Slovenija

Rode s kardinalsko čepico

Vatikan, 24. 03. 2006 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Franc Rode je bil povzdignjen v kardinala. Papež je novim kardinalom izročil škrlatno ogrinjalo in pokrivalo.

Franc Rode prejema kardinalsko kapo
Franc Rode prejema kardinalsko kapo FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. je na slovesnosti na trgu svetega Petra v Vatikanu pred množico državnikov in vernikov slovenskega nadškofa Franca Rodeta povzdignil v kardinala. Rode, ki je eden od 15 cerkvenih dostojanstvenikov, ki so danes postali novi kardinali, je prejel papežev blagoslov, nato pa še značilno škrlatno rdeče pokrivalo in listino ob imenovanju.

Rode, prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, je prvi kardinal iz Slovenije in tretji slovenskega rodu. Pred njim sta bila za kardinala imenovana še dva Slovenca. Prvi je bil ljubljanski knezoškof - goriški nadškof Jakob Missia, ki je bil imenovan na konzistoriju 18. junija 1899, drugi pa torontski nadškof Alojzij Ambrožič, imenovan 21. februarja 1998.

Rode: 'Priznanje za sedemletno služenje'

"Z odločitvijo, da me pokliče v kardinalski zbor, mi papež daje priznanje za sedemletno služenje v ljubljanski nadškofiji in za delo, ki ga od leta 2004 opravljam v Vatikanu kot prefekt," je zapisal kardinal Rode v sporočilu ob umestitvi. Dostojanstvo, ki je vezano na kardinalski naslov, pa je za Rodeta nov poziv k vse večji predanosti "v služenju bratom in sestram in k neomajni zvestobi Cerkvi in njenemu vrhovnemu pastirju".

Katoliška cerkev ima po današnjem konzistoriju skupno 193 kardinalov, med njimi je 120 elektorjev. Po trenutno veljavnih pravilih je lahko kardinalov elektorjev največ 120, razen če papež ne odloči drugače. Na fotografiji: Kardinal in nadškof se rokujeta.
Katoliška cerkev ima po današnjem konzistoriju skupno 193 kardinalov, med njimi je 120 elektorjev. Po trenutno veljavnih pravilih je lahko kardinalov elektorjev največ 120, razen če papež ne odloči drugače. Na fotografiji: Kardinal in nadškof se rokujeta. FOTO: Reuters

Papež je na začetku konzistorija nagovoril nove kardinale in navedel ime vsakega izmed njih, nato pa se je ameriški nadškof William Joseph Levada zahvalil Benediktu XVI. v imenu vseh novih kardinalov. Po vnovičnem papeževem nagovoru, v katerem je Benedikt XVI. večkrat izpostavil, da je služba kardinalov sodelovati s papežem pri vodenju cerkve, so kardinali prisegli zvestobo, zatem pa je sveti oče blagoslovil vsakega novega kardinala posebej in mu izročil značilno škrlatno pokrivalo in listino. V soboto bo Benedikt XVI. novim kardinalom na slovesnem somaševanju v vatikanski baziliki svetega Petra podelil še kardinalske prstane.

Kdo so novi kardinali?

Franc Rode je leta 1997 postal ljubljanski nadškof in metropolit. Leta 2006 pa je postal kardinal
Franc Rode je leta 1997 postal ljubljanski nadškof in metropolit. Leta 2006 pa je postal kardinal FOTO: Reuters
Kardinali so po papežu najvišji predstavniki rimskokatoliške cerkve in so po izročilu papeževi svetovalci pri vodenju Cerkve. Papež kardinale imenuje svobodno po lastni presoji izmed duhovnikov. Kardinalskemu zboru predseduje dekan (trenutno kardinal Angelo Sodano) oziroma v primeru njegove odsotnosti prodekan (trenutno kardinal Roger Etchegaray). Kardinali kot zbor s papežem sodelujejo na rednih ali izrednih konzistorijih.

Benedikt XVI. je imena novih kardinalov, ki jih je izbral izmed visokih cerkvenih dostojanstvenikov, sporočil na splošni avdienci 22. februarja. Od 15 novih kardinalov jih 12 še ni dopolnilo 80 let in imajo tako pravico v primeru smrti sedanjega papeža voliti novega.

Med slednjimi so poleg slovenskega nadškofa Franca Rodeta ameriški nadškof William Joseph Levada, nadškof Krakova in dolgoletni osebni tajnik nekdanjega papeža Janeza Pavla II., Stanislaw Dziwisz, nadškof Bordeauxa Jean-Pierre Ricard, nadškof Caracasa Horge Urosa Savino, nadškof Manile Gaudencio Rosales, nadškof Toleda Antonio Canizares Lovera, nadškof Seula Cheng Jing Sur, nadškof Bostona Patrick O'Malley, nadškof Bologne Carlo Caffarra, nadškof Hongkonga Zen Ze Kiun in prefekt vrhovnega sodišča apostolske signature Agostino Vallini.

Na konzistoriju je papež pred kakimi 15.000 romarji, državniki in predstavniki Cerkve pozval k okrepitvi prizadevanj za oživitev Cerkve ter dejal, da je služba kardinalov sodelovati s papežem pri vodenju cerkve. "Gradim na vas, spoštovani bratje, gradim n
Na konzistoriju je papež pred kakimi 15.000 romarji, državniki in predstavniki Cerkve pozval k okrepitvi prizadevanj za oživitev Cerkve ter dejal, da je služba kardinalov sodelovati s papežem pri vodenju cerkve. "Gradim na vas, spoštovani bratje, gradim n FOTO: Reuters

Trije novi kardinali, ki so že dopolnili 80 let in zato niso kardinali elektorji, pa so Andrea Cordero Lanza iz Rima, nadškof ganskega Tamaleja Peter Poreku Dery in tajnik škofovske svetopisemske komisije Albert Vanhoye.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.