Slovenija

Rigler: Iz nasilnega razmerja je treba čimprej oditi

Ljubljana, 09. 03. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
95

Da je iz razmerja z nasilno osebo treba čim prej oditi, je prepričan klinični psiholog Tristan Rigler. Pojasnil je, da smo ob tako tragičnih dogodkih, kot je bil nedavni umor na območju Grosuplja, vsi pozorni, a da se nasilje dogaja vsak dan. Nekatere ženske so dolgotrajno trpinčene, okolica pa si večinoma zatiska oči. "Če govorimo o kakršnem koli približku civilizirane družbe, tega ne smemo dopuščati," je prepričan.

V soboto smo poročali o tragičnem umoru, ki se je zgodil na območju Grosuplja. Mož je namreč umoril 36-letno ženo, nato pa se je sam javil Policiji, ki ga je tudi pridržala.

"Sprašujem se in obsojam se, ker nisem odločno posegla vmes, ko sem gledala, kako moja hči povsem izžeta in utrujena od vseh maltretiranj izgublja življenjsko energijo," je dejala mama 36-letne ženske, ki je bila v soboto umorjena. Kot je še dejala, ni hotela biti zlobna tašča in se vmešavati, zdaj pa se zaradi tega počuti krivo. Prav zato se je tudi odločila, da ustanovi sklad za pomoč trpinčenim ženskam.

"Iz nasilnega razmerja je treba čimprej oditi"

Da je iz razmerja z nasilno osebo treba čim prej oditi, je prepričan klinični psiholog Tristan Rigler. "Treba je reagirati. Da ženska ali pa kdorkoli trpi nasilje, ni sprejemljivo in se dolgoročno nikoli ne izkaže kot dobra rešitev. V vsakem primeru je treba čim prej opozarjati na to in poiskati pomoč," je dejal.  

Pri umoru v okolici Grosuplja je šlo po vsej verjetnosti za umor iz strasti, meni Rigler. "Običajno so takšni umori – čustveni umori, običajno nenačrtovani, brez orožja oziroma brez morilskega orodja," je dejal in dodal, da raziskave kažejo, da je kar 75 odstotkov žrtev žensk in otrok kot posledica zadušitve. "Gre skoraj po pravilu za umor iz strasti pod intenzivnimi čustvenimi stanji."

"Prepričan sem, da si nihče ne misli, da bi njegov ali njen partner naredil kaj takega, na žalost pa se tudi takšne stvari dogajajo," še pravi. Kot pojasnjuje, običajno 'post-festum' ugotavljajo, da so žrtve takšnih nasilnih dejanj dalj časa trpinčene, so v podrejenem položaju in so maltretirane. "Običajno so to ženske," je dodal.  

"Na te stvari se je treba odzvati, ne smemo si zakrivati oči in ne smemo ignorirati tega problema," je prepričan. Kljub temu pravi, da gre za redke primere. "Ni za pričakovati, da se bo vsak partnerski konflikt končal tako tragično, z umorom," je dejal, a da se takšne stvari vendarle dogajajo.  

Spregovoril je tudi o mami žrtve in njeni stiski. "Korektno je, da je gospa reagirala z interpersonalno distanco in pustila, da partnerja rešujeta partnerski konflikt. Če pa opazimo, da gre za nasilje, da gre za tako podrejen položaj, da je žrtev trpinčena, pa moramo na te stvari opozoriti, se obrniti na institucije in sodelovati z žrtvijo," je dejal.  

"Če govorimo o kakršnem koli približku civilizirane družbe, tega ne smemo dopuščati"

V Sloveniji je zaradi družinskega nasilja v lanskem letu umrlo osem žensk. "To je tragična statistika, ki na žalost velja tudi za druge države po svetu," je povedal Rigler. Pojasnil je, da so žrtve običajno ženske, storilci pa običajno moški, zlasti kadar gre za partnersko in bivše partnersko razmerje. "Ta statistika je zelo visoka," je dejal.  

Ponovil je, da se teh stvari ne sme prezreti. "Sploh pa jih ne smemo minimalizirati, zato ker se lahko tragično končajo," pravi. "Ob tako tragičnih dogodkih smo vsi pozorni, toda nasilje se dogaja vsak dan. Ženske so dolgotrajno trpinčene, vztrajajo v takšnih odnosih, okolica pa si večinoma zatiska oči. Če govorimo o kakršnem koli približku civilizirane družbe, tega ne smemo dopuščati," je dejal.  

