Slovenija

Rezultati Lenarčičevih meritev nad indijsko podcelino alarmantni

Ljubljana, 25. 04. 2023 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski letalec in raziskovalec Matevž Lenarčič je v sklopu projekta GreenLight World Flight z raziskovalnim letalom v 20 dneh opravil meritve nad območjem 12 držav na Bližnjem vzhodu in indijski podcelini. Meritve na več kot 20.000 kilometrih poti so pokazale zaskrbljujoče slabo stanje ozračja, rezultati pa so alarmantni.

Matevž Lenarčič je meritve opravil z raziskovalnim letalom Advantic WT10 Research, z njimi pa je raziskoval, kako onesnažene zračne mase, ki se premikajo proti severu, segrevajo ozračje in se premikajo nad območje himalajskih vrhov, kjer se usedejo na tamkajšnje ledenike in ustvarjajo temno plast, ki še naprej absorbira sončno svetlobo in pospešuje njihovo taljenje, so orisali sodelavci projekta GreenLight World Flight.

Vodja raziskovalne ekipe misije GreenLight World Flight in vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici Griša Močnik je poudaril, da so te meritve zelo pomembne. "Himalajski ledeniki so vir pitne vode za dve milijardi ljudi, ki živijo na tem območju. Izginotje ledenikov, ki bi se ob sedanjem onesnaževanju lahko zgodilo prej kot v enem stoletju, bi imelo nepredstavljive posledice za našo civilizacijo in ekosisteme," je povedal.

Matevž Lenarčič pred odhodom na misijo
Matevž Lenarčič pred odhodom na misijo FOTO: Green Light World Flight

Mednarodne raziskave so pokazale, da taljenje ledenikov v zadnjih letih napreduje zaskrbljujoče hitro. Samo v lanskem letu so se švicarski ledeniki zmanjšali za šest odstotkov. "Kakšno je dejansko stanje himalajskih ledenikov, pa zaradi zelo redkih raziskav nad tem območjem praktično ni znano," je pojasnil. Tako je namen njihovih raziskav opozoriti na hitrost in posledice regionalnih podnebnih sprememb ter krepiti zavest, da lahko le ljudje upočasnimo te procese.

"V času meritev, ki so potekale nad Jordanijo, Indijo, Bangladešem in Nepalom, so bile temperature zraka izjemno visoke, tudi do 40 stopinj Celzija, kar je povzročilo dvig višine mešalne plasti z zelo visokimi koncentracijami delcev do višine štirih do petih kilometrov. Letenje v takih pogojih je izjemen napor tako za pilota kot za letalo," je medtem povedal Lenarčič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
25. 04. 2023 18.04
Ta svet še vojne ne potrebuje več, ker se bo uničil brez nje. Kar je dobrega pri vsem slabem, da bodo tudi bogati izenačeni z revnimi.
yanay
25. 04. 2023 19.36
Žal bo vedno več vojn, saj bodo potekale zaradi pomanjkanja vode. Zaradi tega bodo povečane migracije na področja z več vode, ki pa ne bodo prenesla povečanja prebivalstva. Na ta način je krog sklenjen in vzrok za vojno je tu.
flojdi
25. 04. 2023 15.37
-1
In enim še ni jasno.
IS58
25. 04. 2023 12.21
+8
Hvala Lenarčiču za ta prispevek. Žal se ne bo prav nič spremenilo. Drvimo v propad, pa se lahko strokovnjaki in klimatologi oglašajo na vse načine, pa ne bo nič pomagalo. Tudi EU nas muči z elektrifikacijo,kaj to pomeni ,če pa je ostali svet še 100let zadaj. Revščina povsod,mi pa mislimo,da bomo rešili svet. Grozno.
Apostol1
25. 04. 2023 11.57
+3
Bravo za Lenarčiča in za njegovo delo. Vsi bodo rekli bravo Lenarčič in bodo govorili , to pa to je treba naredititi. Narejenega pa ne bo nič. Psi lajajo kravana gre naprej.
kiropraktik
25. 04. 2023 11.29
+0
Bo že Slovenija z 8.marcem našla rešitev!
IS58
25. 04. 2023 12.22
-2
jodr
25. 04. 2023 10.58
+0
Tudi v Ljubljani bi bili rezultati meritev alarmantni....