Slovenija

Skupno 841 potrjenih primerov v Sloveniji, novih okužb 39

Ljubljana, 01. 04. 2020 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana/Neža Pušnik/STA
Komentarji
1382

V UKC Maribor se je ponovil vdor covida-19 v belo območje. Okuženi je bil bolnik s hudimi poškodbami prsnega koša, pri katerem je šele drugi test bil pozitiven. V Sloveniji je trenutno hospitaliziranih 111 ljudi, od tega 31 na intenzivni negi. Novih potrjenih okužb je 39, skupno 841. Bolnišnico je do zdaj zapustilo že 70 pacientov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Bolje živ kot mrtev bogat'
    06:07
    Iz 24UR ZVEČER: 'Bolje živ kot mrtev bogat'
  • Iz 24UR ZVEČER: Cigler Kralj in Gantar o ukrepih v domovih za starejše
    08:59
    Iz 24UR ZVEČER: Cigler Kralj in Gantar o ukrepih v domovih za starejše
  • Iz 24UR ZVEČER: Gantar o povratnikih v Slovenijo
    01:40
    Iz 24UR ZVEČER: Gantar o povratnikih v Slovenijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Drugi vdor
    02:27
    Iz 24UR ZVEČER: Drugi vdor
  • Iz 24UR ZVEČER: Kritična žarišča
    04:00
    Iz 24UR ZVEČER: Kritična žarišča
  • IZ 24UR: Kakšne ukrepe sprejemajo obalne občine?
    01:50
    IZ 24UR: Kakšne ukrepe sprejemajo obalne občine?
  • IZ 24UR: Novi koronavirus preučujejo tudi v Sloveniji
    04:43
    IZ 24UR: Novi koronavirus preučujejo tudi v Sloveniji
  • Iz 24UR: Okuženi v varnem območju
    04:52
    Iz 24UR: Okuženi v varnem območju
  • Iz 24UR: Starostniki v domačo oskrbo
    03:56
    Iz 24UR: Starostniki v domačo oskrbo
  • Iz 24UR: Kritične točke
    01:30
    Iz 24UR: Kritične točke

Vlada RS je objavila aktualne podatke glede stanja novega koronavirusa v državi. 31. marca je bilo opravljenih 1288 testiranj, potrjenih pa 39 novih okužb, kar skupno predstavlja 841 uradno potrjenih primerov. Trenutno je hospitaliziranih 111 okuženih, od tega 31 na intenzivni negi, osem pa so jih včeraj odpustili iz bolnišnice, kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci. V Sloveniji je bilo do 24. ure prejšnjega dne opravljenih 23.762 testiranj. Bolnišnico je do zdaj zapustilo že 70 ljudi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vdor virusa v belo območje UKC Maribor

Iz UKC Maribor so sporočili, da se je ponovil vnos virusa v belo območje, kar pomeni, da so okuženega sprejeli na oddelek, kjer koronavirusa ne bi smelo biti. Okuženi je bil bolnik s hudimi poškodbami prsnega koša, ki je bil po prvem testiranju za okužbo s covid-19 negativen, drugi test pa je nato pokazal, da je pozitiven. Sprejeli so vse ustrezne ukrepe.

V rdečem območju sicer ležijo okuženi s covid-19, v belem tisti z drugimi boleznimi, sivo območje pa je vstopno, kamor pridejo bolniki z vsemi nujnimi stanji, morda tudi s covid-19. V UKC Maribor imajo v rdečem območju trenutno hospitaliziranih 31 pacientov, ki so okuženi z novim koronavirusom, od tega jih je 11 v intenzivni enoti. Vsi, razen enega, so na ventilatorjih, a v stabilnem stanju. 77 zaposlenih je preventivno v domači samoizolaciji zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov – ne gre le za zdravstvene delavce, temveč vse zaposlene v tamkajšnjem UKC.

