Slovenija

Revizijsko poročilo razkriva nepravilnosti pri gradnji kanala C0

Ljubljana, 20. 12. 2019 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V projektu gradnje kanalizacijskega kanala C0 so bili postopki vodeni napačno. Ljubljanska občina je npr. najprej dobila gradbeno dovoljenje in soglasja, šele nato je bil izdelan predhodni postopek presoje vplivov na okolje, kar je v neskladju s predpisi, je razvidno iz poročila notranje revizije, ki ga je objavila Alpe Adria Green.

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je poročilo notranje revizorke na ministrstvu za okolje in prostor Stasje Grkman pridobila na podlagi zahteve za informacijo javnega značaja in ga poslala medijem. Poročilo razkriva, da je Grkmanova ugotovila nepravilnosti, povezane s projektom gradnje kanalizacijskega kanala na spornem kraku od Broda do Ježice v Ljubljani.

Predhodna postopka presoje vplivov na okolje je izvedla Agencija RS za okolje (Arso), postopke za izdajo vodnih soglasij oz. mnenj pa sta vodila Arso oz. Direkcija RS za vode.

V primeru gradnje C0 so bili postopki vodeni napačno.
V primeru gradnje C0 so bili postopki vodeni napačno. FOTO: Bobo

Notranja revizorka je ugotovila, da predhodni postopek presoje vplivov na okolje ni bil izveden v časovnem zaporedju, kot ga zahtevajo predpisi, ampak je bil izveden po že izdanih in pravnomočnih vodnih, naravovarstvenih in drugih soglasjih ter gradbenem dovoljenju za del izgradnje povezovalnega kanala med občinama Medvode in Vodice in ljubljanskim kanalizacijskim omrežjem. To ni v skladu z relevantno uredbo EU in zakonom o varstvu okolja, je v poročilu zapisala Grkmanova.

Na podlagi svojih izsledkov notranja revizorka ni mogla zagotoviti, da so bili postopki v delu, ki se nanaša na povezovalni kanal C0, izvedeni v skladu z izjavo okoljskega ministrstva, da je bilo v okviru postopkov izdaje soglasij in sklepa preverjeno, da ne bo prišlo do poslabšanja stanja vodnih teles podzemne ali površinske vode.

V notranji reviziji je revizorka sicer ugotovila, da so javni uslužbenci, ki so sodelovali v postopkih izdaje posamičnih upravnih aktov, povzemali mnenja pripravljavcev študij oz. organizacij, ki so jih pooblastile občine investitorke, in da se je Arso v predhodnem postopku presoje vplivov na okolje naslonil na izdane posamične upravne akte, kot so vodna soglasja.

"Tak pristop ni bil ustrezen in ni skladen z osnovnim pomenom presoje vpliva posega na okolje, ki mora oceniti vplive celotnega projekta, tudi kumulativne vplive," je zapisala Grkmanova.

Po njeni oceni obstaja tudi tveganje, da v postopku izdaje vodnih soglasij javni uslužbenci vpliv posega niso presojali po ustrezni klasifikaciji objekta in iz tega izhajajočih omejitvah za poseg v prostor. Javni uslužbenci direkcije za vode so po njenem mnenju v postopkih izdaje vodnih soglasij predpise uporabljali dobesedno, pri tem pa niso v zadostni meri upoštevali vsebinske oz. smiselne presoje posameznih določb ter načel iz uporabljenih materialnih in postopkovnih predpisov.

Revizorka je ugotovila tudi, da so javni uslužbenci ministrstva, ki so pripravili predpise, ter uslužbenci obeh omenjenih organov v sestavi, ki so vodili upravne postopke po teh predpisih, gradivo različno tolmačili.

Pri izdaji vodnih soglasij uslužbenci niso upoštevali določil uredbe o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnika Ljubljanskega polja iz leta 2015, ki za priobalno območje določa strožje omejitve, poplavne uredbe, ki določa da kanalizacija brez predhodno izvedene presoje o vplivih na okolje ni dovoljena. V spisovni dokumentaciji po njenih ugotovitvah ni sledi, ali je bilo v takratnem postopku preverjeno, ali del povezovalnega kanala C0 dejansko poteka po območju srednje poplavne nevarnosti ali ne.

V Zvezi ekoloških gibanj Slovenije so danes zahtevali, naj se gradnja kanala C0 takoj ustavi. Ministrstvo za okolje so pozvali, naj uskladi soglasja in dovoljenja za gradnjo in morebiten kasnejši zagon in uporabo kanalizacijskega sistema z zakonom o vodah in slovensko ustavo.

