Slovenija

Referendumska nedelja stane toliko kot nov arhiv

Ljubljana, 06. 05. 2011 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada za referendumsko kampanjo o zakonu o arhivih ne bo porabila nič sredstev. Ministrica Širca pravi, da je ta referendum povsem nepotreben. SDS pravi, da je za razpis referenduma odgovorna vlada.

Ministrica pravi, da si ne želi, da bi se politika vmešavala v arhive.
Ministrica pravi, da si ne želi, da bi se politika vmešavala v arhive. FOTO: Miro Majcen

Vlada se iz načelnih razlogov odpoveduje sredstvom za izvedbo referendumske kampanje o zakonu o arhivih, do katerih ima sicer pravico, je v današnji izjavi za javnost poudarila ministrica za kulturo Majda Širca. Arhivi so po njenih besedah stvar stroke, zgodovinskega proučevanja in strokovnega dela, ne pa "glasnega predreferendumskega navijaštva".

Kot je pojasnila Širca, na ministrstvu ne želijo, da "politika v bodočem času vstopa v arhiv". Arhivi so po njenih besedah stvar stroke, zgodovinskega proučevanja in strokovnega dela. "Nočemo trošiti davkoplačevalskega denarja za referendum, ki ga ne potrebujemo," je dejala.

Poudarila je, da jih ena referendumska nedelja stane toliko, kot en nov arhiv, ki ga želijo zgraditi na Roški ulici v Ljubljani, toliko kot arhiv v Mariboru ali v Novem mestu oz. toliko kot nov arhiv, ki ga gradijo na Ptuju. "Stane nas tudi toliko, kolikor potrebujemo sredstev, da v petih letih, ko velja strategija o digitalizaciji arhivskega gradiva, posodobimo delovanje v arhivih," je dejala. Posodobitev arhivov je namreč dejavnost, ki je bila po njenem mnenju v obdobju po osamosvojitvi "zelo spregledana in zanemarjena".

Ureditve, kakršno si želijo predlagatelji referenduma, po njenem prepričanju ni nikjer na svetu. "Pri tako občutljivih vprašanjih, kot je skrbstvo arhivskega gradiva, ki pomeni tudi skrbstvo za nacionalno identiteto in skrbstvo za zgodovino tega naroda, se ne velja igrati," je poudarila.

Povedala je še, da se je "za časa prejšnje vlade sprejel zakon, ki se je v trenutku, ko je bil sprejet, tudi povozil, izrabil in s podzakonskim aktom tudi zmanipuliral".

Dosedanja zakonodaja 'zmedena'

Ministrici sta se v izjavi pridružila direktor Arhiva RS Dragan Matić in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sebastjan Selan, ki sta izpostavila, da je jedro problema dostopnost do nekaterih arhivskih dokumentov, ki bi lahko po njunem mnenju ob predčasnem razkritju ogrozili varnost države ali posameznikov.

Matić je ponovno poudaril, da je novela, kot jo predlaga vlada, ustrezna rešitev, saj je sedanja zakonodaja "zmedena". Danes namreč obstaja podzakonski akt, na podlagi katerega je nastal sporazum, s katerim je 80 odstotkov arhivskega gradiva nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki se nanaša na obveščevalno in protiobveščevalno dejavnost, zaprtih do leta 2044, je poudaril Matić. Na drugi strani pa obstaja arhivski zakon, ki pravi, da je vse gradivo, ki je nastalo pred letom 1990, prosto dostopno. Poleg tega je na teh gradivih s sklepi na več dokumentih oznaka tajnosti.

Nove arhive naj bi zgradili na Roški cesti v Ljubljani.
Nove arhive naj bi zgradili na Roški cesti v Ljubljani. FOTO: Blaž Garbajs

Arhiv po njegovih besedah ni v položaju, da bi lahko zapiral dostop do gradiva, pač pa dostop urejajo predpisi. V okviru teh predpisov institucija, ki dokumente hrani, določi kategorije dokumentov, ki zaradi svoje narave morajo določeno obdobje ostati nedostopni, da "ni ogrožena varnost države ali pa interesi oz. varnost posameznika".

Po mnenju Selana ni primerno, da so gradiva s področja obveščevalne in protiobveščevalne dejavnosti javna. Po njegovi oceni bi povsem nekritična objava teh dokumentov pomenila možnost škodovanja interesom države in posameznikom, ki so delali za nekdanjo SDV v interesu Slovenije. Kot je poudaril, "najverjetneje ni države, kjer bi bila prosta dostopnost gradiv s področja obveščevalne in protiobveščevalne dejavnosti".