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jafalical
10. 03. 2021 10.07
+5
se vsekakor strinjamo , da je treba iz nasilnega razmerja oditi.Pa vendar so nekatere zenske prevec mocno v primezu "agresivca, motenca", bodisi zaradi otroka,v kar se tudi same s tem tolazijo, ceprav je otrok tu v taklem odnosu se kako slabo in skodi za nadaljni razvoj. Poznam primer, ko je partner premlatil zensko, policija je sicer izdala prepoved priblizevanja cca.mesec dni in potem nic sankcij, nic kazni, nic.Ta isti "agresivc"je uspel na CSDju(igrat kot neko kesanje), kjer je skoraj verjela ze sama partnerka, ki se ga boji, ker ji se vedno grozi, jo ogroza.Na CSDju je dala vedeti, da v to ne verjame, da ju bo z otrokom pustil pri miru, da kar bo potrebovala, da ji bo pomagal,rekla je na CSDju, da manipulira z otrokom, se pretvarja in zagotovone bo pomagal, kot se dela pred njimi na CSDju, ji ne bo placeval prezivnino,ce jo ne dolocijo na CSD,pa je partner vse preprical, da ji bo mesecno na roke placeval(je to sploh mozno) kar ji se danes ne placuje v tekocem obdobju (ce pa ze otroku kaj kupi, mu odsteva od boge prezivnine), na CSDju so ju prepicevali da za dobro otroka, naj le poskusata poiskati kompromis in se ostale nebuloze, v katere je "agresivni, moten"partner na CSDju pac prepical, igral je prijaznega, razumevajocega oceta in je bilo za njih to dovolj.Policija ima kartoteko, partner se se naprej vztrajo izzivlja, zalezuje bivso in tudi tu je vprasanje casa, kaj se bo zgodilo, ko v glavi takega agresivca zavre!
Build NEK2
09. 03. 2021 18.00
+1
Kakšna ugotovitev. Jaz sem pa mislil, da je nasilje v razmerju znak za dobro ljubezen...
jbtjbt
09. 03. 2021 14.19
+6
CSD-je bi bilo treba FAJN prevetriti.V domžalah je lahko socialna delavka in še direktorica lastne firme v Radomljah.Kako lahko kaj naredi za dobro otrok?
kapljač1
09. 03. 2021 12.35
+3
Ženske so si nasilja vedno same krive. Sploh če nasilje traja dolgo ali celo leta. Primitivec tako hitro celo pomisli da ženski nasilje celo paše (ako ne muž bije, znam da ne voli), je celo v tolažbo obema. Nasilje se najhitreje in najučinkoviteje konča takrat , ko ženska odreagira že v prvo. Tako da tiste , ki nasilje prenašajo leta dolgo ,teh ni za jemati resno.
kapljač1
09. 03. 2021 12.36
+2
Ako me muž bije ,znam da me voli (poprava)
kapljač1
09. 03. 2021 12.36
+3
Hja Ako me muž bije ,znam da me voli (poprava)
pop greznica
09. 03. 2021 10.34
+1
Ne vem zakaj se inštitut od Nike Kovač toliko razburja nad CSD. Saj so tam v večini zaposlene same feministke, torej njihove
resslovenka
09. 03. 2021 10.22
+7
Vidite? Delo naših CSD? In policije? Nihče nima kompetenc za drastično ukrepanje zoper take krvnike? Ko se zgodi tragedija, pa sami izgovori. Nebi komentirala izjavo matere žrtve v tem primeru. Res ne, ker nimam besed zanjo. Ustanavlja društvo??? Res? Nikar! Prepozno. Njena hčer ne rabi ničesar na tem svetu več. In toliko je že takih in podobnih društev pri nas. Torej je brez pomena. Koliko žensk je bilo umorjenih v kratkem času? 8 pravijo. Očitno, se zadeve premaknejo naprej, ko je že prepozno. Sramotno in predvsem žalostno za tiste, ki živijo s posledicami takih zgodb naprej. 😎
funkytown
09. 03. 2021 10.20
-3
Hotele so enakopravnost. Sedaj, ko jo imajo jim pa spet ni prav.
Principat
09. 03. 2021 10.18
+4
za štirimi stenami se marsikaj dogaja , ljudje vejo , se prikriva , strah je ene in druge , situacija je včasih zelo zapletena , a kaj je najhujše , institucije , ki so za to pristojne prelagajo odgovornost na druge IN DA IŠČEJO REŠITEV , te institucije so en veliki bla bla , razna društva , združenja pa ki pomagajo pa so trenutni vladi breme , da se skrivajo pod krinko in da rušijo ijj , v tem času ko bi vlada morala izdatno pomagat in ko se bahajo z poceni najetim denarjem , ne naredijo ČISTO NIČ ....... čisto nič , še več , na tem področju delajo še dodaten kaos
Hulk Zalepi
09. 03. 2021 10.13
+0
umor iz strasti...teh akademskih natolcevanj ne bom nkol zastopu. fentu jo je nej gre sedet, pa tm misle kaj, kako, zakaj, med stirmi stenam
VAREN
09. 03. 2021 10.12
+3