Prvi vdor okuženega v belo območje se je sicer v UKC Maribor zgodil že prejšnji teden. Tudi takrat je bil bolnik ob sprejemu v bolnišnico negativen na testu za covid-19, zato je bil zaradi svoje osnovne bolezni napoten v belo območje. Šele dan pozneje je bil pozitiven, kar po besedah direktorja UKC Maribor Vojka Flisa kaže na zelo zahrbtno naravo tega virusa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Strokovni direktor kliničnega centra Matjaž Vogrin je v današnji izjavi za medije pojasnil, da je do najnovejšega vdora v t. i. belo območje prišlo v torek: "Iz regionalne bolnišnice je bil premeščen pacient, ki je preživel politravmo. Šlo je za poškodbo prsnega koša, medenice in obraza. V regionalni bolnišnici je že bil opravljen bris na novi koronavirus, ki je bil negativen, in kot tak je bil bolnik premeščen v UKC Maribor."

Povedal je, da so kljub temu ravnali s tem bolnikom zelo previdno, saj je imel povišano telesno temperaturo. "Ravnalo se je maksimalno previdno na vseh točkah, tako v urgentnem centru kot v enoti za intenzivno medicino kirurških strok. Test, ki je bil opravljen nekaj ur kasneje, je potrdil sum na covid-19," je pojasnil Vogrin.

Takoj, ko so ugotovili okužbo, so prostore, v katerih se je nahajal bolnik, očistili in razkužili. Bolnika so premestili v enoto intenzivne terapije za bolnike s covid-19, osebo, ki je bila v stiku z njim, pa preventivno izolirali. Hkrati je v preventivni izolaciji pristalo 18 zdravstvenih delavcev, od tega trije zdravniki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Z veseljem lahko sporočim tudi to, da smo doslej odpustili v domačo oskrbo 19 bolnikov, ki so uspešno prestali terapijo in so tako rekoč ozdravljeni in sposobni za normalno funkcioniranje v vsakodnevnem življenju," je dodal.

Bolniki v intenzivni enoti so večinoma starejši ljudje s pridruženimi drugimi boleznimi, pri ostalih hospitaliziranih bolnikih z okužbo z novim koronavirusom pa gre za ljudi v starosti med 30 in 59 let. "Marsikateri od njih nima nobene pridružene bolezni," je opozoril Vogrin.

V torek so v mariborskem kliničnem centru sicer prevzeli pošiljko desetih medicinskih ventilatorjev, ki jih že pripravljajo za uporabo.

Že šest žrtev covida-19 v šmarskem domu upokojencev

Zaradi okužbe z novim koronavirusom sta v torek umrla še dva oskrbovanca iz šmarskega doma upokojencev. Prvi, ki je imel še druge pridružene bolezni, je umrl v celjski bolnišnici, drugi pa v domu.

Po zadnjih dostopnih podatkih je v šmarskem domu starejših okuženih že 60 stanovalcev in 11 zaposlenih. Šest stanovalcev pa je na hospitalizaciji v celjski bolnišnici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vsi okuženi stanovalci so nameščeni v izoliranem delu doma, zaposleni pa so v domači izolaciji. Porast okužb v domu še pričakujejo, saj se bolezenski znaki še pojavljajo. Vsi oboleli sicer kažejo rahle klinične znake bolezni s covidom-19.

Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih zdravnika. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa. Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in o vseh morebitnih spremembah in počutju sproti obveščajo svojce.

Zaradi izčrpanosti kadra v nekatere domove za starejše na pomoč zdravniške ekipe

V nekaterih domovih za starejše, kjer imajo večje število okuženih s koronavirusom, je osebje že izčrpano, zato se jim bodo prizadevali zagotoviti pomoč zdravstvenih ekip, je danes povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Oskrbovance v domovih bodo tudi ločevali na tri skupine glede na status okužbe.

Cigler Kralj je na današnji vladni novinarski konferenci po sestanku z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, regijskimi koordinatorji in predstavniki domov za starejše pojasnil, da bodo o pomoči odločali regijski koordinatorji zdravstvene nege, direktorji domov, štabi civilne zaščite in drugi deležniki, ki so povezani z reševanjem situacije.

