Slovenija

'Radioaktivnost Save se ni povečala'

Krško, 25. 10. 2013 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poškodbe na gorivnih palicah, ki so jih pri pregledu gorivnih elementov in med njihovim prenosom v bazen z izrabljenim gorivom odkrili pri remontu Nek, niso nikakor vplivale na okolje ali varnost zaposlenih, je zatrdil predsednik uprave Stane Rožman.

Tako je videti poškodba gorivnih palic v nuklearki Krško, ki je ta teden dvignila veliko prahu.
Tako je videti poškodba gorivnih palic v nuklearki Krško, ki je ta teden dvignila veliko prahu. FOTO: Kanal A
Tudi v Upravi za jedrsko varnost so zagotovili, da poškodbe na gorivnih palicah niso v nikakršni obliki vplivale na varnost nuklearke in niso povzročile nobenih škodljivih izpustov. Tovrstne poškodbe so pogoste pri delovanju jedrskih elektrarn, so dodali.

Po zatrdilih predsednika uprave Nuklearne elektrarne Krško (Nek) Staneta Rožmana ni razlogov za zaskrbljenost glede varnosti nuklearke. Poškodbe na treh gorivnih palicah po njegovih besedah niso nekaj izjemnega in unikatnega.

Uvedli so tudi ukrepe, da bo jedrska elektrarna v prihodnjem gorivnem ciklu lahko varno in stabilno delovala, je povedal. Zaradi navedenih napak bodo morali redni remont nuklearke po njenem 26. gorivnem ciklu podaljšati za teden ali več, je še dejal.

"Razmere smo imeli ves čas pod nadzorom"

Po njegovih besedah je poškodbe na treh gorivnih elementih med obratovanjem nuklearke povzročilo vibriranje, ki jih na gorivnih palicah povzročajo prečni tokovi hladilnega medija preko rež na stikih obodnih plošč reaktorja. Ena izmed palic se je prelomila pozneje v bazenu z izrabljenim gorivom, je pojasnil.

Nuklearna elektrarna Krško
Nuklearna elektrarna Krško FOTO: Damjan Žibert

Z vibriranjem so bili ogroženi štirje gorivni elementi, trije od teh pa poškodovani, je nadaljeval in hkrati opomnil, da so imeli in da imajo razmere ves čas pod nadzorom. Pojav so ugotovili, ga analizirali in predvideli korektivne kratkoročne ukrepe, ki jih bodo izvedli v okviru sedanjega remonta, težavo pa dokončno odpravili pri prihodnjem leta 2015, je napovedal.

Gorivna palica je osnovni gradnik jedrskega goriva v reaktorju. 235 takih palic je sestavljenih v posamezni gorivni element, vseh gorivnih elementov v reaktorju pa je 121. Med letošnjim remontom nameravajo zamenjati 56 takih elementov.

Gorivna palica je kovinska cevka premera okoli enega centimetra, v njo so zložene tabletke iz urana. Če taka palica ne tesni dobro ali je poškodovana, radioaktivne snovi uhajajo v vodo primarnega kroga.

Vodo se med obratovanjem stalno čisti skozi posebne filtre, tako da ni nepotrebnih izpustov radioaktivnosti v sekundarni krog in naprej v okolje, so sporočili iz Nek.

Kratkoročni ukrepi so namreč po njegovem mnenju zadostni za nadaljnje in varno obratovanje Neka. Rožman je navedel izločitev vseh poškodovanih gorivnih elementov iz nadaljnjega obratovanja ter oblikovanje reaktorske sredice z brezhibnimi gorivnimi elementi, v smislu mehanske trdnosti in tesnosti.

Kot najpomembnejši kratkoročni ukrep je navedel še stabilizacijo štirih gorivnih elementov z vgradnjo jeklenih palic na izpostavljenih mestih, glede dolgoročnega ukrepa, na katerega se bodo začeli takoj pripravljati, pa je dejal, da bo manjša rekonstrukcija notranjih delov reaktorja, ki bo dokončno odpravila omenjene prečne tokove.

