Slovenija

Reke bodo naraščale, možna manjša razlivanja

Ljubljana, 15. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
9

Po sončni sredi bo četrtek minil v znamenju oblakov in padavin, predvsem v južni Sloveniji bodo možni krajevni nalivi. Na Gorenjskem bo dovolj hladno, da bo ob močnejših padavinah snežilo do višje ležečih dolin, drugod bo meja sneženja večji del dneva na nadmorski višini 1500 metrov, proti večeru pa se bo spustila na okoli 1100 metrov. V petek bomo še deležni nekaj padavin, ob koncu tedna pa kaže na večinoma suho in deloma sončno, a še vedno precej hladno vreme za ta čas. Oktober bo tako najverjetneje šele drugi letošnji mesec s temperaturo pod dolgoletnim povprečjem.

Oktober je poln nepredvidljivih vremenskih razmer, saj nas lahko še razvaja s skoraj povsem poletnimi temperaturami ali pa nam že prinese prvi sneg in mraz. Tako smo lani v oktobru imeli več kot dva tedna pravega babjega poletja s soncem in temperaturami okoli 25 stopinj Celzija, letos pa lahko o tako visokih temperaturah le sanjamo. Po zelo hladnem jutru se je sicer včeraj čez dan kar prijetno ogrelo, a že danes bo spet hladneje.  

Daljšega obdobja stabilnega vremena ni na vidiku.
Daljšega obdobja stabilnega vremena ni na vidiku. FOTO: Dreamstime

Za dinamično vreme v letošnjem oktobru skrbijo številni prehodi front in ciklonov. Na vreme pri nas bosta danes vplivali kar dve fronti, ki bosta posledica ciklona nad severnim Sredozemljem. Topla fronta nas je že dosegla, čez dan pa nas bo prešla še hladna. Najburnejše dogajanje bo danes nad Jadranom, kjer bodo nastajale tudi nevihte z nalivi in močnimi sunki južnega vetra, kar bo v kombinaciji z nizkim zračnim tlakom in prazno luno vzrok za povišano valovanje in plimovanje morja.

Današnji dan bo oblačen s padavinami, možni bodo tudi krajevni nalivi. Glavnina dežja bo padla dopoldne, popoldne pa bo dež nekoliko oslabel. Na Gorenjskem bo dovolj hladno, da bo ob močnejših padavinah snežilo do višje ležečih dolin, drugod bo meja sneženja večji del dneva na nadmorski višini okoli 1500 metrov, zvečer pa se bo spustila do 1100 metrov. Zaradi oblakov in padavin večjih temperaturnih sprememb ne bo, ponekod bo popoldne celo nekoliko hladneje kot zjutraj. Ob severnem vetru in burji na Primorskem bomo v večjem delu države izmerili od 7 do 9, na Goriškem 13, ob morju pa 15 stopinj Celzija. Precej manj bo v višje ležečih alpskih dolinah, kjer bo ob mešanju dežja in snega le kakšna stopinja nad ničlo.  

Radarska slika padavin se prikazuje po univerzalnem koordiniranem času, po zimskem času je v Sloveniji potrebno prišteti eno uro, po poletnem dve uri. Vir animacije: Arso

Občasne manjše krajevne padavine se bodo nadaljevale tudi jutri, čeprav se bo za razliko od danes med oblaki občasno našel prostor tudi za kakšen sončni žarek. 

Naraščanje rek, poplavljanje morja

Kot kažejo izračuni meteoroloških modelov, bo danes v večjem delu Slovenije padlo od 10 do 30, predvsem na jugu pa lahko ob krajevnih nalivih tudi več kot 50 litrov padavin na kvadratni meter. Po prehodnem umirjanju v preteklih dneh bodo reke danes čez dan spet naraščale in možna bodo manjša razlivanja. Prav tako se bodo povečale ojezerjene površine kraških polj. Visoko bo tudi morje, ki lahko ob dopoldanski plimi poplavi nižje dele obale.

Po napovedih hidrološkega oddelka na Agenciji RS za okolje se bo razlivanje Ljubljanice še nadaljevalo, Krka in njeni pritoki pa se bodo po prehodnem upadanju ponovno začeli razlivati v drugi polovici dneva. Popoldne in v noči na petek se lahko razlije tudi reka Dravinja in posamezne manjše reke v vzhodni Sloveniji. V petek se bo vodnatost rek na območju notranjskega in dolenjskega krasa ter Mure in Save še večala, drugod pa večinoma manjšala. 

Hidrološka napoved
Hidrološka napoved FOTO: Arso

Nad nadmorsko višino 1500 metrov lahko danes zapade od 10 pa vse do 40 centimetrov snega, kar bo spet povečalo nevarnost proženja snežnih plazov.  

Kaj lahko pričakujemo v nadaljevanju meseca?

Sobota bo na Primorskem sončna z burjo, drugod bodo prevladovali oblaki. Popoldne bo nastala kakšna kratkotrajna ploha.  

Od nedelje do torka kaže na suho in deloma sončno vreme z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. V krajih z več jasnine se bo pojavljala slana.  

Sredi tedna bomo prišli pod vpliv toplejšega jugozahodnega vetra, ki bo hribovitemu svetu prinašal oblake in občasne padavine, drugod bo več sonca. Temperature se bodo na vzhodu približale 20 stopinjam Celzija, a že ob koncu tedna se bo povečala verjetnost za novo izrazitejšo ohladitev. Kakšnega daljšega obdobja stabilnega vremena si tako v tem mesecu ne moremo obetati.  

Kakšno bo vreme v vašem kraju, lahko preverite TUKAJ. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
15. 10. 2020 16.48
+1
Kakšni ljudje tako vreme ,
TistoPravo
15. 10. 2020 09.26
+4
Je sosed reku lani, da zadnje čase pa mal več pada :)...letos meče žlebove gor, pa tud en razkrit objekt od karavanškega fena je počas začeu gledat...mislim, da mu je počasi jasno..,,kot sosedi, ko ji maja rečem...še okrog se ne bomo obrnil, pa bo zima...potrebno je vedno naprej gledat, in ne imet kratek spomin...ker to tepe
Maček2
15. 10. 2020 09.24
+2
Da bi bilo čim naj težav.
Tron386
15. 10. 2020 09.07
-2
Ali poplava izpere virus ali ne ?
Ježešna
15. 10. 2020 08.43
-2
dons bo kr akcija
Project Earth
15. 10. 2020 21.01
kojnusar
15. 10. 2020 08.40
+4
meteo je super.
CIGU MIGU
15. 10. 2020 08.22
-3
izredna novica,,rižana se izliva v koprski zaliv
TistoPravo
15. 10. 2020 08.03
+8
Bolje rečeno Kakšnega daljšega obdobja stabilnega vremena si tako v tem letu ne moremo obetati.