Minister Tomaž Gantar.
Minister Tomaž Gantar. FOTO: POP TV

Po njegovih besedah so najbolj izčrpani zaposleni v domu za starejše v Šmarju pri Jelšah in v Metliki, kjer imajo tudi največ okuženih, zato bodo tja najprej poslali pomoč delavcev, ki so usposobljeni za zdravstveno nego.

Sicer pa so na današnjem sestanku tudi iskali rešitve oziroma načine, kako v domovih zagotoviti ločeno bivanje in tudi ločeno delo za tri skupine oskrbovancev. V enem delu naj bi prebivali zdravi stanovalci, v drugem tisti s sumom okužbe na novi koronavirus, v tretjem pa oboleli za covidom-19.

Da so domovi za starejše občane kritična točka, kjer bi lahko prišlo do širjenja okužbe in kjer prebivajo osebe, ki so posebej izpostavljene tveganju ob morebitni okužbi, se zavedajo tudi na ministrstvu za zdravje, je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Gantar je komentiral tudi opozorila nekaterih sindikatov glede morebitnega izvzetja določenih poklicnih skupin iz kroga upravičencev do dodatka za delo v izrednih razmerah. Pojasnil je, da je zakon o nalezljivih boleznih glede 65-odstotnega dodatka v tem pogledu jasen, hkrati pa je spomnil tudi na napoved predsednika vlade Janeza Janše o dodatnem nagrajevanju vseh vključenih v prizadevanja za zajezitev širjenja virusa.

Pripadnike rezervne sestave SV pozivajo k opravljanju vojaške službe

Slovenska vojska v času epidemije covida-19 že pomaga pri nekaterih nalogah.
Slovenska vojska v času epidemije covida-19 že pomaga pri nekaterih nalogah. FOTO:

Ministrstvo za obrambo RS (MORS) je pogodbene pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske pozvalo na opravljanje vojaške službe. Tiste, ki so marca 2020 opravili redno usposabljanje in bi želeli zaradi spremenjenih okoliščin, povezanih z epidemijo covida-19, opravljati vojaško službo že maja ali junija, pozivajo, da čim prej vložijo prošnjo za spremembo termina vojaške službe. Prošnje lahko posredujejo na pristojne uprave za obrambo.

Prošnjo lahko vložijo tudi pogodbeni pripadniki, ki rednega usposabljanja leta 2020 še niso opravili, vendar le pod pogojem, da bi vojaško službo želeli opravljati najmanj dva meseca. Po vstopu v vojaško službo bodo morali najprej opraviti vsebine, ki so jih nekateri pogodbeni pripadniki že opravili na rednem usposabljanju, še dodajajo v ministrstvu in pojasnjujejo, da bodo pripadniki dobili vpoklic na predčasno opravljanje vojaške službe, če bo njihova matična enota spremembo termina odobrila.

Slovenska vojska sicer že pomaga pri nekaterih nalogah, povezanih z omejevanjem širjenja novega koronavirusa, v zadnjih dneh pa je aktualno predvsem vprašanje podelitve nekaterih policijskih pooblastil vojski za varovanje meje s Hrvaško.

Vlada je sicer na včerajšnji dopisni seji dokončala predlog za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki predvideva podelitev izrednih pooblastil vojski za varovanje južne meje. Po pričakovanjih bo DZ o predlogu notranjega ministra Aleša Hojsa razpravljal v četrtek. Za potrditev predloga Hojs potrebuje 60 glasov podpore oziroma dvotretjinsko podporo prisotnih poslancev.

Na katere naloge bi vojska napotila pripadnike rezervne sestave, iz sporočila obrambnega ministrstva ni razvidno.

Proizvodne delavce skrbi, ker pri delu ne morejo vzdrževati varne razdalje metra in pol, prav tako pa jih skrbi za svojce, kamor bi lahko zanesli okužbo. Nekateri pa delajo na izpostavljenih delovnih mestih zaradi potrebe po zaslužku.

