Slovenija

Revni plačujejo toliko kot bogati

Ljubljana, 02. 06. 2009 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upokojenci se strinjajo, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje iz Vzajemne prenese na ZZZS. Menijo, naj se tudi ukine dopolnilno zavarovanje, saj je nepravično.

Združenje za državljanski nadzor zdravstvenega varstva ZaNas in ljubljanska mestna zveza upokojencev predlagata, da se izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz pristojnosti zdravstvene zavarovalnice Vzajemne prenese v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Zavrovanje naj bi se preneslo na ZZZS.
Zavrovanje naj bi se preneslo na ZZZS. FOTO: POP TV

Predsednik izvršnega odbora (IO) Mestne zveze upokojencev (MZU) Ljubljana Marjan Sedmak tako predlaga, da se dopolnilno zavarovanje vrne pod okrilje po njihovih ocenah bistveno bolj racionalno organiziranega ZZZS, Vzajemni pa potem podeli pravico, da se uveljavi na zavarovalniškem in finančnem trgu v skladu z željami svojega menedžmenta.

Prizadevanja sedanjega vodstva Vzajemne, da kot splošna zavarovalnica vstopi na širši kapitalski trg, so v popolnem nasprotju s socialnimi cilji, ki so bili podlaga za uveljavitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in za ustanovitev Vzajemne, ocenjujejo v ljubljanski zvezi upokojencev.

Vzajemna kot neprofitna zavarovalnica

Če pa zakonodajna in izvršilna oblast ne bi bili sposobni prenesti pritiska finančnih lobijev, naj ZZZS postane eden od nosilcev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z nalogo, da kot cenejša in racionalnejša ustanova ustvari ustrezen konkurenčni pritisk na trgu te zvrsti zavarovanj, je na današnji skupni novinarski konferenci združenja ZaNas in mestne zveze upokojencev predlagal Sedmak. Predsednica ZaNasa Nevenka Lekše pa je poudarila, da je bila Vzajemna ustanovljena kot vzajemna, neprofitna zavarovalnica za izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je namenjeno doplačilu storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

ZaNas obenem poziva slovenske sindikate in zavarovance Vzajemne, da pristopijo k zbiranju podpisov za sklic izredne skupščine Vzajemne.
ZaNas obenem poziva slovenske sindikate in zavarovance Vzajemne, da pristopijo k zbiranju podpisov za sklic izredne skupščine Vzajemne. FOTO: POP TV

ZaNas tudi zahteva, da se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Po oceni združenja je sedanji sistem nepravičen in nesolidaren, saj manj premožni in revni plačujejo enako višino premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kot premožni in zelo bogati. Kot vmesno rešitev v združenju podpirajo sklepe skupščine ZZZS, da se vladi predlaga, da pristopi k sistemski preureditvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja tako, da se prihodki iz tega naslova ne bodo uporabljali v namene, ki niso zdravstveni.

Sklic seje za zaščito zavarovancev

ZaNas obenem poziva slovenske sindikate, zvezo društev upokojencev, nevladne organizacije oz. vse zavarovanke in zavarovance Vzajemne, da pristopijo k zbiranju podpisov za sklic izredne skupščine Vzajemne s ciljem uveljavljenja in zaščite interesov zavarovank in zavarovancev Vzajemne. Obenem želijo s tem izmed 900.000 zavarovancev izvoliti člane skupščine, "ki bodo delovali v interesu vseh zavarovancev in ne peščice ljudi, ki ščitijo ozke interese kapitala mimo volje ljudi".

Zveza društev upokojencev Slovenije je, kot je znano, že konec aprila pozvala, naj zdravstvena zavarovalnica Vzajemna ohrani izključno svojo temeljno dejavnost in naj ne uvaja novih zavarovalniških produktov, ki jih že tržijo komercialne zavarovalnice. Iz Vzajemne pa so kasneje sporočili, da je za razvoj Vzajemne in njeno uspešno konkuriranje drugim zavarovalnicam nujno, da se razvija in uvaja nova zavarovanja, kar pa ne bo vplivalo na vzajemno organizacijsko strukturo zavarovalnice.

Kot so navedli, bi uvedba življenjskih zavarovanj zavarovancem Vzajemne prinesla dodano vrednost, saj bi imeli možnost skleniti življenjsko zavarovanje v kombinaciji z zdravstvenim zavarovanjem in po ugodnih premijah, ki jih vzajemna zavarovalnica lahko zagotavlja zaradi svoje organizacijske strukture.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milan777@mail386.com
02. 06. 2009 18.27
A ne bi bilo bolje ko bi ta denar nakazovali direkt na račun ministrstva za zdravje? Vzajemna po moje "požre" kar velik del mesečne premije. Pa sponzorji tu pa sponzorji tam ,ustanovljena je pa bila za čisto drugačni namen.
Buena Vita
02. 06. 2009 15.31
V VZAJEMNI SI VSE FUNKCIJE DELIJO PO SISTEMU COSE NOSTRE-MAFIJE
Buena Vita
02. 06. 2009 15.29
EDINO POŠTENO,VZAJEMNO PA UKINIT,JE SAMA PO SEBI PREVELIK STROŠEK
Rok Leban
02. 06. 2009 14.49
SE STRINJAM! VZAJEMNA in ostale zavarovalnice so parazit slovenskega zdravstva!
LomilkaSrc
02. 06. 2009 14.42
Vzajemna kot neprofitna zavarovalnica. in potem svizec zavije čokolado