Na podlagi svojih ugotovitev je Grkmanova ocenila, da javni uslužbenci obravnavanih postopkov niso vodili z zadostno mero strokovne in kritične presoje in da sistem presoje vplivov na okolje v izdaje vodnih soglasij ali mnenj ni deloval uspešno in učinkovito. Izdala je tudi priporočila.

Notranja revizija sicer ni ugotavljala zakonitosti izdanih upravnih aktov. Zaradi časovne omejitve ni preverila niti inšpekcijskih pregledov v povezavi s kanalom C0.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je v državnem zboru pred dnevi že sam pojasnjeval, da je revizija, ki jo je v zvezi s kanalom C0 naročilo ministrstvo, pokazala na sum nepravilnosti v odločitvah in slabih praks v postopkih, predvsem v smislu sledljivosti in kontrole. "Zato sem že izdal navodila organom v sestavi, da se te prakse izboljšajo in kako naj jih izboljšajo," je poudaril takrat. Arso in direkcija za vode danes delata drugače, je zatrdil.

Ministrstvo se je odločilo tudi za recenzijo tehničnih rešitev kanala C0, a razpis ni bil uspešen zaradi slabega odziva ter neprimernosti prispelih ponudb, zato ga nameravajo ponoviti. Potekata pa tudi pregled postopka umeščanja projekta v prostor in pravni pregled zakonitosti izdanih odločb.