"Dejstvo je, da lahko pričakujemo, da je največja nevarnost tam, kjer so delavci za strojem ali trakom, in ne morejo vzdrževati razdalje," je povedala prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. Velika težava je tudi v samem prihodu delavcev na delo in odmorih, ko ni možno zagotoviti varnih pogojev. Tovarne zato Dodič Fikfakova poziva, da za pomoč prosijo strokovnjake, ki jim lahko svetujejo, kako zagotoviti karseda varne pogoje dela.

Ostanite doma
Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.16

Na ministrstvu iščejo rešitve za oprostitev plačila skrbnin v domovih za starejše

Ker nekateri domovi za starejše svojce že opozarjajo, da bodo morali še naprej plačevati skrbnino, četudi bodo starostnika vzeli v domačo oskrbo, je minister za delo zatrdil, da bodo na ministrstvu to uredili. Trenutna ureditev namreč še ni prilagojena kriznim razmeram. Svojce želijo razbremeniti dodatnih stroškov.

22.12

Cigler Kralj: Za starostnike bo najbolje posrkrbljeno v domovih za starejše

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v večerni oddaji povedal, da je najbolje za starostnike, da ostanejo v domovih. Če pa bi svojci starostnika radi vzeli v domačo oskrbo, morajo o tem dobro premisliti. To namreč prinaša kar nekaj izzivov, starostniki pa se v tem primeru v domove lahko vrnejo šele po koncu epidemije.

21.25

Glede premeščanja starostnikov potekajo tudi pogovori z zdravilišči

Kot je za 24UR ZVEČER povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, razmišljajo o možnosti, da bi nekatere zdrave starostnike v domovih za starejše premestili. Dogovori potekajo z zdravilišči, nekateri so že ponudili svoje prostore. Tam bi dobili tudi potrebno zdravstveno oskrbo.

18.49

Gantar: Vse Slovence, ki so danes prispeli v domovino, čaka karantena

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na popoldanski novinarski konferenci potrdil, da danes prispele potnike čaka karantena. Kot je pojasnil, odločbe o karanteni podpisujejo na predlog NIJZ. "Vsak predlog, ki ga dobim, tudi podpišem," je dejal. Poudaril je še, da je tako po njegovem mnenju kot po stališču zdravstvene stroke absolutno potreben nadzor vseh tistih, ki jim je odrejena karantena in samoopazovanje v domačem okolju.

