Slovenija

'Redukcijam pitne vode na Obali se najverjetneje ne bomo mogli izogniti'

Koper, 07. 07. 2022 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Prazne fontane, nedelujoči tuši na plažah, presušena tla ... To so podobe slovenske Istre, ki se sooča s hudo sušo. Tako hudo je, da se letos redukcijam vode, obdobjem, ko iz pip na Obali ne bo pritekla voda, najbrž ne bo mogoče izogniti. Kdaj se obeta ta scenarij, ko druge rešitve več ne bo, v rižanskem vodovodu ne morejo napovedati, saj je vse odvisno od tega, kdaj bo treba vodo začeti vračati v sistem. In obeti niso najboljši. Naš hišni prognostik napoveduje, da se vsaj do 20. julija ne pričakuje obilnejših padavin, situacijo pa bo še dodatno zaostrila vročina, ki se vrača naslednji teden.

Čeprav se poraba pitne vode v slovenski Istri kljub povečanemu obisku v minulih dneh ni povečala, so zaradi dolgotrajne suše količine vode čedalje bolj omejene in verjetnost redukcij vse višja, so včeraj sporočili z Rižanskega vodovoda Koper. Javni pozivi k varčevanju so v preteklih dneh vplivali na to, da je poraba vode ostala na isti ravni, a je zaradi izjemne suše na območju Rižanskega vodovoda Koper in sosednjih vodovodov stanje zelo zaskrbljujoče, razpoložljive količine vode pa so na kritični meji, ki je v povprečnih poletjih značilna za konec meseca julija, so sporočili. Poleg tega je dobava vode iz Istrskega vodovoda Buzet in Kraškega vodovoda Sežana na zgornjih mejah zmogljivosti, hujšim pomanjkanjem se lahko izognemo le z maksimalnim varčevanjem in doslednim izvajanjem ukrepov. 

Začeli s črpanjem podtalnice, kdaj bi lahko začeli z redukcijami, ne morejo napovedati

Darij Križman, vodja oskrbe pitne vode z Rižanskega vodovoda Koper, je pojasnil, da se s stanjem pomanjkanja vode srečujejo vsako poletje, letos pa se s tako zaskrbljujočo situacijo srečujejo že mesec prej. Morali so že začeti s črpanjem podtalnice, in ko bo raven padla pod določeno vrednost, bodo morali začeti z vračanjem vode v sistem, kar pomeni zmanjšanje količine vode, namenjene oskrbi. 

Kot pravi, vse kaže, da se redukcijam vode, z doslej veljavnimi ukrepi, čeprav ti do določene mere delujejo, na obali ne bodo mogli izogniti. Je pa to še ena izmed zadnjih možnosti. Kot je pojasnil, bodo redukcije prilagajali, različne dele bodo iz oskrbe odklapljali v različnih časovnih obdobjih, zjutraj, popoldne, mogoče tudi ponoči, npr. za obdobje štirih ur, pojasnjuje. 

Vodomer v rižanskem vodovodu.
Vodomer v rižanskem vodovodu. FOTO: Luka Kotnik

Pojasnjuje, da ni mogoče napovedati, kdaj bi se to lahko zgodilo in kako dolgo bo trajalo, saj je vse odvisno od tega, kakšne bodo razmere, a ker večjih padavin v prihodnosti ni pričakovati, obeti niso najboljši. Naslednje na vrsti bo, kot pravi Križman, žal kmetijstvo, saj bodo strogi varčevalni ukrepi morali veljati tudi na tem področju.

Naš hišni prognostik Rok Nosan napoveduje, da lahko današnji prehod fronte tudi Obali prinese kakšno nevihto, potem pa se vsaj do 20. julija, zelo verjetno pa še dlje, ne pričakuje padavin: "Poleg tega pa se bo sredi prihodnjega tedna v naše kraje vrnila vročina, ki bo razmere še dodatno zaostrila. V drugi polovici meseca so možni celo novi temperaturni rekordi."  

