Slovenija

Resničnostni šov, ki naj bi mlade navdušil za vojaški poklic

Ljubljana, 18. 10. 2023 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrstvo za obrambo bo prihodnje leto posnelo dokumentarno resničnostno serijo, s katero želi mlade navdušiti za možnost sodelovanja s Slovensko vojsko ter jim omogočiti vpogled v raznolikost teh poklicev in nalog. Prejeli so dve ponudbi, na koncu pa je posel dobilo podjetje nekdanjega pripadnika Enote za specialna delovanja Slovenske vojske Luke Zorenča.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vojaški resničnostni šov
    04:45
    Iz 24UR ZVEČER: Vojaški resničnostni šov
  • Iz 24UR: Prvi vojaški resničnostni šov
    03:09
    Iz 24UR: Prvi vojaški resničnostni šov

"Osrednje vodilo celotne serije je predstaviti proces usposabljanja in izgradnje vojaka SV, ki temelji na prostovoljnem služenju vojaškega roka in usposabljanju posebnih enot. Na ta način se obenem popularizira poklice v Slovenski vojski in približa poslanstvo in vrednote njenih pripadnic in pripadnikov," so v povabilu k oddaji ponudb za izvedbo javnega naročila konec avgusta zapisali na Morsu. 

Pojasnili so, da je namen projekta z delovnim naslovom "Vojak v akciji" spodbujanje zanimanja za vojaški poklic in posledično promocija zaposlovanja v Slovenski vojski. 

Serija, namenjena gledalcem med 16 in 30 let, bi obsegala najmanj deset epizod, dolgih med 40 in 45 minut. Temeljila bi na pozitivni tekmovalnosti in doseganju ciljev. Skozi posamezne serije bi napredovali in se ustrezno razvijali le najboljši udeleženci. Na koncu bi zmagal najbolj pripravljen, usposobljen, iznajdljiv, trden in discipliniran vojak. 

"Služila bi kot izobraževalno in promocijsko orodje za predstavitev poklica vojaka in bo primerna za predvajanje tako na televiziji kot na digitalnih platformah in družbenih omrežjih. Vsebina bo prilagojena interesom in potrebam mladih ter jih spodbujala k razmisleku o možnostih služenja vojaškega poklica oziroma sodelovanja s Slovensko vojsko," so še dodali na Morsu. 

Serijo, ki bo predstavljala dejanski način usposabljanja v Slovenski vojski, življenje vojakov in njihov vsakdan, obvladovanje vojaških veščin, delovanje v stresnih situacijah, voditeljstvo, organiziranost in disciplino, preživetje v naravi, nudenje prve pomoči ter pomen fizične pripravljenosti, bi gledalci lahko spremljali septembra, oktobra in novembra prihodnje leto. 

Eden od ciljev nove serije je mlade navdušiti za možnost sodelovanja s Slovensko vojsko ter jim omogočiti vpogled v raznolikost poklicev in nalog v SV.
Eden od ciljev nove serije je mlade navdušiti za možnost sodelovanja s Slovensko vojsko ter jim omogočiti vpogled v raznolikost poklicev in nalog v SV. FOTO: Damjan Žibert

Posel dobilo podjetje Ris Akademija

Po poročanju Večera so na ministrstvu v zvezi s tem prejeli dve ponudbi – prvo, v vrednosti 777 tisoč evrov, sta oddali ljubljanski družbi Sme in Multimedijske storitve Jan Kok. A Mors je ugotovil, da nobena od njiju ni predložila zahtevanega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, zahtevanih referenčnih potrdil ali dokazila, iz katerega bi bilo razvidno, da se bo serija prikazovala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom. Zato je bila njuna ponudba označena kot nedopustna in izločena iz nadaljnje obravnave. 

Drugo ponudbo, ki jo je Mors po dopolnitvi tudi sprejel, pa je oddala družba Akademija Ris iz Zagradca pri Grosupljem. Večer poroča, da je vredna 1,9 milijona evrov, pojavili so se tudi očitki, da gre  za podjetje v stoodstotni lasti Luke Zorenča, ki je brez zaposlenih in brez prometa.  

Zorenč očitke zavrača 

Zorenč, sicer nekdanji pripadnik Enote za specialna delovanja Slovenske vojske, ki ima za seboj obširne izkušnje in podrobno poznavanje vojaškega poklica, je v odgovoru pojasnil, da številka 1,9 milijona evrov ne drži. 