18.47

Med nastanjenimi v velenjski karanteni brez novih okužb

Med 43 nastanjenimi osebami v velenjskem hotelu Paka ni novih okužb s koronavirusom. Vseh devet v torek odvzetih brisov je bilo namreč negativnih, so danes za STA povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. S koronavirusom sta tako še naprej okuženi dve osebi, ki jim je karantena že podaljšana. Po zagotovilih velenjske občine nihče izmed nastanjenih oseb, ki so po vrnitvi iz Španije v petek pristale v 14-dnevni velenjski karanteni, doslej ni zapustil hotela Paka. Navedli so tudi, da je varovanje in oskrbo nastanjenih prevzela velenjska civilna zaščita, v hotelu je tudi ves čas prisoten receptor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1382)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
02. 04. 2020 13.36
+2
Dejstvo ,da za uspehe pri borbi zoper virus je zmagovalno predvsem zdrastvo samo in to po celem svetu,POLITIKA običajno je samo ovira pri tem ,kajti poltika nabira le politične točke in mrtvi so za njih le koloteralna škoda-tako je tudi v sloveniji kjer polika želi biti všečna svojemu vzorniku orbanu ki to politiko podpira tako logistično kot finančno. zato so bolj demokratične države tudi uspešnejše in bodo imele manj gospodarske škode ker tudi nimajo tako teških prepovedi ki dušijo gospodarstvo-covid 19 je zdrastveni problem in to ga bo tudi uspešno rešilo -politika je le cokla ki vse to ovira.
om
02. 04. 2020 11.30
+0
Razprava o začasni uvedbi policijskih pooblastil za čuvanje meje SL vojski je neproduktivna in predvsem odraz globokega nezaupanja med levico in desnico. Angažma vojske bi bil koristen saj tako ali tako v kasarnah nima kaj koristnega početi. Paradiranje pred predsednisško palačo pa je nepotreben luksuz. Žal je k temu nezaupanju s svojimi preteklimi dejanji kar veliko prispeval tudi JJ sam. Borba za oblast zahteva tudi samodisciplino, sicer v primeru če prideš na oblast nimaš dovolj prijateljev. JJ pozablja, da se sicer v politiki za oblast le bori, za prijatelje pa se je potrebno predvsem žrtvovati.
om
02. 04. 2020 11.16
-3
Podatki kažejo, da ukrepi vlade nesporno delujejo. Povprečno je bildelež okuženih v vseh testiranih 3,53%. 31.3. je ta delež padel na 3,02%, kar pomeni glede na povprečje 86% oz. 14%. Če se bo ta trend nadaljeval lahko z ekstrapolacijo predvidemo, da se bo pandemija v SL umirila 8.4. V prid vladnim ukrepom je še dejstvo, da je velik del novo okuženih " uvoženih " in da je center v domovih za ostarele in ne na " ulicah ".
Andrej Leskovšek 1
02. 04. 2020 10.42
+1
" Navedli so tudi, da je varovanje in oskrbo nastanjenih prevzela velenjska civilna zaščita, v hotelu je tudi ves čas prisoten receptor." Hotel varuje fizično od ponedeljka varovanje AKTIVA ,24 ur.....
hotchilipoper
02. 04. 2020 08.43
+1
Več ko spijemo,boljši smo,in bolje zgledamo
brat od Pepeta
01. 04. 2020 21.57
-2
Fokus ti se na avstrijske zakone spoznas glih tok k na nase. Zato je bolje, da ne blebetas neumnosti.
pravicnez.
01. 04. 2020 21.57
+1
Vse je ena velika prevara ...
sagesse
01. 04. 2020 21.59
+0
res je,,to povejte svojcem umrlih v italiji in španiji-----
hotchilipoper
02. 04. 2020 08.31
-1
Ja itak da je.Če bi bil ta virus tako nevaren,bi morali doma ostati tudi tisti iz proizvodnje,ki skrbijo,da so trgovine polne.Nateg stoletja,pa ni treba nasprotovat,samo preberite.
Nosmoke
01. 04. 2020 21.56
-1
VLADA JANEZA JANŠE !!!! VRNITE MANDAT !!!
Fokus
01. 04. 2020 21.54
+8
AVSTRIJSKA vojska, pomaga AVSTRIJSKI policiji , brez diskusij !!!! SLOVENSKA vojska, pomaga SLOVENSKI policiji kje je tu problem ???? 24 ur v tej zgodbi ste in boste soodgovorni.
