Slovenija

Referendum v Ukrajini

Kijev, 17. 04. 2000 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ukrajinski predsednik Leonid Kučma je zabeležil še eno zmago, saj je na včerajšnjem referendumu, na katerem so glasovali o spremembi ustave, njegov predlog osvojil več kot 80-odstotno podporo. Volilci so glasovali o razširitvi pristojnosti predsednika države ter o zmanjšani vlogi parlamenta.

Opozicijske stranke so referendum označile kot poskus nadzora predsednika nad delom parlamenta, primerjale pa so ga tudi z za sovjetske čase značilnim zatiranjem demokracije. Referendumu je nasprotoval tudi Svet Evrope.

Vendar Kučma zatrjuje, da potrebuje večji vpliv na delo parlamenta, ki naj bi po njegovem mnenju zaviral uveljavljanje reform. Velik odziv na glasovanje, udeležilo se ga je namreč skoraj 79 odstotkov volilnega telesa, je pokazal, da so prebivalci pripravljeni na reševanje prihodnosti države.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.