Slovenija

'Rešitev je v napornejši, a dolgoročno bolj učinkoviti poti'

Ljubljana, 27. 05. 2019 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Gre za spopad med željo po tiraniji manjšine, ki jo predstavlja birokratska in politična elita, in odločnostjo državljanov, da se jim ne krati svobodne odločitve in odvzema odgovornosti za odločitve, ki zadevajo izključno njih same," je glede uvedbe enotne embalaže kritična Tanja Porčnik.

Potem ko naj bi Slovenija prihodnje leto uvedla enotno embalažo za tobačne izdelke, dvomi o njeni učinkovitosti ne pojenjajo. Čeprav nekatere države, ki so omenjeno uredbo že uvedle in jo že nekaj let prakticirajo, trdijo, da je prinesla pričakovane rezultate, pa druge priznavajo, da rezultati niso zadovoljivi in celo razmišljajo o njeni ukinitvi. 

Odvajanje od kajenja
Odvajanje od kajenja FOTO: Thinkstock

Da enotna embalaža ni prinesla želenih učinkov je namreč že pred časom priznala francoska ministrica za zdravje Agnès Buzyn. "Ko sem pripravljala načrt v povezavi z bojem proti raku za leta 2014–2019, sem si le stežka priborila pravico, da vanj vključim poglavje o boju proti kajenju. Po arbitražah na najvišji stopnji sem dosegla to, čemur smo pozneje rekli državni program za zmanjšanje kajenja, ki ga podpira Marisol Touraine in v katerem smo jasno določili, da bomo uvedli enotno embalažo, ne pa zvišali cene tobaka. Vendar vemo, da enotna embalaža ne bo povzročila, da bodo kadilci prenehali kaditi. Njen edini namen je, da bi v očeh mladih, ki bi morda pričeli kaditi in ki so zelo dovzetni za blagovne znamke in podobo, ki jo te sporočajo, zmanjšali oglasno vrednost tobaka. Žal se je leta 2016 uradna prodaja cigaret v Franciji povečala: enotna embalaža torej ni povzročila upada uradne prodaje cigaret. Ker nimamo izdelane tipologije tistih oseb, ki še vedno kadijo, ne vemo, ali je enotna embalaža učinkovito pripomogla k temu, da mladi ne bi pričeli kaditi. V povezavi s tem še čakam podatke centrov za spremljanje," je povedala in dodala:"Takrat sem se obupano borila za povišanje cene tobaka in proti uvedbi nevtralnega zavojčka. Arbitraže pa so odločile drugače. Sedaj, ko sem ministrica, pa sem navdušena, da se lahko borim za predlog, v katerega resnično verjamem."

A dejstvo je, da na svetu zaradi kajenja in izpostavljenosti cigaretnemu dimu ogromno ljudi zboli za pljučnim rakom, številni med njimi tudi umrejo. Kaj torej narediti, da zmanjšamo trend kajenja, predvsem med mladimi. Kaj lahko še storimo, če uvedba enotne embalaže za tobačne izdelke ne prinaša želenih rezultatov?

Uvedba e-cigarete se ni izkazala za učinkovito rešitev.
Uvedba e-cigarete se ni izkazala za učinkovito rešitev. FOTO: AP

Ena izmed možnosti, ki je na trgu že kar nekaj časa in s katero so tudi želeli zmanjšati število aktivnih kadilcev, je elektronska cigareta. Kajenje elektronskih cigaret je postalo izjemno priljubljeno predvsem med najstniki, so pokazale raziskave v ZDA. A kmalu se je pokazalo, da le-te niso tako nedolžne kot so sprva mislili. Znanstveniki so v pari več elektronskih cigaret odkrili številne rakotvorne snovi, kot sta formaldehid in etanal, količina formaldehida v pari e-cigaret pa je desetkrat večja kot v dimu običajnih cigaret. Na škodljivost elektronskih cigaret je opozarjala tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je že pred leti pozvala države, naj prepovejo prodajo e-cigaret mladoletnim in posvarila, da so nevarne za mlade in še nerojene otroke. Uvedba e-cigaret se je tako izkazala za neuspešno. Se uvedbi enotne embalaže obeta ista usoda?

