Slovenija

Ris Lukaš kot na modni pisti zakorakal na prostost

Bohinjska Bistrica, 19. 04. 2023 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
31

Slovenske Alpe, natančneje gozdnata planota Jelovica, imajo novega prebivalca. Na svobodo iz obore, kjer se je prilagajal na tukajšnje razmere, so lovci izpustili risa Lukaša, ki ima pred seboj izredno zahtevno nalogo: stopiti mora v velike čevlje izgubljenega risa Zoisa, osvojiti naklonjenost risinje Aide ter z naraščajem zaščititi našo populacijo risov pred izumrtjem. Kar zahteven zalogaj za odraslega samca, ki pa očitno ne čuti pritiska, saj je ogrado zapustil počasi, elegantno, pred odhodom v gozd pa za nekaj trenutkov kot maneken poziral zbrani množici.

Če bi ocenjevali dogodek glede na število zbranih domačih in tujih obiskovalcev, novinarskih ekip ter množico fotografov, bi kdo lahko pomislil, da se je danes v gozdovih nad Bohinjsko Bistrico zadrževal kakšen hollywoodski zvezdnik. 

Čakanje v zasedi na 'zvezdnika' Jelovice.
Čakanje v zasedi na 'zvezdnika' Jelovice. FOTO: 24ur.com

No, zvezdnika nismo videli, smo pa bili zato vsi, ki smo se zbrali na dogodku, nagrajeni z opazovanjem še zadnjega samca, ki so ga v okviru projekta LIFE Lynx pripeljali s Slovaške v Slovenijo in ga naselili na območju slovenskih Alp. Ni pa to zadnji ris, ki bo preseljen v Slovenijo. V prihodnjih dneh bo namreč v Slovenijo prispela še samica, a bo naseljena na območje Snežnika. 

Lovcem Lovske družine Nomenj Gorjuše je pripadala čast, da so danes v gorenjske gozdove lahko izpustili risa Lukaša. Z do zdaj skupno 17 izpuščenimi risi bo pomagal reševati Dinarsko-JV alpsko populacijo pred izumrtjem. 

Dame in gospodje, predstavljamo vam samozavestnega slovaškega samca - Lukaša!
Dame in gospodje, predstavljamo vam samozavestnega slovaškega samca - Lukaša! FOTO: Aljoša Kravanja

Lukaš bo nadomestil pogrešanega Zoisa

Doselitev risov na Gorenjsko je za projekt LIFE Lynx predstavljala velik izziv, saj na tem območju pred tem niso beležili reprodukcije risov. Izjemen uspeh projekta je bil, da so se vsi risi, doseljeni na območje Gorenjske, tam tudi ustalili, vse tri samice pa so tudi že imele po vsaj eno leglo mladičev. Žal so se aprila lani izgubile vse sledi za risom Zoisom, zato so se odločili, da ga bodo nadomestili z novo doseljenim samcem Lukašem. "Z doseljenim risom bomo omogočili teritorialni samici Aidi, da se bo lahko parila z nesorodnim samcem in s tem povečali genetsko pestrost risov na tem območju," je pojasnil koordinator projekta LIFE Lynx, Rok Černe. Na območju Gorenjske trenutno s pomočjo avtomatskih kamer spremljajo štiri doseljene rise, in sicer samice Aido, Lenko in Julijo ter Trisa, ki je trenutno edini samec, s katerim se preseljene samice lahko parijo. Spremljajo pa tudi že nekatere potomce doseljenih risov. Mladič iz prvega legla Aide in Zoisa se je na pot osamosvojitve odpravil proti Posočju.

Po zaključku doseljevanja bo ključno spremljanje potomstva in njihovega združevanja z drugimi populacijami

Projekt LIFE Lynx se počasi preveša v zaključno fazo. V okviru projekta so v naravo izpustili 17 risov, in sicer šest na Hrvaškem in enajst v Sloveniji. V Sloveniji je bilo od tega šest risov izpuščenih na območju slovenskih Alp, pet pa na območju Dinaridov. Vsi doseljeni risi imajo ob izpustu nameščene GPS telemetrične ovratnice, s pomočjo katerih ugotavljajo, kako se risi vključujejo v populacijo. Cilj projekta LIFE Lynx je sicer v populacijo vključiti 14 živali.

Projekt LIFE Lynx v večinskem deležu financira Evropska unija, v okviru LIFE programa, v Sloveniji pa ga sofinancira ministrstvo za naravne vire in prostor. Vodilni partner projekta je Zavod za gozdove Slovenije, slovenski partnerji pa so Lovska zveza Slovenije, Univerza v Ljubljani in Zavod RS za varstvo narave.

