Slovenija

Referendum o drugem bloku Jeka novembra letos?

Ljubljana , 12. 03. 2024 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanske skupine Svoboda, SDS, SD in NSi so v postopek DZ vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (Jek 2), ki bi skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z elektriko. Referendum bi bil v drugi polovici novembra letos.

Skladno z dogovorom je poslanska skupina SDS umaknila svoj predlog za referendum, ki ga je vložila sredi januarja, in nato so vse poslanske skupine, z izjemo Levice, ter poslanca manjšin vložili nov predlog.

"Pristop na tem področju bo skupen ... Ocenjujemo, da gre za projekt celotne države in več generacij in tukaj ni prostora za leve in desne," je v izjavi za medije v DZ dejala poslanka Svobode ter predsednica odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Nataša Avšič Bogovič. O novem predlogu bo danes odločal odbor, ki ga vodi.

Vizualizacija drugega bloka jedrske elektrarne
Vizualizacija drugega bloka jedrske elektrarne FOTO: GEN energija

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je v izjavi potrdila, da so vodje poslanskih skupin in poslanci podpisali nov predlog, zato je SDS svoj predlog umaknila. Novi predlog je bil usklajen tudi s poslansko skupino SDS. "Pregledali smo predlog, ki je bil danes vložen, in z njim nimamo nobenih težav, tako da smo zadovoljni," je dejala.

Po besedah Avšič Bogovič so tudi že usklajeni o možnem datumu referenduma, in sicer menijo, da "bo pravi čas nastopil v drugi polovici novembra".

O tem, da bi izvedli t. i. superreferendumski dan, ki ga je v ponedeljek predlagala NSi, po besedah poslanke Svobode še niso razpravljali. Vodja poslancev SDS je ocenila, da bi bilo z ekonomskega stališča, glede na to, da je vloženih več predlogov za referendum, najbolje, da se na vseh referendumih odgovarja skupaj.

Glede na predlog, objavljen na spletnih straneh DZ, bi se referendumsko vprašanje glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, kot je predvideno v resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji?"

Kot pravijo v obrazložitvi predloga, se referendumsko vprašanje navezuje predvsem na 36. točko resolucije, v katerem je izražena podpora razvoju elektroenergetskega sistema z uvajanjem obnovljivih virov in širitvi jedrskega programa z izvedbo projekta Jek 2 ter malih modularnih reaktorjev.

Tako bi se podprlo preferenčni scenarij razvoja slovenskega elektroenergetskega sistema z energetsko mešanico jedrske energije in obnovljivih virov. "S takšnim razvojnim pristopom se bo zagotavljalo energetsko neodvisnost in podnebno nevtralnost. Energetska mešanica jedrske energije in obnovljivih virov preverjeno zagotavlja stabilnost in zanesljivost sistema s proizvodnjo nizkoogljične električne energije," pravijo predlagatelji.

Med drugim poudarjajo, da se je treba zavedati, da "Jek 2 ni projekt enega podjetja, ampak projekt celotne Slovenije, ki nujno potrebuje močan in stabilen vir energije". "Zato je treba čimprej razpisati referendum, ki je predviden tudi v koalicijski pogodbi, in pridobiti mnenje ljudi glede tega vprašanja," so prepričani.

Podpisov pod novi predlog pa niso prispevali poslanci Levice. Kot so sporočili iz stranke, se za to niso odločili, ker predlog resolucije, na katero se sklicuje referendumsko vprašanje, sploh še ni v parlamentarni proceduri, ker trenutno ni znano niti to, kakšna bo nazivna moč Jeka 2, kakšna bo cena izgradnje in kakšna bo cena električne energije iz tega obrata.

Kot razloge so navedli tudi, da vsi planski dokumenti države, ki omenjajo možnost izgradnje Jeka 2 (strategija prostorskega razvoja Slovenije 2050 in strategija upravljanja kapitalskih naložb države), predvidevajo, da se pred sprejemom dokončne odločitve opravijo vse potrebne ekonomske, tehnične in ostale analize smotrnosti takšne odločitve. Poleg tega trenutno še ni rešenega vprašanja odlaganja in skladiščenja iztrošenega goriva in visokoradioaktivnih odpadkov iz delujočega bloka nuklearke, kaj šele vprašanje odlaganja odpadkov iz Jeka 2.