Gre za zelo kompleksno tematiko, pravijo v poslanski skupini SD in dodajajo, da se na prvi pogled namreč zdi, da tukaj ’trčita’ dva interesa, in sicer finančni (polnjenje državne blagajne s trošarinami) in zdravstveni (zmanjšati rabo tobačnih izdelkov in zmanjšati vpliv, ki jo ta prinaša). "V Poslanski skupini Socialnih demokratov smo prepričani, da je treba pri tej vsebini slediti slednjemu, torej zdravstvenemu. Je pa nemogoče, brez izračunov in relevatnih analiz, tudi na podlagi praks drugih držav EU, čez palec ocenjevati, kateri ukrepi bi bili lahko učinkoviti," so sporočili in dodali, da so prepričani, da se zgolj z restrikcijami ne bo doseglo večjega upada rabe tobačnih izdelkov. Prav tako tudi menijo, "da je ključ rešitev v sicer 'napornejši', a dolgoročno bolj učinkoviti poti - v preventivi in ozaveščanju, predvsem mladih. Zato bi po našem mnenju več zbranega denarja iz naslova trošarin bilo smiselno porabiti prav za programe, ki podpirajo aktivnosti preventive in ozaveščanja."

"Politika enotne embalaže je Frankenstein zavit v kvazi-moralni plašč paternalizma," pa meni Tanja Porčnik, direktorica Visio Instituta. "Tako izrojena in proračunu škodljiva javna politika lahko nastane samo na zelniku peščice odraslih oseb, ki, ko postanejo birokrati ali politiki, želijo drugim odraslim osebam vsiljevati svoj življenjski stil s tem, da jim omejujejo ali odvzemajo svobodo odločanja v primerih, ko življenjske navade in razvade imajo vpliv izključno na njihovo telo. Tukaj gre za spopad med željo po tiraniji manjšine, ki jo predstavlja birokratska in politična elita, in odločnostjo državljanov, da se jim ne krati svobodne odločitve in odvzema odgovornosti za odločitve, ki zadevajo izključno njih same," je kritična.

Da je kajenje nevarno in ga je treba zmanjšati, se strinja tudi Anže Šarabon z Inštituta za svodobno kritiko Libertas. A kot pravi, bi morala država, namesto da želi implementirati enotno embalažo, več dati na izobraževanje in preventivo. "Pomembno je, da mi izobrazimo ljudi, predvsem mlade, o nevarnostih kajenja. Enotna embalaža po podatkih, ki jih imamo nima nekih vplivov," pojasnjuje in dodaja: "Alternativa je več izobraževanja."

In kaj menite vi?

Anketa Arhiv
Kaj bi bila alternativa enotni embalaži tobačnih izdelkov?
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gekados
28. 05. 2019 20.54
+0
Popolnoma napacno misljenje, res je, zakaj bi jim jemali pravice, bi jih pa morali udariti po zepu, ko se jih zdravi zaradi bolezni povezanimi z kajenjem
BUONcaffee
28. 05. 2019 15.49
+5
Ne vem zakaj vsi tej ukrepi proti kadilcem?????
Transformerji
28. 05. 2019 12.18
+0
Vam bom povedal, bedaki, kaj je najbolj dolgoročno koristno, če hočete odvaditi državljane kajenja, pa pitja.... ne vem kaj bi napisal, saj s trošarino živimo tudi vas. Pa poglejmo: če bi bili vsi enakovredni in enakopravni, vsi bi imeli enake dobrine na razpolago, nihče se ne bi za nič sekiral - to je dežela NIJE. Sam zvijam cigarete, sem že zdavnaj seštel letni strošek in ugotovil, da bi si s tem denarjem lahko privoščil 5 dni morja, če bi se prenesel telepatsko. Je pa res, da najbolj kadijo že narejene cigarete tisti, ki živijo od socialne pomoči. Če želite naslove teh ljudi, mi rezervirajte velik prostor.
Apostol1
28. 05. 2019 12.01
+1
Sam kadim le občasno in to nikoli cigaret ampak ali cigare ali cigarilose ali pa pipo in to enkrat ali dvakrat letno po 3-4 dni , vendar moram pa priznati ,da tiste ogabne slike vseeno imajo ne učinek vsaj kar se mene tiče , ker morda ravno zato ker kadim res redko. Tisti ,ki pa kadijo redno pa imajo vsaj do sedaj sem videl že veliko prijateljev ki so to nabavili in to je enotna embalaža ,ker sem dobil občutek ,da jim ravno tako vsaj malo seže do srca kakšna ogabna slika , vseeno pa ne zaleže toliko ,da bi nehali kaditi in zato po mojem enotne embalaža ne bo prinesla nič novega , jaz bom še vedno občasno kadil , redni kadilci bodo pa že tako imajo enotno embalažo. E- cigarete so pa morda res še slabše kot pa navadne , Da se še razpredati o tem kako so kadili tudi 90 letniki samo to to je povsem druga debata. Sem pa kar se kajenja tiče najbolj zadovoljen ,da se v javnih prostorih ne kadi , to se mi zdi kar se kajenja tiče največja pridobitev.
piu
27. 05. 2019 19.07
+6
lewaki te ozdravijo z trošarinami..........
trdovrat
27. 05. 2019 20.02
+0
Določene tipe, ki preveč piu-ckajo, ne ozdravi niti vaški šintar!