Pristavil je, da je bazen s shranjenim jedrskim gorivom s posebnim podvodnim robotom že pregledala francoska ekipa in odpravila oziroma posesala vse posledice preloma ene izmed gorivnih palic. Vse odkrite okruške pa so skupaj z njenimi ostanki shranili v posebno posodo, ki jo hranijo v bazenu.

Posledic za zaposlene ali okolje ni bilo, ravno tako pa nikakršnih nedovoljenih izpustov. Tudi radioaktivnost Save se zaradi navedenih dogodkov ni v ničemer povečala, je še povedal Rožman in povzel, da jedrska varnost v Neku ni bila nikdar pod vprašajem.

V Greenpeacu zahtevajo, da Nek ostane zaustavljen

Zastopnik za energetsko politiko pri Greenpeacu v Sloveniji Dejan Savić pa je dejal, da je dogodek pomemben za varno delovanje Nek, čeprav ni bilo izpusta radioaktivnosti v okolje. Zato zahtevajo, da jedrska elektrarna ostane zaustavljena, vse dokler ne odstranijo vseh delov goriva iz reaktorja in dokler natančno ne pregledajo vsega goriva iz zadnjega gorivnega cikla kot tudi vseh gorivnih elementov, ki naj bi jih uporabili v prihodnje. Obenem pozivajo vlado k čimprejšnji preusmeritvi slovenske energetike v smer čistih in varnih obnovljivih virov energije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
27. 10. 2013 13.36
+2
Kaj naj si mislimo, ko direktor uprave za jedrsko varnost v Sloveniji jeclja, ko govori o vzrokih in težavah gorilnih palic v jedrskem reaktorju v Krškem, ko ugotovimo, da je to že stara težava (že eno leto) in da so se z njo šele zdaj začeli ukvarjati, zaradi pritiskov okoljevarstvenih organizacij, ko vemo, da je nuklearka stara že 30 let in ko bivši mednarodni inšpektor za jedrsko varnost reče, da je bolje graditi novo elektrarno, kot pa podaljševati obratovalni čas stari (do 60 let), kar bodo storili z NEK, saj je staro nemogoče obnoviti na tak način, da bo povsem varna in ko se še izkaže, da uprava NEK noče investirati 400 milijonov evrov za posodobitev jedrske varnosti, ki jo narekuje EU, zaradi posledic nesreče v Fukošimi?
ad-hoc
28. 10. 2013 08.46
država rajš v trda goriva ala premog vlaga kot je teš....res žalost
Andrejček
27. 10. 2013 08.46
-1
Sava je tko al tko radioaktivna že od izvora
simple_mind
26. 10. 2013 22.58
+3
Če to zatrdi predsednik uprave, je pa povsem res in zanesljivo tako, ne ?
Götterdämmerung
26. 10. 2013 21.43
+2
Z reko Savo torej hladijo kotel, ki ga pregreva naravno sevanje urana. Radiacija obseva reko posredno, preko nekih hladilnih teles, ki prevajajo toploto iz kotla v naravo, takšno sevanje ni stabilno in nevarno. Okoli reaktorja teče bistra voda, zanima me, kako čistijo vodo v kotlu, kjer plavajo delčki zdrobljenih radioaktivnih palic, ki so vir radiacije in lahko že mikronski delci povzročajo hude zdravstvene težave. Izpariti take vode ne smejo, ker bi z vodnimi hlapi prišla tudi raioaktivnost v ozračje, kaj bi povzročilo izlitje v Savo, v primeru scenarija Fokushime, pa si lahko samo mislimo.
34254rdfbfgh4453334
26. 10. 2013 23.11
+0
