Slovenija

'Reševalci radi pomagamo življenjsko ogroženim, nismo pa taksisti!'

Kranjska Gora, 16. 01. 2020 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gorski reševalci na intervencijah nemalokrat tvegajo svojo glavo, ko rešujejo tudi takšne gornike, ki so se na avanturo podali nepripravljeni in slabo opremljeni. Miha Noč je reševalec na območju Kranjske Gore. Opozarja, da so v prvih dveh tednih letošnjega leta posredovali že štirikrat in v treh intervencijah nudili zgolj 'taksi prevoz v dolino'.

"Leto se je ravno dobro začelo in v teh 14 dneh smo v GRS Kranjska Gora opravili že štiri intervencije. Toliko jih v tem času ni bilo še nikoli. Bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da smo v treh intervencijah nudili samo taksi prevoz v dolino," je na svojem profilu na Facebooku zapisal gorski reševalec in član Gorske reševalne zveze Slovenije Miha Noč in s tem opozoril na problematiko 'neresnosti' planink in planincev, ki se podajajo v hribe nepripravljeni, neopremljeni in povsem neodgovorni.

"Enkrat iz Butinarjeve grape v Grebencu in dvakrat iz Kugijeve v Razorju. Razlogi za te intervencije so pomanjkljiva oprema (brez vrvi v Butinarjevi) ter slabe razmere v Kugijevi smeri v Razorju. Obe intervenciji v Razorju pa imata še eno skupno točko. Za obe smo klic na pomoč prejeli skoraj v istem času, to je okoli 15.30, kar pomeni uro in pol pred temo. To kaže, da mlajši rod plezalcev na turi nima nobene rezerve za primer bivaka in raje v takem primeru zaprosijo za prevoz v dolino. Obe intervenciji v Razorju sta bili izvedeni zelo na meji. Obakrat je helikopter v dolini pristal že v temi, da o tveganju pri opravljanju stenskega reševanja ne govorim," pojasnjuje Noč in dodaja: "Tako reševanje po nepotrebnem izpostavlja reševalne ekipe nevarnosti, po drugi strani pa še zaseda helikopter, zaradi česar se lahko zgodi, da ne bi mogel opraviti kakšne bolj življenjsko ogrožajoče intervencije. Reševalci radi pomagamo pomoči potrebnim, to je naše poslanstvo in način življenja, taksisti pa nismo!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S tem je znova sprožil razpravo, zakaj v Sloveniji ne zaračunavamo reševanj, kjer se izkaže, da ni šlo za nujno zadevo oziroma rešeni ni imel ustrezne opreme ali izkušenj, kar je privedlo do poškodbe. Tako so mnogi mnenja, da bi jim morali reševalci izstaviti račun, ki bi pokril sicer izredno draga reševanja, ki lahko stanejo tudi več tisoč evrov. Eni bi uvedli zavarovanja za gornike in plezalce, ki bi pokrila morebitno reševanje. A dejstvo je, da dokler ne bodo ljudje s trezno glavo odhajali v gore in prevzemali odgovornosti za svoja dejanja, se ne bo veliko spremenilo.

Gorski reševalci so lani izpeljali 603 reševalne akcije.
Gorski reševalci so lani izpeljali 603 reševalne akcije. FOTO: Matjaž Šerkezi

Lani kar 603 reševalne akcije

Iz leta v leto gorski reševalci posredujejo pogosteje. Lani so izpeljali 603 reševalne akcije (medtem ko 2018 vse leto 537), od tega 43 s smrtnim izidom (leta 2018 31). Največ nesreč je bilo na območju Bohinja, Tolmina in Bovca. Največ oseb, ki so jih reševali lani, je starih od 18 do 55 let, kar 15 je bilo mlajših od 10 let in 35 starejših od 70 let.

