Slovenija

Igor Lukšič med kandidati za rektorja ljubljanske univerze

Ljubljana, 07. 04. 2021 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Uroš Ferrari Stojanović
Komentarji
59

Novi rektor Univerze v Ljubljani za obdobje 2021–2025 bo izbran 13. aprila, kandidati so štirje. Med njimi je tudi nekdanji dekan in zdajšnji profesor na FDV dr. Igor Lukšič, ki ima v nasprotju s preostalimi tekmeci edini tudi razgibano politično preteklost.

V tekmo za prestižni položaj rektorja so se kandidati pognali z vsemi močmi. Nekateri izmed njih so za svoje oglaševanje ustanovili osebne spletne strani, spet drugi so ubrali nekoliko bolj konvencionalne prijeme in po mestih naročili postavitev jumboplakatov – ti mimoidoče volivce nagovarjajo z besedami, kot so ambicija, svoboda in avtonomija. Volitve bodo 13. aprila potekale v spletnem okolju Simply Voting. Poleg prof. dr. Igorja Lukšiča kandidirajo še prof. dr. Gregor Majdič, prof. dr. Igor Papič ter prof. dr. Anton Ramšak. Virtualne predstavitve kandidatov so na spletu, študentje in osebje fakultet pa so kandidatom na njih lahko zastavljali vprašanja. 

Položaj, ki prinaša moč in prestiž

Ljubljanska univerza je stičišče, v katerem se slovenska znanost in umetnost srečujeta in prepletata z mednarodno. Izvolitev za rektorja marsikateremu profesorju ne predstavlja le posebnega družbenega ugleda, temveč tudi intelektualni vrhunec kariere. Po Statutu Univerze v Ljubljani rektor predstavlja, zastopa in vodi ustanovo med drugim tako, da zlasti zagotavlja in odgovarja za zakonitost dela univerze, usklajuje izobraževalno, raziskovalno in razvojno oziroma umetniško in drugo delo članic, za kar je tudi pošteno plačan.

Po Uredbi o plačah direktorjev v javnem sektorju so rektorji univerz (ljubljanske, mariborske in primorske) uvrščeni v 60. plačni razred, v katerega med drugim spadajo tudi direktorji Zavoda za zdravstveno zavarovanje, Finančne uprave, Policije, Generalštaba Slovenske vojske. Osnovna bruto plača tega plačnega razreda znaša 4.454,47 evra. Časniki so pred leti poročali, da so imeli rektorji univerz celo višje plače od ministrov za izobraževanje, kulturo, znanost in šport. Rektor sicer bdi tudi nad zajetnim svežnjem službene blagajne, letni prihodek univerze je bil leta 2020 denimo 383,89 milijona evrov.

Seznanitev o predlaganju kandidata kar pod točko razno

Gre za prve in upajmo, da tudi zadnje volitve za rektorja, ki potekajo v izrednih razmerah pandemije. Marsikaj, kar bi v normalnih okoliščinah potekalo javno in v živo, je letos prestavljeno na splet, od predstavitev kandidatov do same izvedbe volitev. Da so bili nekoliko drugačni tudi postopki imenovanja kandidatov na njihovih matičnih fakultetah, so nam zaupali nekateri študentski svetniki, ki so se glasovanja vzdržali, saj so izrazili svoje pomisleke o primernosti glasovanja v danih okoliščinah. Svetniki so bili o tem, da je bil Lukšič kot edini s FDV predlagan za kandidata za rektorja, seznanjeni na konstitutivni seji študentskega sveta – pod točko razno – brez vsebinske, programske in kompetenčne predstavitve profesorja.

Na hitrost postopka sprejetja Lukšiča za kandidata za rektorja je vplivalo tudi iztekanje časa za njegovo imenovanje – doktorski študent je očitke o nezadostni predstavitvi Lukšičevega programa pred glasovanjem študentskih svetnikov odslovil z besedami, češ da se bo kandidat že še naknadno ustrezno predstavil in da bi bilo treba čim hitreje glasovati, preden se iztečejo roki, še razkriva vir iz študentskega sveta.

Predsednik študentskega sveta FDV je v naknadnem odzivu opozoril, da so bile besede, ki naj bi jih izrekel implicitno omenjeni član sveta, vzete iz konteksta in da jih ni izrekel nakazani, temveč drug član sveta, čeprav so resničnost navedbe prvega vira potrdili še trije, prav tako člani istega sveta. Pozneje istega dne je predsednik še dodal: "Še enkrat poudarjam, da zanikamo navedbo, da bi kdorkoli izmed članov sveta želel glasovalni postopek pospešiti namerno z željo po sprejetju nekorektne odločitve!"

