, da en pohodnik dokazano naredi več škode kot kolesar. Me zanima kak bi se pametnjakoviči odzvali, če bi kak mesec po nakupu vinjete bila celotna avtocesta polna lukenj in razrita?
ninja.subversion
16. 09. 2009 11.01
sej razumem da bi morali pristojni na pohorju skrbeti za urejenost downhill prog, ma smesno pa je da obtozbe prihajajo od nekoga ki ima downhill bicikil, ocitno je le bolj cestni kolesar kod pa adrenalinec :D srecno vozno kakorkoli ze
crntulipan1
16. 09. 2009 10.15
Kva ste smešni! Ljudje kupijo celoletno vozovnico, ki vključuje kolesarski park! A ko greste vi po Kruh vam v pekarni dajo moko, kvas sladkor in sol pa si morate sami narediti in speči kruh?
Skipper
16. 09. 2009 10.03
Lopate v roke, dragi koesarji in akcija! Pa bo marsikaj hitro urejeno, pa še zabavali se boste ob tem, na pa samo jamrat in stokat ter čakat da nekdo drug poskrbi za vaš hobi!
potamoser
16. 09. 2009 09.42
Kdo sploh dovoli to kolesarjenje po gozdovih? Samo uničevanje narave. Če se nočejo voziti po poteh, pa naj se vozijo po kamnolomih, kjer ne bodo delali škode.
crntulipan1
16. 09. 2009 09.41
@Lumina No povej na kakšen način koleasrka potka ovira spravilo lesa? Kaj je lažje pospravljat in seči gozd če je vse zaraščeno? Sicer pa se v gmajno pripelješ s traktorjem in že tam narediš "upostošenje" ki je veliko za 4 kolesarske potke
Lumina
16. 09. 2009 09.22
tulipan, a si že kdaj gozdaril? si šel kdaj po drva ali hlode? no, ko boš, potem govori...
scipio
16. 09. 2009 09.11
benc, tvoja teza o strpnosti je prava. Res pa je, da se svoboda vsakega od nas neha tam, kjer se začne svoboda ali interes ali celo posest nekoga drugega. Torej, če ribiči lovijo ribe, je primerno, da zanje tudi skrbijo, če lovci odstrelijo medveda, je prav da za trofejo plačajo tudi če mesa ne dobijo, dalje če imajo ljudje pse, ki serjejo po ulicah, je prav,da njihove iztrebke tudi pobirajo in če kadilci v javnosti potrebujejo nikotin, je prav da gredo na teraso itd. V idealnem svetu. V realnem pa moraš upoštevati, da bo en del ljudi ravnal zavestno in odgovorno do interesov drugih, vedno pa se bo našla neka anarhična manjšina, ki bo delala škodo in slabšala razmere, povzročala tak ali dugačen minus. In slovenci smo taki, da si potem ko shits happen, začnemo drug drugemu očitati kdo je kriv, namesto da bi zadevo počistili in zmanjševali verjetnost ponovitve sranja. Pohorje je ena slovenskih okoljskih perl in uporabniki, kdorkoli že so naj to cenijo in v to naj kaj vložijo. Svoj čas ali denar ali oboje. Jutri bo nov hudournik naredil novo škodo, in manj bomo naredili za zaščito objektov in poti, večja škoda bo nastala.
crntulipan1
16. 09. 2009 09.08
HAHAHA kolesarske potke onemogočajo spravilo lesa? WTF? @Lumina Si že videl kakšno razdejanje pustijo za seboj gozdarji? JA pohodniki ste, smo pa tako ekologi, da rabimo do vrha enega hriba 20 različnih potk in vsaka od teh potk ima 53 bližnic.... Take stvari motijo samo tiste, ki ne privoščijo drugemu sreče in si prisvajajo nekaj kar sploh ni njegovo! PA na Veliko planino se je potrebno pripeljat čim dlje z avtomobilom, če ne celo kar na planino in potem mimo prikolesari kolesar, ki je štartal še v dolini je pa res "pokvarjeno" od njega da uničuje poti po planini, ki so jih ustvarile horde "wannabe" planincev Smešni ste
Sweet_Cocaine
16. 09. 2009 08.37
Kolesarske steze stranski projekt, glavni je nova gondola. Valda, kje bote pa dnar dobli, ce ne od smucarskih kart. Pa nej se negdo rece da se gre za sport. Vedno se gre samo za denar. p.s. Pa ceste na piramidi niso nic boljse, isto vodni kanali po 40 cm.
