Slovenija

Red za zasluge prejeli zdravniki Merlo, Noč in Blinc

Ljubljana, 17. 01. 2022 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na posebni slovesnosti v Predsedniški palači so državna odlikovanja, red za zasluge, prejeli trije zdravniki, strokovnjaki, vsak na svojem področju; Aleš Blinc za vrhunsko strokovno in znanstveno delo na področju srca in žilja ter za velik prispevek k preventivi in razumevanju teh bolezni, Aleksander Merlo za vrhunsko strokovno delo in uvajanje novih uspešnih pristopov na področju porodništva in Marko Noč za vrhunsko strokovno in znanstveno delo na področju intenzivne interne medicine in glasno skrb za delovanje zdravstva.

 

Prof. dr. Aleš Blinc je študiral v Ljubljani, kjer je tudi doktoriral, po študiju pa je med drugim dve leti sodeloval kot gostujoči raziskovalec na Medicinski fakulteti Univerze v Rochestru v New Yorku. Zdaj je predstojnik Kliničnega oddelka za žilne bolezni Interne klinike UKC Ljubljana in profesor interne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Prof. dr. Aleš Blinc je zdravnik s specializacijo s področja interne medicine, priznana pa mu je tudi specializacija s področja kardiologije in vaskularne medicine.

Je avtor številnih znanstvenih in strokovnih člankov, objavljenih v najbolj priznanih svetovnih medicinskih revijah, ter cenjeni vabljeni predavatelj na mednarodnih in domačih strokovnih in znanstvenih srečanjih. Je avtor oziroma soavtor številnih raziskav s področja žilne medicine ter mentor magistrskih in doktorskih študentov.

Od leta 2000 je glavni urednik Revije za srce, ki jo že 30 let izdaja Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in je vodilna slovenska revija za preventivo bolezni srca in ožilja, namenjena širšemu občinstvu. Dr. Aleš Blinc s svojim vrhunskim znanjem vsa ta leta skrbi po eni strani za visoko strokovno raven revije in za njeno aktualnost, po drugi pa za širše razumljiv jezik in razvoj slovenske terminologije na tem področju. Je tudi avtor številnih člankov v reviji. Izjemno odmevna in priljubljena je njegova rubrika Novice o zdravju, v kateri v vsaki številki poroča o novicah s področja zdravstva, povzetih po priznanih svetovnih strokovnih revijah.

Aleš Blinc
Aleš Blinc FOTO: Luka Kotnik

Po zaslugi dr. Blinca in njegovih strokovnih poznanstev pri reviji s svojimi prispevki sodelujejo številni slovenski zdravniki in drugi strokovnjaki, katerih znanje je pomembno za preventivo bolezni in zdrav življenjski slog. Ob rednem delu dr. Blinc v okviru Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije pogosto tudi predava ter tako prispeva k prepotrebnemu širjenju znanja na tem področju. Prav tako je izrazito dejaven v strokovnem svetu društva in je pobudnik nekaterih novosti na področju preventive, med drugimi uvedbe dneva žil pri nas, merjenja gleženjskega indeksa in tako imenovanega kazalca starosti žil.

Aleksander Merlo se je rodil v Postojni, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, študiral pa je na Medicinski fakulteti Univerze na Reki. Ginekologijo in porodništvo je specializiral v Ljubljani in Postojni, kjer se je nato zaposlil. Najprej je kot splošni zdravnik delal v Zdravstvenem domu dr. Franca Ambrožiča, kmalu pa je odšel v Bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo Postojna. To je bila na Primorskem dolgo edina porodnišnica – Izola in Šempeter pri Gorici sta ju dobila pozneje.

Že desetletja se dr. Merlo posveča parom, ki imajo težave z neplodnostjo. Zaveda se napredka v ginekologiji: ko je začel delati kot specializant, je bil ginekolog porodničar odvisen predvsem od svojega znanja, spretnosti rok in opazovanja, danes pa ima na voljo pomagala, ki omogočajo natančno spremljanje razvoja ploda, zanesljivo predvidevanje in vnaprejšnje odpravljanje zapletov ter omogočajo tudi učinkovito pomoč pri neplodnosti.

V štiridesetih letih, kolikor je ostal v postojnski bolnišnici in jo v tem času dolgo tudi vodil, si je pridobil globoko spoštovanje sodelavcev in pacientk, ki cenijo njegovo predanost delu, pripravljenost na pogovor ter razumevanje za njihove skrbi in želje. Sandi Merlo je prepričan, da je rojstvo nekaj čudovitega in želi si, da bi se poroda lahko vsi veselili. Zato se je vedno znal odzvati na želje porodnic, parov in družin, postojnska porodnišnica pa je postajala zgled za druge, ko je kot prva pri nas uvedla porod v vodi, orala ledino na področju epiduralne analgezije, uredila tako imenovano babiško hišo, v kateri lahko porodnice rodijo, kot bi bile doma, a so ob morebitnih zapletih vendarle v bolnišnici, ter uvedla še številne druge novosti. Postali so ena najbolj zaželenih in najuglednejših bolnišnic za ženske bolezni v Sloveniji, ki kot porodnicam prijazna porodnišnica slovi tudi na tujem, po številu porodov pa je tretja v državi.

