Slovenija

Rezultati raziskave: šola ni preveč stresna

Ljubljana, 21. 05. 2019 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rezultati raziskave o obremenjenosti osnovnošolcev so pokazali, da je stres med učenci prisoten, a ko govorimo o tem, ali je šola preveč stresna, "rezultati kažejo, da ne". Največjo obremenjenost učencev sicer povzročata ocenjevanje in veliko število predmetov. Pokazale pa so se razlike glede obremenjenosti med šestošolci in osmošolci oziroma da se stres med šolanjem povečuje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: So šolarji preveč pod stresom?
    02:29
    Iz 24UR: So šolarji preveč pod stresom?
  • Iz SVETA: Kako stres doživljajo otroci?
    03:08
    Iz SVETA: Kako stres doživljajo otroci?

Zavod RS za za šolstvo (ZRSS) je opravil obširno raziskavo med učenci in učenkami 6. in 8. razredov osnovne šole. Glavna tema raziskave sta bila stres in obremenjenost učencev oziroma ali se osnovnošolci čutijo preobremenjene, kako pogosto so izpostavljeni stresu in kako doživljajo stres.

V raziskavi je sodelovalo 8316 učencev iz 269 osnovnih šol, od tega je bilo 4055 fantov in 4261 deklet. V raziskavo so bile vključene vse regije Slovenije.

Raziskava oziroma njeni rezultati bodo po besedah šolskega ministra Jerneja Pikala "pomembna informacija pri načrtovanju prihodnjih izobraževalnih politik". Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je poudaril, da sodobna pedagoška paradigma v ospredje postavlja učenca: "Če smo nekdaj trdili, da je pomembna informacija učitelj učencu, je v sodobnih trendih zelo pomembno tudi, kakšno povratno informacijo dobi učitelj od učenca." Dodal je, da je raziskava, ki so jo predstavili na tiskovni konferenci, namenjena izboljšanju kakovosti v šolskem prostoru. 

In kakšni so glavni rezultati raziskave? Te sta predstavila sodelavca ZRSŠ Tanja Rupnik Vec in Branko Slivar.

Slednji je rezultate na kratko povzel z besedami, da "ko govorimo o stresu, govorimo o optimalnem stresu" ter da je povsem normalno, da je optimalni stres v šoli prisoten: "Ko govorimo o tem, ali je šola preveč stresna, rezultati kažejo, da ne." 

V raziskavi so stres definirali kot "sklop odzivov posameznika na obremenjujoče dogodke in situacije, ki se mu zgodijo tekom njegovega življenja". Na eni strani so si torej zastavili vprašanje, kako močno učenci v 6. in 8. razredu v Sloveniji doživljajo stres, na drugi strani pa, kako ocenjujejo pogosto izpostavljenost stresu. Na eno stran so torej postavili stresorje - dogodke, ki posamezniku predstavljajo stres, na drugo stran pa doživljanje stresa in znake stresa. 

Rezultate raziskave sta predstavila sodelavca ZRSŠ Tanja Rupnik Vec in Branko Slivar.
Rezultate raziskave sta predstavila sodelavca ZRSŠ Tanja Rupnik Vec in Branko Slivar. FOTO: POP TV

Ocenjevanje in veliko število predmetov predstavljata največji stres

Rezultati pri lestvici doživljanju stresa (pri kateri so ugotavljali, kako močno učenci in učenke doživljajo stres, vezan na šolo in šolsko delo) so pokazali, da učenci v povprečju dosegajo nižje vrednosti. Posamezni učenec je namreč lahko na tej lestvici dosegel od 15 do 75 točk, pri čemer zmerna raven stresa predstavlja 45 točk. V povprečju pa so učenci dosegli 37,54 točke: "Torej sporočajo nam, da vse, kar je potencialno obremenjujoče, za nas ni tako veliko breme," je povedala Tanja Rupnik Vec.

Ta lestvica ima sicer štiri podlestvice: pouk in delo za šolo, dejavnosti zunaj pouka, pričakovanja staršev in odnosi v šoli. In pri prvem so učenci dosegali višjo vrednost, znotraj tega pa najbolj izstopajo rezultati pri 'ocenjevanju' in 'velikem številu predmetov na dan'. Prav ta dva dejavnika torej povzročata največ stresa in obremenjenosti pri učencih. 

Ocenjevanje kot precej ali močno obremenjujoče tako doživlja 63,9 odstotka učencev, 20 odstotkov pa kot srednje obremenjujoče.

Rezultati za druge podlestvice so pokazali, da tako odnosi v šoli kot pričakovanja staršev in dejavnosti zunaj pouka, učencev ne obremenjujejo.

Razlike med deklicami in dečki so minimalne, dečki pa naj bi bili malo bolj obremenjeni kot deklice. Se je pa pokazala velika razlika med rezultati za šestošolce in osmošolce, slednji so namreč veliko bolj obremenjeni. Ta rezultat pa pritrjuje tudi mednarodnim raziskavam. "Stres se povečuje med šolanjem," je povedala Tanja Rupnik Vec, kar pa je razumljivo, glede na to, da se osmošolcem povečujejo vsebine, bližajo pa se tudi nacionalna preverjanja znanja. 

