Slovenija

Tonin Mescu: Medtem ko se vi igračkate in rišete karikature, mi resno delamo

Ljubljana, 23. 11. 2020 22.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
361

Kdo širi virus zaradi zbiranja podpisov za referendum glede načrtovanega nakupa 780 milijonov vredne vojaške opreme? Na družbenih omrežjih so zaokrožile fotografije čakajočih pred stojnico, kjer stranki Levica in SD zbirata podpise za referendum o vojaških investicijah, na katerih ljudje ne vzdržujejo varnostne razdalje. Premier Janša je zato političnima nasprotnicama očital, da širita virus, koordinator Levice Luka Mesec pa odgovarja, da so takšne gneče zaradi posamičnega vstopanja tudi pred ribarnicami in poštami. Minister za obrambo Matej Tonin medtem napoveduje, da referenduma, četudi Levici uspe zbrati dovolj podpisov, ne bo.

Referendum o investiciji v vojsko in očitki o širjenju koronavirusa
Referendum o investiciji v vojsko in očitki o širjenju koronavirusa FOTO: Bobo

V oddaji 24UR ZVEČER so soočili dva najmlajša predsednika političnih strank – Mateja Tonina in Luko Mesca. Tema pa: referendum o 780-milijonski investiciji v Slovensko vojsko in očitki Levici, da z zbiranjem podpisov širi novi koronavirus. Referendum bo ali ne?

"Odziv je fenomenalen, kar se vidi tudi po vrstah na stojnicah. V Tivoliju je bila tudi več kot 30-metrska vrsta, tako da je jasno sporočilo ljudi, da hočejo imeti denar za zdravstvo, za domove za starejše, ne pa za orožje," na vprašanje, koliko podpisov za referendum so zbrali doslej, odgovarja koordinator Levice. Ob tem se sicer pojavlja očitek, da so za zbiranje podpisov pripravljeni kršiti tudi vladne predpise in s tem ogrožati zdravje ljudi. Mesec pravi, da so odzivi – kar se koalicije tiče – pač predvidljivi. "Janša že več mesecev kaže na medije, opozicijo in politične nasprotnike, samo da sam ne bi bil kriv za virus. A tako bom rekel: ta referendum na noben način ni grožnja javnemu zdravju. Ljudje spoštujejo ukrepe, vzdržujejo medosebno razdaljo, nosijo maske in si razkužujejo roke. Če tega ne počnejo, jih opozorimo. Je pa ta referendum seveda grožnja vladi, ki je največja grožnja javnemu zdravju pri nas."

Tonin pravi, da referenduma sploh ne bo, četudi gre Levici dobro z zbiranjem podpisov. Kaj pa je glavni argument Levice za referendum? Predlagatelj zakona pravi: vojska je podhranjena, zato ne bo nič manj denarja za socialo, gre za večletni izdatek. Danes je bilo slišati tudi očitek, da na stojnicah ne skrbijo za ustrezno varnostno razdaljo. Se zdijo predlagateljem stojnice za zbiranje podpisov sporne?

Tonin na ta očitek po drugi strani poudarja, da ta vlada izdatno vlaga v zdravstvo, zaradi česar so bili rekordni tudi proračuni: Ob tem Mesca prosi za sodelovanje: "Če so še kakšne investicije, ki jih je treba podpreti, je ta vlada z največjim veseljem pripravljena to tudi storiti". "Ravno danes smo se na vladi pogovarjali, da smo zaradi vseh teh sredstev, ki se nam obetajo s strani Evropske unije, pripravljeni izdatno vlagati tudi v zdravstvo. Tako da imate tukaj vso našo podporo in lahko skupaj te stvari tudi dokončava," Mesca poziva prvak NSi. Kar se tiče referenduma, pa pravi, da ni napovedal, da ga ne bo, ampak tako pravi 90. člen Ustave Republike Slovenije, kjer – tako Tonin – zelo jasno piše, da za zakone, ki govorijo o nujnih ukrepih za obrambo in varnost domovine, referendumi niso dovoljeni. "In tako ugotavljata tudi dva ugledna ustavna pravnika. Tako se mi zdi škoda, da Levica na nek način zavaja ljudi in jih spodbuja, da delajo nekaj, od česar ne bo rezultata."

Tonin pa ob tem Levici očita še, da zavajajo tudi s plakati, češ da naj bi kupovali bojne helikopterje, ki jih imajo na sliki, pa da naj bi kupovali tanke ... "Gospod Mesec, koliko takih tankov naj bi kupili?" še sprašuje koordinatorja Levice.

