Slovenija

Računsko sodišče petim strankam izdalo mnenje s pridržkom

Ljubljana, 28. 03. 2019 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Računsko sodišče je preverjalo financiranje strank za lanskoletno volilno kampanjo in petim – SDS, LMŠ, NSi, DeSUS in SNS – izreklo mnenje s pridržkom. Ugotovili so tudi, da so stranke na tokratnih volitvah za kampanjo namenile precej več denarja kot na prejšnjih, posebej večje stranke, ki pa so pri porabi vseeno ostale v zakonsko dovoljenih mejah.

Računsko sodišče je preverjalo financiranje strank v predvolilni kampanji in petim strankam – SDS, LMŠ, NSi, DeSUS in SNS – izreklo mnenje s pridržkom. Ostale, tudi SLS in Piratski, ki se v parlament nista uvrstili, so dobili pozitivno mnenje tako pri pregledu pravilnosti poročanju kot pri pregledu pravilnosti poslovanja.

Kot je za STA povedal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel so v reviziji ugotovili, da so stranke na tokratnih volitvah za kampanjo namenile precej več denarja kot na prejšnjih, posebej večje stranke, ki pa so pri porabi vseeno ostale v zakonsko dovoljenih mejah. Večino sredstev za kampanjo so prenakazale s svojega rednega računa.

Podobne kršitve kot v preteklih letih

Po besedah Vesela so v reviziji ugotovili, da so stranke na tokratnih volitvah za kampanjo namenile precej več denarja kot na prejšnjih, posebej večje stranke, ki pa so pri porabi vseeno ostale v zakonsko dovoljenih mejah. Večino sredstev za kampanjo so prenakazale s svojega rednega računa.

Pri reviziji so zaznali podobne kršitve kot med preteklimi kampanjami. Kakšnih res velikih kršitev ni bilo, so pa zaznali kar nekaj prekrškov, za katere je računsko sodišče po zakonu dolžno vložiti obdolžilne predloge, je za STA še povedal Vesel. To tudi nameravajo storiti.

"Še vedno imajo stranke precej dilem, kateri stroški so stroški volilne kampanje, ki so povrnjeni iz proračuna. Pogosto skušajo kot stroške volilne kampanje prikazati stroške rednega poslovanja stranke, čemur pa računsko sodišče ne more slediti. Velike težave so tudi s t. i. brezplačnimi storitvami oziroma izrednimi popusti predvsem lokalnih skupnosti (oglaševanje v občinskih glasilih, plakatiranje ipd.) in drugimi oblikami prispevkov pravnih oseb, ki jih je treba prikazati kot strošek," je dve najpogostejši nepravilnosti za STA navedel Vesel. Računsko sodišče bo zato predlagalo nekaj sprememb zakona o volilni in referendumski kampanji ter zakona o političnih strankah.

Po besedah Vesela so sicer v reviziji ugotovili, da so stranke na tokratnih volitvah za kampanjo namenile precej več denarja kot na prejšnjih, posebej večje stranke, ki pa so pri porabi vseeno ostale v mejah, ki jih dovoljuje zakon. Pri tem so večino sredstev za kampanjo prenakazale s svojega rednega računa.

Stranke, ki jim je računsko sodišče izdalo mnenje s pridržkom

SDS na večer volitev.
SDS na večer volitev. FOTO: Damjan Žibert

Slovenska demokratska stranka – SDS

Mnenje s pridržkom za pravilnost poročanja:

Stranki je računsko sodišče očitalo, da je med zbranimi sredstvi izkazala prispevek pravne osebe in samostojnega podjetnika ter drugo obliko prispevka pravne osebe, da med zbranimi sredstvi ni izkazala vseh sredstev, ki jih je prenesla s svojega transakcijskega računa na poseben račun, med zbranimi sredstvi ni izkazala druge oblike prispevka fizične osebe, ki je za stranko opravila storitev brezplačnega nastopa, ter da je med porabljenimi sredstvi izkazala stroške, ki niso stroški volilne kampanje. Stranki Slovenska demokratska stranka je tudi očitalo, da med prispevki, ki so zbrani v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji, ni izkazala drugih oblik prispevkov, ki se nanašajo na izredne popuste in brezplačne storitve lokalnih skupnosti in pravne osebe, ter da je med neplačanimi obveznostmi izkazala DDV za nabavo programa, ki ne predstavlja stroška volilne kampanje.

Mnenje s pridržkom za pravilnost poslovanja:

Računsko sodišče je stranki očitalo, da je s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo poravnala stroške, ki niso bili stroški volilne kampanje, ter da s fizično osebo, ki je zanjo opravilo storitev brezplačnega nastopa, ni sklenila pogodbe v pisni obliki. Prav tako ji je očitalo, da prispevkov lokalnih skupnosti in pravnih oseb, ki jih je pridobila v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji, ni v 30 dneh od prejema nakazala v humanitarne namene, kot so določeni v zakonu, ki ureja humanitarne organizacije. Stranka je že med revizijskim postopkom izvedla ustrezni popravljalni ukrep.

