Slovenija

'Redno delo ni stavka'!

Ljubljana, 12. 08. 2010 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fides zagotavlja: Zdravniki ostajajo zavezniki pacientov in bodo tudi po prvem septembru redno delali. Umaknili so zgolj soglasja za dodatno in prostovoljno nadurno delo.

Zdravniki ne vodijo, ne organizirajo in ne morejo reševati zdravstvenega sistema, ki za svoje delovanje in obstoj terja nenehno nadurno delo dva tisočih zdravnikov, ki že desetletja delajo prek vseh meja in zmožnosti. Fides

Sindikat Fides meni, da so javni pozivi zdravnikom, da naj pri svojem delu upoštevajo pravila za stavko, nepremišljeni. Na sindikatu namreč razlagajo, da bodo zdravniki tudi po prvem septembru redno delali in oskrbovali svoje paciente, saj so umaknili zgolj soglasja za dodatno in prostovoljno nadurno delo. "Pravici zdravnikom, da se svobodno odločijo glede dodatnega in nadurnega dela, ni mogoče oporekati,“ pravijo na Fidesu in poudarjajo, da je nedopustno in žaljivo imenovati redno delo zdravnikov "stavka“.

Menijo, da so direktorji tisti, ki morajo poskrbeti za ustrezno organizacijo dela, ki bo spoštovala tako pravice bolnikov kot tudi delovne pravice zdravnikov. "Organizacija dela je naloga in odgovornost vodstva zdravstvenih zavodov," pravijo v Fidesu.

Politična dvoličnost?

Fides dodaja, da so vlado na takšno možno reakcijo zdravnikov pravočasno in dolgo opozarjali, lahko pa bi tak odziv zdravnikov vlada pričakovala že brez Fidesovega opozorila. Razlagajo namreč, da že sedem let veljajo predpisi o delovnem času, ki jih je Slovenija prevzela od Evropske Unije.

Pravijo, da se ne morejo znebiti neprijetnega občutka o politični dvoličnosti. "Ta vlada, ki zdaj terja od zdravnikov, da delajo prekomerno, je namreč v parlament poslala tudi predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim je želela z drastičnimi ukrepi omejiti vsakršno nadurno delo zdravnikov – celo bolj, kot zahtevajo direktive Evropske Unije," navajajo v Fidesu.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Reuters

Prepričani so, da je šla vlada s ciljem nadaljnjega omejevanja nadurnega dela še dlje ter brezkompromisno in enostransko spisala zakon, ki razpolavlja plačila zdravnikom za delo v najtežjih pogojih.