Dokler bomo imel pri nas toliko pametnih ženskih svetovalk po raznih organizacijah, se ne bo nič spremenilo.
Paine
09. 03. 2021 10.22
-5
VAREN
09. 03. 2021 10.24
+0
resslovenka
09. 03. 2021 10.25
+9
Ne bom komentirala dela CSD. Sem ga že večkrat. Iz lastnih izkušenj pa vem, da "žrtev" tam nima kaj iskati. Ker se slika obrne proti njej. Govorim zgolj in samo iz lastne izkušnje. 🙄
VAREN
09. 03. 2021 10.31
+0
RS na CSD-jih in nevladnih organizacijah so isti.
an2000
09. 03. 2021 11.06
+1
Tudi jaz bi enako rekel iz moške perspektive...Pa CSdji so vecinoma na strani zensk...
indal
09. 03. 2021 10.01
+13
Kdor udari naj se mu roka posuši, kdor posili naj mu oveni!
Periot222
09. 03. 2021 10.01
+12
Tisti moski ki se fizicno spravi nad zensko je podn!
Ravenstein
09. 03. 2021 09.47
+7
Ženska vrhunska intuicija, ki pove, da so si izbrale prave "dece".
štrekeljc
09. 03. 2021 09.46
+9
Nasilje nad ženskami je v tradicionalnem krščanskem okolju globoko zakoreninjeno. Berite Sveto pismo, 1 Mz 3: Ženi pa je (Bog) rekel: ".... Po možu boš hrepenela, on pa bo gospodoval nad teboj."
4krogci
09. 03. 2021 10.31
+5
In žal pri nas vse prevec dobesedno jemljemo...pol pa smo kjer smo.
naveza
09. 03. 2021 09.35
+11
Priznam. Psihično nasilje s strani žensk nad moškimi je pa dano na stran. Tukaj je problematika kar velika.Sploh sedaj med korono ko smo veliko skupaj doma.
ivan res grozni
09. 03. 2021 09.38
+0
Zanemarljivo. Silno redko partnerka ubije partnerja. 90 % umrlih so partnerke.
naveza
09. 03. 2021 09.50
+9
Govorimo psihičnem nasilju. In to ni zanemarljivo.
EntityOne Gala
09. 03. 2021 10.38
+7
Moja dnevno pretepa najinega sina, in to le zaradi tega, če česa iz šolske snovi, ki jo doma ponavlja, ne zna. Kaj naj naredim? Nad njo se ne morem spravit , da bi jo ustavil, ker mi vest tako veleva in je potem zmožna še kake prijave.. Skoraj 100% feminizirana sodišča pa itak vselej verjamejo le ženskam. Ker nima kam iti ne ona, ne jaz, trpim v tem hudičevem razmerju, kjer je ljubezen poniknila že zdavnaj. Da o vsakodnevnem šikaniranju in grozljivih dovtipih niti ne izgubljam besed. Ljudje zaradi otrok pretrpimo marsikaj. Dokler si ne sodimo sami. Ženske so stokrat hujše kače, le o tem se namerno nič ne govori.
jbtjbt
09. 03. 2021 14.23
+4
EntityOne:sej zato se pa descu odpelje in naredi tisto kar ne bi smel.Ampak do tja ga nekdo pripelje.
Dimitry Krol
09. 03. 2021 09.34
+10
Lepo bi tudi bilo, če bi se kaj naredilo/spremenilo ob prijavah nasilja. Ne pa da vsake toliko po kakšnem umoru ali drugem hujšem nasilju beremo, da gre za starega znanca policije, kateremu so samo malo požugali s prstom in ga spustili
wolfterier
09. 03. 2021 09.33
+8
Lepa dekleta ljubijo barabe !
+8
Žal se ženske vedno vračajo k takim ljudem. Zakaj, samo one vejo in dokler se njihova mentaliteta ne spremeni se tudi napadalčeva ne bo. Žal, babe, bo treba kej nardit pa prej it od takih ljudi. Najbrž vas ni 9 let nosil po rokah potem pa v enem tednu pokazal svojo živalskost, mar ne? So pokazatelji samo ženskam je fajn, bad boy družba, dokler se ne obrne proti njim, potem je pa tako prepozno. Začnite mislit nase ženske, otrok bo podoben očetu, ne pa avtu, ki ga vozi.
ivan res grozni
09. 03. 2021 09.39
+0
Babe povedo vse o vašem odnosu do žensk. Prej kot gre od takega, prej umre.
+2
Žal se ženske vedno vračajo k takim ljudem. Zakaj, samo one vejo in dokler se njihova mentaliteta ne spremeni se tudi napadalčeva ne bo. Žal, babe, bo treba kej nardit pa prej it od takih ljudi. Najbrž vas ni 9 let nosil po rokah potem pa v enem tednu pokazal svojo živalskost, mar ne? So pokazatelji samo ženskam je fajn, bad boy družba, dokler se ne obrne proti njim, potem je pa tako prepozno. Začnite mislit nase ženske, otrok bo podoben očetu, ne pa avtu, ki ga vozi.
blade90
09. 03. 2021 09.12
+4
Rigler kot priholog bi lahko vedel, da je iz razmerja treba iti še preden postane nasilno, enkrat ko postane moški do ženske nasilen je že prepozno, saj če ga zapusti je že preveč oblasten in si jo lasti in zasleduje
Luka Zeleznik
09. 03. 2021 09.44
+0
Ali pa postane ženska nasilna nad moškim si pozabil napisati