Na območju Triglavskega narodnega parka in LD Bled s pomočjo telemetričnih ovratnic spremljajo vse tri risje mladiče iz istega legla. Trenutno je čas osamosvajanja mladih risov, zato so podatki, ki jih dobijo s pomočjo ovratnic, izrednega pomena za spremljanje njihove poti do osamosvojitve. Obstaja možnost, da bodo risi svoje območje razširili tudi v Italijo in Avstrijo ter pripomogli k povezovanju s populacijami tamkajšnjih risov, zato bo spremljanje teh treh mladičev še posebej zanimivo. "Območje slovenskih Alp je pomembna povezava med risi v Dinaridih in italijanskih in švicarskih Alpah, zato je vzpostavitev povezovalne populacije na tem območju strateškega pomena za dolgoročno varovanje in ohranjanje risov pri nas," je dodal Černe. Miha Marenče, vodja sektorja za načrtovanje razvoja gozdov na Zavodu za gozdove Slovenije, pa je poudaril: "Spremljanje reševanja risov je pomembno na dolgi rok, zato upamo, da bo pristojno ministrstvo zagotovilo sredstva za spremljanje risov tudi po zaključku projekta LIFE Lynx."

Bo risinja Aida sprejela svojega novega snubca?
Bo risinja Aida sprejela svojega novega snubca? FOTO: Miro Majcen

Desa Muck, velika risova zaščitnica: 'Nikoli si nisem mislila, da bom na istem bregu z lovci'

Zgodbe doseljenih risov so navdihnile tudi pisateljico in ambasadorko risov, Deso Muck, ki je napisala knjigo Pogumni Maks, v kateri mladim bralcem predstavi izzive in radosti iz življenja risov. "To, da se bom kdarkoli znašla na istem bregu z lovci, je bilo zame nepredstavljivo. Ampak življenje je polno presenečenj," je zbranim dejala priljubljena pisateljica, ki je ena od ambasadork zaščite risa. Ob preučevanju risov, spremljanju njihovih zgodb, njihovega gibanja in parjenja jih je še bolj vzljubila. Še posebej se jo je dotaknil ris Maks, ki je glavni junak njene knjige. Maks je na poti iskanja prostega teritorija in samic prehodil pot z Notranjske do slovenskih Alp in nazaj ter s tem pokazal, kakšne razdalje lahko prehodi ris. Prav tako je edini, ki je uspel varno prečkati avtocesto. "Ta ris se je izkazal za izredno iznajdljivega, inteligentnega," je dejala pisateljica, ki ne verjame, da je Maks mrtev, pač pa raje verjame, da je morda nekje v Švici, kjer uživa življenje. 

Desa Muck je velika zagovornica risov, pa tudi ostalih gozdnih živali.
Desa Muck je velika zagovornica risov, pa tudi ostalih gozdnih živali. FOTO: Aljoša Kravanja