Vodstva zdravstvenih zavodov in politične odločevalce tako pozivajo, naj prenehajo s prsti kazati na zdravnike, ki, podobno kot šivilje, gradbeniki in vsi ostali delavci, ne morejo rešiti menedžersko slabo vodenega podjetja/sistema, pa naj delajo še tako pridno.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tv1
17. 08. 2010 13.38
redno delo v turnusu ali več izmenskem delu, kot povsod po svetu velja za redno delo zdravnikov
Javoje
16. 08. 2010 16.34
Modri dirkač: po pisanju Financ te informacije novinarju v petek niso mogli dobiti. Morda v teh dneh ... ne dvomim, da je brez nadur, dežurstev in poračunov (kakšnih in za kaj?) premalo za marsikoga (verjetnopa ne čisto za vse). Sicer pa se vrtimo v krogu - pač je bilo poskrbljeno za pomanjkanje zdravnikov - in za "dotok" pacientov zasebne prakse... No, ampak pri tej 15.000 EUR (zanemarimo še tisto nekaj drobiža...) gre za posameznika. Še bolj zanimiva je razlika med 50,8 mio EUR in 63,2 mio EUR ...
m0dridirkac
16. 08. 2010 08.48
>>BobbyMcGee >>15.751 evrov In koliko je to brez nadur, dežurstev in poračunov? Samo za 176ur rednega dela? Raje to poišči in napiši.
Javoje
16. 08. 2010 01.16
Informacija v vednost: junija je bila v celotnem javnem sektorju najvišja plača izplačaa na Onkološkem inštitutu v višini 15.751 evrov. Maja je bila povprečna slovenska bruto plača 1.475 evrov. Plača predsednika države je bila 6.241 evrov. Bruto izplačane plače v javnem zdravstvu so znašale junija letos 63,2 milijona evrov, junija 2008 pa 50,8 milijona evrov bruto.
Javoje
16. 08. 2010 00.06
In kako veš, da zdravniki niso opozrjali na pomanjkanje zdravnikov? 1. Ker so edini v tej državi tako vplivni, da so eno leto po izbruhu največje gospodarske kriza v zadnjih 50 letih dosegli 30% dvig plač. Kaj takega je znanstvena fantastika za kogarkoli v tej državi. Če bi hoteli povečati vpis, bi to že zdavnaj dosegli. 2. Ker so bili ministri za zdravje večinoma zdravniki. Torej bi lahko to storili - če bi hoteli. Da so vsega krivi politiki - marsičesa, ampak zdravstveno politiko so vodili ministri-zdravniki, večinoma so tudi zdravniki in "stroka" pisali strategije in podobne dokumente na področju zdravstva. Pa smo dobili davkoplačevalci - plačaš obvezno, plačaš dodatno, potem pa - čakat v čakalno vrsto v javnem zdravstvu, ali pa ("vse za bolnika") - plačat in bomo v zasebni ustanovi zadevo uredili skorajda takoj. In vs ese vrti samo okoli tega, kako politikom naprtiti krivdo za čakalne vrste, paciente pa preusmeriti v zasebno zdravstvo.
Javoje
15. 08. 2010 23.45
dr.med: mediji ne razumejo stališča, ampak podpirajo vsakogar, ki se bori proti davkoplačevalcem, da bi od njih izvlekel čim več denarja. Torej je jasno, da "razumejo stališče"... Sistema se nikaor ne sme spremeniti, ker davkoplačevalci morajo najprej plačati obvezno zdravstveno zavarovanje. Ker zanj dobijo tako neverjetno malo, morajo plačevati dodatno zdravstveno zavarovanje. Od tega ima korist zdravstvena zavarovalnica - tisti, ki so tam zaposleni (in seveda davkoplačevalci plačujejo njene stroške poslovanja). Potem pa se dogaja (ali obstajajopodatki v koliko primerih?), da so v javnem zdravstvu takšne čakalne vrste, da se pacientu dobronamerno pove, da če plača še tretjič, se bo pa v zasebnem zdravstvu za njegovo obravnavo takoj našel termin - samo plačati bo moral (še tretjič). In za samo za to gre. Zdaj pa naj verjamemo, da je pomanjkanje zdravnikov v državi naključje? "Pametni politiki" da so zakuhali godljo? Ne, zakuhali so jo zdravniki, ki so bili ministri za zdravje v času od približno 1995 - 2005 ob (tihem) soglasju njihove "stroke".