Mesec pa odgovarja, da tistemu, ki bi ta plakat bral dobesedno, ni pomoči. "Na tem plakatu je Janša, ki se igra z orožjem. In ljudje ne podpisujejo množično zahteve za referendum zato, ker je ena od igrač, ki jo ima v rokah, 'tankec', ampak podpisujejo zaradi tega, ker so vladne prioritete napačne," meni. Kot še dodaja, pa se tukaj ne more strinjati s Toninom, da denar za zdravstvo bo. "Vse o zdravstvu pove naslednji proračun: za zdravstvo bo za investicije 69 milijonov evrov, slika v zdravstvu vidim, da jo gospod Tonin zelo slabo razume pa je katastrofalna. Zdaj imamo 30 odstotkov manj diagnoz pljučnega raka, ljudje za obolenja, kot je rak na ledvicah, dobivajo roke čez eno leto ... In to, koliko kroničnih obolenj ni bilo odkritih ali diagnosticiranih, koliko primerov raka bo naslednje leto to so stvari, na katere bo treba družbo pripraviti. To bo res kriza, s katero se soočamo, ne pa vojaška ogroženost. Mi bi v resnici potrebovali zakon za interventne ukrepe za 70 ali 80 milijonov evrov investicij v zdravstvo, ne pa v vojsko," pravi Mesec.

Tonin se tukaj z njim strinja – da je treba izdatno vlagati v zdravstvo. "Je pa treba tukaj poudariti, da zdravstvena blagajna nameni za zdravstvo približno 3500 milijonov evrov. Če to preračunamo v državni proračun, ki znaša okrog 10 milijard evrov, bi rekli, da zdaj za zdravstvo namenjamo okoli 35 odstotkov. Ker pa je gospod Mesec dolgoletni član Odbora za finance, bi ga vprašal, ali lahko pove, koliko odstotkov državnega proračuna predvideva ta zakon za investicije v vojsko."

Koordinator Levice mu odgovarja, da je že toliko časa član tega odbora, da dobro ve –"in tudi vi bi morali vedeti kot dolgoletni politik" – da zdravstvena blagajna ni del integralnega proračuna. "Zdravstvena blagajna in 10 milijard, ki jih država razdeljuje, nimata nobene zveze. Zdravstvena blagajna je posebna blagajna, tako kot je posebna blagajna za pokojnine in posebna blagajna za občine. Štiri blagajne imamo. /.../ Vsega skupaj je 22 milijard in od tega potem razdelite ..."

Tonin je ob tem ponovil vprašanje, koliko takšnih tankov (kot jih vidimo na plakatu) bo Slovenija kupila, kajti to – tako Tonin – da Levica 'obljublja' na plakatih. Mesca pa je pozval tudi, naj odgovori, koliko odstotkov državnega proračuna predstavlja ta zakon.

Mesec pravi, da je to odvračanje pozornosti, ker da ves čas transparentno govorijo, kaj bodo kupili. "Ja, za 400 milijonov oklepnikov, kupili boste helikopterje, kupili boste raketomete ..."

"O tem, kar vi pravite na vaših plakatih kupili ne bomo niti enega takšnega tanka. Ta zakon predvideva za obrambo in varnost en odstotek državnega proračuna. In še ena stvar, na katero vas moram opozoriti: na vaših plakatih rišete, da bomo kupovali bojne helikopterje. Niti enega takšnega bojnega helikopterja ne bomo kupili. Zakon pa predvideva, da bomo kupovali takšne helikopterje (pokaže na fotografiji - op. p.), ki so dvonamenski, ki pomagajo reševati v gorah, ki sodelujejo v helikopterski nujni medicinski pomoči, ki so postavili nenazadnje tudi dom na Okrešlju. In glede slavnih oklepnikov, da bo ljudem jasno: poglejte, kakšne oklepnike kupujemo (pokaže). Pa veste, zakaj jih potrebujemo? Ker naše vojake pošiljamo tudi na različne konce, kjer vzdržujejo mir, in tam na naše vojake streljajo, jim zažigajo avtomobile ... In zato potrebujemo takšne oklepnike, da lahko preživijo. Odobritev za te oklepnike je sprejela vlada, v kateri je bila Levica ne boste verjeli nadkoalicijska stranka," pa odgovarja prvak Nove Slovenije.

