Slovenija

Golob: Svojo nagrado bom v celoti podelil humanitarnim organizacijam

Ljubljana, 24. 01. 2022 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
4235

Pred volitvami se stopnjujejo aktivnosti (bodočih) političnih akterjev. Glede vloge nekdanjega direktorja družbe Gen-I, Roberta Goloba, je še veliko odprtih vprašanj, na katera pa bi lahko kmalu dobili odgovore. Po tem, ko je opravil pogovore z voditelji KUL-a, je Golob napovedal, da bo na sredinem kongresu stranke Zelenih dejanj (Z.Dej) kandidiral za predsednika. Ob tem je tudi potrdil zavezanost uresničevanju zelenih politik in sprememb v politični kulturi. Razkril pa je tudi, da bo svojo poslovno nagrado namenil humanitarnim organizacijam.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon o aktivni vključitvi Goloba v politiko
    08:37
    Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon o aktivni vključitvi Goloba v politiko
  • Iz 24UR: Svojo nagrado bo podaril
    02:50
    Iz 24UR: Svojo nagrado bo podaril
  • Iz 24UR: Robert Golob nazaj v politiko
    02:43
    Iz 24UR: Robert Golob nazaj v politiko
  • Iz SVETA: Robert Golob se vrača v politiko
    03:39
    Iz SVETA: Robert Golob se vrača v politiko
  • Robert Golob o obtožbah, da njegova plača ni bila v skladu z zakonodajo
    03:10
    Robert Golob o obtožbah, da njegova plača ni bila v skladu z zakonodajo
  • Robert Golob o donaciji svoje poslovne nagrade humanitarnim organizacijam
    05:20
    Robert Golob o donaciji svoje poslovne nagrade humanitarnim organizacijam

Robert Golob na novinarski konferenci predstavlja poslovne rezultate Gen-I-ja za leto 2021. Ob tem gre pričakovati, da bo odgovarjal tudi na novinarska vprašanja, povezana z njegovo politično aktivacijo in vlogo na prihajajočih parlamentarnih volitvah. 

Povedal je, da je sprejel svojo odločitev in umaknil svoje soglasje za poslovodstvo. "V naslednji upravi ne bom več sedel. Včasih je čas za spremembe. Odločil sem se, da bom tudi sam sprememba. Moja plača je pomembna tudi zaradi tega, ker je ne skrivam. Vse špekulacije so zato nepotrebne. Ker smo imeli fantastično leto 2021, sem tudi jaz upravičen do rekordne nagrade. Kakšna bo ta nagrada, se danes še ne ve. To ni odvisno od mene, pač pa od lastnikov, revizorja in skupščine, ki bo junija letos. Takrat bomo vedeli, kakšna je nagrada, ki mi pripada. Pri notarju sem poleg umika iz podjetja overil tudi drugo izjavo. Odločil sem se, da bom nagrado v celoti podelil humanitarnim organizacijam. Od tu dalje višja ko bo nagrada, srečnejši bom. To nagrado bo prejelo devet humanitarnih organizacij," je obljubil.

Golob je sicer že pred časom napovedal, da ne bo ustanavljal nove stranke, ampak se bo eni od strank pridružil. Gre za stranko Zelenih dejanj (Z.Dej), katere kongres naj bi se odvil v sredo. "V sredo ima stranka Z.Dej kongres, predsednik je odstopil, videli bomo, kaj se bo zgodilo," je dejal Golob, ki je povedal, da bo kandidiral za predsednika stranke.

Vse ostalo bodo na kongresu najprej slišali člani stranke Z.Dej, je povedal, saj da je to edino pošteno. "To je spoštovanje da ne izvedo po medijih. Samo tako bom lahko jaz od njih pričakoval spoštovanje," je pojasnil. Dodal je, da je to ključna razlika med politiki, ki se radi pohvalijo s tem, kaj bodo storili, in med "nami iz realnega sveta, ki se raje pohvalimo s tistim, kar nam je uspelo narediti in deliti z drugimi".

Glede politične in družbene klime ter obtožb gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, da njegova plača ni bila izplačana v skladu z zakonodajo, pa je dejal, da v Sloveniji očitno živimo v dveh vzporednih svetovih. "Imamo politični svet, ki živi na Twitterju, in imamo drugi, realni svet, ki mu lahko rečemo pravna država." Kot je dejal, na nekaterih ministrstvih – pri tem je posebej omenil ministrstvo za gospodarstvo – pravna država deluje vzporedno s tvitosfero. "Politična tvitosfera živi v svojem svetu, svetu jeze, sovraštva, obupa, prezira ... To ni moj svet in upam, da v kratkem tudi ne bo več svet Slovenije." 