"Referendum o Jeku 2 naj se odvije takrat, ko bo imela javnost na razpolago vse potrebne strokovne, prostorske, varnostne, stroškovne in druge relevantne informacije o projektu," pravijo v Levici in dodajajo, da je treba poskrbeti, da se pri projektu Jeka 2 ne bo ponovil šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, "katerega gradnja se je močno podražila in katerega posledicam smo lahko priča pri trenutnih množičnih protestih proti podražitvam ogrevanja v Velenju". Postopek mora zato potekati javno in transparentno, javnost pa naj se odloči takrat, ko bodo na razpolago vse potrebne informacije, so prepričani.

Da naj se referendum izvede, ko bodo znane informacije o projektu, so pozvale tudi nekatere druge organizacije, nazadnje v ponedeljek znova Mladi za podnebno pravičnost. Avšič Bogovič je danes dejala, da razume njihovo zaskrbljenost. Tudi zato referendum ne bo izveden skupaj z evropskimi volitvami, saj bo pozno jeseni predvidoma znanih več informacij, "da se bodo tudi mladi lahko odločali po svoji vesti in jih ne bo nič skrbelo". Poslanka verjame, da se "nam Teš 6 ne bo zgodil".

Golob: Skupni predlog za referendum pomembno sporočilo, da Jek 2 presega eno stranko

S skupnim oblikovanjem referendumskega vprašanja so politične stranke po besedah premierja Roberta Goloba dale pomembno sporočilo, da je projekt Jek 2 strateški projekt države, ki presega stranke, eno vlado in en politični mandat. Tudi dolgoletni predsednik uprave Neka Stanislav Rožman je izpostavil, da ima ta poteza dolgoročno politično težo.

"Pozdravljam, da so politične stranke z ustavno večino podprle način in vsebino odločanja državljank in državljanov o energetski samooskrbi Slovenije in dolgoročni rabi jedrske energije," so premierja povzeli v njegovem kabinetu.

Kot je dodal, so se v koalicijski pogodbi zavezali, da bodo lahko državljani o tem odločali na referendumu, ki bo predvidoma izpeljan že letos.

"Jedrska energija v kombinaciji z ostalimi obnovljivimi viri lahko Sloveniji zagotovi dolgoročno stabilno oskrbo z električno energijo, ključno vlogo pa ima tudi pri uresničevanju podnebnih ciljev," je sklenil Golob.

Skupno oblikovanje referendumskega vprašanja je pozdravil tudi predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško (Nek) Rožman. "Ne gre zgolj za odločanje o dolgoročnem koriščenju jedrske energije, temveč za izbiro energetskega koncepta, ki Sloveniji zagotavlja zanesljivo oskrbo z električno energijo po vzdržnih cenah, prehod med najbolj razvite države in energetski prehod v ogljično nevtralnost do leta 2050," je dejal.

