Slovenija

Rešimo Muro - evropsko Amazonko

Ljubljana, 09. 05. 2018 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
6

Mura je naša evropska Amazonka. Ne le Prekmurci tudi drugi prebivalci Slovenije želijo, da tako ostane tudi v prihodnosti. Številna društva in pripadniki Civilne iniciative Rešimo Muro so zbrali 77.000 podpisov proti gradnji hidroelektrarn. Podpise so predali v državnem zboru in na ministrstvu za okolje. Kljub množični podpori se počutijo spregledani.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dosje: rešimo Muro
    06:17
    Iz SVETA: Dosje: rešimo Muro
  • Iz SVETA: Kje na Muri so načrtovane hidroelektrarne?
    01:01
    Iz SVETA: Kje na Muri so načrtovane hidroelektrarne?

Hidroelektrarne sodijo med obnovljive vire energij, vendar strokovnjaki opozarjajo, da je dejansko obnovljiva le voda. V svetu je vse več nevladnih organizacij, ki opozarjajo, da tudi hidroelektrarne trajno uničujejo okolje. V Prekmurju pa so poleg živali s postavitvijo hidroelektrarn lahko ogroženi tudi naravni vodni viri, ki jih uporabljajo prebivalci.

V Prekmurju pa so poleg živali s postavitvijo hidroelektrarn lahko ogroženi tudi naravni vodni viri, ki jih uporabljajo prebivalci.
V Prekmurju pa so poleg živali s postavitvijo hidroelektrarn lahko ogroženi tudi naravni vodni viri, ki jih uporabljajo prebivalci. FOTO: iStock

Tuji investitorji tudi načrtujejo postavitev skoraj 3000 jezov za nove hidroelektrarne na še zadnjih nepozidanih balkanskih rekah vse od Slovenije do Grčije.

Energetski megaprojekti kot so TEŠ 6 ali nekoč drugi blok nuklearke omogočajo, da na borzi kupujemo cenejšo elektriko. To je del naše energetske nacionalne varnosti.  Ali res potrebujemo več elektrike? Kaj, če bi razmišljali drugače - kako lahko postanemo energetsko manj potratni. Zakaj namesto vlaganja v megaprojekte ne bi vlagali v življenja ljudi. Poleg boljših načinov uporabe energije bi lahko tudi razmišljali o lokalni električni samooskrbi. To idejo so izvedli že pred leti v sosednji Avstriji.

Nenazadnje bi morala biti Mura magnet za obiskovalce. Lani jih je bilo na Otoku ljubezni več kot 50.000. Borba za Muro traja še iz časov Jugoslavije. Že takrat so želeli na njej postaviti devet hidroelektrarn.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
10. 05. 2018 15.31
+2
S čolnom iz Avstrije do Hrvaške, enkratno.
Transformerji
10. 05. 2018 13.11
+1
Jasno, da ste preslišani - saj se še za meje niso dogovorili! Koga od njih pa v resnici briga Mura kot Amazonka? Verjetno še o Amazonki nimajo pojma!
KladivoSi
10. 05. 2018 09.25
+4
Se vidi iz katerih casov je nasa politika, grozno kratkovidni ljudje, ki so osredotoceni le na lasten zep. Sem definitivno proti tem hidroelektrarnam na Muri. Prihodnost je v vetru in solarni energiji, tale zgreseni tes6 pa predelat v visokotehnolosko sezigalnico odpadkov zraven pa postavi center za reciklazo plastike in ostalih odpadnih suruvin. Kar je vsekakor prihodnost, gre za napredno gospodarstvo,.. kjer lahko predelas odpad v energijo, s tem pa ustvaris novo surovino, katero se lahko v gospudarstvu predela v nov produkt. Ne pa, da se odpadki kupicijo na kupih, kupujemo pa drage suruvine in prodajamo podjetja ker so premajhna, da bi dobila surovine po kunkorencnih cenah. Hidroelektrarne so drage investici z relativno majhnim izkupickom energije, Slovenija mora na referendum, ce bodo nasi pacjenti v parlamentu sanjali o tem!!!
bud00
09. 05. 2018 19.39
+4
Ko bo do tega otoka ljubezni kaj več kot gozdna cesta kjer se dva avta komaj srečata. Ko bo tam kakšen urejen parking, kaj več kot kolibe, ki so zbite skupaj. Otroška igrišča so od poznega poletja do pomladi v blatu, mlin pa komaj da plava. Vse se pa ob 17 že zapre. Pa ne meni o turizmu tam. Mogoče je to turizem za kakšne skvotarje.
Karantanija
10. 05. 2018 13.13
+3
Pa tudi Babičev mlin na muri ... okolica neurejena, gostje pa nezaželeni in preganjani ....
intel1
09. 05. 2018 19.27
-11
ka ta reka kot reka unicit jo