Lista Marjana Šarca

Volilni štab Marjana Šarca.
Volilni štab Marjana Šarca. FOTO: Miro Majcen

Mnenje s pridržkom za pravilnost poročanja:

Stranki je računsko sodišče očitalo, da je med porabljenimi sredstvi izkazala stroške, ki niso stroški volilne kampanje, ter da med prispevki, ki so zbrani v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji, ni izkazala drugih oblik prispevkov, ki se nanašajo na izredne popuste lokalnih skupnosti in pravne osebe. O pravilnosti poslovanja pa je izreklo pozitivno mnenje. Stranka je že med revizijskim postopkom izvedla ustrezni popravljalni ukrep.

Nova Slovenija – krščanski demokrati

Mnenje s pridržkom za pravilnost poročanja:

Stranki je računsko sodišče očitalo, da je v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji med zbranimi in porabljenimi sredstvi izkazala prispevek samostojnega podjetnika, hkrati pa med temi prispevki  ni izkazala drugih oblik prispevkov, ki jih je v obliki izrednih popustov ali brezplačnih storitev prejela od lokalnih skupnosti in pravne osebe. 

Računsko sodišče je od stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati, da je protivrednost brezplačnih storitev in izrednih popustov v skupnem znesku 1.237,69 evra, ki jih je prejela v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji, nakazala v humanitarne namene.

DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije

Mnenje s pridržkom za pravilnost poročanja:

Stranki je računsko sodišče očitalo, da med zbranimi sredstvi ni izkazala sredstev, ki jih je prenesla s svojega transakcijskega računa na poseben račun, in da je med porabljenimi sredstvi izkazala stroške, ki niso stroški volilne kampanje, ter DDV, ki je strošek volilne kampanje, vendar ga je plačala z rednega računa stranke. Stranki DeSUS je tudi očitalo, da med prispevki, ki so bili zbrani v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji, ni izkazala drugih oblik prispevkov, ki se nanašajo na izredne popuste lokalnih skupnosti in pravne osebe.

Mnenje s pridržkom za pravilnost poslovanja:

Stranki je računsko sodišče očitalo, da na posebnem transakcijskem računu za volilno kampanjo ni zbrala vseh sredstev za plačilo stroškov volilne kampanje, da je s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo poravnala stroške, ki niso bili stroški volilne kampanje, ter da s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo ni poravnala vseh stroškov volilne kampanje. Prav tako ji je očitalo, da prispevkov lokalnih skupnosti in pravne osebe, ki jih je pridobila v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji, ni v 30 dneh od prejema nakazala v humanitarne namene, kot so določeni v zakonu, ki ureja humanitarne organizacije. Ob tem je stranki DeSUS tudi očitalo, da v Seznamu izdatkov, ki je priloga poročila o financiranju volilne kampanje, v nekaterih primerih ni poročala pravilno.

SNS – Slovenska nacionalna stranka

Mnenje s pridržkom za pravilnost poročanja:

Stranki je računsko sodišče očitalo, da je med zbranimi sredstvi izkazala popuste, ki niso izredni popusti, in popuste za stroške storitev, ki ne predstavljajo stroškov volilne kampanje. Očitalo ji je tudi, da je med porabljenimi sredstvi izkazala stroške, ki niso stroški volilne kampanje; da je med posameznimi izdatki namesto plačil dvema pravnima osebama izkazala plačila dvema fizičnima osebama; da je med posojili, ki so odobrena organizatorju volilne kampanje, izkazala posojilo, ki ga banka ni nakazala na posebni transakcijski račun za volilno kampanjo; da je med prispevki, ki so zbrani v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji, izkazala znesek, ki ne predstavlja prispevkov; ter da je med nakazili prispevkov, ki so zbrani v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji, v humanitarne namene, izkazala nakazilo v humanitarne namene, ki ni bilo izvedeno.

Mnenje s pridržkom za pravilnost poslovanja:

Računsko sodišče je stranki očitalo, da je s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo poravnala stroške, ki niso stroški volilne kampanje, da v Seznamu izdatkov ni v vseh primerih poročala pravilno, da je v Seznamu posojil napačno poročala o posojilodajalcu, da je v Seznamu prispevkov, zbranih v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji, napačno poročala o subjektih, ki naj bi ji dali prispevek, ter da je v Seznamu nakazil v humanitarne namene napačno poročala o prejemniku nakazila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
28. 03. 2019 20.39
Kako je pa z SD? Financiranje po vseh predpisih?
poneumljanje
28. 03. 2019 18.57
-1
Lustracija je potrebna!
poneumljanje
28. 03. 2019 18.58
-1
poneumljanje
28. 03. 2019 18.59
+0
BolecaResnica
28. 03. 2019 18.27
+3
Se vidi da tud serpetinsek ni nič boljši kot ostali lopovi
kaslc 1
28. 03. 2019 16.31
+1
ja,ker v bosni ne smejo preiskovati
sLOVEnija2019
28. 03. 2019 16.24
+0
hahaha po mojem mnenju se ravno tiste straneke ki niso zgoraj navedene najbolj lopovske in goljufivske
zajebant2
28. 03. 2019 16.08
+4
levaki pometite pred svojim pragom boste imeli kaj delati 30 let, de sni smo poštenjaki za vas
Brakedirt
28. 03. 2019 16.44
+0
zajebant2
28. 03. 2019 16.03
+5
nisem si mislil, da so levaki tudi nepošteni
Mauzahecmauzares
28. 03. 2019 15.44
-4
Kdo drug ga mučka kot nadpoštena SDS.
flamengo
28. 03. 2019 15.50
+5
zajebant2
28. 03. 2019 16.03
+5
flamengo
28. 03. 2019 15.44
+5
Ko bi izstavili račun vsem levim strankam, ki so si vzeli za svojo zasebno drugače javno rtv.
bonkintos
28. 03. 2019 15.38
+4
ZA VSE ORANE LEVAŠKE GLAVE.....Da ni SdS najel kredit kakršnega je se ne bi vedelo nikjer tako pa je bil notarsko overjen kredit ,in objavljen na ajpesu za to je prišlo v javnost.....KATERA SRANKA JE OVERILA NOTARSKO NAJETI KREDIT ???????? PA VSE STRANKE IMAJO OD NEKJE PREKRITI PREDVOLILNI DENAR ,KI SO GA DOBILI PO NEZAKONITI POTI.
Nabru3
28. 03. 2019 16.32
+0
poneumljanje
28. 03. 2019 16.42
+0
Brakedirt
28. 03. 2019 16.45
+0
flamengo
28. 03. 2019 15.11
+10
Odkod ima sd denar za tako razvejano delovanje. So spet škilili nad njenim poslovanjem
korintos23
28. 03. 2019 15.38
-4
zajebant2
28. 03. 2019 16.08
+1
BolecaResnica
28. 03. 2019 15.10
-6
Se pravi Šarec ni nič boljši kot Janša...
flamengo
28. 03. 2019 15.43
+4
Janša je boljši in bolj pošten od vseh levakov skupaj.
?uknaveji
28. 03. 2019 15.49
+0
Poskusi še enkrat. Seznam SDS-a je v primerjavi s Šarčevim že zdaj dolg kot ponedeljek (pustimo ob strani, da so to njihove že n-te volitve in da so nujno sodelovali pri pripravi aktualne volilne zakonodaje), pa Orbanove "finančne injekcije" sploh še niso bile preiskane. SDS po pravilu niso sposobni izpeljat volitev brez nekih sumljivih transakcij in konstantnih kršitev pravil, ki so jih sami postavili.
brabusednet
28. 03. 2019 15.05
+2
Šarec je že tolko davka utajil,pa še tu ni vse čisto.Mora pa bit sds na prvem mestu a ne mediji.
JApajaDAja
28. 03. 2019 14.57
+8
a to pomeni, da ima sd vse v skladu z zakonom? torej so navedbe medijev o nezakonitosti financiranja in dolgovih le fake news?
JApajaDAja
28. 03. 2019 14.59
+6
komu pa negativno ali pozitivno mnenje? to nas tudi zanima!
korintos23
28. 03. 2019 15.38
-3
JApajaDAja
28. 03. 2019 15.49
+5
krtofl
28. 03. 2019 14.55
+1
hm...le kaj bo Jani Modendorfer ugotovil v preiskavi financiranja sđs iz tujine....to bo zanimivo branje...
felix58
28. 03. 2019 14.51
+1
M_teorija
28. 03. 2019 14.37
-6
Zgleda, da so najbolj pošteni na levi pol pa rastejo pripombe proti skrojno desnim!?
bonkintos
28. 03. 2019 14.31
+27
Največje mutibariče SD in SMC pa nikjer......AHHHHAHHAHAHHAHAHHA...ŠE ENA USTANOVA ,KI DOBRO ŠČITI LOPOVE.
krtofl
28. 03. 2019 14.53
-2
največji po tvoje ni pa glavni...po poročilu prvi v sloveniji je...........sloveniji delamo sramoto...sds prvi..
grumf
28. 03. 2019 14.27
+20
ahhha, sam važn, da je SDS prva na spisku ane :)
proofreader
28. 03. 2019 14.29
+3
Pravilno, najbolj problematični so na začetku.
korintos23
28. 03. 2019 14.30
+2
Bosanske Marke in Forinti nekaj štejejo a ne?
Krajnc22
28. 03. 2019 14.32
+15
Treba prat mozgane..vse sam sds ne..tko so v ameriki proti trumpu strasili..sedaj je pa trump in stvari laufajo na povno
brabusednet
28. 03. 2019 14.44
+9
Zemljarič in Kučan pa nič svojim ne prispevata sam jemljeta državi.
krtofl
28. 03. 2019 14.50
-2
niti jajo in njegova tolpoa ne prispevajo nič....samo kradejo državi in nam škodijo...prepovedat sds..
RupniK
28. 03. 2019 14.55
-3