Če se tudi pozimi odpravljate v gore, potrebujete popolno zimsko opremo – cepin, dereze in čelado, ob obisku visokogorja tudi plazovni trojček. Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo, in odprtost planinskih koč. Več o ustrezni opremi in pripravljenosti pa v članku z naslovom Opozorila pred zimskimi obiski gora: letos v naših gorah umrlo že 41 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primzy D Mimzzy
17. 01. 2020 13.50
+1
taxikopter, evo za une k majo gnar, supr dobra tržna niša. za gorske reševalce pa če ni poškodbe se ne vzleta, če se pa pakracij zlaže da je poškodovan pa na koncu ni pa gospoda z veseljem peljat v dolino kjer ga čaka prevoz na PP in da se sprož kazenska ovadba. pa da ga na koncu oglobjo k žutega.
MENS
17. 01. 2020 09.56
+3
Zgodilo se je pred leti ko reševalci še niso imeli pomoči helikopterja! Vsa reševenja so se izvajala peš in po napornem plezanju! V severni steni Triglava sta se zaplezala dva tipa iz ene bivših republik Juge! Moj sodelavec-gorski reševalec jih je s svojo ekipo iz police nad njimi potegnil na varno! Zgodba se je potem ponovila dva meseca pozneje! Spet so jih potegnili ven na istem mestu in jim svetovali naj se raje lotevajo smeri ki bi jim bili kos! A glej ga zlomka: Čez kake tri tedne zopet klic na pomoč! Na istem mestu! Ko so ju potegnili gor - ŠOK! Bila je pač ista dvojica ki so ju že dvakrat vlekli iz stene na istem mestu! Mojemu sodelavcu se je utrgalo! Epilog: Tokrat je ta par dobil nekaj krepkih "vzgojnih" od četverice požrtvovalnih reševalcev! Hmm... reševalci so potem dobili strog opomin GRS in planinske zveze! ??? ???
Bocadillo
16. 01. 2020 21.48
+8
Nekaj let nazaj sem v gorah srečal planinko, ki je zgubljeno sedela na skali ob poti. Vprašal sem jo kaj je narobe in če rabi pomoč, pa je odgovorila da je vse v redu. Nadaljeval sem svojo pot in čez cca 45 min sem zaslišal helikopter, ki je prišel na pomoč ravno tej planinki. Na koncu se je izkazalo, da ji je postalo malo slabo in je zato ponjo prišel helikopter z Brnika z vsemi člani posadke. Presodite sami, ali je plačevanje takšnih helikopterskih posredovanj iz davkoplačevalskega denarja primerno?
setisfekšn
16. 01. 2020 20.24
+10
Če se ugotovi da ni upravičen za reševanje mu zaracunajye helikoptersko uro letenja z vsem osebjem vred!!!sploh ne vem v čem je problem!!!
ma?ipa?i
22. 01. 2020 15.44
-1
V vsakem primeru je potrebno reševanje plačati: ali iz zavarovanja v gorah, katerega premija se poravna ob plačilu letne članarine planinski zvezi ali pa oškodovanec iz lastnega žepa. Stvari morajo biti jasne in se striktno izvajati. Če pa kdo kliče taxi službo v gore, naj se zaračuna po tržni ali vsaj stroškovni ceni. Če si lahko plačajo avionsko karto, si bodo pa še helikoptersko.
schranz91
16. 01. 2020 14.37
-43
če bi to opravljali iz srca nebi take bedarije kvasili
Chon
16. 01. 2020 17.31
+11
Neumnost ni zastonj! Zaradi teh nepremišljenih "planincev" so ogrožena življenja tistih ki so resnično potrebni pomoči.
SlabaGuma
16. 01. 2020 19.27
+7
In konec koncev življenja reševalcev samih. Uvedba plačila stroškov za vse s pomanjkljivo opremo je nujna!. To bi streznilo ljudi, le nekaj bi jih plačalo pa bi bilo manj nesreč, manj intervencij in manj smrtnih žrtev. Pa še nekaj denarja bi kapnilo v proraču, mogoče za kakšen nujno potreben helikopter. Če na cesti plačaš, če nimaš obvezne opreme in pravilnih gum oz. kresničke, če hodiš ob cesti, zakaj bi bilo v gorovju drugače. Oz lahko greš brez vsega a če potrebuješ pomoč jo boš plačal. Žal v japonkah ne moreš na normalen sprehod, kaj šele v hribe!
