Slovenija

Močni nalivi, možne hudourniške poplave

Ljubljana, 28. 05. 2019 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
/ M.V., V.Š. / STA
Komentarji
10

Slovenijo so zajele močnejše padavine. Po napovedih Agencije RS za okolje ob padavinah lahko narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke. Količina dežja lahko pri tem ponekod preseže 40 milimetrov v šestih urah. Povečana je tudi verjetnost zemeljskih plazov.

Zaradi povečanih padavin so imeli težave na območjih občin Brda, Gorenja vas-Poljane, Kobarid, Maribor, Pivka, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Zagorje ob Savi in Zavrč. Voda je zalila kletne prostore poslovnih in stanovanjskih objektov, podirala drevje, sprožali so se zemeljski plazovi.

V noči na sredo in v sredo zjutraj lahko v jugozahodni Sloveniji močno narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke.
V noči na sredo in v sredo zjutraj lahko v jugozahodni Sloveniji močno narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke. FOTO: ARSO

V Občini Slovenska Bistrica so zabeležili šest dogodkov, na katerih sta posredovali teritorialni gasilski društvi PGD Zgornja Bistrica in PGD Videž. Gasilci so nudili pomoč občanom pri zavarovanju objektov pred meteornimi vodami in opravili črpanje le-teh iz kletnih prostorov.

Na območju Občine Maribor so zabeležili en dogodek, na katerem je posredovala poklicna Gasilska brigada Maribor. Gasilci so opravili črpanje meteornih vod iz kletnih prostorov objekta.

Na območju Občine Poljčane so zabeležili en dogodek poplavljanja kletnih prostorov, na katerem je posredovalo prostovoljno teritorialno gasilsko društvo PGD Poljčane.

Nevarnost plazov v južni in jugozahodni Sloveniji

Geološki zavod Slovenije (GeoZS) obvešča, da je v noči na sredo in v sredo zjutraj zaradi napovedanih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v južni in jugozahodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih, opozarjajo v zavodu. "Še posebej naj bodo prebivalci pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču," so sporočili z GeoZS.

Večji nalivi bodo na jugozahodu

V noči na sredo se bo vodnatost rek znova povečala, najbolj na jugozahodu in jugu države, kjer lahko manjši vodotoki in hudourniki hitro narastejo in se tudi razlijejo. Po podatkih Arsa, je moč pričakovati večje nalive na jugozahodu Slovenije. Količina dežja lahko ob tem ponekod preseže 40 milimetrov v šestih urah, so sporočili.

V sredo bodo pretoki veliki, reke se lahko v manjši meri razlijejo predvsem v južnem, osrednjem in vzhodnem delu države.

Naraščala bo tudi Drava.
Naraščala bo tudi Drava. FOTO: Dreamstime

V četrtek se bo povečevanje vodnatosti stopnjevalo na vzhodu in severovzhodu države, kjer bodo še možna tudi manjša razlivanja. Predvsem reka Dravinja se lahko v srednjem toku prehodno razlije v manjšem obsegu, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Naraščale bodo kraške reke ter reki Mura in Drava.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sunshine73
28. 05. 2019 21.52
-16
Briga me glavno, da je pri meni vse suho kot poper ...
apolitik
28. 05. 2019 21.37
+8
Kdor pozorno prebere članek so večji nalivi napovedani enkrat na jugovzhodu, nekaj stavkov za tem pa na jugozahodu. Ne vem, zakaj to sploh berem, kdor je to pisal je bil čisto odsoten.
Arguss
28. 05. 2019 21.34
+7
Dež me ne odvrne od tega ,da nebi delal pri bajti zunaj.Pelarinca pa gremo.Ne bo noben namesto mene naredil.
ZIPPO
28. 05. 2019 21.14
+22
Za dežjem vedno posije sonce! Srečno vsem ki so na območjih možnih poplav😀🌞
BUONcaffee
28. 05. 2019 20.34
-19
Poplave grozijo. Hvala Kitajcem ker so uničili ozračje z svojo industrijo.
Hellsrael
28. 05. 2019 20.05
+9
Kam na morje? Hmm... cateske,olimia ipd
flatearth
28. 05. 2019 19.41
+17
Nč, bom pa par šnopcu spil pred deseto, da me ne bo budilo ponoči,
KVAJSTABO
28. 05. 2019 20.18
+17
flatearth, predlagam, da flašo vzemi s sabo v pojstlo :-D... Za vsak slučaj, če se bos ponoč vmes zbudu... :)))))
brabusednet
28. 05. 2019 15.19
+60
A Kolpa že nosi kake migrante sam vprašam.Ali jih policaji kar prek mosta spuščajo,da se ne prehladijo.
batom@pinkponk.com
28. 05. 2019 11.39
+16
Škrlatni alarm?