Največjo obremenjenost učencem povzroča ocenjevanje.
Največjo obremenjenost učencem povzroča ocenjevanje. FOTO: Shutterstock

Dve tretjini učencev doživlja utrujenost, nezmožnost koncentracije in občutke napetosti

V drugi fazi raziskave so se ukvarjali s tem, kakšne so posledice delovanja stresa. Na vprašanje o tem, kako pogosto se učencu pojavljajo določeni znaki stresa, je povprečni rezultat nižji od pričakovane vrednosti, je poudaril Branko Slivar z Zavoda za šolstvo. 

Rezultati so tako pokazali, da učenke in učenci znakov stresa ne doživljajo pogosto, izjema so utrujenost, nezmožnost koncentracije in občutki napetosti – te kar dve tretjini učencev doživlja precej ali zelo pogosto.

Tudi tu so se pokazale razlike med učenci 6. in 8. razredov, slednji namreč doživljajo znake stresa pogosteje. "V osmem razredu učenci poročajo, da se bolj pogosto pojavljajo znaki stresa, kar je tudi v skladu z mednarodnimi študijami," je dejal Slivar.

Razlike so se pokazale še med dečki in deklicami – fantje se namreč na stres odzivajo predvsem z negativnimi vedenjskimi znaki stresa (kot so 'špricanje' pouka, neučenje in podobno), deklice pa s fiziološkimi in psihološkimi znaki, torej da se počutijo negotovo, nimajo apetita in podobno. 

Močno obremenjeni učenci imajo v povprečju nižje ocene pri nekaterih predmetih.
Močno obremenjeni učenci imajo v povprečju nižje ocene pri nekaterih predmetih. FOTO: Shutterstock

Močno obremenjeni učenci imajo nižje ocene pri matematiki, slovenščini in tujih jezikih

Kakšne so razlike med učenci, ki izražajo manjšo stopnjo stresnosti in tistimi, ki so močno obremenjeni? Teh, ki so izražali, da so močno obremenjeni, močno pod stresom, je 16 odstotkov, zmerno in optimalno obremenjenih pa 66 odstotkov. "Naši rezultati kažejo, da učenci niso tako množično obremenjeni z znaki stresa," je povedal Slivar. 

Značilnosti močno obremenjenih učencev so, da imajo ti učenci nižje ocene pri predmetih, kot so matematika, slovenščina in tuji jeziki. Pri njih se tudi bolj izrazito pojavljajo utrujenost, napetost in nezmožnost koncentracije na to kar delajo, težje se tudi sprostijo.

