Slovenija

Referendumi z evropskimi volitvami? Dva odbora predlagala izvedbo 9. junija

Ljubljana, 19. 04. 2024 17.11 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Datum izvedbe treh posvetovalnih referendumov še ni usklajen. Svoboda si želi referendumski dan izvesti skupaj z evropskimi volitvami, Levici se to ne zdi nujno potrebno, SD pa predlogu nasprotuje. Mnenje o tem pa sta zdaj podala tudi dva odbora državnega zbora. Tako odbor za notranje zadeve kot odbor za zdravstvo predlagata, da se referendumski dan odvije 9. junija, torej prav na dan, ko bomo po Evropi izbirali evroposlance.

Odbor DZ za notranje zadeve je za obravnavo na seji državnega zbora pripravil predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslank in poslancev v DZ. Podprlo ga je sedem poslancev, proti jih je bilo šest.

In kaj predlagajo? Po predlogu bo referendum hkrati z evropskimi volitvami potekal 9. junija. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca? Obravnavani predlog odloka so vložili poslanci Svobode.

Volitve
Volitve FOTO: Profimedia

V opozicijski NSi in v koalicijski SD so sicer predlagali spremembo, in sicer da bi referendum potekal 24. novembra. Na ta dan je namreč že načrtovan tudi referendum o drugem bloku krške nuklearke, je pojasnil Jernej Vrtovec iz NSi. "Do jeseni bodo državljanke in državljani imeli dovolj informacij, da se seznanijo, kam pes taco moli," pa je pojasnil SD-jev Damijan Zrim.

V opozicijski SDS so se strinjali z NSi in SD. "Imejmo te referendume, vendar tako, da lahko ločimo dve resni tematiki. Eno so namreč vprašanja, ki se tičejo referendumov, drugo pa je vprašanje, v katero smer bo šla EU," meni Žan Mahnič iz SDS. A ne glede na izražena stališča dopolnilo ni dobilo potrebne podpore.

Predsednica odbora Tereza Novak iz Svobode je medtem podprla datum, ki so ga izbrali v poslanski skupini Svoboda, torej hkrati z junijskimi evropskimi volitvami. "Če lahko neke posvete z ljudmi naredimo prej in izkoristimo za to dejstvo, da bodo že sicer prišli na volitve, potem je smiselno, da to naredimo kmalu," je ocenila.

Pomoč pri prostovoljnem končanju življenja in konoplja v medicinske namene

Tudi odbor DZ za zdravstvo je pripravil predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Izvedbo referendumov so prav tako predlagali za 9. junij in tudi tokrat sta poslanski skupini SD in NSi sicer predlagali spremembi datuma na 24. november, a ju je večina zavrnila. Člani odbora iz vrst SDS so nujno sejo odbora obstruirali.

Člani odbora so predloga sprejeli z devetimi glasovi za in enim proti. Za oba predloga so glasovali člani odbora iz vrst Svobode in predstavnik italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Proti je glasovala Iva Dimic (NSi), Bojana Muršič (SD) pa je bila vzdržana. Obe sta sicer glasovali za dopolnilo o spremembi datuma, medtem ko so bili poslanci Svobode proti.

Zakaj je SD predlagal drugačen datum?

V SD so dopolnilo s spremembo datuma predlagali, saj da 9. junij za glasovanja na referendumih ni primeren, ker takrat potekajo volitve v evropski parlament, je v razpravi povedala Muršičeva. Predlagali so, da bi referendume izvedli 24. novembra, ko naj bi potekal referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke.

"SD v tem primeru ne rušimo koalicije, vsekakor pa menimo, da so evropske volitve ene najpomembnejših volitev," je dejala in ob tem poudarila, da odločitve, ki jih sprejmejo v evropskem parlamentu, izjemno vplivajo na življenje v Sloveniji.

Konoplja
Konoplja FOTO: AP

Poudarila je, da sta vprašanji o prostovoljnem končanju življenja in o uporabi konoplje zelo pomembni vprašanji, ki ju v SD podpirajo, a je zanju potrebna dolga in kakovostna javna razprava, saj je treba najti čim širši družbeni konsenz. Opozorila je še, da zato hitra izvedba ni dobra.

O argumentih Svobode, da bodo z referendumi na dan evropskih volitev povečali volilno udeležbo na evropskih volitvah, je Muršičeva dejala, da se ji zdi dvig volilne udeležbe na tak način sporen. Ob tem je zavrnila tudi očitke iz Svobode, da sprememba datuma pomeni zapravljanje denarja, saj je novembra že predviden omenjeni referendum o projektu Jek 2.

NSi vložil dopolnila, tri po besedah predsednice odbora niso mogoča

V NSi so vložili štiri dopolnila, med drugim k naslovu odloka, a je predsednica odbora Tamara Kozlovič pojasnila, da tri dopolnila niso mogoča, saj morajo slediti sklepu državnega zbora, z dopolnili pa bi ga spremenili. Dopolnilo o spremembi datuma pa je mogoče.

Dimičeva je dejala, da tudi v NSi predlagajo spremembo datuma na 24. november, saj pred referendumoma o tako pomembnih temah potrebujejo vsaj pol leta intenzivne javne razprave, da se bodo državljani o temah lahko izobrazili. "Mislim da je treba, da se zadeve pelje transparentno, demokratično in da se zagotovi možnost seznanitve, da se ljudje podučijo o tej stvari, ki je pomembna z vidika prihodnosti vseh nas," je povedala. 9. junija bodo volivci odločali o evropskih temah, ki jih po njenih besedah ne morejo mešati z nacionalnimi vprašanji.