Bocadillo
16. 01. 2020 21.36
+4
Schranz91 upam da ti bo enkrat dano videti tudi 5 metrov naprej od svojega lastnega egota in neumnosti, ki jih kvasiš.
srecnii
16. 01. 2020 14.36
+29
@apostol: Potem pa bodo prostovljec in delaj brezplačno pa boš videl in spoznal kako ljudje izkoriščajo zastonjkarstvo....1 evrov al 5 evrov za revne ljudi....reševalci tvegajo svoja življenja da take žabarje vlačjo dol.
Rade 74
16. 01. 2020 14.43
+7
slabogledam
16. 01. 2020 14.00
+19
Pa naj hodijo bosi,ni problem,taksi ni zastonj,naj plača 1000€ pa bo mir,nikoli več ne bo šel brez opreme in klical gorske. Brez veze jamrajo,to bi zakonsko lahko že zdavnaj uredili.Dvajse let že berem isto,pa tujci kampirajo in serjejo po bivakih. Res je da imamo praznoglave politike,pa če bi malo pritisnili bi bilo ža zdavnaj urejeno.
srecnii
16. 01. 2020 13.16
+26
Dva znana gorska tekača v športnih supergah, eden na Stolu, drugi na Viševniku, 1 teden nazaj. Brez derez, cepina, samo z malim tekaškim nahrbtnikom. Se vam zdi to normalno, ampak oba pa nista pozabla an FB objavit svojih pozrskih slik. Pa saj ni panike, so prišli nazaj tud brez GRS pomoči,a mpak tole je too much. Zakaj en grejo taki tečt na Šmarno goro al pa Jošt nad Kranjem. V gore se hodi s cepinom, derezam, gojzarji..
Apostol1
16. 01. 2020 12.53
-20
Pri tej temi bom še napisal samo eno. Vse pohvale osebi z vzdevkom "mislec" ker on edino res pravilno tule razmišlja . Drugače rečeno reševalec s srcem je pravi reševalec in ne reševalec z denarnico.
srecnii
16. 01. 2020 13.23
+14
Reševalci imajo tud svoje družine in stroške, a ti hodiš delat na šiht po formuli 50% časa delaš za evre, 50% pa delaš zastonj.
Apostol1
16. 01. 2020 13.51
-2
srecnii ........ Sem v penziji in s penzijo pod pragom revščine , kot osatlih 70% penzionistov , pa vseeno rade volje nakažem kakšnih 5€ tistim , ki so tega bolj potrebni kot jaz . Na enak način pa razmišlja pravi reševalec.
SlabaGuma
16. 01. 2020 19.29
+3
Še dobro, da je vzdrževanje helikoptra in nakup reševalne opreme zastonj. PA izpit za reševalca je tudi zastonj.
Bocadillo
16. 01. 2020 21.39
+0
Ja apostol, ker po koncu intervencije bi se resevalci zbrali in si enakovredno razdelili denar medse...?!
Infraping
16. 01. 2020 12.50
+6
kot vedno pravim, cepci še kar rinejo v planine
srecnii
16. 01. 2020 14.38
peT99
16. 01. 2020 12.44
+12
To, da bi bilo smiselno vsako reševanje zaračunavati lahko reče nekdo, za katerega je avantura sprehod na ljubljanski grad. Vsakemu, ki hodi v gore je jasno, kako nepredvidljivo je in kako hitro gre lahko kaj narobe. Edino, kar bi bilo smiselno na tem mestu narediti je to, da bi se sprejel nek zakon, ki bi predpisoval potrebno opremo, eventuelno tudi neko komisijo, ki bi odločala o odgovornosti, na podlagi česar bi potem ministrstvo izdajalo položnice. Tako povprek defacto zaračunavati vse intervencije je pa zgrešeno. Kljub popolni opremi, gre namreč hitro lahko kaj narobe, vreme se v gorah obrača iz minute v minuto, poškodb se ne da predvidevati...