Primarni - uprajalnik - sekundarni - turbina - terciarni - kondenzator - Sava. Od vseh naštetih je zdravstveno najbolj oporečna Sava. Načeloma tudi primarna voda in sekundarna voda nista radioaktivni. Da bi zalutal mikronski delec iz primarnega skozi dva izmenjevalnika v Savo, samo ob miniranju elektrarne ali jedrskem napadu nanjo. Fukushima je bila BWR NEK pa je PWR, kar je iz vseh stališč biiiiistvena razlika v enem krogu vmes več. Tako da je nekaj podobnega kot olagumi. Fukushima ima enega, NEK pa dva, če torej ženska zanosi se sin zagotovo kliče David Coperfield.
Götterdämmerung
26. 10. 2013 23.56
+1
Radioaktivne palice so torej potopljene v vodo, ki se ohlaja v večji posodi, ta pa je ograjena s še večjim bazenom oziroma ga ohlaja reka, če sem prav razumel primarni, sekundarni in tercialni princip ohlajanja. Ampak enkrat bodo morali vseeno zamenjati vodo v bazenu s palicami, me res zanima, kako se precedi taka radioaktivna raztopina. Bi rekel, da obstajajo varne nuklearke, zadnjič sem gledal video iz TED, na tubi, kjer je oni smrkavec, ki si je v garaži, iz dimnih detektorjev izdelal jedrski reaktor razlagal, da bi jih lahko izdelali dovolj varne in majhne, za osebno uporabo oziroma za posamezna naselja. Dvomim tudi, da bo TEŠ kaj bolj varen, ne živimo več sredi pragozda, takšne emisije fosilnih plinov bodo zagotovo poslabšale zdravstveno stanje ter onesnažile tudi reke, brez realne potrebe. Sicer pa prihaja doba fuzije in nano materialov, Američanom je menda uspelo ustvariti reakcijo, s pomočjo laserjev, volvo namesto klasičnih akomulatorjev vgrajuje superkondenzatorje iz nano materialov, v šasije svojih avtomobilov, ki bodo lahko dovajale elektroniki in hibridnim motorjem tudi energijo iz svetlobe in okolja, kmalu ne bomo rabili več toliko elektrike iz vtičnice, za vsakdanjo rabo.
34254rdfbfgh4453334
28. 10. 2013 15.22
Verjemi mi da če bi obstajal nekdo na tem svetu, ki bi razpolagal s poceni čistim virom energije bi ga če ne drugega kupili teroristi. Neskončen vir poceni energije bi postal smrtonosno orožje upoštevajoč trenutno geopolitično stanje na svetu. Vsak star kotel ki se zamenja z novim je 100% boljši od starega. Tihi ubijalec je smog avtomobilskih izpušnih plinov. Če bi hoteli stanje izboljšat bo morali vse kar se vozio pod euro 3 prepovedati uporabljati. Jedrski reaktor v vsaki garaži pomeni da se bom selil raje v pragozd. Fuzija je obstala in kake veike ideje razen kako bi trošili še denar ni. Superkondenzatorji za pospeševanje, za shranjevanje lifepo še vsaj 15 let. Sonce je prešibko in je odvisno od oblakov, sploh na površini avtomobila bi ob hudem poletju mogoče dobil 800W za kako urico, s tem da bože ne daj da avto razbiješ. Preden bo prišlo do pravih premikov bo minilo še vsaj 20 ali več let. Avtomobili bodo prehajali na hibride in LPG ter na manjše in lažje enote. Baterije se bodo razvijale brez revolucij, progresivno, upam pa na razvoj gorivnih celic, ki so mi pri vsem tem še najbolj všečno gorivo ,ki se ga lahko brez kake posebne škode sicer z velikimi izgubami proizvaja kjerkoli kjer je minimalna količina vode in nek alternativni vir energije.. npr v puščavi, ali pa sredi morja, filaš ga pa kot plin na tankšteli.
