Slovenija

Revizijska komisija zavrnila zahtevka za revizijo v zadevi elektronska vinjeta

Ljubljana, 10. 05. 2021 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
6

Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevka za revizijo odločitve o oddaji javnega naročila za projekt "Vzpostavitev in delovanje sistema elektronska vinjeta", ki sta ju vložila Marand in Iskratel. Dars je sicer na razpisu za vzpostavitev sistema elektronske vinjete izbral slovaški Skytoll, ki je oddal ponudbo v višini 15,7 milijona evrov.

Pri DKOM so pojasnili, da sta oba vlagatelja izpodbijala naročnikovo odločitev o oddaji javnega naročila, s katero je ponudbo slovaške družbe SkyToll ocenil za dopustno in ji oddal javno naročilo, ponudbi obeh vlagateljev pa je zavrnil kot nedopustni.

Revizijska komisija zavrnila zahtevka za revizijo v zadevi e-vinjete.
Revizijska komisija zavrnila zahtevka za revizijo v zadevi e-vinjete. FOTO: POP TV

Kot so navedi na komisiji, Marand v postopku pravnega varstva ni izkazal naročnikovih kršitev, ko je Dars njegovo ponudbo zavrnil kot nedopustno zaradi preseganja zagotovljenih sredstev. Iskratel pa ni izkazal naročnikovih kršitev, ko je Dars njegovo ponudbo zavrnil, ker s ponudbo ni izkazal izpolnjevanja pogojev za sodelovanje.

"Niti vlagatelj Marand, d. o. o., niti vlagatelj Iskratel, d. o. o., v postopku pravnega varstva nista izkazala naročnikovih kršitev, ko se je pri pregledu ponudbe družbe SkyToll, a. s., zanesel na potrjeno referenčno potrdilo referenčnega naročnika in ponudbo te družbe štel za skladno z naročnikovimi zahtevami ter mu kot edinemu ponudniku z dopustno ponudbo oddal javno naročilo," so zapisali pri DKOM. 

Ker vlagatelja nista izkazala naročnikovih kršitev v postopku oddaje javnega naročila, je DKOM zahtevek za revizijo vlagatelja Marand in Iskratel zavrnila kot neutemeljen. 

Poleg izbranega Skytolla sta ponudbo oddala še Iskratel v partnerstvu z madžarskima ARH Informatics in Dataking Informatikai (14,2 milijona evrov brez DDV) ter konzorcij podjetij Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Kapsch (33,4 milijona evrov brez DDV). Uvedba elektronske vinjete je predvidena s 1. decembrom, veljala pa bo eno leto od datuma nakupa.

Razpis za e-vinjete sicer buri tudi politične duhove, februarja je o njem razpravljala parlamentarna komisija za nadzor javnih financ. Predlagatelji seje iz vrst SAB, LMŠ, SD in Levice so na podlagi medijskega poročanja sumili, da so se pri razpisu dogajale nepravilnosti. Več medijev je namreč po izbiri izvajalca poročalo, da izbrani Skytoll nima izkušenj z vzpostavitvijo nadzornega sistema za e-vinjete in tudi da je Dars javno naročilo v korist slovaškega podjetja večkrat spremenil.

Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je vse očitke zavrnil. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec upravi Darsa zaupa.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iztok Draksler
11. 05. 2021 18.54
potem so bila vsi nastopi opozicije kaze lobisticni....ja...kaj je narobe...ce so bili zbrani...a....s turki gradijo karavanke..in kaj pol...in kaj pol ce so bili zbrani slovaki....slovaki so v eu...a nismo vsi v eu..a nismo vsi ena druzina...a bi morali biti zbrani drazji...zakaj pa...pa navadite se...v eu..se lahko kdorkol prijavi za dobivanje poslov...ni tujcev tukaj..ce lahko kolektro gradi na hrvaskem..lahko tudi drugi pri nam dobijo poisle...a ne
sinhron
10. 05. 2021 17.00
+3
Treba je slediti uporabnosti in zanesljivosti izvedenih del Skytolla in če to ne bo delovalo , kot bi moralo je treba vložiti kazensko ovadbo proti DARSU in ministru za infrastrukturo Jernej Vrtovcu v opomin za naprej , da se tako ne dela ! Pridobiti se mora vsaj tri ponudbe z referencami in ujemanjem z razpisnimi pogoji , če tega ni se zavrnejo ponudbe brez možnosti dopolnjevanja .
SkokecPokec
10. 05. 2021 16.24
+3
Sej je vse lepo in prav, ampak lahko bi dali prednost slovenskim ponudnikom pred tujimi.
Iztok Draksler
11. 05. 2021 18.56
zakaj pa....zakaj....ej tako...razpis je bill....zakaj bi moral nas imeti prednost..ej ne ga hecat....prednost je ze korupcija..ti pa si model..
Vsepremislim13x
10. 05. 2021 15.33
+8
Ce se ne bo obneslo, bo potrebna revizija in kazenska odgovornost vseh vpletenih, ki so o tem odlocali. Da se ne bodo cez par let izgovarjali.
oježeš
10. 05. 2021 18.31
Jih ne skrbi kaj bo čez par let, ker bodo tako ali tako v drugi službi in ne bodo o morebitnih slabostih želeli nič vedeti, kaj šele, da bi se za kaj počutili odgovorne. Saj če pri nas pogledamo nazaj, pred par leti, ni nihče nič odgovarjal in še vedno vsi opravljajo tudi najvišje funkcije. Čistilke pa brez dokazila o nekaznovanosti marsikje ne dobijo službe.