m0dridirkac
14. 08. 2010 09.10
pajtlca, je ni zavarovalnice za svetu, ki bi lahko plačala vse, kar lahko zdravniki/medicina naredijo. Zato vse zavarovalnice tako ali drugače omejujejo število storitev, ki jih lahko zdravnik/bolnica opravi oz. jih lahko pacient v nekem obdobju koristi. Zato pa tudi so ČAKALNE vrste!!
Buena Vita
13. 08. 2010 23.34
DELO PO UČINKU IN SPOSOBNOSTI ,PA BO MER
m0dridirkac
13. 08. 2010 19.29
>> zakaj takšen bes nad sedanjo vlado, ko pa je verjetno bil problem pomanjkanja zdavnikov zakuhan >>nekako v obdobju 1995 - 2005. In pri tem so verjetno ( se motim?)sodelovali (aktivno, >>z molkom ali pa s "simboličnim" uporom) družno "stroka", sindikati v zdravstvu, >>Zdravniška zbornica in Ministrstvo za zdravje z ministri - večinoma zdravniki na čelu. In kako veš, da zdravniki niso opozrjali na pomanjkanje? Da niso zahtevali povečan vpis na fakulteto? Da niso vse skupaj zaustavili politiki, ker bi ves proces izobraževanja pobral precej denarja, sadove pa obrodil šele čez dobrih 10 let, pod eno drugo vlado?
m0dridirkac
13. 08. 2010 19.24
>> jaz sem vedno mislil, da je treba dobro plačati opravljeno redno delo in da >>je preplačevanje dežuranja anomalija sistema. Zato je prav, da se ta anomalija popravi. In očitno se bo ta anomalija popravila. In kot rezultat tega popravka bo zmanjšana želja po dežuranju. In kot posledica tega bo prerazporeditev iz rednega dela v dežurstva. In kot poseldica tega bo zmanjšan obseg rednega dela. In ena izmed posledic tega bo pač manj rednih operacij, pregledov, ... Ker dežurstvo pač ni namenjeno rednemu delu, ampak samo opravljanje najnujnejših posegov in poskrbeti za stalno prisotnost ustrezno usposobljenega osebja za nepredvidene dogodke. >>Povrhu pa Zdravniška zbornica menda še 7 mio EUR investira v nove prostore. >>Očitno je denarja zato povsem dovolj. Kaj ima to veze? Pa saj ne daje zbornica denarja zaplače. Jaz bom pa rekel: povrhu vsega pa vlada dokapitalizira NLB, daje posojila Grčiji, plačuje vojsko nekje tan na vzhodu, rešuje vsa mogoča zapufana podjetja, očitno je denarja povsem dovolj.
dr.med.
13. 08. 2010 19.13
Vidim, da tudi mediji počasi razumejo naše stališče. Sicer tukaj povzemajo samo stališče FIDES-a, ampak ta trditev se ne nanaša samo na ta članek. Dolgo smo zdravniki dežurstva razumeli kot del službe. Ko si se odločil za ta poklic si to sprejel. Zadnja leta se dogaja da se nam zaradi dežuranja očita zaslužkarstvo, obtem so dežurstva vse težja, saj ljudje prihajajo zaradi neverjetno banalnih stvari kadarkoli, tudi v nedeljo ob 3h zjutraj. Sedaj nam še nameravajo znižati plačilo... Če v dežurstvih itak samo spimo in se sedaj temu odpovedujemo, v čem pa je pol problem? Vsak se lahko sam odloči, če bo delal več, kot mora. Kaka stavka? Borimo se samo za to, kar je pri večini ostalih poklicev normalno. Sam sem se odločil, da bom ponoči delal le še za večji denar kakor do sedaj. Gre za MOJ prosti čas, tudi jaz imam DRUŽINO, zato mi je prosti čas dragocen! Naši pametni politiki so zakuhali eno veliko godljo, da bi prihranili manj kot 0.5% v zdravstveni blagajni (13 miljonov). Ko pa Šrot, Baučar & Co. nakradejo miljarde pa ni tak hudo, se zdi. Ne pozabit do naslednjih volitev!
Javoje
13. 08. 2010 17.13