nemeJungat
16. 09. 2009 08.37
Ne morem verjeti kako nekateri pametujejo?!?!? Na spletni strani Športnega parka Pohorje je zapisano, da ''pogorje Pohorja z Dravsko dolino in Kozjakom v pomladnih, poletnih in jesenskih mesecih ponuja skoraj brezmejne možnosti za vse ljubitelje gorskega in cestnega kolesarjenja''... Torej, če ponujajo naj tudi skrbijo za progo, gondolo, žičnico, ... Pokasirali so denar za sezonske karte, zdaj pa naj omogočijo kolesarjenje ki so ga obljubljali. Tisti pa ki vam še zdaj ni jasno, pa imam še en primer: kako ste se počutili, ko ste plačali cestnino za avtocesto, potem pa stali v koloni zaradi dela na cesti, poletne gužve, prometne nesreče ... verjetno ste imeli veliko za povedat čez DARS. Tukaj je situacija popolnoma enaka! Mogoče vam je sedaj jasno? Pohodniki so bili na Pohorju pred kolsarji, to je dejstvo! Samo kolesarji ne ogrožajo pohodnikov in brez večjega truda bi lahko skupaj uživali v naravi. Tudi 4 kolesniki in motokrosisti niso problem. Njih je slišat že na daleč in če je hitrejši, zakaj se mu enostavno ne umakneš, da gre mimo. Samo nekaterim pohodnikom je izpodčasti se umikat, držijo si pravico da so bili že prej tam, ... KAJ PA ŽIVALI? one so bile še prej tam in verjetno njih motijo tudi pohodniki :) Fantje ki ste kupili sezonsko pa sožalje, saj denarja verjetno ne boste dobili nazaj, prav tako kot DARS ni vračal cestnine ;) Melce strpnosti, tolerance, brez velikega EGOTA, pa bo vsem lepo na Pohorju! sori, mal sem zabluzil, sam me razjezijo taki komentarji, ki ne razumejo drugega ampak samo sebe. verjetno jih 3/4 sploh še ni bilo na Pohorju, ampak samo neki komentirajo bykerski pozdrav!
Klampfman
16. 09. 2009 08.37
@hansola Sej nimajo, na začetku je tabla, kjer piše da je območje zaprto. Pot pod vzpenjačo je zaprta zaradi rušenja starih stebrov (prvih 5 so že odstranili).
Lope
16. 09. 2009 08.30
"Vzdrževalci priznavajo, da so po nesreči na vzpenjači kolesarske steze "na stranskem tiru""... To je logično javno priznanje, saj pogumni gorski kolesarji športnemu parku, smučarskemu centru in mb županu ne prinašajo velikih profitov. Sedaj je najbolj bistvena univerzijada, katere gradnja bo nekaterim prinesla milijonske dobičke. Za to se bodo župan in njegovi pajdaši borili kot levi...
Lumina
16. 09. 2009 08.29
Scipio se 100% strinjam s tabo. Po moje lastniki gozdov zelo grdo gledajo te kolesrske steze, ker res povzročajo erozijo in otežujejo spravilo lesa, ki že tako ni lahko opravilo.
scipio
16. 09. 2009 08.19
-1
osnovno vprašanje je tudi vpliv gorskega kolesarjenja na ekologijo. Erozija na teh poteh je lahko v večji meri prav posledica agresivne kolesaske vožnje. Če že uživajo in uporabljajo najlepša slovenska okolja in gozdove za svoj šport, bi morali gorski kolesarji v ta lonec tudi kaj vrniti. Ne vem, mogoče pa to že delajo in plačujejo neke odškodnine za uporabo teh stez, da se zdaj tako pritožujejo nad njihovim stanjem.
hansola
16. 09. 2009 08.16
Klampfman, potem tudi pohodniki nimajo kaj tam delat. theodorise, prvo plačaš za to pol pa bi še sam moral delat, pa kje ti živiš? venet, kaj pa majo pohodniki za delat na pohorju? Še večjo škodo kot krosisti delajo.
Klampfman
16. 09. 2009 08.03
-1
Vau, kakšna novica življenske pomembnosti! J.... recesijo, Muro, Hrvaško.... Neurejene kolesarse proge na Pohorju so največji Slovenski problem! 1. Jasno, da so "rečne struge", če pa je močno deževalo pred kratkim. 2. Na to območje v bistvu vstop prepovedan.
theodorise
16. 09. 2009 07.55
Dragi fanjtje in seveda tudi dekleta, ki se ne morete voziti po unicenih stezah. Lepo se organizirajte pa stopite do pristojnih in predlagajte pomoc. En lep vikend in delovna akcija. Vsak svojo lopatko ali pa motiko, mocnejsi lahko tudi kramp, pa v akcijo. Svoj cas so se najpomembnejse ceste v bivsi drzavi gradile tako. Zdaj bi pa vsi vse imeli, prispeval k temu pa ne bi nihce! LP