Slovenija

'Če bomo plačali kazni, bomo priznali, da so Hrvati pristojni v našem morju'

Ljubljana, 14. 06. 2024 05.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
51

Kdo se zares bori za slovenske ribiče in kdo na njih le nabira politične točke? Ne pod levo ne pod desno vlado se namreč že šest let ni rešilo vprašanje arbitraže oziroma kazni, ki so jih prejemali slovenski ribiči za ribolov glede na določeno mejo po arbitražni razsodbi. Vlada ribičem zagotavlja, da bo, če bo Hrvaška terjala plačilo kazni, to krila država. V SDS pa vladi predlagajo plačilo že izdanih hrvaških kazni ribičem v 30 dneh od sprejetja njihovega predloga zakona. V oddaji 24UR ZVEČER sta bila gosta poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga in poslanec SDS Andrej Kosi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Sluge in Kosija
    10:28
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Sluge in Kosija
  • Iz 24UR ZVEČER: Ribiči po arbitraži
    03:59
    Iz 24UR ZVEČER: Ribiči po arbitraži

Andrej Kosi je uvodoma pojasnil, da so v SDS takoj po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice prisluhnili ribičem in vladi predlagali, da bi ribičem prejete kazni poplačali. "In bi lahko naprej lovili oz. problem je tudi v tem, ker kazni niso plačane, danes ne upajo več na Hrvaško, ker se bojijo, da jih bodo priprli ali pa jih čaka izvršba," je dejal. 

Pojasnil je, da so vse pravne možnosti zdaj izkoriščene, druge rešitve ni, zato je čas, da nastopi diplomacija in da se slovenska vlada začne pogajati s hrvaškimi organi. "Mi bi lahko ta zakon na jutrišnji seji že sprejeli, ampak očitno so bili samo očitki, da smo populistični, da smo celo hrvaška demokratska stranka. Mi to zavračamo," je zatrdil. 

Mi moramo delati v interesu slovenske države in ribičev, medtem poudarja Janja Sluga. Če bi Slovenija plačala kazni, bi s tem priznala tudi hrvaško oblast nad slovenskim morjem, je prepričana. "To ne bi bila rešitev za ribiče, ker bi že jutri dobili spet nove kazni, mi pa bi s tem posredno priznali, da so Hrvati pristojni v slovenskem morju."

Pojasnila je, da je vlada zdaj sprejela zakon, ki bo ribičem kril morebitne izvršbe ali varščine. Kar predlaga SDS, pa je po njenem mnenju nesprejemljivo. "To pomeni na dolgi rok, da ribiči tam nikoli več ne bodo mogli loviti. Takšen predlog bi lahko vložili le hrvaški poslanci, zakaj so ga vložili v SDS, lahko samo ugibamo," meni. 

Kosi ocenjuje, da v kolikor bi prišlo do izvršb, to v resnici pomeni postopek plačila globe, če jih bo vlada poplačala, pa bo s tem priznala, da imajo Hrvati prav. Sluga se z njim ne strinja. Kot pravi, je SDS predlagala, da vlada plača že izrečene kazni, torej tudi tiste, za katere ni nujno, da bodo izvršene."Po vladnem predlogu zakona pa se plačajo zgolj tiste kazni, ki bodo prisilno izterjane. Torej, mi ne bomo plačevali hrvaških kazni, ne bomo priznali, da je Hrvaška pristojna, ampak samo ob morebitnih izvršbah ribičem plačali nazaj, v kolikor jim bodo kaj zasegli," je povedala in dodala, da je v predlogu zakona predvideno tudi povračilo morebitne gospodarske škode. 

Ribiči
Ribiči FOTO: Bobo

Kosi meni, da slovenska diplomacija trenutno ne dela v prid slovenskim ribičem. "Ukvarjamo se s Palestino, predsednik vlade pa hodi na dopust v Dallas in nima časa iti v Zagreb in hrvaške organe prepričati, da priznajo arbitražno razsodbo," je bil oster. 

Sluga je spomnila, da je na podlagi arbitražne razsodbe to slovensko morje. "Tisti trenutek, ko mi plačamo globo, priznamo, da je Hrvaška tu pristojna. To pomeni, da to ni več slovensko morje," je dejala in vnovič pojasnila, da bo vlada povrnila morebitno škodo posameznemu ribiču, nad katerim bi Hrvati izvedli prisilno izvršbo. 

Vladni predlog bo zdaj romal v parlament, po besedah Sluge pa ga bodo sprejeli takoj, ko bo to možno. 

