Črna kronika

Kanin: Reševalci iz jame uspešno rešili poškodovanega 33-letnika

Trbiž, 06. 08. 2018 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ti.Š. / N.J. / STA / T.M.
Komentarji
7

Jamarski reševalci so iz jame na italijanski strani Kanina uspešno rešili ujetega tržaškega jamarja. Pri reševanju je sodelovala tudi ekipa za miniranje - ker so nekateri jamski prehodi za nosila preozki, so morali jamske ožine namreč razširiti z eksplozivom. 33-letnik, ki ima hudo poškodovane roke in rebra, zdaj čaka na helikopterski prevoz v bolnišnico.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Jamarja rešili
    02:43
    Iz SVETA: Jamarja rešili
  • Iz 24UR: Uspešno reševanje
    02:31
    Iz 24UR: Uspešno reševanje

33-letni tržaški jamar Stefano Guarniero, ki se je v soboto popoldne poškodoval po padcu v jami pod vrhom Kanina na italijanski strani, so jamarski reševalci po zahtevni operaciji uspešno rešili. Kot na spletni strani poroča Primorski dnevnik, so ga iz jame izvlekli ob 12.35.

Na izhodu iz jame so Guarniero pričakali tudi družinski člani.  Ponesrečenca bodo zdaj s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v Videm ali v italijanski Tolmeč.

Reševanje se je sicer nekoliko zavleklo. Izkazalo se je namreč, da so nekateri prehodi za nosila preozki, zaradi česar jih morajo razzširiti z eksplozivom, je poročal Primorski dnevnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jamarski reševalci - sodeluje jih 116 iz celotne Italije - so z zahtevno reševalno akcijo pričeli ob 5.40. Po tem, ko je morala posebna ekipa jamarskih reševalcev iz Umbrije namestiti še nekaj eksploziva, pa je reševanje ponesrečenega nato potekalo brez težav, poroča RaiNews.it.

Ko so razširili prehode, so dopoldne s poškodovanim jamarjem na nosilih reševalci prišli tudi čez kritično točko podzemnega slapa, od izhoda iz jame oddaljeno štirideset metrov.
Dve noči v jami, v reševanje vključeni tudi slovenski reševalci

Ker se je širjenje jamskih ožin zavleklo, so Guarniero in reševalci dve noči preživeli v jami.

Ponesrečeni 33-letni jamar ni v smrtni nevarnosti, njegovo stanje je stabilno, ima pa hudo poškodovane roke in rebra.

Do ponesrečenca se je v soboto prvi prebil slovenski zdravnik in jamarski

Maks Merela, namestnik vodje Jamarske reševalne službe, je povedal, da je samo reševanje zahtevno, saj je jama zelo ozka, do izhoda iz nje vodi več ožin.

reševalec Rok Stopar. "Ta je bil s ponesrečencem do poznega večera, ko ga je zamenjal drug zdravnik," je za 24ur.com pojasnil vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek. Po njegovih besedah je bila pravzaprav velika sreča oziroma naključje, da so bili slovenski reševalci v času nesreče v bližini. Te dni na slovenski strani Kanina namreč poteka raziskovalni tabor jamarskih reševalcev.

Po zdravnika so italijanski reševalci prišli s helikopterjem, kraj nesreče je po besedah Zakrajška od tabora oddaljen 10 minut. Pri reševanju pa sta sodelovala tudi dva slovenska jamarska reševalca, predvsem pri opremi in dostopu do poškodovanca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tržaški jamar je na območju Kaninskih podov, skupaj še s tremi prijatelji raziskoval lani odkrito jamo z izjemno težkim dostopom v steni na 200-metrski globini. Medtem je padel okoli 20 metrov globoko.

Kaninski podi na nadmorski višini približno 2200 metrov so znani po svojem bogatem in globokem podzemnem svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frigo
06. 08. 2018 10.57
-29
Jaz bi mu dal položnico da pokrije vse stroške
Lajnaa
06. 08. 2018 11.20
+9
Predlagam ukinitev brezplačnega zdravljenja akoholikom.
trollolll
06. 08. 2018 15.46
-1
da ne govorimo o kadilcih.... pa kolko kolesarjev letno se polomi... motoristi.... z autom prehitro pa nesreca... bolniska? pff... sam si placej.. mentaliteta na psu.
FIGEC
06. 08. 2018 10.12
-27
Ne razumem, kajkurca lezejo v jame in nam tirajo gor stroške za take posege...
Stipe Mesi?
06. 08. 2018 10.27
+54
Ne razumes? Ce bi vsi razmisljali kot ti potem danes recimo nebi niti elektrike imeli. Ker zakaj hudica bi blo treba nekaj raziskovat, ce se lahko ob tem ubijes in naredis stroske drugim.
janezov uč
06. 08. 2018 12.02
+18
roko na srce, v tisti jami po moje ni nič takega, kar bi človeštvo obogatilo, se pa strinjam, da je elektrika bolj praktična od bakel.
anamarija
06. 08. 2018 09.28
+86
Naj bo to zgodba s srečnim koncem za vse udeležene!