O višji udeležbi na evropskih volitvah zaradi referendumov pa je dejala, da je žalostno, da si bodo volivce zagotovili na tak način. "Upam, da bodo ljudje razumeli in tega ne bodo podprli in da se bo to izjalovilo v referendum proti vladi," je bila kritična. Dimiceva je ponovila tudi, da je referendumsko vprašanje nejasno.

'Nižji stroški, ljudem pa bo treba manjkrat na volišča'

Poslanci Svobode pa so vztrajali, da je 9. junij dober datum tudi za izvedbo referendumov. Poslanec Dean Premik je dejal, da bodo tako nižji stroški, ljudje pa bodo morali manjkrat priti na volišča. Ob tem je navedel raziskavo Mediane, v kateri se je več kot dve tretjini vprašanih strinjalo, da se referendumi izvedejo v času evropskih volitev.

Tamara Kozlovič
Tamara Kozlovič FOTO: POP TV

Dodal je, da ne pozna nikogar, ki ne bi razumel referendumskega vprašanja o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. "Mislim da je zadeva s strani opozicije prikazana enostransko in da gre tu za podcenjevanje volilnega telesa," je očital NSi.

Poslanka Svobode Sara Žibrat pa je dejala, da podpira izvedbo na isti dan, saj se bodo tako morali kandidati za evropske poslance opredeliti tudi do referendumskih vprašanj. Ob tem pa bi lahko referendum o uporabi konoplje na volišča pritegnil mlade, ki sicer ne pridejo na evropske volitve, in jih spodbudil, da se opredelijo tudi do drugih vprašanj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RMadridd
20. 04. 2024 11.47
+2
Preusmerjanje pozornosti. Prvo je treba zagotoviti življenje, seveda dostojno. Kaj je z reformami. Stebri ovo ono bla bla. Smrt je že naravno zadnja stvar. Sicer sam sem volil za to vlado, ampak to blabotanje je znak nesposobnosti.
frenk707
19. 04. 2024 21.46
-1
Slovenci: pojdite na volitve in izberite,.... janševci bodo prišli vsi, izbrali bodo svojega,.... Ne dovolite jim, da izberejo tudi namesto vas.
BroNo1
19. 04. 2024 20.49
+4
Levica se je zopet potuhnila, glasni so samo brezdelni podaniki. Referndum 3x NE. Telim pušačem trave sigurno ne bomo “olajšali” življenje, delat naj se raje spravijo!!!
Senzor
19. 04. 2024 20.14
+5
Vsi ste krokarji, ki pri čakalnih vrstah, slabi zdravstveni oskrbi predlagate evtanazijo, ki jo že potihoma vršite na najralnivejših. Stroka je rekla NE. Ali ni to dovolj, možnosti zlorab so velike. Za konopljo pa posnemate Nemčijo. Zblojeno.!!!
mr.poper
19. 04. 2024 19.57
+4
Ne moreš verjet da je ta koalicijski rdečkar tako pokvarjen .
mr.poper
19. 04. 2024 19.51
+6
Hanu bo SD zgorel tako kot Počivalšku SMC škoda ki bo nastala bo nepopravljiva čas je da stranka propade saj se že predolgo valjajo po parlamentu koristi pa nobene .
slovenka62
19. 04. 2024 19.47
+4
Me sploh ne briga.Ne grem več volit same barabije.
8pac
19. 04. 2024 19.42
+5
Glede na čakalne vrste za zdravnika pri nas avtanazija ni simiselna rešitev... bo šou po naravni poti prej...
simc167
19. 04. 2024 19.24
-6
Najboljš, da so referendumi sočasno z volitvami v eu. Tako bo vsaj več ljudi prišlo volit in to je to čegar se pukljasti krokar najbolj boji. Še ene volitve bo popusil.
Bolfenk2
19. 04. 2024 19.06
-1
Sama neumna in nepomembna vprašanja na referendumih. Potrebujemo dva ključna referenduma za našo prihodnost. Ali naj vlada podpre migrantski pakt in nam naseli nevarne ilegalce v Slovenijo? Ali naj vlada podpira evropske priprave na vojno z Rusijo in Slovenijo preko Ukraine odpelje v vojno proti Rusiji? Jutri bo prepozno, ko bo vojna policija lovila slovenske fante po ulicah in jih pošiljala direktno v smrt v strelske jarke v Ukraino.
Anion6anion
19. 04. 2024 19.00
+2
Vsak referendum naj plača tisti ki ga zahteva .
Anion6anion
19. 04. 2024 18.59
+2
S temi referendumi mi boste še evropske volitve priskutili.
G. Papež
19. 04. 2024 18.45
+1
Svoboda je bolana.
frenk707
19. 04. 2024 18.22
+1
Podpiram predlog Svobode, ki je edini smiseln,.... opoziciji ne ustreza velika volilna udeležba.
Harpuna
19. 04. 2024 20.21
+3
Kaj lažeš,opoziciji odgovarja velika volilna udeležba,ampak za EU volitve,ker tu bi zmagali,zato pa GS hoče tudi referendume zraven,da zmede volilce in normalno,da bi recimo drogeraši samo zaradi travce,potem tudi za EU volili te,ki jim travco obljubljajo.