Aleksander Merlo
Aleksander Merlo FOTO: Luka Kotnik

Aleksander Merlo si kot direktor nenehno prizadeva za boljše pogoje delovanja bolnišnice, v nekaterih obdobjih pa se je moral postaviti tudi za njen obstoj. V svojem javnem udejstvovanju opozarja na stanje v zdravstvu in predlaga rešitve, ki bi šle v korak s časom – napredujeta medicina in ginekologija, pravi, a napreduje tudi družba, ki ima nove zahteve in večja pričakovanja. V številnih intervjujih, javnih nastopih in nenazadnje v političnem udejstvovanju ostaja prepričljiv in zaupanja vreden človek, ki ne govori na pamet, marveč z izkušnjo svojega poslanstva ter predanosti bolnišnici, pacientkam in sodelavcem. Svoje znanje porodništva in zdravljenja neplodnosti prenaša tudi na mlajše kolege in kolegice ter pri tem poudarja pomembnost nenehnega izobraževanja in ustreznih možnosti za delo mladih.

Prof. dr. Marko Noč je diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 1995 tudi doktoriral. Tedaj je zaključil tudi specializacijo s področja interne medicine, pozneje pa sta mu bili na podlagi dela priznani še specializaciji iz intenzivne medicine ter iz kardiologije in vaskularne medicine. Je predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana in redni profesor interne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2012 je postal član Evropske akademije znanosti in umetnosti, od leta 2017 je izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2018 je prejel Zoisovo nagrado za izjemne znanstvene dosežke.

Dr. Marko Noč se je zavzeto vključil v razprave o pretirano visokih cenah zdravil in zdravstvene opreme pri nas. Uspelo mu je pokazati glavne vzroke za to in doseči znižanje nekaterih cen, prizadeva pa si tudi, da bi znanje o oživljanju in uporabi defibrilatorja ob zastoju srca ali infarktu postalo tudi pri nas del splošne izobrazbe ter bi se o tem učili že v osnovnih šolah.  

Izpopolnjeval se je na uglednih zdravstvenih ustanovah v Združenih državah Amerike. Kot raziskovalec je v letih 1991–1993 delal na področju eksperimentalne kirurgije na University of Health Sciences, The Chicago Medical School, pozneje je bil gostujoči raziskovalec na Institute of Critical Care Medicine, University of Southern California, v letih 1999 in 2000 pa Fulbrightov štipendist v bolnišnici Cedars-Sinai Medical Center v Los Angelesu, kjer je opravil tudi specializacijo iz intervencijske kardiologije).