Predsednik vlade je s tem, ko je povezal parlamentarne stranke, po Rožmanovih besedah pokazal potrebno dolgoročno vizijo energetskega razvoja Slovenije, ki so jo državljani čakali par desetletij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
12. 03. 2024 20.00
+6
Ko bo na papirju pisalo da brez hrvatov pridem
bad-grandpa
12. 03. 2024 19.55
+2
podpiram pa vsa proizvedena elektrika naj ostane v slo
P1800
12. 03. 2024 19.42
+3
Najbolj groteskno, zastrašujoče je, da je zadeva, ki je sicer smiselna in potrebna dana v roke, v presojo, neko potrditev nam raji, zakaj?, ker nismo mi Švica, kjer je referendum nekaj kar je dejansko namen, naj se raja odloči.Pri nas pa pomeni samo kritje, “žegen” za novo korupciksko dramo, ni demokracija za vsakega, za lopove pa niti pod razno, aja najbolj smešno pa je da nato opozarja le Levica, verjetno zato ker vedo, da bo gneča “pri koritu” prevelika, da pridejo zraven
ivo105
12. 03. 2024 19.12
+4
Politikanti so nesposobni in strahopetni za odločitev, za katero so plačani. Sem za novo jedersko elektrarno, a bom zaradi politiličnih stahopetcev glasoval PROTI.
devote
12. 03. 2024 19.08
+3
mi financiramo , elektriko bo pokradel zid amer. vmes golob.
setisfekšn
12. 03. 2024 18.49
+4
Zakaj novembra lahko takoj al boste še i provizijah premislil
misterbin
12. 03. 2024 18.30
-3
Seveda PROTI elektrarni to je atomska bomba
SlepiSlovenc
12. 03. 2024 18.23
+5
Bomo meli štrom kaj cenwjši?
walter2
12. 03. 2024 18.21
-1
Slo je član energetske EU borze.Elekterične energije ne moreš hraniti in zato moraš viške prodati na trg,a če je povpraševanje ali potreba mala boš moral prodati po mali ceni!V primeru,da pa je potreba velika jo boš moral kupovati po tudi 3x višji ceni,če ti je doma primanjkuje.Slo je samozadostna s oskrbo elektrike 83 %.Na borzah se zmeraj spekulira zato me skrbi,da se bomo enormno zadolžili za jek2 a bomo kot mala država drago uvažali elektriko,a to se bo poznalo na mesečnih položnicah!
Slavko BabIč
12. 03. 2024 18.13
-4
jek 2 je lahko samo prejekt geni ali pa elesa ali kakšnega drugega investitorja! to 1000 kratno smrdi na TEŠ 3!
Slavko BabIč
12. 03. 2024 18.12
-3
jek 2 ni noben strateški projekt države, kaj ta holob prodava holobje kakce!
Slavko BabIč
12. 03. 2024 18.11
+7
Referendum o jek 2 se nas državljane tiče samo v delu ali hočemo imeti še naprej jedrsko energijo! vse ostalo je stvar investitorjev!pa ne države R Slovenije!
pjor69
12. 03. 2024 18.10
+9
Živim v krškem in se ne počutim ogroženega ali v strahu da bo kaj narobe sedaj bi mogli že 4 blok graditi da bi bili konkurenčni
pjor69
12. 03. 2024 18.08
+8
Ko bo elektrika iz uvoza po 500€ Na gospodinstvo ne pol jokat
Slavko BabIč
12. 03. 2024 18.07
+1
kaj imamo mi državljani z referendumom o Jek2, to je čisti biznis! tisti, ki ima denar naj gradi, ampak ne z našim denarjem ali državnim!
assassin911
12. 03. 2024 18.05
+0
Kaj je problem da se referendum doda evropskim volitvam. Bo mogoče udeležba višja.
Slavko BabIč
12. 03. 2024 18.04
+2
Kdaj bo pa referendum o energetskem zakonu in pečeh na drvih?
Janez Novak 13
12. 03. 2024 17.58
+4
Vlada bi lahko objavila konkretno analizo investicije in v koliko letih bi se to povrnilo. Koliko MWh elektrike bi prodala letno? Po kakšni ceni? Vlagatelji ne mislijo čakat 50 let na povrnitev vloženega in pričetek pozitivnega poslovanja. Se pravi, da bi morala biti cena 'primerna' (berite: visoka). V razmislek: obnova fasade na bloku gre lahko v znesek pol milijona in več. In ne mislite,da bo potem strošek ogrevanja 0,00 EUR. verjetno bo največ 10% nižji. In v koliko letih se potem taka investicija povrne?
Slavko BabIč
12. 03. 2024 18.04
+0
Natorinkica
12. 03. 2024 17.30
-2
Pravijo Slovenija potrebuje, ni res, govoririjo kot da bomo v temi ni res, pravijo, da bo pomanjkanje ni res..Potrebujejo ta OBJEKT Kriminalci, barabe in lopovi, plačali naj bi ga občani, da bodo še naprej našo elektriko prodajali poceni sami pa polnili žepe. Nemci zapirajo to škodljivo pridobivanje mi pa pametni..
Mateja88
12. 03. 2024 17.43
+4
Mislim da narobe interpretiraš, namesto da bi si žepe polnili bi vlagali. Nemcu krvavo primanjkuje energije.
osservatore
12. 03. 2024 20.29
+1
Veliko elektrike bomo potrebovali zaradi vedno večjega števila toplotnih črpalk in električnih avtomobilov.
kivzfccz
12. 03. 2024 17.23
+6
Za ceno referenduma bi zalili temelje. Za referendumom se skriva nesposobnost politike.Leve in desne da ne bo pomote.