modri dirkač: - jaz sem vedno mislil, da je treba dobro plačati opravljeno redno delo in da je preplačevanje dežuranja anomalija sistema. Zato je prav, da se ta anomalija popravi. Zanima me pa: - kako močno je v zdravstvu povezana količina in kakovost dela ter vloženega znanja z višino plače; - zakaj takšen bes nad sedanjo vlado, ko pa je verjetno bil problem pomanjkanja zdavnikov zakuhan nekako v obdobju 1995 - 2005. In pri tem so verjetno ( se motim?)sodelovali (aktivno, z molkom ali pa s "simboličnim" uporom) družno "stroka", sindikati v zdravstvu, Zdravniška zbornica in Ministrstvo za zdravje z ministri - večinoma zdravniki na čelu. Glede vlad je pa tako - naj za vse odgovarjajo, kakšno zdravstveno politiko naj pa vodijo, to jim bo pa bo pa zdravstvena "stroka" povedala in tako poskrbela za izključno lastne interese. In tako smo ("ves za bolnika") končali, pri vrstah v javnem zdravstvu in zasebnem, ki takoj in odlično za pacienta naredi vse. Samo plačati je treba - posebej in povrh obveznemu in dodatnemu zavarovanju.
Javoje
13. 08. 2010 16.52
rewritable: vladaje sredi finančne in gospodarske krize jeseni 2008 za 30% dvignila plače v zdravstvu, kar naj bi naneslo krepko čez 100 mio EUR. In ko hoče sedaj zmanjšati maso plač za 13 mio EUR, je pa cel upor. Da smo si na jasnem - iz davkoplačevalskega denarja je bil 30% dvig plačan. Škodo pacientom - davkoplačevalcem bodo naredil tisti, ki jim 30% dvig plač jeseni leta 2008 ni bil dovolj - in ne Vlada. Povrhu pa Zdravniška zbornica menda še 7 mio EUR investira v nove prostore. Očitno je denarja zato povsem dovolj.
rewritable@email.si
13. 08. 2010 14.30
Cenejše zdravstvo = slabše zdravstvo. Da bo to uredilo prisilno delo zdravnikov in odpuščanje lenih zdravnikov so brezvezne pravljice. Vlada je za piškavih 14mio eurov naredila veliko škodo pacientom.
CtrlDelete
13. 08. 2010 11.11
Biti bolan je privilegij....za zdravstvo! Biti kadilec ali uživalec alkohola pa privilegij...za državo!
Andrej Lesjak 1
13. 08. 2010 09.46
"Mogoče je pa vse samo posledica senzacionalističnega novinarskega poročanja o "enormnih" bruto plačah in projekciji teh zaslužkov na VSE zdravnike, nakar je pač vlada ukrepala populistično "bomo zmanjšali te zaslužke", kot odgovor pa so dobili "OK, mi pa več ne bomo delali nadur". V ozadju se pa novinarji smejijo, ker imajo spet eno kost za glodanje."... @modridirkac: tocno tako, tudi novinarji so imeli svoj piskercek pri temu :))) Sicer pa so res optimisti na vladi... pacientov je vedno več zaradi staranja populacije. Vedno bolj so izobraženi o svojih boleznih in zahtevajo samo najboljše - kar si tudi zaslužijo. Odvetniki pa so tudi vedno bolj aktivni pri tožbah in odškodninah. Zavarovalnica z vrha stiska s plačili. In rešitev te kočljive situacije je, da zdravnikom zmanjšajo plačilo za polovico. Bravo, kakšni geniji :)))
m0dridirkac
13. 08. 2010 08.17
Zakaj punta 15 let nazaj ni bilo? Verjetno zato, ker so bile nadure dobro plačane. Oz. so se puntarji utišali z povečanjem vrednosti nadure. Je bila pač to enostavnejša/cenejša odločitev, kot pa se ukvarjati s širjenjem fakultete in povečanjem števila zdravnikov, ki bi se poznalo šele čez 10 in več let. In kdor je pač hotel dežurati, je dežural. In od tod tistih famoznih 18.000€ bruto. Kdor pa že takrat ni hotel, mu pač ni bilo treba, je vedno drug zdravnik z veseljem vskočil. Zdaj (ob zmanjšanju) pa imajo tisti drugi še toliko manj razlogov za dežuranje, tisti prvi pa tudi če bi hoteli, ne morejo pokriti vse ur.
maj25
13. 08. 2010 08.15