Igor Lukšič
Igor Lukšič FOTO: POP TV

Univerza med znanostjo in ezoteriko

Po besedah študentov naj bi bile metode, po nekdanji minister posega pri svojem pedagoškem delu, za znanost nekoliko nevsakdanje, omenjajo, da v politološke predmete pogosto vpleta bioenergetiko in ezoteriko. Pri enem izmed predavanj naj bi razlagal, da se na različna politična glasovanja dá vplivati s telepatijo in preusmerjanjem misli, naniza slušatelj sociologije s FDV. S prof. dr. Igorjem Lukšičem smo poskušali priti v stik po več poteh, a več tednov zaman – na elektronsko pošto ni odpisal, službeni in zasebni telefon pa sta, tudi v času govorilnih ur, bodisi odzvanjala v prazno bodisi bila nedosegljiva.

Na zastavljeno vprašanje, kako se mu zdi vpletanje bioenergetike v politološka predavanja povezljivo s predstavljenimi načrti za ravnateljevanje univerzi, je Lukšič na virtualni predstavitvi kandidatov za rektorja odgovoril, da želi v svoje profesorske vsebine vključiti čim več ozirov, ki jih je znanost med drugim upoštevala že v daljni preteklosti. Tudi misel "ne utopimo tradicije v pragmatičnih kruhoborskih prerivanjih" je v predstavitvi izzvenela v protislovju z njegovim političnim nahrbtnikom iz časov pred nastopom profesorske funkcije in domnevno vpletenostjo v afero Papian, v kateri so za sporna plačila armenskemu zdravilcu odgovarjali njegovi podrejeni.