"V ceno 1.597.870 evrov je vključena predprodukcija, produkcija serije, produkcija selekcije, postprodukcija in ekstenzivna marketinška dejavnost. Produkcija 10 delov serije je izjemno obsežna, prav tako je tehnično zahtevna izvedba selekcije. V ceno so vključene tudi avtorske pravice produkcije celotne sezone, zasnovane na moji knjigi. Za predvajanje na televiziji in objave na spletnih straneh imamo sklenjeno pismo o nameri, kjer nastopamo kot zunanji izvajalci, pogodb v razpisni fazi ni mogoče sklepati, te nameravamo na podlagi tega pisma ob koncu morebitno uspešnega razpisnega procesa," je pojasnil.

Odkar je zapustil Slovensko vojsko, se ukvarja z različnimi načini popularizacije vojaških veščin in poklica. O svojih izkušnjah je napisal knjigo Ris, ki je bila natisnjena v angleščini in slovenščini v skupaj šestih natisih in ponatisih ter prodana v več kot 5500 izvodih. Po knjigi je tudi zasnovana serija, ponujena v razpisu. 

Na podlagi svojih izkušenj iz specialnih sil že več let izvaja kompleksne tečaje napredne medicine in preživetja v naravi. Del teh tečajev in dogodkov je tudi medijska ekipa, ki producira epizodne serije.  

"V razpisu skupaj s podizvajalci izpolnjujemo vse zahtevane reference, kar je potrdila tudi razpisna komisija. Kot zahteva razpis, so bile naše oddaje predvajane na največjih komercialnih televizijah, glavni nastopajoči pa imajo skupaj več desetletij izkušenj najzahtevnejših profilov v vojaškem poklicu. Akademija Ris d.o.o. je naravna progresija mojega s.p.-ja, s katerim sem posloval dolga leta. Ustanovljen je z lastnim kapitalom oziroma z mojimi osebnimi prihranki, od koder izvira tudi bančna garancija. Podjetje Akademija Ris d.o.o. ni brez zaposlenih, pogodbeno pa že več let sodelujem s številnimi sodelavci z izkušnjami iz medijskega in vojaškega področja," je še povedal.

Mors: Zaradi zmanjšanja proračunskih sredstev smo se odrekli neprednostnim projektom

Iz Morsa so sporočili, da si z različnimi oglaševalskimi in komunikacijskimi pristopi, spremembo zakonodaje ter drugimi ukrepi na področju zaposlovanja že več let prizadevajo povečati zanimanje mladih od 16 do 30 let za različne oblike sodelovanja s Slovensko vojsko. 

V prihodnjih treh letih tudi pričakujejo večji naravni odliv kadra zaradi upokojevanja, zato bo promocija vojaškega poklica in zaposlovanja mladih v prihodnje bistvena za zagotavljanje dovolj velikega števila pripadnikov za opravljanje različnih nalog ob vedno novih varnostnih izzivih.

"Serija bo torej namenjena mladim oziroma tistemu delu državljanov in državljank, ki se bodo v prihodnje želeli zaposliti v Slovenski vojski, se pridružiti pogodbeni rezervni sestavi Slovenske vojske, ki se bodo odločili za prostovoljno služenje vojaškega roka ali bi se pridružili vojaškim taborom, ki jih vsako leto organiziramo za mlade, in se želijo preizkusiti v vojaškem življenju," so zapisali.

Zatrdili so tudi, da bodo v okviru novih finančnih načrtov za leti 2024 in 2025 kljub zmanjšanju proračunskih sredstev za 207 milijonov evrov zagotavljali nadaljnjo modernizacijo in razvoj Slovenske vojske, med glavnimi projekti pa je tudi pridobivanje kadra. Zaradi zmanjšanja proračunskih sredstev so se, pravijo, odrekli nekaterim projektom, ki trenutno niso prednostni. "Dejstvo je, da ob vlaganju v modernizacijo Slovenske vojske in nabavo sodobne sofisticirane vojaške opreme potrebujemo tudi nov mlajši kader, ki bo to opremo v prihodnosti upravljal in hkrati zagotavljal ustrezno pripravljenost Slovenske vojske tako za delovanje v miru kot tudi pri obrambi domovine."