Če so jih 15 let (pa ni bilo to 15 let nazaj, ampak prej kakih 5) stimulirali z boljšim plačilom dežurstev, zakaj bi se takrat puntali. Zdaj jih to nameravajo odvzeti in čisto legitimno je, da se odločijo, ali se za to novo plačilo splača imeti nekakovostno privat življenje. Komentarji v smislu, če bi jaz svojemu šefu rekel, da ne bom več delal nadur, bi me odpustil, so popolnoma irelavantni. Jaz bi se na tem mestu raje vprašal, koliko sem potreben šefu v službi oz sem lahko zamenljiv kader...
Javoje
13. 08. 2010 07.55
modri dirkač: - jaz bi povsem razumel, če bi se ta "punt" zgodil takrat, ko se je anomalija nemogočega števila nadur pojavila v sistemu - torej kakšnih 15 let nazaj - in takrat zahtevali, da se naredi red (beri zakonsko dovoljeno število nadur in nič več) - ter temu prilagodili vpis na medicinsko fakulteto. - skoraj vse fakultete v tej državi so v zadnjih 20 letih (poudarjam, da gr eza dve desetletji in nepričakujem, da je bilo mogoče zadevo urediti v treh) nekaj dozidale, dozaposlile, uredile laboratorije in predavalnice - samo na medicinski to "ni šlo". Ne verjamem, da je to bil slučaj in še manj, da zadaj ni bila "stroka" (kot se interesne skupine in posameznii pogosto skrivajo za tem izrazom). Zbornica ima pri vsem skupaj še kako zraven, saj so nanjo prenešene nekatere pristojnosti, ki posegajo v vodenje zdravstvene politike in bi bilo veliko bolje, če bi jih imela vlada. Tako se zdi, da naj vlada nosi odgovornost, za odločitve naj se pa pogaja (beri - sprejme, kar pravi "stroka". Prav tako ni interna stvar zbornice, da ima - verjetno edino poklicno združenje v državi - pravico pobirati obvezno članarino. To je pa nekaj, kar se tiče pravnega reda in pravic posameznika. Se vsi zdravniki strinjajo z obveznim plačevanjem članarine? Glede končnega cilja - verjamem, da večina zdravnikov nima tako visokih plač in ne zasebnih podetij. Vendar pa molčijo glede neobičajnega načina razvoja zasebnega zdravstva v Sloveniji, ko lahko posameznik hkrati deluje v javnem in zasebnem sektorju. In vrste v javnem zdravstvu so voda na mlin zasebnim zdravstvenim ustanovam ... potem pa seštejmo 2 2 ... in se vprašajmo, zakaj 20 let na medicinski fakulteti ni bilo mogoče povečati vpisa?
m0dridirkac
13. 08. 2010 07.32
@BobbyMcGee Ja seveda da gre za denar. Jaz tudi ne delam nadur iz dobre volje. Glede omejevanja: ne gre samo za to, da se reče "Letos bomo pa 400 študentov vpisali", tako kot to lahko naredijo na FDVju in ekonomiji, ampak je potrebno zagotoviti tudi ustrezne prostore in predavatelje, možnost vaj in prakse, ustrezna mentorstva in nadzor, za kar so pa spet potrebni izkušeni predavatelji/zdravniki. In smo spet v začaranem krogu. In ja, to je stvar ministrsta, tako šolskega, kot zdravstvenega, kot za javno upravo, da ugotovijo, uskladijo in uredijo. Zbornica in članarine v vsej tej zadevi niman ič zraven. To je interna stvar zdravnikov in zbornice. Tako kot si rekel: če koga to muči, naj se pritoži. Kaj je dejanski cilj vsega tega? Mogoče res to, kar si rekel. Ampak to z večino zdravnikov nima veze. Imajo pa lahko prste vmes recimo kakšni lastniki Barsosa in podobnih zadev. Ampak to so že teorije zarot. Mogoče je pa vse samo posledica senzacionalističnega novinarskega poročanja o "enormnih" bruto plačah in projekciji teh zaslužkov na VSE zdravnike, nakar je pač vlada ukrepala populistično "bomo zmanjšali te zaslužke", kot odgovor pa so dobili "OK, mi pa več ne bomo delali nadur". V ozadju se pa novinarji smejijo, ker imajo spet eno kost za glodanje.