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frenk707
14. 06. 2024 17.25
+2
sdss sekta in pacient so največji škodljivci, ki so kdaj napadli Slovenijo.
marker1
14. 06. 2024 16.57
-2
Arbitražni sporazum ne velja in nikoli ne bo veljal, ali se to vam levakom ne da dopovedati. Velja pa ne zaradi napak naših arbitrov, ki ju je predlagal drugorazredni. Zamočili ste po celi črti. Če ste jih pa zastonj spustili v šengen je pa to vaša stvar. Zdaj vam dostavljajo migrante brez popisa na mejo, da čimprej odidejo iz njihove države. Pa nehajte že s arbitražo, ki je vaš propadli projekt.
mackon08
14. 06. 2024 12.23
+2
Banda lopovska, ki jo tvorijo naši politiki. Hrvate ne bi smeli pustiti v Schengen dokler meje niso priznane z obeh strani. Bam pa tupijo kako je Hrvaška prijatelska država pa ja.
JApajaDAja
14. 06. 2024 12.49
+2
blokada v šengen in vstop v u cono je bila zadnja priložnost za "streznitev" hr...
zibertmi
14. 06. 2024 12.53
+1
da je hrvaška prijateljska država in kako nam je pomagala pri osamosvojitvi,je trobil desetar,pa so hrvati iz svoje države,ker pri nas na tistem območju ni bilo tankovskih enot,poslali hrvaškega ozemlja tanke nad gornjo radgono.prav tako je takratna osamosvojitvena politika dopustila,da se ni zavarovala južna meja in se je hrvatom dopustil udor v slovenijo
marker1
14. 06. 2024 16.50
-2
JLA je vdrla v Slovenijo in ne Hrvati s hrvaškega ozemlja. Res pa je, da Hrvati niso upoštevali obrambni dogovor z našimi oblastmi, ker niso nič naredili, da bi preprečili vstop JLA iz hrvaškega ozemlja. Lahko tudi, da niso upali zaustaviti.
zibertmi
14. 06. 2024 18.04
+1
marker in iz katere kasarne.na slovenskem ozemlju mogoče.zakaj pa iz naših kasaren po ukrepu TO ni nihče odšel iz kasarn po sloveniji.krivi so hrvati,ker so dopustili ta manevr.pač nisi diht kot je vam podobno
LuxVeritas
14. 06. 2024 11.35
+1
a izvrsba a ni poplacilo dolga oz kazni, poleg dodatnih stroskov odvetniske pisarne in sodnih stroskov?!? se pravi nasi se zavzemajo da bi vec placali ne manj, effekt na koncu pa enak, s tem da ti pri izvrsbi lahko se rubijo in celo zasezejo kretnine in nekretnine. idiotizem prve stopnje.
JApajaDAja
14. 06. 2024 11.45
+5
samo plačilo ima drugo "ime"....plačilo izvršbe zaradi neplačanih dolgov s strani države je popolnoma enako,kot če plačamo samo globe...samo stroški druge opcije so nižji....takoj, ko nekaj plačaš si "priznal",da si tožbo izgubil!
Verus
14. 06. 2024 11.30
+3
hahaha :D kakšna šala od države smo mi, pa to ni res.
Verus
14. 06. 2024 11.31
+2
Sprva sem bil žalosten, ko sem ugotovil, da nas cel svet vidi kot šalo, zdaj se pa smejim in v tujini pač zamolčim od kod sem. Problem rešen. Edino tablica na avtu me izda, da sem iz Butal.
blazter
14. 06. 2024 10.27
+4
Vse skupaj je farsa. Na škodo Slovenije. Elegantno sosedje ne priznajo sporazuma, določbe, vzrok so nepravilnosti med postopkom? Zanimivo, da tam, ko jim paše pa velja ta razsodba. In seveda, njihovi ribiči ne upajo južneje ker bi jim lastni sodržavljani potopili barkače....
patogen
14. 06. 2024 10.26
+1
Vlada naj preprosto odredi spremstvo policijskega čolna ribičem, do tja, kjer smatra, da je slovensko arbitražno morje. Ne pa da priporoča ribičem, naj še naprej lovijo v slovenskem morju. Pa da poskuša kazni prenesti na ribiče, češ, vam bomo že refundirali, če bomo. Če vam bomo pa plačali naprej, pa bomo menda priznali, da slovensko morje ne velja za vse kot slovensko.
Jimi1
14. 06. 2024 10.15
-1