34254rdfbfgh4453334
26. 10. 2013 14.54
+1
Od 30976 svinčnikov je dvignilo tri radirke. Na sliki je vidno da nič ni padlo ven ampak samo dvignilo vrh kapic, pri čemer se lepo vidijo vzmeti. Ker se tabletke ne topijo v vodi ni bilo panike. Nepoznavanje delovanja je največkrat povezano z neosnovanimi strahovi, ki imajo apokaliptične razsežnosti. V srednjem veku se je to dogajalo ob vsakem luninem ali sončevem mrku, pa čeprav je bil to vse astronomski pojav.
Vostro
26. 10. 2013 14.32
Da ni kdo od delavcev spravil nek svetleč predmet in ga odnesel domov, potem ga je pa začuda hodila cela vas gledat!!! Pomoje je to to...
vrtojb
26. 10. 2013 11.22
+0
Spet Grinpisovci nabijajo svojo lajno - po njihovem bi se vsi morali vrnili v kameno dobo.
AkenBosch
26. 10. 2013 10.50
+1
Haha, se že začenja :) Vsi tisti, ki tukaj bentite nad Greenpeacovci, se boste po mojem mnenju nekoč še tepli po glavi zaradi tega, ampak iskreno upam, da do tega ne bo prišlo. Malo me pa skrbi, da niso takoj ob prvi novici objavili tudi dejanskega obsega poškodb; takrat so namreč pisali zelo na splošno in nedefinirano, zdaj pa so si končno upali priznat, da so se jim ZLOMILE 4 gorivne palice ter imajo eno celo pospravljeno v posebnem prostoru v bazenu, kar so prišli opravit celo francozi. Še malo bolj me pa skrbi, da mislijo nuklearko v tem stanju in z raznimi "popravki" imeti v delovanju vse do leta 2015; marsikaj nepredvidljivega se namreč lahko zgodi v enem letu. Hja, kaj čemo; jim bo pač treba zaupat in upat na najboljše.
FailNation
26. 10. 2013 20.30
+1
+++++ :) Jedrska elektrarna ni en kos železa k mau prsvašaš pa je... zato so brihtne glave tam da laufa....
nx56rt28kk290056
25. 10. 2013 23.47
+1
No, za preveč Zelene ima Dizi eno rešitev, na cevi vtipkajte "To je vse naravno " in od minute dalje :D:D:D
VolkBrenin
25. 10. 2013 21.52
+3
če prav razumem, bodo sedaj nižje dol ob savi , recimo v slavoniji kmalu imeli ribe z 8 cm-skimi ušesi...namesto repa bojo imeli verjetno neke vrste propeler....in ribič ki jih bo naenkrat ujel 12. bo lahko namesto tistih palic dal v svojo mimi jedrsko elektrarno kar te ribe...pa bo....Sam ne vem če bomo kaj zaračunal ta izvoz potencialne energije hrvatom....cariniki itak nimajo plavutk in teh reči, tako da zaradi same carine problema ne bo...
1xy
25. 10. 2013 20.15
+5
a naša Sava je radioaktivna????.......ker pišete, da se ni povečala.........
kleopatra-1
25. 10. 2013 23.26
-1
radioaktivno sevanej je povsod v naravi, je naravno, gre samo zato, da obstaja meja, kolikšno sevanje je zdravju še varno. Nenazadnje - bolezni ščitnice tudi zdravijo z radioaktivnim jodom. Malo se podučite, preden zaženete paniko. Ni vsaka radioaktivnost nevarna, je bolj nevarno ponočo peš v temni obleki hoditi ob cesti ...
nevseverjet
26. 10. 2013 21.22
+0
kleopatra, a poznaš kakšnega, ki si je pozdravil ščitnico z radioaktivnim jodom ???? sama poznam kar nekaj ljudi, ki si ne morejo pozdravit ščitnice in se jim stanje slabša.
Macay
25. 10. 2013 19.09
+7
