Slovenija

Rezar: Preiskovalna komisija bo soočila Muženiča in Kadivnika

Ljubljana, 20. 02. 2024 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalna komisija DZ o sumih političnega vmešavanja v Policijo bo marca izvedla soočenje direktorjev NPU in Sove, Darka Muženiča in Joška Kadivnika, je napovedal njen predsednik Aleš Rezar. V prihodnjih mesecih bodo zaslišali tudi premierja Roberta Goloba. Vzporedno se bodo posvetili še domnevnim zlorabam urada za preprečevanje pranja denarja.

Člani omenjene komisije DZ, vodenje katere je nedavno prevzel poslanec Svobode Aleš Rezar, so se na današnji seji dogovorili o nadaljnjem delu. "Z vso vnemo nadaljujemo preiskavo domnevne zlorabe urada za preprečevanje pranja denarja, kakor tudi domnevno politično vmešavanje v delo Policije," je po seji dejal Rezar.

Preiskovalna komisija pa se je seznanila tudi z mnenjem zakonodajno-pravne službe DZ, ki je v slednjem zapisala, da nekdanji predsednik komisije Miha Lamut, prav tako iz vrst največje vladne stranke Gibanje Svoboda, ni presegel pooblastil, ko je direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Jošku Kadivniku dovolil vpogled v pričanje nekdanjih ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in v. d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava.

Po besedah Rezarja je torej jasno, da je nekdanji predsednik komisije ravnal zakonito in skladno s pristojnostmi, predvsem pa "ni zlorabil funkcije, kot se je želelo javnosti prikazati". "Upam, da se na tem mestu politična gonja, ki je bila neupravičeno sprožena zoper njega, konča," je bil oster. Prepričan je tudi, da se je Lamuta osebno dikreditiralo z namenom spodkopavanja legitimnosti preiskovalne komisije v času, ko se je Lamut soočal z zdravstvenimi težavami.

Aleš Rezar
Aleš Rezar FOTO: Luka Kotnik

Rezar je sicer zatrdil, da bo v prihodnjih mesecih sledilo tudi zaslišanje premierja Roberta Goloba. Predlog za prednostno zaslišanje predsednika vlade sta sicer že večkrat podala člana komisije iz opozicijskih vrst, poslanka NSi Vida Čadonič Špelič in poslanec SDS Branko Grims. Kdaj točno bi lahko sledilo zaslišanje premierja, Rezar sicer ni razkril, v pobudi omenjenih poslancev pa vidi še enega izmed poskusov odvračanja pozornosti, očitke o zavlačevanju zaslišanja Goloba pa zavrača.

Kot je poudaril, ima komisija terminski plan dela z namenom, zaslišanje Goloba in njegovega nekdanjega neformalnega svetovalca za varnost Miloša Milovića pa da na tej točki "ne bo obrodilo popolnoma nobenih sadov". Delo preiskovalne komisije se namreč več tednov ni premaknilo s točke ugotavljanja, ali je nekdanji predsednik komisije prekoračil svoja pooblastila. "Če je bila v začetnem delu preiskave ugotovljena neka neskladnost, je treba najprej to razrešiti, ne pa da se nadaljuje gonja iz dveh domnevno spornih prič," je sklenil Rezar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
21. 02. 2024 11.02
+1
Od leta 41 naprej se način vladanja pri nas ni še čisto nič spremenil
rob3rt
21. 02. 2024 08.03
+2
Kaj, če bi kar Goloba imenovali za predsednika te komisije, pa da se tudi uradno kar sam preiskuje?
DKR
20. 02. 2024 18.12
+2
HA HA AHA HA AH, tale Rezar je tako mimogrede bil zaposlen na GENI-ju do vstopa v politiko. In ta miško bo sedaj preverjal odgovornost pernatega, svojega šefa od l. 2017 :))))))))
kiropraktik
20. 02. 2024 17.45
+4
V prihodnjih mesecih ? Katerega leta? Klovni!
4556
20. 02. 2024 17.16
+7
Rezar iz Gibanje S.bo raziskoval rabote ustanovitelja GS pa nehajte se norca delat iz naroda sami sebe boste raziskovali.
Tami69
20. 02. 2024 17.16
+9
Jaz sem Miha lamut in glasoval sem proti.,glej ga zlomka in pride kozmični dež in Miha glasuje za.. glej ga zlomka Miha poklice kadilca ,da pogleda v zaslišanje in Miha čudežno zboli.. in se nam naj zasmili ali kaj zavaljenec celjski ?
proofreader
20. 02. 2024 16.54
+10
Noro, bodoči zaslišani je lahko gledal, kaj so drugi zaslišani povedali. Samo pod Golobovimi to ni sporno.
Majzelj
20. 02. 2024 16.23
+7
Dokler ne sedi pred komisijo Golob in takoj za njim Milović ne verjamem v delo te komisije. Ob tem seveda pričakujem, da ne bosta imela pred tem domačega branja iz zaslišanj drugih.
DuhSaSjekirom
20. 02. 2024 16.17
+10
Kaksen obcutek je da si elektrotehnik en dan, drugi dan pa pod tabo sedita direktor Sove in Policije in ti jim diktiras vprasanja. Nevem po moje svetovno.
DuhSaSjekirom
20. 02. 2024 16.18
+7
Hocem rect da je treba sledit svojim sanjam. Vse je mogoce. Se posebej v Sloveniji. Razen pilot F16.
DuhSaSjekirom
20. 02. 2024 16.24
+4