Mesec Toninu glede tankov na plakatu: Vi komentirate karikaturo. Razumete? To ni dejanska slika

Mesec na to pravi, da – kot prvo – Tonin komentira karikaturo. "Razumete, to je karikatura, to ni dejanska slika," poudarja. "Tudi če pogledate zadnjo naslovnico Mladine, kjer sem na karikaturi jaz. Imam pač tak krompirjast nos čez pol glave. Pa bi vam lahko pokazal, da nimam takšnega nosu. To je karikatura." Na Toninovo vprašanje, kako je z napisom na plakatu, na katerem navajajo, da bo šlo 780 milijonov evrov za tanke, pa Mesec pravi, da je to napis stranke SD in da naj vprašajo njih. "Mi nikjer ne govorimo, da boste vi kupili tanke. Nikjer. Razpolagamo pa v kampanji tudi s karikaturami, kar je povsem legitimno." "Super, pa smo prišli do bistva," pa ob tem dodaja Tonin.

Mesec se je ob tem navezal še na Toninovo navedbo, da referendum ni dopusten. "Ustava zelo jasno govori, da o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države ni dopusten referendum. Ampak o nujnosti tega ukrepa govori že to, da je med sprejetjem na vladi in sprejetjem v državnem zboru minilo pet mesecev. Tako se boste morali potruditi, da boste prepričali ustavno sodišče, da je ta zadeva nujna. Jaz pa vam povem, da ljudje množično podpisujejo referendum, ne zaradi stvari, ki ste jih zdaj govorili, ampak enostavno zato, ker vedo, da je država trenutno v socialni, gospodarski in zdravstveni krizi, kar bi moralo biti prioriteta vsake vlade, pa ni," pravi.

Tonin: Še enkrat vas prosim, povejte, kje lahko še dodatno investiramo v zdravstvo in tudi bomo

"Vi ste rekli: za oklepnike in ostalo šaro bomo dali 780 milijonov evrov v naslednjih šestih letih, za zdravstvo pa nihče ne ve rešitve v teh proračunih in dokumentih, ki ste jih izdali. Ampak to je bistveno," poudarja Mesec. Tonin pa med tem pravi, da je za to vlado in zanj osebno zdravje prva prioriteta. "In v teh državnih proračunih, v vsem, kar dajemo, dajemo največji poudarek prav zdravstvu in zdravstvenim proračunom. In še enkrat vas prosim: povejte, kje lahko še dodano investiramo v zdravstvo, in tudi bomo."

Tonin je Mescu očital tudi, da medtem, ko se oni 'igračkajo' in pišejo in rišejo takšne karikature, oni pač resno delajo. "Jaz sem se moral danes ves dan ukvarjati s tem, kako bomo logistično organizirali stvari, da bomo lahko vse ljudje v tej državi testirali, da bodo imeli mirne praznike. Vi se pa igrate s takšnimi stvarmi in zavajate ljudi. In še ena stvar ko pravite, kakšen je bil postopek. Vi ste me v parlamentu ves čas napadali, zakaj to delamo. Šel sem po rednem postopku, zato da je bila zadeva transparentna. O nujnosti, o kateri pa vi govorite ste vi pozabili, da ima ta vojska že nekaj let negativno oceno? Kdaj bo potem čas? Ni bil čas v času krize, ni bil čas v času gospodarske rasti ... Zavedam se, da so trenutne razmere težke, ampak enkrat je treba stvari narediti."

Da ves čas spreminjajo stališča, na drugi strani razlaga Mesec. "Poleti ste nas izzvali: zberite podpise za referendum, zdaj, ko jih zbiramo, pa vam to ni prav. In tudi če bi bilo po naše, jih v teh časih sploh ne bi zbirali. Mi smo vam predlagali imamo papir da bi ta zakon prestavili na čas po epidemiji, da lahko ljudstvo o njem normalno odloča," poudarja. "Drugič, ko pravite, kako je to nujno leta 2017, ko je predprejšnja vlada kupovala oklepnike, ste govorili, da je to neustrezno strateško razmišljanje slovenske vojske, da se bitke danes ne bijejo več z oklepniki in tanki, ampak na internetu, in da je treba investirati v kibernetsko varnost. Zdaj, dve leti kasneje, pa poglejte, kaj ste naredili: oklepniki 408 milijonov, kibernetska varnost 40. Toliko o vaših prioritetah."

