Slovenija

'RKC ni uporabnik proračuna'

Ljubljana, 26. 07. 2007 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SNS zahteva pojasnilo o financiranju RKC. Finančno ministrstvo odgovarja, da Cerkev ni proračunski uporabnik.

Poslanska skupina SNS je na ministrstvo za finance naslovila poslansko vprašanje v zvezi finančnimi tokovi Rimskokatoliške cerkve (RKC).

Poslanec SNS Sašo Peče zavrača trditve finančnega ministrstva, da RKC ni neposredni in posredni proračunski uporabnik, kot argument pa navaja nedavno sprejet zakon o verski svobodi in njegovo določilo o plačevanju prispevkov za socialno varnost duhovnikov iz sredstev državnega proračuna.
Poslanec SNS Sašo Peče zavrača trditve finančnega ministrstva, da RKC ni neposredni in posredni proračunski uporabnik, kot argument pa navaja nedavno sprejet zakon o verski svobodi in njegovo določilo o plačevanju prispevkov za socialno varnost duhovnikov iz sredstev državnega proračuna. FOTO: POP TV

Kot je pojasnil poslanec Sašo Peče, jih je zanimalo, koliko sredstev RKC pridobi iz državnega proračuna ter koliko RKC in njene povezane družbe prispevajo vanj. Ministrstvu so v SNS očitali, da minister za finance Andrej Bajuk zavaja javnost in noče odgovarjati na njihova vprašanja. Tako naj bi mu vprašanje posredovali že lani, julija letos pa še enkrat.

Neposredni in posredni proračunski uporabniki so jasno določeni v pravilniku o določitvi neposrednih in posrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov, mednje pa RKC ne sodi, poudarjajo na finančnem ministrstvu in trdijo, da s podatki o finančnem in stvarnem premoženju RKC in njenih odvisnih družb v Sloveniji ne razpolagajo.

Na očitke stranke so se na ministrstvu že odzvali in zanikali, da bi minister zavajal javnost. Kot še pojasnjujejo, Rimskokatoliška cerkev ni niti neposredni niti posredni proračunski uporabnik. Podlage za opredelitev RKC kot proračunskega uporabnika ne daje niti zakon o verski svobodi, na katerega se sklicuje SNS. Registrirane cerkve in druge verske skupnosti lahko na podlagi 27. člena tega zakona zaprosijo za pridobitev pravice do namenske državne finančne pomoči, a to ne pomeni, da je RKC proračunski uporabnik, so še povedali na ministrstvu.

RKC v davčnem registru DURS ni zavedena kot en zavezanec za davek, ampak so zavezanci za posamezne vrste davka nadškofiji Ljubljana in Maribor, ki kot lastnici podjetij oziroma gozdov plačujeta največ, pa tudi škofije, župnije, župnijski uradi, Konferenca redovnih ustanov Slovenije, redovne skupnosti in samostani. Podatki o plačanih davkih posameznih davčnih zavezancev pa so v skladu s 75. členom zakona o davčnem postopku davčna tajnost.

Cerkev priviligirana

Duhovnikom bodo letos na Uradu za verske skupnosti nakazali 2 milijona evrov. Cerkev sicer trdi, da brez prispevkov vernikov ne bi preživeli.
Duhovnikom bodo letos na Uradu za verske skupnosti nakazali 2 milijona evrov. Cerkev sicer trdi, da brez prispevkov vernikov ne bi preživeli. FOTO: Reuters

V poslanski skupini SNS so sicer opozorili tudi na to, da je RKC v Sloveniji deležna precej bonitet. Cerkev ob tem pojasnjuje, da obvešča javnost o svojem materialnem stanju, a so njihova pojasnila, kot trdijo, pogosto preslišana.