Marko Noč
Marko Noč FOTO: Luka Kotnik

Kot zdravnik se ukvarja z obravnavo kritično bolnih srčnih bolnikov. Ob tem izvaja različne invazivne kardiološke posege, kot so koronarografija, perkutana koronarna intervencija, aortna balonska črpalka in zunajtelesna membranska oksigenacija. Dodatne kardiološke posege izvaja tudi v kardiološkem centru Medicor v Izoli. Rezultate svojega raziskovalnega dela objavlja v priznanih mednarodnih strokovnih revijah in predstavlja na najpomembnejših mednarodnih strokovnih srečanjih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
17. 01. 2022 20.47
Z globokim spoštovanjem tem zdravnikom, posebej pa poštenemu dr.NOČU!
User300173
17. 01. 2022 19.29
+1
S spoštovanjem zdravnikom. Barbika tam med razumniki res ne paše, bolj za kakšno prižnico, kjer hvali dosedanjo vlado, katera je mimogrede g. Noču odtegnila financiranje raziskave. No, sedaj pa pride "Instagram" in dodeli odlikovanje kot nekakšno "mazilo"? Bedno s strani predsednika.
Jožajoža
17. 01. 2022 16.58
+3
mislim, da to nima teže.ta predsednik in ta vlada sta žal izgubili vso verodostojnost.res, da so strokovnjaki, zato bi lahko mirno odklonili od teh ...........
Lion91
17. 01. 2022 16.44
+10
Dragi predsednik prosim dajte odlikovanje še 130.000 ljudem, ki so ostali brez osebnega zdravnika in se morajo boriti, da preživijo. Hvala
123soba
17. 01. 2022 16.43
+6
Jaz sem tudi diplomiral in to 2x, pa me zanima kdaj bom na vrsti pri Pahorju in koliko bo potem moja penzija višja. Lp
ssbobo
17. 01. 2022 16.39
+0
Lalala..... so državna odlikovanja, red za zasluge, prejeli .......lalala...... od leta 45 nastavljeni sodniki, policijsti, tožilci in kar je nujni potrebnga kadra po raznoraznih ustanovah od krajevnih skupnosti naprej preko TOZDov ter pozneje po nadzornih svetih...... z stranu partije po letu 91 pa z stranu paradržave ........... kaj se je vse zamolčalo z strani medijev ....... ŽIVIMO v diktaturi neobveščanja STAja ter ostalih lakajskih medijev....... ptuuuj
Bolcn
17. 01. 2022 16.36
+7
A je svoji katrci tudi medaljo poklonil?
?ebula
17. 01. 2022 16.24
+7
Pa se bo maneken zopet nastavljal kameram in fotografom!
Butalivud
17. 01. 2022 16.14
+6
Čakam dan, ko prejme red za zasluge g. Rastoder…
Butalivud
17. 01. 2022 16.13
+4
Naš multipredsednik je vedno bolj v letih in vedno bližje potrebam po zdravstvenih uslugah, pa še mandat gre h koncu… Taktično pravilno. Za medaljo g. Predsednik!
kiropraktik
17. 01. 2022 16.09
-1
Kaj pa Zemljarič za življenjsko delo v zdravstvu?
ssbobo
17. 01. 2022 16.39
-2
FutureWorld
17. 01. 2022 16.03
+6
Skupaj so posnifali gajbo derbi banan.
sbštajerec
17. 01. 2022 15.46
+1
Kam te gre zaj delat ko ne bo več presidente, mogče bi lahko šel v uno štalo ko je kidal šiso pred volitvami. Drugih referenc itak nima razen podeljevanje medalj, priznanj, še NY nagovor je ukradu slogan Pogačarja. Kakorkoli čas je da se spuca s tega mesta koliko so bili drugi nesposobni je on še zraven osleden. Žal to prepričuje naš ome in dedke , da volijo takšen kader. Itak bi nad 70 let odvzel volilno pravico tako kot je nimajo otroci do 18 leta in bi jo prej dal otrokom, ki naj odločajo o svoji usodi, ne pa da odločajo tisti ki odhajajo
gostb6fa2
17. 01. 2022 15.44
+6
Borči državna odlikovanja nimajo več prave veljave. Najboljše, da jih podeljujete kar na uluci.
bergman
17. 01. 2022 15.34
+6
Kaj je "admin" a nič ne spremljaš pisanja nekaterih piscev tu spodaj? Brišeš samo tisto kar gre "tebi v nos", na drugo se pa ne oziraš, pa je cel kup žalitev, ki žalijo ugledne zdravnike, ki imajo dokazano ogromno zaslug v zdravstvu, samo tebi ni to nič mar?? Sprašujem se, kdo te je postavil na to mesto? Za določene minimalne malenkosti si tako dosleden, v tem primeru te pa sploh ni na "sceni"!!!
ssbobo
17. 01. 2022 16.40
-4
mario7
17. 01. 2022 15.26
+14
Kako to da bitenc ni dobil nagrade? A borči? Na njega si pozabil.
mario7
17. 01. 2022 15.20
+18
Nič nimam proti tem zdravnikom. ampak če je podelil ta priznanja janshev pudel borči, so povsem brez veljave. janshev pudelj je brez obraza in hrbtenice.
MladInPerspektiven
17. 01. 2022 15.28
+7
Nekaj ima napihnjenc za bregom se strinjam ....
Jan zan 1234
17. 01. 2022 15.16
+17
Ta barbika naj se prvo obrise pod nosom....je ves bel...!!! A on se kaj drugo dela za 5000€ neto mesecno kot tala odlikovanja...???? Sramota koga imamo na vrhu drzave...!!! In taki je poveljnik vojske...???? Dveh narisanih ovac mu nebi dal za cuvat!!!!
mario7
17. 01. 2022 15.20
+11
sbštajerec
17. 01. 2022 15.38
+5
+++++ vsaka čast, samo kaj ko nas je nekaj ki vemo zakaj se gre ostalo so ljudje ki gleajo skozi prizmo mojih svojih itd..
Brezveznik
17. 01. 2022 15.08
+8
Prijatelja zanima kaj so naredili???
MladInPerspektiven
17. 01. 2022 15.30
+4
Če je prijatelj star vsaj 40 let bo hitro zvedel kaj so naredili ... seveda če bo imel srečo in pamet, da pride do njih.
Amasakul
17. 01. 2022 15.04
-2
LEPO LEPO LEPO.