Poleg tega ti učenci pogosteje dojemajo, da je njihov uspeh odvisen od všečnosti učitelju, pameti in sreče. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Voyager3000
21. 05. 2019 20.31
+2
Če se sam spomnim je bilo za mene daleč najbolj stresno v osnovni šoli, manj v srednji, absolutno najmanj na fakulreti.
Voyager3000
21. 05. 2019 20.29
+2
Šolski sistem ni uspešen. Doma se morajo učiti, pisati naloge, največ preko vikendov in praznikov. Premnogo uciteljev samo predava in jih ne nauči. Zato se ogromen odstotek otrok uči ob pomiči mentorjev. Žalost, ki traja in traja. Obravnavajo pa več nepomembnosti, kot je potrebno.
Bott
21. 05. 2019 20.07
+6
šola je itak trening, da postaneš ovca in slediš čredi...
devlon
21. 05. 2019 19.44
+8
uuu...a res...ko da mi nismo bili nikoli vprasani. najboljs, da se vse v vatko zavije
abigail
21. 05. 2019 19.32
+4
Utrujenost, nezmožnost koncentracije, občutki napetosti - to doživljajo v večji meri kot stres? Pa saj to vendar je stres!!! Čudna interpretacija rezultatov...
jugatneme
21. 05. 2019 19.30
+5
...da, da, imamo tudi člane, ki so utrujeni že zjutraj ko vstanejo, pod stresom že v osnovni šoli, zanima jih ne nič, vse dobrine so samoumevne in zastonj ali skoraj zastonj, svojih dolžnosti praktično ne poznajo....zato so jim bolj kot kakšna pravni službi znane njih pravice.... Enostavno socializem s temelji samoupravljanja je deloval z geslom in pustil posledice: "Manj me ne morejo plačati kot jaz lahko malo naredim"!
MrKritik77 .
21. 05. 2019 19.17
+18
Šola ni preveč stresna sama po sebi. Stres otrokom povzročajo starši, ki bi radi same odlične ocene. In to ni več problem samo v OŠ, ampak se je preselilo tudi na gimnazije. Starši! Vaši otroci v veliki večini primerov niso genijalci. Poglejte sami sebe in objektivno ocenite svoje lastne sposobnosti. Če vi niste ravno nek intelektualen presežek, potem tudi vaši otroci ne morejo biti, ker se IQ deduje cca. 80%. Imeti pričakovanja, ki so vsaj delno v skladu z realnostjo, bi bil dober začetek za vse starše in njihove šoloobvezne otroke.
Zentrum
21. 05. 2019 19.44
-1
Ker učitelji so pa brezmadežni ali kaj? Sploh tisti, ki mislijo, da urijo bodoče gestapovce.
menegane999
21. 05. 2019 19.05
+12
Otrok v 6.niti v 8.razredu sploh NE bi smel vedeti, kaj je stres. Če ga že doživljajo samo 1% že v 6.razredu, potem nam ni pomoči. Kje pa je še srednja šola, eventuelno faks, služba... = duševni bolniki.
Zentrum
21. 05. 2019 18.55
+9
"Zavod RS za za šolstvo (ZRSS) je opravil obširno raziskavo" .... in tukaj sem nehal brati.
sgnvs111
21. 05. 2019 18.31
+10
Dejstvo je, da se v Sloveniji vse uči od koreninskih laskov proti deblu, namesto obratno. Torej najprej osnove, kasneje podrobnosti in ne obratno, kajti vse drugo je le ustvarjanje zmede. Poglejte gimnazijce po 4 letih zgodovine npr. Za naravoslova zelo tezek predmet, veliko za naucit, na koncu pa ljudje nevejo niti kaj je trianonska pogodba, kot npr. špicnkandidatka LMŠ. Zato osnove in tisto bolje.
Hrenko
21. 05. 2019 18.01
+9
Naš sistem učenja je kompletno sfaliran. Učimo se kvantitativno, namesto kvalitetno. Posledica slabih odločitev levih vlad, tako pogajanja z učitelji, pa infrastruktura, pa splošna ne-skrb za mlade, pa še in še. Fiasko.
Petarda10
21. 05. 2019 17.53
+0
Mi imamo zelo slab solski sistem, morali bi se zgledovati po finski...
Karantanja
21. 05. 2019 17.31
+40
V OŠ je preveč balasta, podrobnosti, akademskosti in premalo ljudske praktičnosti za življenje. To je stres za vse. Je stres za družbo.
Komendator
21. 05. 2019 17.04
+42
Najbolj brihtni otroci se še vedno skoraj ne učijo oz jim je popoldne dovolj par minut in vse napišejo in si vse zapomnijo. Bolestno ambiciozni starši, ki želijo, da bodo tudi njihovi malo manj pametni otroci odlični pa jih držijo popoldne po par ur za mizo in jih izpostavljajo stresu zaradi previsokih ciljev.
jugatneme
21. 05. 2019 16.59
+24
Razlogov zakaj bi naj bili osnovnošolci pod stresom je lahko veliko...osnovne šole obstajajo že dolgo, torej to kar sedaj hodi ali je hodilo zadnjih 10 let v šolo niso poizkusni zajčki. Sigurno je na koncu stres večji, če se ne učiš sproti. Koliko so sedanje šole težavne bi se lahko ocenilo tudi po temu kaj ti učenci po končanem šolanju dejansko znajo.
jugatneme
21. 05. 2019 17.01
+17
Vprašanje pa je, če je vsem tem pod stresi jasno, kaj stres sploh je...?
matej1111
21. 05. 2019 16.57
+38
Stresno je ampak za starše, ki si želijo vsi einsteine.
flatearth
21. 05. 2019 16.46
+38
In po končani osnovni šoli si ti otroci ne znajo niti enga jajca ofrigat,
RONDO25
21. 05. 2019 16.49
+27
In to zato ker se po večini familja prehranjuje v gostilnah..doma pa neznajo ali nočejo kuhati
flatearth
21. 05. 2019 16.56
-10
Edino kar jih naučij je da je Zemlja velika okrogla žoga, ki leti po črnini in da so ljudi prišli iz opic,
flatearth
21. 05. 2019 16.57
-3
Potem pa se čudijo starši zakaj se otroci obnašajo kot opice,
Fredi34
21. 05. 2019 16.45
+27
Raziskava pač razišče takšne rezultate, kot jih naročnik želi. Vedno je tako bilo, zato se kratkomalo podelam na to raziskavo. Sam pa vem kaj smo sw učili v šoli pred 20 leti in kakšne bedarije se učijo danes. Da ne omenim da nam ob takem tempu kaže, da se bodo na koncu devetletke naprimer pri matematiki učili integrale, kar smo se mi v 4tem letniku gimnazije.
RONDO25
21. 05. 2019 16.38
+44
Stresno za otroke je vse kaj drugega kot šola.. naprimer socialna omrežja, odnosi v družini,družba v kateri se zadržujejo,življenje brez cilja ker ga tudi starši nimajo..itd. Kriva je pa politika ker živimo od danes do jutri...in kdo bo koga nateg..l
Absurdistan
21. 05. 2019 16.31
+34
Sola ni stresna vendar marsikateri prevec ambiciozni starsi so