Poslanka SNS Barbara Žgajner Tavš je ob zakonu o verski svobodi omenila še dohodninsko zakonodajo z olajšavami pri plačevanju davkov ter predlagano šolsko zakonodajo, po kateri bo lahko 'Cerkev nemoteno ustanavljala osnovne šole, ki jih bo v celoti financirala država'. Tudi zakon o društvih po poslankinih besedah daje prednost društvom, ki so bolj ali manj v neposredni povezavi s Cerkvijo.

"Dejstvo je, da je cerkvena dejavnost deklarirana kot splošno koristna dejavnost in zato podvržena tudi določenim prioritetam pri financiranju v okviru javnih razpisov," je dejala poslanka in omenila tudi nekaj konkretnih razpisov, kjer so bila izbrana društva, organizacije oziroma programi v bolj ali manj neposredni povezavi z RKC.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cau-curaku
28. 02. 2010 08.37
Rkc je najbližje za puljenje državnega proračuna in jemanje kreditov, ki jih nikoli ne vrne. Kot je pravilno dejal nekdo na tem forumu je glavna dejavnost Rkc pridobivanje bogatstva in res je tako !!!
Zentrum
30. 07. 2007 19.29
mikis, za moje življenje sem najbolj hvaležen mamici in očkotu. ;) In kako lahko trdiš, da je RKC bogu najbližje...?
Prvo Bore
30. 07. 2007 09.08
mikis boga ni, je samo ena teroristična skupnost, ki pelje svoje ovčice v zakol. Toda nekateri nismo več ovce, da bi nas prinašali naokoli.
Matej Rojc
30. 07. 2007 09.05
+1
mikis, cerkev ni bog !!!! Cerkev so skorumpirani in bogastva in oblasti željni ljudje. Brez skrbi brez cerkve oziroma raznih ideologij v svetu bi dosti lepše in predvsem mirneje živeli.
mikis@mail386.com
30. 07. 2007 08.59
-2
*************************Namesto, da bi bili bogu hvaležni , da sploh živite, se usajate nad bogu najbližjo, najbolj pošteno humanitarno organizacijo na svetu. Vse vas bi že zdavnaj pobralo, če vas cerkev ne bi podpirala.
DarthRevan
29. 07. 2007 20.43
Hej, Ivo Balila pač ni samo eden na tem bejlem svejti...
Joško82
29. 07. 2007 17.43
hahahahahahaha.... tvoji komentarji me vedno nasmejijo... hahahahaha.... očitno nimaš argumentov kritiziraš ljudi po izgledu..... hahahaha.... Jurija Bradača za predsednika!!!!!!!
tomi.passion@gmail.com
29. 07. 2007 17.28
tomazbodner. Ni potrebe, saj naša levica ni sposobna sestavit enega konkurenčnega programa, kaj šele vladati. Samo poglej. Eni so morali na pomoč poklicati blondinko, drugi pa se opirajo na barbiko. Joško82. Se strinjam politično nesposben, vendar v tem, da ne zna spucat paradajzarske zalege, ki se je zažrla v upravo. Žal.
Joško82
29. 07. 2007 17.18
Ne tomi, politično nesposoben kader kadrira SDS. Žal...
jurc1
29. 07. 2007 12.50
radenska16 na začetku druge sv vojne so bili tako komunisti kot tudi desničarji skupaj vendar pa so hoteli komunisti imeti vso oblast in zato so šli narazen
tomazbodner
29. 07. 2007 11.12
mogoce je pa Tomi.passion dejansko levicarska propaganda, ki poskusa preko igranja imbecilskega desnicarskega iztrebka uniciti Jansev tabor na naslednjih volitvah?
lup1
28. 07. 2007 23.11
Požrlo je link. Za stavkom "onadva ustrezata definiciji trolla" je seldil oklepaj in nato link z wikipedie (upam da tokrat bo): ... da nisem popolnoma nič zgrešil.
DarthRevan
28. 07. 2007 15.10
Lup, mislim da si malo sfalil pri trollih. Malo preberi kakšne folk piše, pa boš videl kdo je ta pravi troll... Sam res, troll...kdo si je sploh izmislil ta kontekst besede...