Hrvate smo spustili v EU,v NATO,preko Shentgena za višnjo na vrhu... Poloviti izdajalce od Jajota, Pahorja ...in Goloba , skupaj z Sekolcem in Drenikovo... Sojenje in obsodba v imenu ljudstva kakor nam sodijo... Za v zgodovinske učbenike bi bile ugotovitve tega sojenja... Imamo diplomacijo ,ki je te zadeve ne zanimajo... Soditi tudi njim. Palestina pa ima svojo diplomacijo in ni njihov zunanji minister Tanja Fajon... To zadnjo spustitev v Shentgen že občutimo in jo bomo še... Goloba pod nujno vtakniti na hladno in zaostriti z Hrvati. Naj imajo primerno turistično sezono stanju na mejah...
LuxVeritas
14. 06. 2024 11.36
+0
jajo ni mel pri tej levicarski propadli arbitrazi nic.
zibertmi
14. 06. 2024 11.59
+0
ja tole bo.kdo je sedel pri koritu v času osamosvajanja,pomladne stranke.pučnik,petrle janša,bavčar itd.kako niso imeli nič z našim ozemljem,do kje je segala slovenija,tako na kopnem kot na morju,če hrvatom nebi dovolili na naša ognjišča,tja tudi nebi prišli
?avi?
14. 06. 2024 09.52
-2
dajmo rajši navijati za Hrvaško reprezentanco in bo mir na morju
mackon08
14. 06. 2024 12.20
Za Hrvate be bom bavijal oa če mi plačajo bogatstvo.
iskriv
14. 06. 2024 09.46
-2
SDS iz sovraštva ali zaradi neznanja vedno predlaga zakone in priporočila v škodo države in državljanov , tako je tudi tokrat o plačilu HRVAŠKI vnaprej !
ZDENKO 1
14. 06. 2024 10.05
-2
Tudi, če plačaš vnaprej to ne pomeni, da si priznal. Pomeni pa da pomagaš državljanom, ribičem, da nimajo stresa. Lahko narediš po obeh poteh Svobodni ali SDS.
zibertmi
14. 06. 2024 10.15
+3
v naprej se drugače plačuje samo v eni branži.v tem primeru bi se pa plačalo zaradi hlapščevstva in zaslužkarstva janeza,ker se ne upa zamerit,da nebi kdo kaj pokazal javnosti,kar se je dogajalo pred 32 leti.je pa demos kriv s tem obrambnim ministrom vred,da južna meja ni urejena po točkah ,ki so sloveniji pripadale v času jugoslavije.če bi bila vojska na teh mestih v času osamosvajanja hrvati nabi stopili do jorasa na kavo
LuxVeritas
14. 06. 2024 11.37
+1
tudi ze placas izvrsbo pome i da se strinjas in si poplacal kazen plus nastale stroske odvetniske pisarne in sodnik stroskov. samo butci preferirajo izplacilo izvrsb in ne kazni. ker pac bi radi unicili drzavo in dodatno obremenili davkoplacevalce.
zibertmi
14. 06. 2024 12.02
+1
janez naj vse kar je stori takrat in v nadaljevanju ,ko je bil pri koritu ,plača iz lastnega žepa s zaslužkom od trgovine vred.upokojenci bi morali na ulico,da nam janez vrne 8.5% pokojnin,ki nam jih je vzel leta 2012 .tisti ,ki so šli v pokoj leta 2012 pa še posebej,ko jim je vzel še 25%
Diabloss
14. 06. 2024 09.37
+0
pričakujem komentarje kako ta vlada ni nič naredila za ribiče. vse ostale vlade pa so jim pomagale
Rothschild1
14. 06. 2024 09.15
+1
Clovek ostane brez besed, ko poslusa nakladanje sedanjih Vladnih norcev. Popusili so na vseh instancah. EU jim je obrnila hrbet in dala prav Hrckom. Slobodnjaki pa vseeno rinejo z glavo v beton....koliko casa se. Vse to placa Slovenski delavec na minimalcu. A je res tako zabit? Mogoce ne. Na volitvah, nekaj dni nazaj smo videli, da so nekateri ze razumeli
zibertmi
14. 06. 2024 09.37
+3
kdo je kriv za stanje na meji.kdo je bil osamosvojitelj,kdo takrat ni očuval naših meja.a ti tudi pustiš sosedu ,da se sprehaja po tvojem hladilniku v času tvoje vsetive.pa rečeš se bomo potem dogovorili o režimu,ko bom vseljen.verjetno ne.do vrat lahko prideš naprej pa s mojim doviljenjem ali povabilom,janez je takrat imel dovolkj drugi h poslov,kot mejo države