SlabaGuma
16. 01. 2020 19.32
+4
Seveda sej to je mišljeno. Pripravljenega pohodnika ne bi doletela takšna položnica. Le japonkarje. Očitno so bili 3 od 4 rešenih japonkarji. Obvezno opremo pa je pri tem seveda potrebno definirat.
pikec50
16. 01. 2020 12.37
+24
ne vem zakaj takim ki niso opremljeni za visokogorje ne zaracunajo resevanja,,vzemite za izgled tujino....
Domendo
16. 01. 2020 12.18
-29
Kolikokrat pa kaj svoje znance in žlahto popeljejo na kredarico in malo naokrog tko za darilo. Pa policisti in vojaki niso nič drugačni. Mogoče pa ni več dovolj denarja v državi in zdaj so na udaru tisti, zarad katerih oni sploh obstajajo. Tko kot SMC stranka trobi čez bolnike, da je javno zdravstvo takšno kot je. Vam pravim socialistični komunizem.
Peter Ausy
16. 01. 2020 12.22
-2
Kr en tm
16. 01. 2020 12.27
-2
se kar nabere. Poznam pilota ki svoje pelje vsaj 2x letno.
SlabaGuma
16. 01. 2020 19.33
+2
Peter Ausy
16. 01. 2020 20.00
+2
Diegol14
16. 01. 2020 12.16
-12
Pol pa se drug šiht najdite
Rožice cvetijo
16. 01. 2020 12.01
+42
V tujini vsako reševanje računajo. Morda potem zavarovalniva kaj povrnejo, morda odvisno od primera, če si sam povzročitelj....
peT99
16. 01. 2020 11.57
-32
To, da reševalec na FB javno objavlja in ocenjuje kdo je potreben pomoči in kdo ne se mi zdi nekako sporno. Verjamem, da se tako kot pri vseh ostalih interventnih službah, dogajajo intervencije, kjer se na koncu sicer izkaže, da nebi bile potrebne, ampak je kanal komuniciranje t.j. zasebni fb račun zelo sporen, še bolj sporno pa je subjektivno ocenjevanje, kdo si pomoči zasluži in kdo ne. To so redke cvetke med reševalci, večina jih pomaga iz srca brez dodatnih objav, ali hvalisanja po gostilnah, četudi so kdaj intervencije "banalno nepotrebne" to pač zadržijo za sebe.
peT99
16. 01. 2020 12.05
-25
Me zanima, če bi prevzel odgovornost za nekoga, ki zaradi njegove izjave ne bo upal poklicati pomoči ?
Dracul Va Domni DinNou
16. 01. 2020 12.33
-7
srecnii
16. 01. 2020 13.10
+5
nekodnas
16. 01. 2020 17.24
+1
mackon08
16. 01. 2020 11.56
+48
Sem doživel da je ena ženska šla na Boč v šlapah, tisti ki ste že bili tam veste, da to ni normalno. Takšnim je treba v primeru posredovanja zaradi popškodbe zaračunati čisto vse stroške.
Dracul Va Domni DinNou
16. 01. 2020 11.10
+6
90% pametnjakovicev je tukaj, ki hribe in gore gledate samo z balkona in zahtevate placljive resevalne akcije. Jaz pa se zavedam (cetudi grem v gore vedno pripravljena) da bom mogoce kdaj potrebovala pomoc, dolocen riziko je vedno prisoten pa ce si nevem kaksen expert in nimam ravno 3000 jurjev za resevanje, spostujem prostovoljne resevalce, da ne bo pomote. 😉
Samo?lovek
16. 01. 2020 11.16
+1
Ne skrbi. Klicu na pomoč se ekipa odzove, je pa res, da je včasih prisoten rizik, da se bo kakšen "reševalec" na facebooku postavljal in oglaševal za klike. Na srečo veliko reševalcev spoštuje tudi zasebnost in se ne objavlja dogodkov reševanja v lastno promocijo temveč se pomaga, ker ljudje potrebujejo pomoč. Panični gospodični, ki je zašla s poti se je pomagalo, pohodniku, ki je ob sestopu padel na poledenelem pobočju na približno 1200 metrih tudi. Žal pa v medije danes pride vse, tudi če in ko reševalci, ki delo opravljajo vestno in brez potrebe po samohvali tega načeloma ne bi razkrivali. Bo pa pomoč vedno. Na anonimni ravni gre reči hvala ljudem, ki vlogo reševalca delajo prostovoljno in s srcem ter čutom za sočloveka. Brez subjektivne sodbe o tem kdaj pomagati ali pozneje javnih objav na temo tega, da se je nekomu nudila pomoč.