Že v svoji predstavitvi je sicer večkrat namignil, da bodo napake v državi "odpravili aprila". Kot usmeritev svojega delovanja v politiki je navedel zeleno in digitalno ter vlaganje v ljudi. Meni, da je treba spremeniti politično kulturo, saj brez spremembe politične kulture ne more biti spremembe v državi. "Jeza in strah vodita samo v pogubo, to velja tako za posameznika kot tudi za državo," je dejal Golob.

Dejal je tudi, da bo njegova naslednja služba najbrž v parlamentu, a dodal, da o tem ne odloča sam.

Golob je v nedavnem intervjuju za Večer povedal, da ga je za prevzem snubilo kar šest političnih strank. Pred časom smo že poročali o tem, da mu je Zoran Janković ponujal stranko Pozitivna Slovenija. 

Golobu, ki se je v zadnjem času loteval organizacij razprav, na katere je povabil nekatere vidnejše predstavnike političnega življenja pri nas, javnomnenjske ankete kažejo precej veliko podporo. Nedavna anketa Mediane razkriva, da je, še preden je sploh zares vstopil v politiko, četrti najbolj priljubljen politiki v državi, za Ljudmilo Novak, Borutom Pahorjem in Janezom Poklukarjem. Pri vprašanju, kdo je najboljši mandatar za sestavo prihodnje vlade, pa je s 17,5 odstotka na drugem mestu.

Golob se je v preteklem tednu že sestal s predstavniki LMŠ, Levice in SAB. Kot je v petek na novinarski konferenci pojasnil predsednik LMŠ Marjan Šarec, obstaja možnost sodelovanja njegove stranke z Golobom, a le če se bo strinjal z desetimi zavezami, ki so zapisane v sporazumu koalicije KUL. V Levici so srečanje z Golobom označili za spoznavno.

V SAB pa so zanikali navedbe, ki so se pojavile v medijih, da naj bi se z Golobom povezovali še pred volitvami, sploh če SAB ne bi kazalo, da bo lahko prestopila parlamentarni prag.  V SAB so povedali, da se bodo držali zaveze, ki jo je dala koalicija KUL, po volitvah pa da se bodo pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki delijo njihove vrednote.

Glede špekulacij, da naj bi se Golob povezal s Klubom neodvisnih županj in županov, pa je Vladimir Prebilič dejal, da njunega srečanja (še) ni bilo.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

Gen-I posloval z več kot 70-milijonskim dobičkom

Golob je ob predstavitvi rezultatov poslovanja Gen-I-ja dejal, da smo bili lani soočeni s tremi krizami – zdravstveno, energetsko in politično. "Nobena od teh kriz nas ni odvrnila od tega ključnega poslanstva. A ob tem nismo pozabili na svoje odjemalce. Ostajamo zavezani temu, da cene ostanejo zamrznjene vsaj do poletja," je dejal.

Pohvalil se je, da so v podjetju dosegli vse mejnike in načrte, ki so si jih zastavili, leto 2021 pa da je bilo najuspešnejše v zgodovini Gen-I-ja. "Dobiček družbe se je povečal za štirikrat in je več kot 71 milijonov evrov. Ob vsem tem se nismo ustavili, investicije smo povečali za več kot 50 odstotkov. Vse investicije so v digitalno in zeleno. Povečali smo tudi obseg poslovanja. Gen-I je na poti globalnega podjetja. Za 25.000 slovenskih družin smo omogočili poceni elektriko." Po njegovih besedah je Gen-I najuspešnejše energetsko podjetje v Sloveniji.

"Uspeh podjetja temelji na pozitivni podjetniški kulturi in znanju. Lepo bi bilo, če bi enako rekli za našo državo. Mogoče bi lahko bili druga Švica."

Poudaril je tudi vlogo podjetja pri skrbi za okolje. "Nismo samo promotorji sončnih elektrarn, ampak jih tudi gradimo. Zgradili smo 3300 sončnih elektrarn za 'navadne' ljudi. Vsi ti ljudje so postali energetsko praktično neodvisni." 