'Da s pitno vodo zalivamo zelenice, ni racionalno' 

Kot pojasnjuje prof. dr. Vlado Malačič z morske biološke postaje Piran – NIB, v obalnem pasu ni mogoče pridobivati pitne vode, zato jo je treba tja pripeljati. Kot poudarja, pa bi morali že zdavnaj razmišljati o tem, da zmanjšamo porabo vode.  

Suša na Obali.
Suša na Obali. FOTO: Luka Kotnik

Kot izpostavlja, namreč ni racionalno, da je v poletnih mesecih na Obali na voljo pol manj vode, ravno tedaj pa je tam trikrat več prebivalcev oz. uporabnikov vode. Tam so namreč zrasli številni vikendi in počitniške kapacitete, ki so ravno v tem času potratni porabniki pitne vode. 

Turizem je torej močno odgovoren za ta problem, in tudi če dobimo nov vodni vir na Obali, bo treba razmišljati o omejitvah porabe vode in varčevanju z njo, hkrati pa o izgradnji nove infrastrukture in tehnološkega vodovoda. Na ta način bi lahko vodo reciklirali za dejavnosti, za katere ne potrebujemo pitne vode, kot so zalivanje, pranje avtomobilov in podobno: "Saj ni racionalno, da za zalivanje zelenic in fontan uporabljamo pitno vodo iz omrežja."  

Suša na Obali.
Suša na Obali. FOTO: Luka Kotnik

Posledica tega pa je stanje, ki bo pripeljalo do redukcij pitne vode, ki se nam obetajo. Kot se spomni Malačič, so se takšne redukcije že dogajale v 80. letih, takrat so ljudje začeli razmišljati o zbiranju deževnice, tudi nove gradnje bi morale biti zgrajene tako, da bi jo zbirali, poudarja dr. Malačič. 

Zakaj se ne moremo dogovoriti za nov vir pitne vode na Obali? 

Težave z oskrbo vode na Obali imajo sicer že dolgo brado. Vlada je tako lani sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za ureditev oskrbe prebivalstva slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo. Podprli so rešitev, ki predvideva izvedbo akumulacije Padež/Suhorca. S predlagano rešitvijo bi zagotovili nov neodvisni nadomestni oz. dodatni vodni vir za prebivalce slovenske Istre, ki jih z vodo oskrbuje Rižanski vodovod Koper, rezervni vodni vir za prebivalce kraškega zaledja, ki jih z vodo oskrbujeta Kraški vodovod Sežana in Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica, po možnosti pa tudi rezervni vir vodovodnega sistema za območje občine Pivka. S tem naj bi zagotovili zadostne količine vode ustrezne kakovosti za oskrbo prebivalstva s pitno vodo za obdobje vsaj 50 let. 

Križman upa, da bo nova vlada s to rešitvijo nadaljevala, župani obalnih občin se z ministrstvom sestanejo v prihodnjih dneh, je povedal. Po optimalnem scenariju, če se bi ta projekt nadaljeval, bi lahko nov vodni vir dobili v prihodnjih petih letih, ocenjuje. 

Proti rešitvi zagotavljanja pitne vode za slovensko Istro z zajezitvijo Suhorce so se sicer v preteklosti izrekli mnogi deležniki. Kot izpostavlja dr. Malačič, je razočaran, ker se v Sloveniji značilno prepiramo in se ne zmoremo dogovoriti za vir pitne vode za edino obalno področje Slovenije. Prva ovira je že spor znotraj hidrotehnične stroke, pred desetletjem pa smo izgubili evropska sredstva za zagotovitev vira pitne vode obalnega območja. 

Drugi pomemben vidik, ki ga izpostavlja kot oviro za postavitev pitnega vodnega vira, pa je zagovarjanje lokalnih interesov lokalnega območja. Okoljevarstveniki tako poudarjajo, kako se bodo zaradi zajetja spremenili hidrološki režim, pretoki podtalnih rek (npr. Timava), sprememba mikroklime ipd. Kot pravi, je prepričan, da je prisotno pomanjkanje dialoga in da bi lahko vodno zajetje postavili tako, da bi bili zadovoljni tudi okoljevarstveniki. Sem sodi npr. podzemna izvedba vodnega zajetja v kakšni jami, ki ni naravni biser. V pomanjkanju svetlobe se namreč razvija manj mikroorganizmov, manj je problemov z obravnavanjem take vode, da postane pitna, pojasnjuje. Uredili bi lahko dotok kot odtok viškov vode, pa seveda napeljavo za uporabo pitne vode. Če pa bi uporabili površinski jez oz. jezero, pa bi to morda tudi lahko tako uredili, da bi pridobili ribolovno jezero, kot enega, umetnega, na brkinskem območju že imajo, našteva možne rešitve za težavo, ki bo ob napovedanih, vedno pogostejših sušah zagotovo postajala vedno bolj pereča. 

Zaprti tuši na plažah, izklopljene fontane ...

Župani občin slovenske Istre so, kot smo poročali, včeraj sprejeli vrsto ukrepov in prepovedi, namenjenih zmanjšanju porabe vode. Do nadaljnjega bodo tako izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah ter pitniki. Prepovedano je zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja bodo drevesa in cvetlične grede zalivala samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov. 

Prav tako se bo zaprlo javne izlivke, javne sanitarije pa se bo opremilo s pozivi k racionalni porabi vode. Prepovedano je tudi pranje dvorišč in polnjenje bazenov, župani pa občanke in občane pozivajo, naj skrajno varčujejo z vodo, to velja tudi za tiste, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. 

S povečanim nadzorom na internem vodovodnem omrežju lahko pomagajo preprečiti nenadzorovane izlive, Rižanski vodovod Koper pa naj redno obveščajo o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu.  Župani pozivajo tudi gospodarske subjekte, hotelirje in zasebne ponudnike, naj vodo uporabljajo čim bolj varčno, z ukrepi pa naj seznanijo tudi turiste in obiskovalce.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo998
08. 07. 2022 21.52
+1
V Istri imamo pri vsaki hiši štirno polno vode, oni pa niso sposobni enega pametnega vira najti. Sedanji vodovod je še Mussolini naredil.
Vitruvio
08. 07. 2022 20.35
+1
O tem se pogovarjamo zadnjih 20 let ,samo jamrajo ,nihče ne stori ničesar v smeri izboljšanja . Mladi se lotevajo raznih startup podjetij za vse mogoče pripomočke kako nihče ne dela na sistemih za varčevanje ali pridobivanje vode ? Voda in hrana so osnova za preživetje naslednjih generacij.
Hulk Zalepi
08. 07. 2022 17.25
+2
pa obkrozeni z vodo, dejte vklopit mozgane ze enkrat
spam1
08. 07. 2022 19.56
-1
lojze3
08. 07. 2022 16.47
+3
Vsaka hiša ima 100 kvadratov strehe in 1000mm dežja na leto
semaino
08. 07. 2022 16.07
+1
Kje je je zdaj 8.marec,ko ni vode? Preprecili so ureditev po Zakonu in lagali, da se bodo vode onesnazevale.
Vitruvio
08. 07. 2022 20.36
+1
Vauuu...kako si pa ti pameten ? Kje si pa ti bil takrat ?
spoštovanje
08. 07. 2022 14.13
+5
problem pri nas je tudi regulacija vodotokov....naši strokovnjaki so takšni, da jim ni para....iz zlata so sposobni narediti navaden pleh
Damjan Qwertz
08. 07. 2022 13.25
+3
izdelava baterij za električna vozila ter silicij-sončne celice ponucajo abnormlane količine vode, pa se noben ne sekira
zdravapamet1
08. 07. 2022 13.24
-6
Zmaga na referendumu za vode. Plešite.
semaino
08. 07. 2022 12.13
+2
Ce bi bil Zakon o vodah sprejet, bi bil ta problem resen. Ampak ker je skrajno levicarski populizem pred vodami so zdaj brez vode. Sami so si izglasovali katastrofo. Ta referndum je bil tudi najvecja prevara volivcev v samostojni Sloveniji.
zdravapamet1
08. 07. 2022 13.23
-2
Tudi volitve so bile največja prevara, vendar se moramo sprijazniti da je levičarskih butalcev veliko. Lekcija bo draga.
_Heisenberg_
08. 07. 2022 17.43
+2
zakon o vodi bi pomenil,da nmamo vec pravic do nje.Kva bluzis?
Jernej Sekirnik
08. 07. 2022 11.55
+3
Čisto enostavno, iskanje novih virov, novi večji hrami oz. zbiralniki...a se kaj dela na tem? Verjetno nič. A je problem napeljat nov vodovod? V drugih državah imajo celo 400km vodovode, pa jim ni problem. V Avstriji so naredili zelo hitro 90 km dolg vodovod, vprašajte njih kako se dela, da ne bi pri nas potem delali leta in leta.
Damjan Qwertz
08. 07. 2022 13.26
spam1
08. 07. 2022 19.57
Adolph
08. 07. 2022 11.43
Vojne,suse,epidemije,lakote,neuravnovesena klima,hudic nas jemle . . . . . . .
dule100
08. 07. 2022 11.20
+3
Kako nimate pitne vode? Saj ste primorci zmagali na referendumu za pitno vodo! 🤥🆘🥊
GavinM
08. 07. 2022 11.13
+4
Verjetno bo potreben tudi kakšwn večji vodovod..ne sam plinovod in naftovod 😁...zaledje je povno vode...severna primorska al postojnska regija z zsledjem...vode kok češ..sam k so raznorazne komunistične nevladne organizacije tok pametne,da bodo bremzale vsak pameten projekt ali predlog..sicer pa so tak sami rdečuharji po obali..pametni..naj jih suša tepe 🤣🤣
medusa
08. 07. 2022 10.10
+4
VSE BAZENE DOL ZAPRET!!!
nekdo998
08. 07. 2022 21.50
Večina jih ima morsko vodo ali vodo iz lastnih vrtin.
User1629901
08. 07. 2022 09.16
+3
Še dobro da živim nekaj kilometrov od Obale, tam problemi nimajo dolge brade, ker nam je Mussolini naredil vodovod. Sicer je letos suša celo v Bariju, Hribih, Planinah, Dolinah, v slovenski Koroški, na slovenskem Štajerskem in da ne govorim o slovensko Goriški regiji. Vreme nas tolče, ker ga zafrkavamo že preveč časa.
Hribovec
08. 07. 2022 08.26
+4
Takšne stvari so že Rimljani znali uredit BP več kot 2 tisoč let nazaj na večje razdalje. Mi pa imamo Alpe praktično pred nosov vode v izobilju na obali pa ni vode.
šavrin
07. 07. 2022 21.18
+4
Že 30 let se dogovarjajo in premlevajo, kaj in kako rešiti vodno oskrbo in zgodilo se ni nič, v tem času bi lahko že davno rešili vodooskrbo Istre ampak očitno ni neke prave volje, zdaj zganjajo vik in krik nato bodo pa itak pozabili na težave do naslednje večje suše.
Jernej Sekirnik
08. 07. 2022 11.56
+0
Točno tak, drugje po svetu na veliko delajo večje hrame, nove vodovode od drugih virov, pri nas se pa samo pogovarjamo...
User974866
08. 07. 2022 16.44
+2
...in napeljujemo kanalizacijo preko vodnega vira, de
100slovenc
07. 07. 2022 20.55
+3
To pa že ni slučaj:v enem letu,ni goriva,vode,plina nebo....
Vitruvio
08. 07. 2022 20.38
+1
Rudolf Maister
07. 07. 2022 20.24
+9
Klovni so svetovali podjetjem ,če nebo plina preklopite na sončno energijo. Hahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahah. Če nimate kruha pajejte potico. Ker klovni hahahahahahahahaahahahahah
Antena
07. 07. 2022 19.59
+8
Dokler pralnice avtomobilov lavfa ni panike