Če zberejo podpise, gredo torej na ustavno sodišče. Obrambni minister pravi, da je to njihova ustavna pravica – da zbirajo podpise. "Jaz vam samo povem, da v ustavi RS piše, da referendum s tovrstno vsebino ni dovoljen." Mesec pa še sklene, da bo o tem odločalo ustavno sodišče.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (361)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
27. 11. 2020 11.27
Od kdaj pa Tonin ve kaj je delo ??
pravakritika
26. 11. 2020 14.45
+0
....hahahah......sedja jim poleg Milčita iz Murgelj še Luka ne da spat.... Baje imajo svečkarji ponoči dvojne nočne more, ker jim kar dva ne dasta miru...
pravakritika
26. 11. 2020 14.43
+0
....Če kdo pozna "uspešno" pot - delovno dobo tega gobezdača Tonina naj to napiše.... Me pa res zanima, kako je živel od produktov svojega dela...
son?ek11
24. 11. 2020 20.13
+2
in če kdo igračka je to tonin, ki mu je mu je ministrski stolček zlezel v tisto prazno bučo in bi se igrajčkal z milijoni, ki bi bili nujno potrebni v zdravstvu. On bi potreboval samo kanglico in lopatko in cepetal v mivki.
son?ek11
24. 11. 2020 20.06
-1
toninćin niti do gležnjev ne seže Luki Mesec. In to v nobenem smislu, predvsem pa ne po inteligenci.
son?ek11
24. 11. 2020 20.00
+2
toninček pa res nima pravice kogar koli grajati, je zadnji v vrsti za kaj takega, ta nevretenčar.
iga_biba
24. 11. 2020 19.58
+0
Vprašanje ali bomo 780 milijonov namenili za oklepnike ali domove za starejše, za helikopterje ali stanovanja, za raketomete ali zdravstvo, bo močno vplivalo na to, kakšno zdravstvo, stanovanja in domove za starejše bomo imeli. Ko odločamo o 780 milijonih, ne odločamo le o denarju, ampak o smeri prihodnjega razvoja te družbe
Pomemben petelin
24. 11. 2020 17.38
+4
Toninček in Mahnič je pol šivilje. čeprav ima slednja izkušnje da iglo vdane je vprašanje za una dva.
Pomemben petelin
24. 11. 2020 17.34
+2
No svečkarji zakaj ravno Madžarske oklepnike?
BenQurer24
24. 11. 2020 17.34
+0
A ste slišali? svečke? Gospod Mesec.....
Pomemben petelin
24. 11. 2020 17.33
+2
Jajo ima tak plan Madžarski bomo oklepnike doplačevali za posodobitev in popravilo, da bo lahko severna koreja (slovenija) postala nevtralna, da nas bodo izolirali od znotraj in od zunaj .
BenQurer24
24. 11. 2020 17.32
+0
Tonin... ne skrbi.... prihajajo Hamerji....
BenQurer24
24. 11. 2020 17.20
+0
Resno delate? kaj npr?
Jerry321
24. 11. 2020 17.16
+1
Takoj se vidi da tonin nabavo podpira zgolj zato ker je “obrambni minister“, orozje pa se bo verketno uvazalo preko podjetja njegovega strica brata ali mame in seveda da jezi razumne ljudi 😄 med tem ko se kot otrok bori z karikaturo, ga G. Luka mlati z dejstvi po glavi 😂 👌
zavetnik
24. 11. 2020 17.12
+1
Ko sr Tonin in mama igrata trgovino z zaščitno opremo mu pade še v naročje nabava za 780 milijonov eurov res je sreča neomajna.
Walter Pravicek
24. 11. 2020 17.32
+0
Tonin ni niti Vodnik ne Desetar ne Šef Desetar!Ti trenirajo vojake!In bi bilo ,prav,da tega"mlečnozobega"Tonina vzamejo v "šolo"kaj,je kaj!Kje ima puška cev,kje kopito.Ali kalibri,ali domet tega ali onega orožja,strelivo,mine,bombe,vse kar bi minister MORAL obvladati,da daje VTIS,da mu je jasno,četudi mu ni nič!Kako se obnaša,če mora v bazo NATO/OTAN?Odidi k mamici,z ženo zaposleno v avstrijski banki boste uredili kredite za uvoz!In provizije.Se že vse zve!
iga_biba
24. 11. 2020 19.58
+1
še mask ni uspel nabaviti brez mamice sedaj pa bi se šel pravega nabavnika.
mejacrnikal
24. 11. 2020 17.05
+0
roten
24. 11. 2020 17.01
+0
oba se igrata ko bo ata v peskovnik prišel red delat bo jok in stok
blackwizard
24. 11. 2020 17.00
+6
levica bi rajši,da se ta keš razdeli med leve nevladne organizacije ( lenuhe )
hoilongmai
25. 11. 2020 11.48
-1
pravisprehajalec
24. 11. 2020 16.47
+4
Mesec je sam bluzil 2018: Ne Refrendumom, ko se gre za civilizacijske pridobitve. In varnost je civilizacisjska pridobitev.
kristofus@email.si
24. 11. 2020 16.41
+5
Joj, Mesečnik je bil pravi revček včeraj, že drugič v enem tednu. Tonin ga je šolal kot prvošolčka:)))