Vse ovarnosti smoizvedeli v Fukušimi ( katastrofa ) Otoku treh milj ( malo manjpa katastrofa ) in Černobilu .. Francozi se krempijo po glavi kaj bo če robot ne bo pobral tiste palce ( Tako Francozi )
Vostro
25. 10. 2013 17.50
+7
Vsi skup ste mal zmešani!!! Tukaj govorite da naj NEK zaprejo in odprejo neko drugo alternativo(razlog-radiacija). Ko so hotli odprt oziroma narest vtrne elektrarne ste bli spet PROTI(razlog ptiči,..)!!! Ko so hotli narest hidroelektrarne ste bli spet PROTI(razlog-segrevanje vode,...)!!! Mal se mi zdite smešni no... Imam strica k je v nemčiji in živi zraven vetrne elektrarne v bistvu jih je 2km naokoli ena je postavljena čisto zraven njegove hiše in se popolnoma nič ne obremenjuje in niti palamudi ne!!! Ko sem bil na obisku 14 dni pr njemu mi je blo samo tisto prvič nekaj nenavadnega potem drugi dan pa kakor da jih ni!!! Tudi nobenega hrupa ne zganjajo kot tukaj nekateri nabijate... Jst sem takoj ZA da mi postavjo na vrtu 1 seveda v zameno za kako pametno ceno elektrike... Kako že pravjo smotanmu k...cu tud dlaka smeta...
yokerxdinterfan
25. 10. 2013 21.22
+2
ma sej se navadiš primer živš zraven železnice al pa letališča prvih nekja dni ti je čudn poj pa sploh ne slišiš da je šlo kaj mem
mate08
25. 10. 2013 17.09
+10
..........menda se je odlomil del ene gorivne palice.....Če JEK ne moti bi šel poiskat tisti odlomjen del in bi si ga doma zmontiral v bojler za toplo vodo.......pravjo da bo huda zima press
24vohomurckov
25. 10. 2013 19.12
24vohomurckov
25. 10. 2013 15.50
+8
....tudi,če bi se,nam ne bi povedali!
hondica
25. 10. 2013 15.05
+0
'Radioaktivnost Save se ni povečala' Zakaj niste raje naslovili z "V Krškem umrlo 10 ljudi" in potem spodaj sredi članka, "število mrtvih ne odstopa od povprečja za Krško"
hondica
25. 10. 2013 15.01
+0
Tale greenpiss pa je poden, a sploh znajo poračunat kolioko priocentualno NEK zagotavlja elektrike, koliko pa takoimenovani obnovlivi viri? Lepo vas prosim, nimajo stika z realnostjo tile, le kdo jih financira?
9201950313
25. 10. 2013 19.29
+0
zloba.si
25. 10. 2013 21.01
+2
vzemimo jim avte mobitele pcje pol pa nej krakajo za čisto energijo
kleopatra-1
25. 10. 2013 23.31
-1
hondica, se strinjam. Okrog Teša, i je zdravju veliko bolj nevaren kot jedrska elektrarna, pa nihče ne skače. Gredo tja, za kar dobijo plačano. Tudi vetrnice so moteče za okolje in ga onesnažujejo. Kdor je videl tisto obupno vetrnico ob avtocesti blizu Divače, naj si predstavlja polje takšnih ropotal, pa še v bližini naj živi. Če že kritizirajo, naj kritizirajo vse in to z argumenti, ne pa samo zaradi populizma tam, kjer zaradi psihe ljudi lahko manipulirajo.
Mr.Somebody
25. 10. 2013 14.54
+11
te Greenpeacovce bi mogl zaprt v neko skladišče za jedrske odpadke ker so tok smotani in neumni da te že glava boli sam da bereš njihove izjave
suzuki bandit1200
26. 10. 2013 09.38
+++ Vsaka čast rusom,vsaj tiste razbojnike ki jih imajo naj dobro zašijejo.
bitanga
25. 10. 2013 14.43
+6
Kaj niso pred kratkim delili jodove tablete? naključje??
Mr.Somebody
25. 10. 2013 15.26
+3
AS12
25. 10. 2013 14.42
+5
KAJ NE SEVA, OB VEČERU POGLEJ LJUDI KAKO SE SVETIJO.............