Državni sekretar na okoljskem ministrstvu Aleš Prijon je za nacionalno televizijo povedal, da je ministrstvo samoiniciativno zahtevalo tudi izvedbo presoje vplivov tega projekta na okolje. Ta naj bi trajala nekaj mesecev, tako da je odgovor, ali je gradnja kanala po vodovarstvenem območju Ljubljanskega polja okoljsko sporna ali ne, pričakovati v začetku 2020.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lado Lopati?
22. 12. 2019 17.48
-1
volili ste balkanca ,ker svoje ,domače ljudi ne marate !!!!!!!! STE MAJVEČJA SRAMOTA naroda na SVETU !!!! KOT AL...ca ZA PREMIERJA !!!! UŽIVAJTE v frkalijah !!!!! AMPAK TIIIHOOOOO !!!!!!!
JE-BI-GA
21. 12. 2019 19.18
+3
Ko bodo začeli vsi dripat po Lj bo pozno, ustaviti sedaj, ko so še gate suhe !!!!!!!!
kratkovidni
21. 12. 2019 18.16
+7
kriv ali nedolžen,noben župan ne bi smel dobit ,ni en poziv iz sodišča,,,ta jih ima polne predale,tolk o morali in etiki
wolfterier
21. 12. 2019 15.51
+7
Lublanćani bojo srečni,ko bojo vsi imeli drisko,nje.
trumpet2018
21. 12. 2019 12.58
+18
a to so tiste cevi, ki so po Jankovičevih besedah neprebojne in neprodušne :) a so mogoče iz titana :) na slikah ni videti, prej bi rekel, da gre za najcenejše cevi, pa tudi potres jih menda ne more poškodovati, kot trdi šerif. džizus, kako se ta lažnivi o pankar dela norca iz nas vseh
trumpet2018
21. 12. 2019 13.01
+14
zanimivo, besedo o pankar so uvrstili med prepovedane besede, ni čudno da lahko šerif nekaznovano počne kar hoče, zavarovan je s strani policije in s strani medijev , kar je navaden legaliziran kriminal
širimresnico
21. 12. 2019 13.26
+10
zoran gutan, pavi janković, mafij anković, solatar, o pankar
širimresnico
21. 12. 2019 13.27
+8
trumpet2018
21. 12. 2019 13.53
+11
Apostol1
21. 12. 2019 15.35
-6
trumpet ...... Se mi pa zdi čudno , ceniš Trumpa , Jankoviča pa ne , razlike pa ni velike razen te , da je Jankovičev IQ še vseeno na precej višji ravni , pokvarjena sta pa oba enako , samo Jankovič je marsikaj naredil za Ljubljano in poleg seveda še več za lasten žep , Trump pa izključno za lasten žep , Drugače rečeno , če spoštuješ Trumpa , moraš po logiki tudi Jankoviča , če pa tega nisi sposoben razumeti ,kar me ne čudi potem ti pa tudi bog ne more pomagati.
Uporabnik443897
21. 12. 2019 11.42
-14
Kaj pa ko je prejsna vlada dala isto zemljo za LAKIRNICO in zraven se par miljonov za stotine delavnih mest, ki jih pa seda ni, je pa OK. Jankoviča ne maram, sploh ne njegovih kriminalnih PODVIGOV, je par res da je v Ljubljani marsikaj naredil. Kaznujte ga za kriminalna dejanja in naj vrne denar ki ga je dolzan, kot zupsn pa dela ocitno v redu, saj ga ljudje vedno znova volijo ali je tudi ze Ljubljana kot Veleje bolj Yugo kot Slovenska ?
trumpet2018
21. 12. 2019 13.10
+11
a lahko našteješ, kaj je on naredil v Ljubljani, in to z našim denarjem, lahko je ustvarjati s tujim denarjem, če je bil denar gospodarno porabljen, je pa že druga zgodba, polovica se ga tako pretaka v nevladne organizacije in Lobnikov urad za enakopravnost ali kako se že imenuje ta urad za mešanje megle
Uporabnik1792403
21. 12. 2019 09.22
+13
Ustavit je treba to mafijo.
Carrasco
21. 12. 2019 09.07
+9
za sendvič spakiraš in odletiš..Bravo Slovenci vaša policija in sodišča si zaslužijo zlate medalje s strani države
ttrubadur
21. 12. 2019 08.18
+9
Dejstvo je, da se upravni postopki prilagajajo interesom oblasti in kapitalu. Sedaj je le še vprašanje, ali bodo tokrat (vsaj zaradi publike) izpeljali postopek “po reglcih”. Kokice imam pripravljene in nestrpno pričakujem dramske točke (zasnova je in zaplet sta, sedaj pa vrhunec, razplet, sinteza,...).. Nadaljuje se po oglasih!
Rde?iAlarm
21. 12. 2019 07.35
-3
dati klobaso kuhati v vrelo vodo ali hladno vodo.............nekaj podobnega je tole revizijsko poročilo............
User1538643
20. 12. 2019 21.56
+10
Dobro da krivda ni na strani Excel tabele...
User1538643
20. 12. 2019 21.55
+13
To je realnost našega dvoličja. Šele ko nam tole uspe zajeziti, bomo postali normalna EU država in premaknili meje "Balkana" s severne na južno mejo.
asdfghjklqwertz
20. 12. 2019 21.45
+14
Janković je mislil, da bo dobro skozi prišel, če bo imel vse na pol oz. vse delal mimo zakonov … se je malo opekel in naletel na njegove sovražnike.
Rde?iAlarm
21. 12. 2019 07.36
-13
kje se je opekel ?.so ga peljali na urgenco ?....imaš bele miške vse preštete ???????
wertex
20. 12. 2019 21.31
+33
kjer ma zokić prste vmes so nepravilnosti, korupcija, balkanska mutna posla
METKA102
20. 12. 2019 21.25
+26
Kaj je počela okoljska ministrica Irena Majcen?
Uporabnik113189
20. 12. 2019 21.16
+46
Jankovićevim volivcem bi lahko napeljali drekovod v kuhinjsko napo, pa bi ga še vedno volili..
NotMe
20. 12. 2019 21.14
+25
A je sploh kaj stimalo???
VolkBrenin
20. 12. 2019 21.08
-9
torej meketanje v prazno....Notranja revizija sicer ni ugotavljala zakonitosti izdanih upravnih aktov. Zaradi časovne omejitve ni preverila niti inšpekcijskih pregledov v povezavi s kanalom C0....kot je evidentno ni videti , da je kršen kakšen zakon....
Uporabnik1552103
20. 12. 2019 21.05
+16
če birokratska napaka(pozabila vložiti obtožnico v roku) reši težavo, ga naj zdaj ta strese.nje..al je bol ...dje...
1984-
20. 12. 2019 20.27
+57
ARSO bi morala biti neodvisna agencija, ki bi delala za interes ljudi. Dela pa za interese kapitala in politike. Verjamem, da so v njej v večini pošteni ljudje, ki bi drugače delali dobro. Ampak, se bojijo zaradi izgube služb, zoperstaviti nastavljenim vodilnim, katerim pa je denar pred javnim dobrim.
VolkBrenin
20. 12. 2019 21.11
+1
in kje je drugače...na katerem področju in v katrem sektorju...???