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
19. 10. 2023 11.41
+3
Tale "obrambni minister" komedijant je pa pokvarjen bolj, ko si mislimo. Si bodo 2 miljončka razdelili muri, komedijant, oni "specialc" in še en' prijatelj od "specialca".
GibbsNCIS
19. 10. 2023 11.17
+4
in kaj dobi zmagovalec? šiht z minimalno plačo?
petb
19. 10. 2023 11.25
+1
Do sedaj so rekordne plače izplačali v vojski, tudi do 27.500 eur. In, ali bodo pokazali kako izgleda, če te položijo v krsto, ali tudi, kako streljaš na druge.
GibbsNCIS
19. 10. 2023 11.47
+4
isto bo k tista kmetija....tm se delajo norca iz kmeta tle so bodo pa iz vojaka...
Skinwalker
19. 10. 2023 09.40
+2
ZAKAJ ŽE....
ActiveR
19. 10. 2023 09.01
+3
Na portalu neplačniki je Akademija Ris d.o.o. brez denarja, tudi v preteklih letih ni prometa. FURS bi moral preveriti kako je z zaposlitvijo lastnika podjetja, saj le-ta mora biti zaposlen, če pa je drugje bi moral imeti najmanj poslovodsko pogodbo. Skratka s takšnimi firmami posluje naša država! Šarec odstopi, ti 'vaški tatič'
Stane Adami?
19. 10. 2023 08.58
+4
2 miljona svojemu prijatelju, kateri je podjetje ustanovil tik pred zdajci. KRIMINAL:
Rock8
19. 10. 2023 08.51
+1
JanezNovakJohn
19. 10. 2023 08.45
-4
Mislim da je to ena boljših potez.
JanezNovakJohn
19. 10. 2023 08.47
-3
Le dvo namembnost vojske je potrebno bolj poudariti in začeti izvajati. Sicer pa: "bravo Šarec"!
Slavko BabIč
19. 10. 2023 08.35
+6
Šarko odstopi, zdej pa lohk res vržeš puško v koruzo - za ta denar bi lahko zgradili 8 hiš za poplavljence- bandda.
Slavko BabIč
19. 10. 2023 08.33
+4
kam gre davkoplačevalski denar......namesto za poplave
jodr
19. 10. 2023 08.12
+3
Vohunček muri tudi sodeluje...
GibbsNCIS
18. 10. 2023 21.58
+7
1,9 mio eur za eno komedijo....eni se ne zavedajo da so eni ljudje v sloveniji ostali brez hiše...
ZIPPO
18. 10. 2023 21.52
+8
Ta ideja za snemanje tega filma in neupravičeno in nezakonito izplačilo 1,95 milijona eur Šarčev emu kolegu, je v trenutnih razmerah v Sloveniji KLAFUTA V OBRAZ SLOVENSKEMU NARODU.
txoxnxy
18. 10. 2023 21.39
+6
Na voju že eno leto prej.
nopino
18. 10. 2023 21.39
+4
Šarec, a ti se je totalno sfuzalo, si pa večji otročiček kot tvoj predhodnik. Oba pa obožujeta vojaške igrice. Groza kaj vse Slovenija hrani.
baubax
18. 10. 2023 21.36
+6
Še kenlarja teško dobiš kje boš dobil vojka !!!
Ivar The Boneless
18. 10. 2023 21.34
+3
A za pobijanje te lahko kdo navduši?
loso
18. 10. 2023 21.33
+4
....,mislim res,nehajte z tem nasiljem!Pa to je na stopnji otroka…,kdo si lahko kaj takega sploh dovoli…,ma to je neverjetno…!Bruh
Artechh
18. 10. 2023 21.14
+6
noben se noce jit teh vasih vojn, se posebi ne sedaj ko bo pocilo
slovenc4321
18. 10. 2023 21.13
+5
najbolje bi bilo da gre vojska v srednje sole predstaviti poklic in stem povabiti ljudi k prikljucitvi ne pa snemanje resnicnostnega sova. Poleg tega se na resnicnostni sov vedno prijavljajo le ljudje zeljni slave.
tirolec
18. 10. 2023 20.47
+13
Komedijant bo trošil davkoplačevalski denar za resničnostni šov. Medtem, ko množice otrok nima zdravnika, nimajo redne dnevne prehrane, mnogi z redkimi bolezni "fehtajo" preko 1919...upokojenci mnogi še vedno živijo, da preživijo ob konzervi za psa ali mačka....Množice so pahnjene v vedno večjo revščino, po drugi strani si mnogi Slovenci kupujejo večmilijonska stanovanja, Šarec pa želi biti glavna zvezda šova, ki bo na koncu več kot dva milijona....NA naš račun!? Vlada RS odstopite danes, ne jutri!