Golob trenutno ostaja zaposlen v Gen-I, od 18. novembra lani je direktor upravljanja strateškega portfelja nabave energije, v Gen-I bo zaposlen, dokler ne dobi druge službe, ki bo verjetno v parlamentu. Poslovni rezultati za lani po njegovem kažejo, da je podjetje tudi brez uprave najboljše, zato se tudi toliko lažje umika. "Ker vem, da je Gen-I najboljši, tudi če nisem jaz na čelu. Ni lepše dediščine kot to," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jackrussel
08. 04. 2022 15.53
+3
Perfidno kupovanje glasov volivcev. Ta se vedno misli, da smo vsi slepi .
semtvojavest
28. 01. 2022 16.41
+1
spet pesek v oci navadnim drzavljanom - podeliti denar "svojim humanitarnim" organizacijam, oziroma organizacijam ki ti bodo na nek nacin denar povrnile (ali direktno za "svetovanje", ali financiranja volilne kampanije, ali kakorkoli drugace!) je zavajanje!
Aleš-1
28. 01. 2022 10.44
-1
Ne širite laži, sovraštva in ne hujskajte ljudi. Čas se vam je iztekel, kakor dolgo pač še lahko, poskusite ugledno zagovarjajti vrednote svojih strank. Mi pa bomo še naprej podpirali dr. Goloba. ker verjamemo v vrednote gibanja SVOBODA: ISKRENOST, SPOŠTOVANJE, POŠTENOST, MARLJIVOST, + gratis DOBRODELNOST!!!!! (to kar slovenski narod v jedru je!!!)
Reto
27. 01. 2022 17.39
+1
Težak populist je tale dr. Golob, nekako spominja na nacionalista Slobodana Miloševića. Povrhu vsega je še dober manipulator, upam, da čimveč ljudi to spregleda!
stokviz
27. 01. 2022 15.12
+2
A nisi že dovolj pokradel ???
Aleš-1
27. 01. 2022 14.22
-1
Ne širite sovraštva. Ugledno zagovarjajte vrednote svojih strank, mi pa bomo še naprej podpirali dr. Goloba. ker verjamemo v vrednote gibanja SVOBODA: ISKRENOST, SPOŠTOVANJE, POŠTENOST, MARLJIVOST! (to kar slovenski narod v jedru je!!!)
semtvojavest
28. 01. 2022 16.42
+1
ja, ampak nekdo s tako placo verjemi da ne razume tvojih potreb in ne bo delal za to da bo tebi v prihodnosti slo enako dobro kot njemu, ker potem on ne bo vec poseben - tega si pa gotovo ne zeli!
paulista
27. 01. 2022 12.10
+3
težki manipulator in populist, kdor ga ne bi poznal bi ga drago plačal
Eugenija Žnidaršič
26. 01. 2022 12.05
+3
Danes bo svojo nagrado dal za humanitarne namene, jutri bo pa plače delavcev podaril socialcem
Ho Chi Joža
25. 01. 2022 20.05
+3
Bojim se ,da z Golobom dobimo skorumpiranega mandatarja
srebrnibreg
26. 01. 2022 11.34
-1
Sedanjemu ne more biti nihče konkurenca, ker tako skorumpiranega sitema in delovanja še Cosa Nostra.
prinašalec2
25. 01. 2022 17.55
-2
Vrni jo tja kjer si neupravičeno vzel. Sedaj z nekimi floskulami meče pesek v oči narodu. Blefer. Na sodišče bi moral. Sicer pa je danes itak spet zoki ki mu jezik dela hitreje kot um, povedal iz katere sklede je. Butalci.
Prava pot je DESNO
25. 01. 2022 16.49
-6
@nalijmo si čistega ... //// ... pojdi na malco in kozarc vode ...
Stane Adami?
25. 01. 2022 14.31
-2
Kakšno nagrado, kje si si jo zalužil, če pa imaš že plače 42.000. evrov. A veš, da je to državno podjetje?
Prava pot je DESNO
25. 01. 2022 16.47
-3
Oni si to predstavljajo tako, da če prideš vsak 3 dan v službo na kavico - si upravičen do velike nagrade .... tudi odpravnine če je potrebno !!!
Medo72
25. 01. 2022 17.17
+5
Stane. Očitno si jo je zaslužil z razliko od tebe. Foušija te bo fentala. A je to državno podjetje pa ve on malo bolje od tebe in tudi od gdaj je 100% v državni lasti. Najprej je bilo pa njegovo. Tvoje pa nikoli.
