Slovenija

Vizjak: projekt HE Mokrice je v javnem in ne zasebnem interesu

Ljubljana, 10. 06. 2020 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
4

Projekt HE Mokrice zagotavlja protipoplavno zaščito številnim prebivalcem in zaščito kmetijskih površin, zato je v javnem in ne zasebnem interesu, je na očitke, zapisane v prijavi na protikorupcijsko komisijo, odgovoril minister za okolje Andrej Vizjak. Ker je bil pred prevzemom funkcije zadolžen za pripravo projekta do izdaje gradbenega dovoljenja, kot minister pa je investitorju olajšal pot do njega, mu očitajo, da je v konfliktu interesov.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Miro Majcen

Minister za okolje Andrej Vizjak se je odzval na prijavo, ki jo je na Komisijo za preprečevaje korupcije (KPK) zoper njega podalo Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS). Očitajo mu konflikt interesov, češ da naj bi kot minister izrabljal svoj položaj, da bi pospešil začetek gradnje HE Mokrice. Gre za projekt, za katerega je bil kot direktor brežiškega podjetja Partner zadolžen do prevzema funkcije. 

Vizjak je bil do prevzema ministrske funkcije direktor brežiškega podjetja Partner d.o.o., ki je v 100-odstotni lasti in je odvisno podjetje energetske družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), ta pa je del državne Skupine GEN. V Partnerju oz. HESS je bil osebno zadolžen za vodenje projekta HE Mokrice, konkretno za pripravo projekta do izdaje gradbenega dovoljenja.

Vizjak vse očitke zanika in prijavitelju očita nepoznavanje projekta in vloge okoljskega ministrstva pri tem. "MOP (ministrstvo za okolje in prostor) je namreč pogodbeni partner (koncedent) in sofinancer projekta gradnje HE Mokrice, ker se v okviru tega večnamenskega projekta zagotavlja tudi protipoplavna zaščita številnim prebivalcem v vplivnem področju in zaščita kmetijskih površin pred negativnimi vplivi visokih voda. Zavzemanje in ukrepanje ministra za okolje in prostor za čimprejšnjo realizacijo tega projekta, ki je v javnem in ne zasebnem interesu, je predvsem njegova pogodbena obveznost, ki izhaja iz koncesijske pogodbe (5.2.1. člen), da mora koncedent (MOP) nemudoma in brez odlašanja v okviru zakonov storiti vse, da bodo koncesionarju (HESS) izdana vsa dovoljenja in soglasja hitro in brez odlašanja," je poudaril Vizjak.

Velik del odgovora na prijavo je namenil tudi spornim določilom drugega protikoronskega paketa, s katerimi so nevladnim organizacijam (NVO) v postopkih pridobivanja gradbenega dovoljenja, v katerih se presojajo tudi vplivi na okolje, postavili pogoje, ki jih skoraj nobena ne more izpolniti. Vizjak se je na kritike odzval z obtožbami: "Finančni tokovi bodo prikazali dejanske razloge za upor in bitko NVO-jev proti pravnemu urejanju situacije. Odgovornost MOP je, da tudi to področje iz anarhičnega stanja, kjer je izsiljevanje investitorjev pred srčnim prizadevanjem za ohranjanje narave, kjer investitorji ne morejo ustvarjati novih delovnih mest, vplačevati v državni proračun (in s tem pripomoči tudi k delovanju vse družbenih sistemov kot so šolstvo, zdravstvo, sociala,…),  uredi v stanje, kjer je možna kohabitacija ohranjene narave in razvoja hkrati, kjer je možno poskrbeti za dostojnost človeškega življenja," je zapisal. 

Dodal je, da je vlogo ministra za okolje in prostor pojasnil že na zaslišanju v državnem zboru, v katerem je napovedal iskanje ravnotežja med varovanje okolja na eni in razvoja na drugi strani. In še, da so izkušnje, ki jih je pridobil v zasebnem sektorju, lahko zgolj prednost. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
10. 06. 2020 16.48
+2
Jst Sava nebi več preveč zadrževal, glede na to da vem kaj vse priteče vanjo...tudi zadrževanje voda v toplejši jugovzhodni regiji je dvoplastno..,po eni strani bi se dalo vzpostaviti namakalne sisteme, po drugi strani tako obširno zaddževanje voda povzroča prevlaženost ozračja in s tem dodatne nevšečnosti...predvsem na dolgi roki se je vlage ki ni narsvnega izvora in ima prste zraven človek..,za izogibati. Kar se tiče smotrnost državnega denarja za investicijo in potencialne elektrike niti nima smisla komentirat...ker takih posegov v okolje mimo vseh naravnih zakonitosti je člobeštvo že preveč umestilo v okolje. Naj v Afriko panele postavjo, pa prešibajo elektriko proti severu..,mi njim pa vodo speljemo...to je to!
zibertmi
10. 06. 2020 15.45
+9
ne govori o javnem interesu.v naši državi gre vse in čisto vse preko osebnega interesa,kaj bo kdo od tega imel
bergman
10. 06. 2020 15.39
+7
Po osamosvojitvi bi težko še lahko govorili o javnih interesih, ker vsi normalni ljudje v Sloveniji dobro vemo, da se vsi projekti v Sloveniji delajo bolj ali manj v zasebnem interesu političnih strank ali "posameznikov", ker v Sloveniji ni več BELO belo in ČRNO črno!! Državljani nimamo skoraj nobenega vpliva na dogajanja okoli projektov, ker o vsem tem odločanju, stojijo posamezniki in tako je tudi pri HE Mokrice in naj tale "minister" koga drugega "nateguje", ne pošten narod!!
Hasan
10. 06. 2020 14.57
+15
V javnem interesu?Ja,verjamemo!In da Sava gor teče tudi verjamemo.Vse verjamemo!Vsekakor pošten minister,član najbolj poštene stranke,ki dela vedno v javnem interesu.Da temu osebku kaj verjameš moraš biti totalno ruknjen ali pa poneumljen.Ja,lahko si strahopeten in se bojiš resnice.Tudi to je možno.