Pisni odziv na dogajanje ob imenovanju kandidata FDV za rektorja smo prejeli le od dekanje prof. dr. Monike Kalin Golob, ki se je zahvalila za razumevanje in dejala, da odločitev študentskega sveta ne more komentirati, izjav o kandidatih za rektorja pa ne daje. Dekanjo je v svoji predstavitvi kot del prihodnje ekipe, če mu bo položaj rektorja uspelo zasesti, sicer omenil tudi kandidat prof. dr. Igor Papič.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lado-a1
08. 04. 2021 14.23
-1
Upam, da ta človek ne bo postal rektor. Značajsko je preveč podoben boratu.
SlobodaNE
08. 04. 2021 10.21
-1
Komunistov je več vrst. Eni so good guyi, drugi so pa sds varianta. Tale je bolj drugi.
zoran pušenjak
08. 04. 2021 10.19
+1
Lukšič za nobeno stvar ni sposoben, samo za polnjenje žepa
3101anja
08. 04. 2021 10.17
+1
Ministrica za šolstvo Simona Kustec FDV, kandidat za rektorja Luksic FDV. Nakljucje?
dante
08. 04. 2021 10.12
+0
Lukšič je ritolizec, za druge ga boli k
Deseti_brat
08. 04. 2021 10.11
+0
Jumbo plakati ob kandidaturi za rektorja se mi zdijo neprimerni. Ce zeli, naj oglasuje po fakultetah in akademijah. Pa tudi po TV govoriti, da je vlozil v kampanjo 2.000 EUR (verjetno brez jumbo plakatov) - v katere je vsteta tudi nova obleka, ni ravno nivo, ki bi ga pricakoval od rektorja ljubljanske univerze. Mimogrede, nedavno je umrl prvi rektor ljubljanske univerze v samostojni SLO Miha Tisler, ki sem ga osebno poznal, in mu tako "oglasevanje" gotovo niti na kraj pameti ne bi prislo.
Walter Pravicek
08. 04. 2021 08.31
-3
Lukšiča gledam občasno na tistem kanalu,kjer je kopijeruske državne TV RT,ki jo je skup spravu komunist Požar,z samimi komedijanti,ki dobijo priliko komentirati,ko je Janša"gazda".Pa ta Lukšič ne pove nič dobrega,novega!
wolfterier
08. 04. 2021 09.41
+4
Lukšič je eden redkih levičarjev,ki je še sposoben treznega razmišljanja !!!
GetUp
07. 04. 2021 21.57
+3
Nepomembna funkcija. Sedel bo v pisarni do penzije in sproduciral par afer in na račun se mu steklo kup evrov, ki jih nikoli nebo potrošil. V penziji se bo pa zavedel kako v življenju ni nič naredil za družbo. In takuh je cel kup. Celo življenje hodi v oblekah in si lika srajce in izbira kravate. Hvala bogu, da nisem eden med takimi.
ValterUdovernik
08. 04. 2021 09.36
-1
Deseti_brat
08. 04. 2021 10.12
Funkcija je se kako potrebna, vprasanje je le, ali so kandidati primerni.
Firnk
07. 04. 2021 21.18
+6
NEPRIMEREN. 🥊🥊🥊🥊🥊
studentka1
07. 04. 2021 21.16
-1
Več kot očitno je, da je namen članka diskreditirati Lukšiča in da z volilno kampanjo vsebinsko nima nobene zveze. Tako sem zasledila, da se avtor članka na javni predstavitvi kandidatov (dostopno na youtube) ni predstavil kot novinar, vprašanja je zastavil zgolj Lukšiču katerih namen je bila provokacija. Vaše poslanstvo kot medij bi moralo biti, da javnost na fer način obveščate o vseh kandidatih, njihovih programih in viziji, ter na kakšen način se bodo lotili reševanja problematike spolnega nadlegovanja študentk na univerzi. Vendar nekako se mi zdi, da se je novinar Ferari v tem delu diskusije predstavitev že zapustil...
fafajonka
07. 04. 2021 21.59
+1
Spolna enakopravnost, na FF imajo samo pisoarje.
Walter Pravicek
08. 04. 2021 08.32
OBSTAJA FOTOGRAFIJA ŽENSKE,KI STOJE LULA V MOŠKI PISOAR!KAKO,DA NI ENAKOPRAVNOSTI?
prinašalec2
07. 04. 2021 21.13
-1
slovenka62
07. 04. 2021 21.07
+2
Lukšić hlapec čelavega tako kot Lahovnik.Prodala sta se za evrçke.
Dmg. 0
07. 04. 2021 20.48
+6
A še ni pustil za seboj dovolj odtisov nesposobnosti. Kot drugo, kaj ima prosveta sploh iskati v politiki.Zame ni higijenično, da politično opredeljen prosvetnik po možnosti še skrajni deluje v javni izobraževalni ustanovi pa je lahko lev ali desen🤨
revolucija_mb
07. 04. 2021 20.43
+8
Kaj še kr ne dojamete da rotirajo eni in isti ?!? Zaprti sistem....no ja, oddelek. 🤣 Ampak, ta oddelek vam kroji življenje, zamislite se...
FlatyEric
07. 04. 2021 20.39
+1
Naj bo Ramšak. Edini, ki ni na ič.
Melita Medved
07. 04. 2021 20.12
+14
Slovenija je evropski fenomen. Edina je uspela združit evropsko pripadnost z balkansko miselnostjo. Bolj kradeš, boljše državne službe se lepijo nate.
Sredina
07. 04. 2021 20.11
+7
tistim, ki se ukvarjajo s politiko, bi moglo bit prepovedano kandidirat na taksne funkcije, ker boj slej ko prej spolitiziral (se bolj so sedaj nekatefe fakultete, npr. fdv, ekonomska, pravna) celotno univerzo
ina5785
07. 04. 2021 20.02
+7
Lukšič, TI si me pa tako razočaral kot nekoč Rop! NIKOLI nisem sicer volila SD, a bila sem prepričana /TAKRAT/, da tale g.Lukšič je pa zelo POŠTEN!!! Niti približno te več NE spoštujem - ŽE DOLGO!!! Znali si sebi in soprogi PRIGRABITI veliko denarja, bonitet, sedaj pa še NAPREJ HARAŠ!!! Pa tako PRIDNO ministriraš že dolgo desnakom, enako kot frutek lahovnik!!!
giovanni2
07. 04. 2021 20.35
+1
Spomnim se njegova zagovora, vse je bilo TRANSPARENTNO.
puspan
07. 04. 2021 21.45
+0
Tipičen primer ekstremno levega razmišljanja. Na tak način je Slovenija samo na poti pogube.
User1428333
07. 04. 2021 20.00
+9
samo poglejte twiter račun tega lukšiča. bolj ku gledaš njegov račun, bolj veš da ne sme postat lektor. Če on postane lektor, bo še celo univerzo potegnil v vojno proti namišljenim sovražnikom in proti JJ, četudi bo zato trpela kredibilnost in ugled univerze
NavelicanDrzavljan
07. 04. 2021 20.22
+6
User1428333
07. 04. 2021 19.58
+9
Zakaj volit nekoga, ki je iz politike, in še to iz skrajno leve politike in je še s FDV-ja?? Imamo tri ostale boljše kandidate, iz veterine, matematike in elektrotehnike.
hotchilipoper
08. 04. 2021 09.07