pingvinislo5
16. 01. 2020 11.29
+34
seveda obstaja vedno riziko in zato smo lahko super hvaležni reševalcem, da so pripravljeni priskočit kadarkoli na pomoč, če je kdorkoli potrebuje. a da greš plezat kugyjevo smer v razor, ki je zelo resna in dolga tura (dolg dostop, 400m smer, visoka naklonina in zelo zelo dolg sestop, kolikor niso dobre razmere za sestop nazaj v krnico - torej cca 10-12 urna tura!) , s sabo pa nimaš opreme, ki jo taka smer zahteva (štrik, kompleti, kak vijak, kak frend, klini, itd), pa je zavestno tveganje oz lahko bi temu rekel kar malomarnost! smer sem že preplezal in če razmere niso ok, se vmes zadeva postavi zelo zelo pokonci (90 stopinj)! plus da ne omenjam tega, da so pomoč klicali ob 15:30, torej so šli v smer mnogo mnogo prepozno! pri tako kratkem dnevu moraš biti ob 8h zjutraj na vstopu!
mackon08
16. 01. 2020 11.53
+34
GorskaRoža5 Jaz sem hodil v hribe, vendar primerno opremljen in pripravljen, se pravi malo preštudiraš pot in čas. Dobro so napisali oni niso taxi služba katero mi plačujemo. Upravičen apomoč naj je neplačljiva, taxi služba se pa naj plača.
Diegol14
16. 01. 2020 12.21
-3
Dracul Va Domni DinNou
16. 01. 2020 12.51
-8
Humar je bil razred zase, malo je izzival posvoje, ze s tem ko je na zahtevne ture zadnja leta hodil sam.
srecnii
16. 01. 2020 13.10
-3
Če greš s popolno opremo v hribe te pa res nima kaj skrbet, da bi plačal reševanje.
strupenakamilca
16. 01. 2020 11.01
+45
Mene kot kar pogostega planinca in hribolazca grozno jezijo ljudje, ki gredo dvakrat na leto v hribe, potem pa bi šli sedajle v teh razmerah lezti gor na dvotisočake, da bi se lahko na instagramu pokazali česa so sposobni. Vem da se povsod lahko vsakomur pripeti nesreča, a izzivati in podcenjevati razmere pa vseeno ni zdravo.
pepe007
16. 01. 2020 10.46
+26
Ljudem je treba pomagati, če zaprosijo za pomoč. Vsako storitev pa je tudi treba plačati. Tu je neumno govoriti o tem, če je storitev potrebna zaradi "lastne" krivde nekoga. Vsa reševanja v gorah so izključno po lastni krivdi nekoga. Tam planinci ne živimo in smo po lastni "krivdi" šli tja. Če bi obstajali ceniki, bi se pojavili zavarovalniški produkti, kjer bi lahko tveganje visokih stroškov razdelili na daljše obdobje. Pa še zavarovalnice bi služile. Nič narobe. Zavarovalnica bi storitev plačala, potem pa bi se zavarovanec bodel z zavarovalnico, če ni bil po zavarovalniških pogojih nepremišljen. Kdor pa se za zavarovanje ne bi odločil, pa bi pač plačal sam. Tudi, če ga rukne infarkt. Zame je logično, da ZZZS omeji območje javne službe na tisto območje in aktivnosti, kjer pokrije 99,999 zavarovancev in s tem večini omogoči lažji dostop do storitev. Denarja zmeraj zmanjka.