"Popolnoma sem se vživela v risa in druge živali v gozdu, ki nastopajo v tej knjigi. Tudi risi imajo zanimivo mnenje o ljudeh," pravi in dodaja, da je pomembno, da se zavemo, da živali niso samoumevne, pač pa imajo velike duše. "Resnično me zanima, kako deluje narava. Bolj kot se poglabljam v živali, bolj sem osupla. V njihovem načinu bivanja je velika modrost in izjemna jasnost. Rada bi pisala samo še take knjige, ki bi mlade bralce naučile ljubiti in spoštovati naravo. Zelo sem uživala pri proučevanju risov in vživela sem se v njihov način dojemanja življenja na podlagi neverjetne, a resnične zgodbe risa Maksa. Upam, da mi je uspelo," je še povzela Desa Muck. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
20. 04. 2023 11.52
-1
To ta trenutek najbolj potrebujemo. Kaj zdravstvo itd itd. Mankjajo še kengoruji
vvvilice
19. 04. 2023 21.58
+3
Lovci pravijo, da ris pobije vsak teden vsaj eno srno. Očitno je ris kar dober lovec.
vvvilice
19. 04. 2023 21.56
+3
Eleganten muc. Sem 2x videl risa v živo, okolica Črmošnjic. Lepo ga je videti.
Petur
19. 04. 2023 20.36
-1
ko bo prvo kokoš ukradel bo pa vik in krik
Betuul
19. 04. 2023 20.36
+5
A bo tam gor kar sam kolovratu! Lohk bi mu dal ime ris Alpi ali Jelovc
thedino
19. 04. 2023 19.38
-9
spet denar v igri. risov je v sloveniji veliko, noben jih ne more prešteti, ker ga je zelo težko opaziti. Lovci jih streljajo na črno, ker 1 ris pobije okoli 100 srnjadi na leto. Lani je bilo objavljeno da je v slo manj kot 20 risov, sam sem videl 5 ustreljenih + 1 v gozdu.
Abica
19. 04. 2023 20.12
+5
thedino
19. 04. 2023 21.11
+2
pridi v snežniške gozdove iz bloka v lj je brezveze pisati.
NOČNA MORA
19. 04. 2023 21.12
+4
spet v igri komentatorja negdo ki nima pojma
TITO 50
19. 04. 2023 19.29
+4
Kateri kovač pa je delal to ovratnico ? Č e bi jo naredil za človeka bi morala biti velika kot nahrbtnik.
slayer2
19. 04. 2023 19.26
+9
Lepa mačka!!!
medusa
19. 04. 2023 19.11
+7
Bravo Desa! Čim več zagovornikov narave in živali!!!
Blue Dream
19. 04. 2023 18.52
+7
Medved je bil v začetku 20 stoletju tudi skoraj iztrebljen. Danes pa se pogovarjamo o odstrelu pri sto in še nekaj primerkih. Vidimo kako težko se potem to vrne nazaj v normalno stanje.
Argentumonium
19. 04. 2023 20.23
+1
Pri risu ne more ravno priti do prenaseljenosti, ker potrebuje zelo ogromno ozemlje v primerjavi z medvedom. Medved je tudi oportunist, zaradi česar z lahkoto pride v naselje. Samotarski ris pa je izključno mesojedec in se raje skriva pred človekom. Že desetletja skušajo po Evropi vzpostaviti nove populacije risov, pa še vedno ne kaže najbolje, tako da brez skrbi, ne bo tako kot pri medvedu.
Blue Dream
20. 04. 2023 09.00
?o čem ti to? pa saj je že tako saj vidiš da jih uvažamo ker smo jih skoraj iztrebili
Blue Dream
20. 04. 2023 09.01
Medveda in Risa smo skoraj istrebili kaj ti ni jasno?
tekač
19. 04. 2023 18.07
+15
Kakšno nerodno ovratnico naredijo našim risom. Ali naši strokovnjaki ne znajo narediti kaj bolj udobnega. Sicer pa smo v Sloveniji obsedeni s kotrolami, pa s temi risi že 30 let ni nič bolje.
grumf
19. 04. 2023 18.33
+6
Točno to sem hotel napisati. Vse super, sam te ovratnice.. Edin, mal računam, da je to zdej tko pr živalih, ki naj bi s časom ustvarile neko normalno populacijo, ki bo seveda lahko brez teh ovratnic.
flojdi
19. 04. 2023 18.49
.mi že mamo.prostovoljni pametni tulifon.
grumf
19. 04. 2023 19.17
Volčji pogled
20. 04. 2023 08.04
Ovratnic ne delajo v SLO. Samo nekaj je proizvajalcev na Svetu, verjemite, da so to neštetokrat preizkusili, kakšne, kako velike in različnih oblik so primerne za katero vrsto živali (ptice, sesalce - večje, manjše ...).
mb3zb6
19. 04. 2023 18.03
+16
A te ovratnice morajo biti res tako ogromne?
tekač
19. 04. 2023 18.09
+13
Mb, si tudi opazil. Ris je plenilec in mora biti kar najbolj okreten. Res ne vem kaj mislijo. Sebi si jo naj navežejo na vrat....
setisfekšn
19. 04. 2023 18.40
+7
Morajo bit!so še na elektronke izpred 40 let!!da jih bodo lahko še jugoslovanski rtv mehaniki popravljal!!
St. Gallen
19. 04. 2023 18.44
-1
vgrajen je dron, da se ga prestavi na zeljeno lokacijo
osancta simplicitas
19. 04. 2023 17.59
+12
pravi Žigolo....
paru
19. 04. 2023 17.51
-11
Danes v stilu Hollyooda, kmalu pa se jih bo namnožilo kot medvedov in bo kreg, koliko jih pobiti...Dobro, da ima predsednik vlade zagovornico živali in mu tudi strokovne analize ne zadoščajo...četudi je pred volitvami vse stavil na strokovnost...O Bog, o Bog...
Argentumonium
19. 04. 2023 20.25
Res ne moreš primerjati medvedov in risov. Populacije slednjih skušajo v Evropi vzpostaviti že desetletja, a bolj neuspešno. Ris potrebuje ogromno ozemlja v primerjavi z medvedom, poleg tega je medved oportunist in se lažje prilagodi, zaradi česar je populacija tudi veliko številčnejša.
bohinj je zakon
19. 04. 2023 17.36
-1
Za tak svetovni dogodek samo 15 kamer? Sramotno. Kje je BBC, NBC, AMTV, TTTV, LBTV.........POPTV, KANAL ATV, Nacinalna Tv......... Madonca..........
osancta simplicitas
19. 04. 2023 17.35
+10
to bo seksa...
flojdi
19. 04. 2023 17.23
+10
.naj se cimprej znebi ovratnice.in predvsem : izogiba ljudi.