reno911
28. 07. 2007 10.49
Kaj je to OPUS DEI? on-line Mladina
gnojson@email.si
28. 07. 2007 04.10
Vera bi bla cudovita stvar ce ne bi blo vernikov
lup1
28. 07. 2007 03.33
gadni Se zavedam, da to ni tema, ampak mislim da je vredno. Poslušaj radensko16. Onadva ustrezata definiciji internet trolla Internet_troll se opravičujem, ker je v ang in resnično ne poznam slovenskega izraza). Te pa je najbolje pustit pri miru (jih ne hranit - se pravi jim ne odgovarjat) pri njihovem trollanju. Haska itak nima (sporočila so po vsebini vsa bolj kot ne enaka), vztrajno bosta trdila svoje naprej, samo mimogrede bosta tebe označila za karkoli jima pač pride na misel in smetila forum (kar je verjetno njun namen, kaj vem zakaj. To in pa živciranje tistega, ki ga hrani.). Preprosto ignoriraj! Škoda, da toliko udeležencev tega ne pozna in vztrajno hranijo trolla (katerega debata ponavadi niti ne zanima zares).
Zentrum
28. 07. 2007 02.22
gadni, to smo že sami pokapiral. :) tomi.passion in PraviSvobodnjak v vsakem postu zmerjata vsakogar z nekim komunajzerjem, levičarjem, ne glede na to ali je tema povezana s politiko, RKC, skratka kjerkoli. Če bolj natančno pogledaš, vedno onadva pričneta z nekim posploševanjem in označevanjem ljudi, kljub temu da tarčin komentar ni bil nikakor povezan s politiko. Pač v smislu "ta misli drugače, ta je ziher komunajzer". Kar naenkrat so se (poleg komentarjev na 24ur.com) pojavili takšni in drugačni blogi na slovenskih straneh, kjer ljudje pišejo enake neumnosti kot tadva in trmasto vztrajajo pri svojih odločitvah. Kar poglejte si blog "alter"-ja na ednevnik.si. Spomnim se podobnega bloga na siol.net, a žal sem pozabil njegovo ime. A še kdo voha (obupno) politično potezo desničarjev? Draga tomi.passion in svobodnjak, s takim kvazenjem neumnosti in zmerjanjem drugih stranka ne bo pridobila na popularnosti, kvečjemu obratno. S tem, ko pišeta takšne bedarije, bistveno sama prispevata k polomu desničarjev na volitvah. Nič več in nič manj. Sploh pa ti, tomi.passion, ne vem kje si bil, ko ste se učili 2.sv.vojno v šoli. Če bi takrat prevladala desničarska stran, Slovenije kot jo poznamo danes sploh ne bi bilo. Tako imenovani komunajzerji so se edini zavzeli za bran domovine, medtem ko so tvoji preljubi desničarji spizdili v London. A misliš, da bi zgolj z diplomacijo dosegli več od Partizanov? Misli si.
gadni@email.si
28. 07. 2007 00.42
Žal je RKC v očeh javnosti postala najbolj sprevržena organizacija. Z svojim pohlepom po oblasti in denarju le izgublja privržence. Navada je železna srajca, saj to počne že od vekomaj vendar danes ljudje znajo razmišljati, kljub temu pa najde tudi svoje zagovornike. To so ponavadi izmečki naroda ala tomi.passion, ki so tako pokvarjeni, da jih smo molitev lahko reši. Ob komentarjih tomi.passion-a človek lahko samo čestita tistim, ki so take izmečke l 45 metali v jame. Smo saj 60 let živeli v miru.
gadni@email.si
28. 07. 2007 00.17
tomi.passion - daj pusti tisto šmarnico, saj se ti že ornk meša.
kriss714@amis.net
27. 07. 2007 22.05
Še marsikdo ni proračunski uporabnik, pa se veselo pase na davkoplačeavalskem denarju. Bi bilo potrebno tudi njih odstaviti od korita, je že skrajni čas, ker nas evropa že opozarja na inflacijo.