OSEBNO1
25. 01. 2022 20.52
+3
Pravilno. Namesto, da bi pocenili elektriko, si bo izplačal nagrado in jo podelil INŠTITUTU 8. MAREC...
OSEBNO1
25. 01. 2022 20.53
-2
Si pomislil, koliko manj bi ti plačal, če bi pocenili elektriko in namesto tega ne izplačali dobička. Ne nisi, ker ti tako daleč ne seže.
Mirii
25. 01. 2022 11.57
+0
To je lahko tudi ena velika, laž...
nalijmo si čistega vina
25. 01. 2022 11.38
+6
Sektaški plačani lažnivci !!!!! Ali zna kdo od vas objasnit vaša zmedena nabijanja !!!! Ali je Golob nov obraz v politiki ??? Ali je Golob stari obraz v politiki ???? Ko vam mentorji napišejo na cegelc , se držite tega !!!!! Ubogi ste v tej vaši umski zmešnjavi !!!!
Sorva_1
25. 01. 2022 11.37
+0
Krebilno, skrbno in spoštljivo! Bravo za takšne ljudi in odlično, da se je odločil za politiko. Ko bi mu le uspelo narediti red, tako kot ga je v gen-i. Ampak SLO volilno telo je posebno in si NE želi višjih plač, si NE želi dobrega stanja in si NE želi dobrih ljudi, da jih vodi. Zato verjetno ne bo uspel, saj ga bodo spotikali in ... na koncu bo šel v tujino...in bo tam uspel! Ampak komu mar, v SLO premalo ljudem, karavana bo šla dalje, jamranje, pritoževanje,...samouničevanje :)) Sami krivi...tako pač je. Resnica pač boli!
Sorva_1
25. 01. 2022 11.43
-4
* "Kredibilno!.Dodajam še: upam, da bo nagrada čim višja - za tistih 9 pri notarju overjenih dobrodelnih organizacij. Napovedujem, da Martin Novšak, direktor Gen energije in desna politika nagrade ne bo hotela izplačati in jo bo raje zadržala zase :)) Itak! Verjetno je to bolj prav ja :)
nalijmo si čistega vina
25. 01. 2022 11.36
+6
Rumeni sektaški lažnivci !!!! Plačo mu je nastavil nadzorni svet . . . Obupani Zdravc zahteva pogodbo iz maja 2021 , ki jo ni podpisal !!!!! Hkrati Zdravčevo ministrstvo priznava , da mu te pogodbe ni dalo v podpis . Zdravc lovi kot pes , sam sebe za rep
KVAJSTABO
25. 01. 2022 10.52
-4
o dobrotnik! In kaj hočeš v zameno???
mali.mato
25. 01. 2022 10.36
-3
Kakšno nagrado? Naj vrne preveč izplačane plače!
resslovenka
25. 01. 2022 10.49
+7
Če se kej spoznaš na te zadeve, imajo individualne pogodbe en drug "šiml". Ko so podpisane s strani pogodbenih strank držijo kot pribito. Če se na glavo postavite! So zakonite in veljajo do poteka!!! Če bi fousija gorela, v Sloveniji res nebi bilo ogrevalne krize!🙄
silva-d
25. 01. 2022 10.32
-2
tri plače povprečje bruto slovenske plače pa adijo ne pa miljonske barabe pokvarjene
OSEBNO1
25. 01. 2022 20.54
Jap in dražja elektrika. Pa verjetno ni sam s tako visoko plačo v Gen - I in nagrado.....
borjac
25. 01. 2022 10.22
+4
Mogoče se bo pa moral Golob soočiti na predvolilnih soočenjih z Orbanom, ali pa volitev po odloku Orbana niti ne bo, kajti Janša prodaja=podarja Madžarom Slovensko premoženje s tako hitrostjo, da bomo do volitev v lasti Madžarov, kaj pravite na to SDS domoljubi, banke, terme, vsi hoteli, del Luke Koper, uporaba 2 tir, v kratkem tudi Telekom in Mol bo kupil Petrol, pa še ozemeljski prevzem Prekmurja, pa še kaj bi se našlo...... čestitke domoljubu Janši in vsem SDS, NSi, SNS, SMC, poslancem Desusa, sami kolaboracionistični domoljubi, ki boste zapisani z zlatimi črkami, v Parlamentu v Budimpešti, kot najbolj zaslužni za prevzem Slovenije s strani Orbanove Madžarske.
Recenzor
25. 01. 2022 10.28
-3
A niste kolaborante 1945 pregnal in zatrli? Ali misliš na komunistične kolaborante?