SDS: Smo zgolj varuh zakonitosti

SDS je v odzivu zapisala, da je krivec za razpis referenduma vlada, stranka pa je zgolj odigrala vlogo varuha zakonitosti. Stranka tudi opozarja, da so bili arhivi javnosti dostopni kar štiri leta, dokler jeseni 2010 publicistu Omerzi vlada in druge državne institucije - SOVA in Arhiv RS - niso nezakonito onemogočile dostopa do javnega udbovskega arhivskega gradiva.

"Zanimivo je, da v štirih letih, kolikor so bili arhivi popolnoma odprti, ni bil nihče ogrožen. Danes pa vladni predstavniki trdijo, da bi razkritje podatkov lahko ogrozilo slovenske interese nacionalne varnosti, obenem pa pravijo, da vsebine ne poznajo. Kako je to mogoče?" se sprašujejo v SDS. Navajajo še, da je tudi ustavno sodišče mnenja, da je vladna novela zakona nepotrebna in da je veljavni zakon, ki je bil sprejet leta 2006, v času vlade Janeza Janše, v skladu z ustavo in na ustrezen in evropsko primerljiv način ureja to področje.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajebant1
06. 05. 2011 21.56
KURJA PAMET PA JE GRATIS, KI JO PONUJATE
unja1.m
06. 05. 2011 20.02
vsi na referendum !! *
Heidi Engel
06. 05. 2011 19.30
SlavujkoZuzek, če so arhivi stvar stroke in proučevanje, kot strokovnega dela. Ali to pomeni, da so za zločine, ki bi se jih dalo razbrati iz arhivov tudi odgovorni oni in ljudje še vedno nimajo pravice izvedeti zanje?
Heidi Engel
06. 05. 2011 19.24
Referendum v nedeljo naj bi stal toliko kot nov arhiv... Jaz bi priporočala, da naj raje zgradijo nove zapore, kamor bodo lahko zaprli vse tiste, ki so nas pripeljali v pogubo (najmanj še 40 let pošteni Slovenci v Sloveniji ne morejo pričakovati, da kljub eventuelni boljši - desni vladi in njihovemu delu , da bodo živeli človeka dostojno življenje), in ti so tajkuni, ter tisti, ki so jim omogočili grabež in izropanje Slovenije in Slovencev. Sedaj pa pričakujejo, da bodo Slovenci še naprej, kot ovce, tiho garali in plačevali za njihove zločine...
LovecNaKomuniste
06. 05. 2011 19.22
Oni bi nas kar še do leta 2044 farbal, pa kaj te mislejo, da smo sardine v zapečateni konzervi?
LovecNaKomuniste
06. 05. 2011 19.21
kva te ženski ni jasn. Spel se
Madyy
06. 05. 2011 15.34
Tudi njen referendum za Balkanizacijo RTV ja so Slovenci zavrnili in je neslavno propadel.. Naj z svojim dernarjem poravna stroške se skida iz proračuna in se odpravi tja kjer sodi na smetišče zgodovine..
butnskalca
06. 05. 2011 14.00
..............spokaj Majda...............Širca
major1
06. 05. 2011 13.48
Kdo to ugotavlja? Ko pa so se po njeni zaslugi trošili denarci za samooploditev, pa ni bilo nič govora o varčevanju.
janiiijaniii
06. 05. 2011 13.29
pa naj stane toliko kot en velik bazen nafte - če bo ta denar uporabljen za to, da se nažene ta nesposobna vlada!
Danijel Fric
06. 05. 2011 12.13
Ja, če bi vlada imela kaj soli v glavi so res referendumi samo zapravljanje denarja, ampak vsaj tukaj jim lahko preprečimo njihove bedaste ideje.
alterego
06. 05. 2011 11.55
referendum ni potreben? stranka Zares pa je?
dusar
06. 05. 2011 11.52
Pustimo te malenkosti ljudje -referendume Posvetimo se kulturi in modi ....bodite uglajeni in uglaseni kot Sirca da bo europa imela pozitivno mnenje o slovenski populaciji kajti ;;Obleka naredi cloveka ali pac ;obleka ne naredi cloveka.
dusar
06. 05. 2011 11.43
Vlada ne bo trošila za referendum o arhivih Tako lepo ste obleceni tovarisica Sirca ,,,,,,,,,bomo pa za obleke
dusar
06. 05. 2011 11.21
Zivlenjepis::::: Leta 1994 je prejela strokovnega viktorja za najbolj elegantno oblečeno medijsko osebnost.