Slovenija

Reke trenutno hladne, morje vnovič toplejše

Ljubljana, 20. 07. 2021 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec, STA
Komentarji
0

V poletnih dneh je na mestu vprašanje, kako se prebiti čez vročino, kako se ohladiti. Ena od možnosti, ki nam pogosto pride na misel, je osvežitev v jezerih, rekah in morju. V Sloveniji ima status kopalne vode več kot 40 lokacij, kjer strokovnjaki spremljajo kakovost vode. Ta je letos povsod primerna za kopanje, zagotavljajo na agenciji za okolje. Morje ima po krajši ohladitvi 25 stopinj, Soča pri Čezsoči le 11.

Če se odločimo, da bomo vročino prebrodili z namakanjem v jezerih, rekah ali drugih vodah, imejmo v mislih priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki svetuje kopanje v površinskih vodah zgolj tam, kjer spremljajo kakovost kopalne vode, to je v naravnih kopališčih in na kopalnih območjih, ki so vključena v državni monitoring spremljanja mikrobiološke kakovosti.

Osvežitev pri izviru Kamniške Bistrice.
Osvežitev pri izviru Kamniške Bistrice. FOTO: Ervin Čurlič

V Sloveniji je trenutno določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah. To so odseki na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo zakonsko določene kriterije za površinske kopalne vode in na katerih se sicer kopalci običajno zbirajo v večjem številu. Približno polovica lokacij je ob morju, ostale so ob Blejskem in Bohinjskem jezeru ter ob rekah Krki, Kolpi, Idrijci, Nadiži in Soči.

Morje se je v minulih slabših dneh in ob burji nekoliko ohladilo, a se spet segreva

V ponedeljek so v Kopru izmerili le dobrih 19 stopinj Celzija, danes dopoldne je imela voda že 25,2 stopinje. Še nekaj višjo temperaturo so dopoldne namerili v Piranu, 25,6 stopinje Celzija.

Nekoliko hladnejše je Blejsko jezero, kjer so sredi dneva namerili 23 stopinj, medtem ima Bohinjsko jezero šest stopinj manj, sredi dneva danes so namerili 17 stopinj. Morje in obe omenjeni jezeri izmed vseh kopalnih voda v Sloveniji obišče največ kopalcev.

Kako osvežujoče so reke? 

Sveže je trenutno v reki Nadiži, kjer je bila opoldne temperatura vode 20 stopinj, Soča pri Čezsoči je imela zjutraj le devet stopinj, sredi dneva pa 11. Krka pri Soteski je imela sredi dneva 13 stopinj, v ponedeljek se je čez dan ogrela do 14 stopinj.

Reka Kolpa ima pri Metliki 16 stopinj Celzija, kažejo podatki s karte kopalnih voda, kjer Agencija RS za okolje (Arso) objavlja ažurne informacije o skladnosti posamezne lokacije kopalne vode s priporočili NIJZ in podatke o temperaturah, pa tudi varnostna opozorila. Omenjena karta je primerna tudi za uporabo na mobilnih telefonih.

Blejsko jezero ima trenutno 23 stopinj Celzija.
Blejsko jezero ima trenutno 23 stopinj Celzija. FOTO: Dreamstime

Kako preverjajo mikrobiološko kakovost kopalnih voda?

Med kopalno sezono na omenjenih odsekih spremljajo kakovost vsaka dva tedna, in sicer na morju od začetka junija do sredine septembra, na celinskih vodah pa od sredine junija do konca avgusta.

Vzorčenje kopalne vode in analize izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki ob vzorčenju opravi terenske meritve ter oceni prisotnost vidnih nečistoč, površinsko aktivnih snovi, mineralnih olj, fenolov in pojava cvetenja.

V odvzetih vzorcih vode v mikrobiološkem laboratoriju ugotavljajo prisotnost dveh bakterij, ki sta pokazatelja morebitnega fekalnega onesnaženja (Escherichia coli, intestinalni enterokoki), ustreznost posameznega vzorca vode pa ocenijo glede na priporočila NIJZ. Letos je kakovost povsod primerna, saj niso nikjer preklicali možnosti kopanja, so zagotovili na Arsu.

"Kopalne vode so pokazatelj, da je za okolje in naravo mogoče poskrbeti do te mere, da ostajata ohranjena in sta varna za prosto gibanje. Zato so te vode vabilo k osebni odgovornosti za okoljsko ravnanje," so ob tem navedli na agenciji za okolje.

Od 48 kopalnih voda na površinskih vodah imamo v Sloveniji 18 naravnih kopališč. Imajo upravljavca, ki zagotavlja urejenost kopališča, za varnost kopalcev skrbijo usposobljeni reševalci iz vode. Območje kopališča je vidno označeno, vodne površine, namenjene kopanju, so ograjene. Urejeni so dostopi v vodo in iz nje, sanitarije, prostor za prvo pomoč in za reševalca iz vode, obiskovalci imajo dostop do pitne vode.

Številna kopališča v Sloveniji nimajo statusa kopalnih voda.
Številna kopališča v Sloveniji nimajo statusa kopalnih voda. FOTO: Dreamstime

Kopalnih območij je v naši državi 30. Kopalcev nihče ne nadzoruje, vodne površine niso vidno označene, zato se kopalci ne smejo preveč oddaljiti od obale – v morju le do 150 metrov, v jezerih do 100 metrov in v rekah do 30 metrov. Lokalne skupnosti običajno poskrbijo za postavitev sanitarij in košev za smeti, so pojasnili na NIJZ in ob tem opozorili: "Na ostalih nenadzorovanih površinskih vodah kopanje odsvetujemo."

Številna, tudi znana in dobro obiskana kopališča nimajo statusa kopalnih voda

Med njimi je v zadnjih letih vse bolj obiskano Velenjsko jezero, kjer pa na območju čolnarne od leta 2013 v poletnih mesecih redne tedenske analize vode opravlja Inštitut za okoljske raziskave Eurofins ERICo. Doslej so vse letošnje analize pokazale, da je voda primerna za kopanje, je razvidno iz tabele, objavljene na spletni strani velenjske občine.

Med kopalnimi vodami tudi ni veliko drugih jezer, bajerjev in rek po Sloveniji, ki so v vročih dneh dobro obiskana. Kopanje v rekah, jezerih in morju namreč ni omejeno le na območja s statusom kopalne vode, saj se lahko kopamo povsod, kjer ni izrecno prepovedano. Pri vsakem kopanju pa velja, da je treba poskrbeti za varnost.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.