sagesse
01. 04. 2020 21.56
+7
ne ne slovenski levičarji pravijo,da če bi slovenska vojska pomagala slovenski policiji,da je to diktatura in poskus državnega udara....
MasteRbee
01. 04. 2020 21.57
+3
Noben argument ne pomaga proti paranoji, ali nagajivcem. Jaz bi to temo zaprl in čas rabil kje drugje.
Kolani
01. 04. 2020 21.53
+0
Tole vpišite v tubo, da se malo sporstite od te zastraševalne propagande. The Band Perry - Gentle On My Mind
sagesse
01. 04. 2020 21.52
-1
Samo v razmislek...ko je bila zadnja finančna kriza,ko so podjetja propadala po tekočem traku,kdaj je kakšna leva vlada delala v nočnih urah,za dobrobit slovenije.....
Lima33
01. 04. 2020 21.52
+1
Tale kantar pa lahko g. Šabedru samo čevlje čisti...
MasteRbee
01. 04. 2020 21.51
+0
Kakor koli, ljudje se bodo morali znajti po svoje, če pridejo v stik, konflikt z migranti.
rožarica
01. 04. 2020 21.49
+0
No no levaki nehajte źe stokat, pa raje kaj koristnega postorite. Jmalu vas bo še tistih nekaj uvidelo, da so vas vaši levi ljubljenci pustili na cedilu....nč bat, JJ ni taki izključevalen kot vaši rdeči bratje, za to se bodi tudi za vas našel kos kruha !
Lima33
01. 04. 2020 21.45
-5
Janoz bo kmalu dal odstopno izjavo... Nebo preživel teh 100 dni, ker so preveč nesposobni in samo iščejo izgovore in laži... Pa toninček kamijonđije ne najde... Spet bo kregan in tepen...
sagesse
01. 04. 2020 21.48
+0
yes,yes ,mokre sanje pripadnika mirovnega inštituta-----
brat od Pepeta
01. 04. 2020 21.41
+3
Al pa celo 70:30. Priblizno tako kot je razmerje med desnico in levico. Ce bi seveda slo vsi na referendum. Daj sprijazni se. Spostuj mnenje in odlocitev vecine.
sagesse
01. 04. 2020 21.43
+3
Ja ne vem... mislim,da bi bilo 90:10 za vojsko.....,pepetov brat,zapomnite si,da vam narod,za to izdajstvo ne bo dal nagrade....
brat od Pepeta
01. 04. 2020 21.49
+1
sagesse bodo kmal volitve, pa bos videl v kaksnih iluzijah zivis
sagesse
01. 04. 2020 21.50
+1
Volitve bodo čez 2 leti in ko bodo vprašanja sd,lmš in levici,zakaj so proti lastni vojski,me res zanimajo odgovori....
brat od Pepeta
01. 04. 2020 21.53
+0
sagesse in se bolj bodo potem zanimivi rezultati volitev. Kaj bos sele potem rekel..
sagesse
01. 04. 2020 21.57
+0
Rekel bom,zmagal je najboljši,pa kdorkoli že bo...
brat od Pepeta
01. 04. 2020 21.40
+1
Nosmoke
01. 04. 2020 21.40
+3
Če so bile še pred kratkim podeželske ceste polne vozil , v katerih smo brezbrižno drveli drug mimo drugega,pa je sedaj čisto drugače . Okupirali smo naravo in če sem se prej na hitro ob kavi usedel s priajatelji ,se sedaj ustavljam in pogovarjam največkrat s tujci ...in veliko si imamo za povedati. Priznam ,da sem ljudi vse preveč podcenjeval ! Večina jih tudi v tej situaciji zna še kako oceniti ,kako zelo oblastniki MANIPULIRAJO z državljani....in zdi se mi, da narod tega ne bo pogoltnil....
Jožajoža
01. 04. 2020 21.40
+0
vsak, ki se je okužil s korono,jo prebolel, postane proti temu virusu imun.zato celo eni strokovnjaki trdijo, da bi bilo smiselno dovoliti, da nas zboli čim več,in s tem ne bi več tvegali, da se bo virus spet pojavil. na tak, način,kot ga jezimo sedaj, ga ne bomo nikoli zajezili.smrtnosti se pa žal pri nobenih boleznih ne moremo izognit.
sagesse
01. 04. 2020 21.38
+8
Če bi bil danes referendum,ali podpirate da SLOVENSKA vojska,pomaga SLOVENSKI policiji varovati južno mejo.Kakšen bi bil rezultat??....
Z.I.Z.U.
01. 04. 2020 21.42
+2
pa ni vojska že lep čas na meji?? živim ob meji zato vem.. kaj bi še več?
Lima33
01. 04. 2020 21.49
+2
Vojska je že nekaj časa na meji... 2 znanca sta na meji že sigurno pol leta... Migajo se pa v Kočevju in Ilirski Bistrici...