Slovenija

Za porečje Reke izdano rdeče opozorilo

Ljubljana, 02. 02. 2019 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nad zahodno polovico države se je vzpostavil nov pas z obilnimi padavinami in celo nevihtami, zaradi česar vodotoki na tem območju močneje naraščajo. Najbolj kritične razmere so na Ilirskobistriškem, kjer reka Reka poplavlja v širšem obsegu. V prihodnjih dneh se bodo ojezerila tudi kraška polja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pestra noč z močnimi nalivi
    02:10
    Iz 24UR: Pestra noč z močnimi nalivi
  • Animacija padavin, ki so zajele Slovenijo
    00:37
    Animacija padavin, ki so zajele Slovenijo

Nad Slovenijo pihajo južni vetrovi, ki nam dovajajo topel in zelo vlažen zrak iznad Sredozemlja. Zaradi bližine fronte, narivanja toplega in vlažnega zraka na gorske pregrade in nestabilnega ozračja so padavine lokalno zelo obilne. Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je marsikje v zahodni Sloveniji že padlo več kot kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, še precej več pa na območju Julijskih Alp, kjer je količina padavin lokalno presegla celo 300 litrov na kvadratni meter.

V soboto zvečer se je nad zahodno polovico države vzpostavil nov pas z obilnimi padavinami in tudi nevihtami. Najobilnejše deževje je zajelo Ilirskobistriško območje, kjer je ponekod v le treh urah padlo novih 50 litrov dežja na kvadratni meter. To je povzročilo nov večji porast reke Reke, ki poplavlja v širšem obsegu.

Zaradi obilnih padavin za zahodni in osrednji del države velja oranžno opozorilo.
Zaradi obilnih padavin za zahodni in osrednji del države velja oranžno opozorilo. FOTO: ARSO

Naraščanje rek in potokov, kraška polja se bodo ojezerila

Vse do nedelje zvečer bo v bližini naših krajev valovila vremenska fronta, zato se bodo še vzpostavljali pasovi močnejšega dežja, ki bodo povzročili novo naraščanje vodotokov. Po podatkih hidrološkega oddelka Agencije za okolje so ob 22. uri opozorilne pretoke presegale reke Sava Bohinjka, Ljubljanica, Reka, Vipava, Kolpa ter Sava pri Litiji in Hrastniku, poplavila pa so tudi že nekatera kraška polja. Reka in Vipava bosta največje pretoke dosegli ponoči, Kolpa pa v nedeljo čez dan. Razlivanja rek so mogoča tudi drugod v zahodni, južni, osrednji in ponekod v vzhodni Sloveniji. Ob močnejših lokalnih nalivih se lahko hitro razlijejo hudourniški vodotoki, še opozarjajo pri Arsu.

Rdeče opozorilo
Rdeče opozorilo FOTO: ARSO

V visokogorju obilica novega snega in velika nevarnost proženja snežnih plazov

V soboto čez dan se je meja sneženja gibala večinoma med 1400 in 1800 metrov nadmorske višine. V noči na nedeljo bo nad naše kraje dotekal nekoliko hladnejši zrak, zato bo v alpskih dolinah lahko tudi snežilo. Drugod bo meja sneženja še naprej visoko, nad okoli 1300 metri nadmorske višine.

V visokogorju Julijskih Alp je že zapadlo več kot meter novega snega. Na Kaninu se je snežna odeja v le dobrih 24 urah odebelila za meter in pol.  

Zaradi obilice novega snega, ki se je slabo sprejel z obstoječo podlago, in odjuge v sredogorju se je močno povečala nevarnost proženja snežnih plazov, ki je po podatkih Arsa v večjem delu naših gora velika do zelo velika (4. do 5. stopnje na evropski 5-stopenjski lestvici). Obisk gora se zato v prihodnjih dneh odsvetuje.

Opozorilo pred snežnimi plazovi
Opozorilo pred snežnimi plazovi FOTO: ARSO

Kako kaže v prihodnjih dneh?

V nedeljo dopoldne bodo padavine v večjem delu države ponehale in ponekod se bo tudi delno zjasnilo. Razjasnitev pa ne bo trajala dolgo, saj se bo že popoldne oblačnost spet povečala. Ob dotoku hladnejšega zraka bodo nastale krajevne plohe in morda tudi kakšna nevihta.

Sledi nekaj suhih in deloma sončnih dni. Največ sonca bo na Primorskem, največ oblakov pa na vzhodu države. Kljub severovzhodnemu vetru mraza ne bo. Popoldanske temperature bodo okoli 5 stopinj Celzija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklč
02. 02. 2019 15.30
+2
Če ni snega, je pa dež, če ni dežja, je pa nad +10 stopinj.
bad-grandpa
02. 02. 2019 15.20
-1
po radarski sliki gre glavnina padavin ves cas cez osrednjo slovenijo in ne na severzahodu kakor je bilo napovedano
pogan
02. 02. 2019 15.02
+13
hehe čisto drugačna animacija kot včeraj. , najbolj točna animacija bo za danes, jutri.
ONLY FACTS
02. 02. 2019 15.11
+10
flojdi
02. 02. 2019 16.58
+8
sherlock2
02. 02. 2019 22.45
+1