Slovenija

Ribiči podaljšali moratorij

Koper, 15. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki slovenskih in hrvaških ribičev so se na pogovorih v Umagu dogovorili, da do 23. septembra podaljšajo moratorij na ribolov v spornem trikotniku južno od namišljene sredinske črte Piranskega zaliva, kjer je poleti prihajalo do incidentov.

Prepoved ribolova v spornem območju je podaljšana do 23. septembra
Prepoved ribolova v spornem območju je podaljšana do 23. septembra FOTO: Reuters

Po poročanju našega primorskega dopisnika, je tokratni sestanek trajal skoraj štiri ure, dogovorili pa so se najmanj do sedaj. Enoglasno so sprejeli le podaljšanje moratorija, torej prepovedi ribolova do 23. septembra, ko naj bi se sestali vladni komisiji. Slovenska stran je predlagala tudi zmanjšanje skupnega ribolovnega območja, ki ga je Maloobmejni sporazum raztegnil do Vrsarja, vendar Hrvati vztrajno trdijo, da recipročnosti še vedno ni, saj je naše morje preveč siromašno, naši zakoni pa preveč restriktivni.

Pogajalec slovenskih ribičev Fabio Steffe je po pogovorih dejal, da slovenski ribiči podpirajo začasen režim gospodarskega ribolova, za katerega sta se v okviru maloobmejnega sporazuma (SOPS) dogovorila premiera Drnovšek in Račan. Predsednik ribiške sekcije pri Obrtnem združenju na območju hrvaških Buj Daniele Kolec pa je dejal, da hrvaški ribiči ne sprejemajo določil SOPS, ne želijo pa niti nikakršnega ribiškega kodeksa v obmejnem območju niti zakonskih sprememb na področju gospodarskega ribištva.

Po sestanku je Kolec dejal: "Mi smo sicer hoteli skupaj nadaljevati z ribolovom na spornem območju, a so slovenski kolegi dejali, da bi to prejudiciralo mejo. Tako smo se odločili za podaljšanje moratorija."

Slovenski ribiči sprejemajo začasni režim, ki naj bi veljal tri mesece, in sicer kot izhodišče, ki ga bodo izvajali na področju gospodarskega ribolova po 23. septembru, ko naj bi ta režim po napovedih stopil v veljavo. Pred tem mora ribiški kodeks pripraviti in potrditi stalna mešana komisija za izvajanje SOPS, zatem pa obe vladi. Slovenski pogajalci so zato, ker ribiči iz Buj trdijo, da SOPS ne upošteva reciprocitete, predlagali tudi zmanjšanje obmejnega ribolovnega območja od Vrsarja na Lovrečico blizu Umaga. Kolec je na to odvrnil: "Ne želimo sprejeti SOPS, ker sta ga Drnovšek in Račan spremenila." Na novinarsko vprašanje, ali so ribiči iz Buj v konfliktu s slovenskimi ribiči ali s hrvaško vlado, pa je Kolec odgovoril, da z vlado.

Ribiči, ki so se zjutraj sestali v Domu obrtnikov v Umagu, so se za moratorij na ribolov v spornem trikotniku dogovorili na srečanjih 2. septembra na plovilu pred Kanegro in 7. septembra v Piranu. Ribiči se naj bi vnovič srečali pred koncem meseca.

Ribiči so državama predlagali, naj do 15. septembra najdeta dogovor o ribarjenju v spornem območju
Ribiči so državama predlagali, naj do 15. septembra najdeta dogovor o ribarjenju v spornem območju FOTO: Reuters

Pogajanja med ribiči potekajo od začetka septembra kot posledica ribiških incidentov na morju, do katerih je prihajalo poleti. Sprva so ribiči poskušali doseči soglasje o določitvi "imaginarne ribiške meje", ki bi preprečevala morebitne nadaljnje ribiške incidente. Danes pa so dogovor o moratoriju na ribolov v morju med južno črto območja, ki ga nadzira slovenska policija, in sredinsko črto, ki jo kot razmejitev Piranskega zaliva upošteva hrvaška stran, ribiči samo podaljšali.

Nadomestila ribičem

But je slovenskim ribičem obljubil, da bodo prejeli nadomestila za dneve brez ribolova
But je slovenskim ribičem obljubil, da bodo prejeli nadomestila za dneve brez ribolova FOTO: POP TV

Minister But je na petkovem srečanju slovenskim ribičem obljubil, da bodo prejeli nadomestila za dneve brez ribolova. Napovedal je tudi, da se bodo pogovori z ribiči nadaljevali v ponedeljek, ob tem pa izrazil upanje, da se bodo do prihodnje seje vlade z ribiči uskladili o določeni izredni pomoči zaradi sluzenja in cvetenja morja ter ekonomskih težav zaradi zadnjih ribiških incidentov. Svetovalec vlade in vodja oddelka za sladkovodno, morsko ribištvo in ribogojstvo na ministrstvu za kmetijstvo Franc Potočnik pa je isti dan v Izoli predstavil ribičem podrobnosti dogovora o vzpostavitvi začasnega režima gospodarskega ribolova na območju maloobmejnega sporazuma (SOPS), ki sta ga v torek v Zagrebu dosegla premiera Slovenije in Hrvaške.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni