Slovenija

Reke po državi naraščajo, za jugovzhod države velja oranžno opozorilo

Ljubljana, 13. 12. 2023 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
9

Reke v večjem delu države naraščajo, najbolj na območjih osrednje, južne in vzhodne Slovenije. Posamezne reke na teh območjih se razlivajo ob strugah. V večjem delu države bodo ponoči dosegle največje pretoke. Arso je za jugovzhod države izdal oranžno opozorilo. O vremenskih nevšečnostih že poročajo iz Kočevja, Brežic, Cerknice, Trebnjega, Litije, Laškega, Šentjurja ... Ponekod po Sloveniji sneži, sneg pa se oprijemlje cestišč, pa opozarja Prometno-informacijski center.

Prometno-informacijski center voznike opozarja, da ponekod po Sloveniji sneži, sneg pa se oprijemlje cestišč. Na prelazih in ostalih višje ležečih cestah je v primeru snega na vozišču obvezna uporaba verig, če tako določajo prometni znaki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za jugovzhod države velja oranžno opozorilo

Reke v večjem delu države naraščajo, najbolj na območjih osrednje, južne in vzhodne Slovenije. Posamezne reke na teh območjih se razlivajo ob strugah. Vodnatost rek je povečini velika, le alpske reke v zgornjem Posočju in na območju Bohinja ohranjajo srednjo vodnatost. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najbolj bodo narasle reke v osrednji Sloveniji, na Dolenjskem, v Posotelju, Podravju in Pomurju. Posamezne reke na teh območjih se bodo zvečer in ponoči še razlivale ob strugah, pritoki Krke, reke na Domžalskem polju, reke v Zasavju ter Sotla, Kolpa in Dravinja pa lahko za krajši čas tudi poplavijo. Krajevno lahko na teh območjih poplavi tudi padavinska voda, so napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

"V noči na četrtek lahko poplavijo reke v porečju Krke, zlasti njeni pritoki v Suhi krajini, v četrtek čez dan pa Krka v srednjem in spodnjem toku. Ponoči bo poplavljala tudi Kolpa s pritoki ter posamezne reke na Notranjskem," so zapisali vremenoslovci in jugovzhod države obarvali v oranžno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V četrtek dopoldne bo večina rek že upadala in se vrnila v svoje struge, naraščale pa bodo še Ljubljanica, ki se bo razlivala na Ljubljanskem barju, Krka in Sava v spodnjem toku. V večjem delu države bo vodnatost rek velika, le alpske reke na Gorenjskem bodo zadržale srednje pretoke. Ob koncu tedna bodo reke počasi upadale, ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske pa se bodo še zmerno povečevale.

Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da je ponekod težave povzročila meteorna voda, ki je zalila kletne prostore. Posredovali so gasilci. Zgodaj popoldne pa so zaradi nevarnosti zemeljskega plazu na regionalni cesti Poljana–Mežica v naselju Lom promet uredili izmenično enosmerno, poroča Prometno-informacijski center.

Ponoči bodo padavine od zahoda slabele. Zjutraj bo le ponekod v vzhodnih in južnih krajih še rahlo deževalo. Na Primorskem se bo proti jutru delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v nekaterih alpskih dolinah malo pod 0, ob morju okoli 6 stopinj Celzija.

V četrtek bo na Primorskem sončno, drugod zmerno, v vzhodnih in južnih krajih pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10, na Primorskem do 14 stopinj.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ebula
13. 12. 2023 21.58
Že jutri bo normalno vreme.
SlepiSlovenc
13. 12. 2023 20.45
+0
Laj pa na Hrvaškem? Je vse oK?
SlepiSlovenc
13. 12. 2023 20.45
+0
Malo_sutra
13. 12. 2023 20.40
+4
Savke so gor me ne skrbi.
buco_konj
13. 12. 2023 20.18
+3
a zdej ni več idile?
PomisliNaSonce
13. 12. 2023 19.39
-1
V Peking prihaja -18...mogoče nas je pa ta hud mraz zgrešil :)
Apoteka
13. 12. 2023 19.34
+3
Če pomislimo,da je včasih po mnenje domoBranka Grimsa pri nas kolovratil karantanski panter...
AbrA0_KadaBRa
13. 12. 2023 19.22
+11
98% v SLO ne bo od blizu vidla ne snega ne narasle reke.
fljfo
13. 12. 2023 19.32
+5