ZDENKO 1
14. 06. 2024 10.06
+1
zibertmi
14. 06. 2024 10.16
+1
seveda,ker jih ti ne poznaš,ker jih ne smeš.svoje pameti pa nimaš.teorije ti razlaga tvoj desetar in samo on ima prav
zibertmi
14. 06. 2024 09.14
+7
kot so povedali na ministrstvu drži.če se bo vse poplačalo pred zadnjim dejanjem hrvatov,bomo pač priznali opravičenost in tudi njihovo nesoglasje k arbitraži.sds seveda zopet priliva olja na ogenj s samo enim nameno,preko vseh ovir priti do položaja oblasti,pod drugo pa ker imajo hrvati papirje od prodaje orožja,je sds raje na strani hrvatov ,kot je bil janez kot obrambni minister .s pridihom demosa,da je lahko služil.bosna je predaleč,da bi grozila s dokumenti ,od naše meje.iz tistega časa tudi neurejenost južne meje,ker je bilo nekaj drugega njemu v interesu,kot naše ozemlje
mr.poper
14. 06. 2024 09.13
+9
Janez Janša je takoj postregel z rešitvijo PLAČAT tip bi prodal lastno rodbino , glede države in pravice mu dol visi ,in on se gre Slovenca ,ne vem zakaj še gledamo tega dre...ča ?
Ponosni levičar
14. 06. 2024 09.01
+10
Čas je ,da Slovenija izvaja mejno stražo na morju!! PS. Me ne zanima kdo je kriv za tako stanje, zanima pa ne kdo in kako bo to dramo prekinil.
Ombolo
14. 06. 2024 09.30
+0
Drame sploh ni. Ponovno se je pojavil koristni i...., kateri slepo posluša navodila vodje. Kako to, da več kazni dobi ribič iz Kopra, kot pa ribič iz Pirana?
pa saj bo vredu
14. 06. 2024 09.00
+6
Še niso vredu prešteli glasovnic in že delajo sramoto Sloveniji. Nekdo močno drži puklastega za neki organ.
povanpireni
14. 06. 2024 08.57
+2
A Slovenci ne nategujejo za vsako žalivko rečeno besedo pol penzije globe ali več, FRUS takoj piše globo, to pa ni sramota Slovenska...
Nelyy
14. 06. 2024 08.39
+0
Sramota SLO politike je da tako nesramno laže in podtika, klovnesa Tanja Fajon pa se la-jdra po svetu na TV si pa ne upa. Povedati je potrebno še enkrat Arbitražna sodba ne obstaja, ta je samo v propadlih Slovenskih pravnikih Cerarju in izdajalcih Slovenskega naroda Erjavcu, Drenikovi in Sokolcu. Edina pot je Pomorsko sodišče za pomorsko pravo tam bodo pa še enkrat povedali da Slovensko pravo velja samo v Dražgošah in ne delajte iz sebe še večjih JAPEKOV kot ste. Važno je, da je Palestina in Ukrajina doma pa čista nula. Golob in levičarji naj plačajo kazen, ker so hujskali in silili lovit SLO ribiče v Hrvaških vodah, pa še nekaj ko so si Hrvati in Italijani razdelili Jadransko morje ta Klo-feta od Tanje Fajon ni rekla nobene tako, da še ladje plujejo po HRVAŠKEM MORJU ZAENKRAT BREZ ODŠKPODNINE.
Bombardirc1
14. 06. 2024 08.51
+9
Veliki plešasti obsojeni romar v Jajce in Sanader sta se dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu...
deratizacija
14. 06. 2024 08.39
+15
Niso Hrvatje toliko sposobni, kot so naši nesposobni.
mr.poper
14. 06. 2024 09.14
+3
boris c
14. 06. 2024 08.23
+11
Nesposobni so eni in drugi. Hrvatje se nam pa smejejo. Upravičeno.
Ombolo
14. 06. 2024 08.25
+3
Ne pozabiti, kdo od naših politikov se je s Sanaderjem pod mizo dogovarjal o "incidentih".
Panter 63
14. 06. 2024 08.28
+0
Kdo se smeji? Hrvaški časopisi sploh niso objavili članka na to temu. Vse od razsodbe, katero ni omenili niso, pa do danes. Po tem veš koliko je to za njih novica. Pri nas vsak dan par člankov na to temo. Toliko o tem kdo se s kom obremenjuje.
Ombolo
14. 06. 2024 09.33
+1
Panter 63, točno tako! Le peščica NAŠIH ribičev ponovno "dviga prah na morju". Takšne so že dolgoletne navade, pred turistično sezono.